x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Schimbările climatice afectează dramatic sănătatea

Schimbările climatice afectează dramatic sănătatea

de Maria Coman    |    02 Oct 2019   •   11:11
Schimbările climatice afectează dramatic sănătatea

Toată lumea vorbeşte despre mediu, despre schimbări climatice sau despre încălzire globală. E o temă la modă: mulţi se fac că sunt preocupați de problemă, alţii trec pe lângă subiect ca şi cum nu i-ar privi. Ne priveşte însă pe toţi, mai ales că sănătatea noastră este deja afectată.

 

Putem spune, fără ezitare, că preocuparea pentru un mediu sănătos reprezintă exact ceea ce a prescris medicul. Doctorii ridică din ce în ce mai des problema emisiilor poluante din aer, care afectează sănătatea pe termen lung. Aceleași emisii rezultate în urma arderii combustibililor, care contribuie la încălzirea globală, duc şi la creşterea cazurilor de boli respiratorii sau de alte afecțiuni, la copii și adulți deopotrivă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că poluarea ucide nu mai puţin de 7 milioane de persoane în fiecare an. Şi aceasta nu este singura problemă. Temperaturile mai mari duc la o creștere cu 2 procente a problemelor psihice, stres, anxietate şi chiar sindrom posttraumatic. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut încă de acum 4 ani că „schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări globale ale secolului 21”. Recent, ziarul britanic The Guardian a făcut o cercetare completă pe acest subiect, iar concluziile sunt îngrijorătoare: copiii, femeile gravide şi vârstincii sunt deja afectaţi, dar impactul abia începe să fie studiat.

 

Mai multe persoane alergice

S-a constatat că schimbările climatice duc la creșterea cazurilor de alergii. Pentru că temperaturile cresc, plantele produc polen pentru perioade mai lungi şi prelungesc astfel sezonul de alergii. Numai în România putem observa efectele din ce în ce mai răspândite și mai nocive ale ambroziei. Nivelurile mari de dioxid de carbon din atmosferă pot face ca plantele să crească mai mult, producând mai mult polen. Acesta reprezintă cauza alergiilor în 20% din cazuri. Simptomele specifice, precum durerea în zona sinusurilor, presiunea în urechi și nasul înfundat pot deveni din ce în ce mai intense. Un alt efect negativ este apariția complicațiilor în timpul sarcinii sau la naştere. De asemenea, o altă problemă o reprezintă creşterea numărului de boli transmise de insecte, cum e virusul Zika, transmis de ţânţari, care pot afecta fătul în timpul sarcinii.

 

Sporesc cazurile de cancer de piele

Poluarea afectează inima şi plămânii, ceea ce duce la creşterea numărului de spitalizări şi decese din cauza bolilor cardiovasculare şi, de asemenea, duce la îmulțirea crizelor de astm şi la alte probleme respiratorii. Tot din cauza temperaturilor ridicate, hidratarea e mai dificilă. Specialiştii au descoperit legături între încălzirea globală şi dezechilibrul electrolitic din organism, dar şi apariţia pietrelor la rinichi. Pentru că radiaţiile solare şi subţierea stratului de ozon au crescut semnificativ, s-au înmulțit și cazurile de cancer de piele. Peste 90% din cazurile de melanom sunt cauzate de deteriorarea celulelor pielii, din cauza expunerii la soare sau la solar, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor.

 

Se înmulțesc bacteriile, cresc infestările cu virusuri

Tot căldura mare dă mai multe cazuri de infestare cu Salmonella şi contribuie la proliferarea altor bacterii. Furtunile și ploile în exces pot să ducă şi ele la contaminarea apei de băut, iar algele periculoase înfloresc în perioadele mai umede. Schimbarea ariilor în care plouă și a cantităților de apă a dus la răspândirea insectelor şi a bolilor transmise de acestea. Cazurile de holeră, boala Lyme, de infestare cu virusul West Nile sunt mai frecvente în timpul perioadelor ploioase. S-a constatat că emisiile de dioxid de carbon duc la scăderea calităţii şi cantităţii de substanţe nutrivite din alimente. Nivelul proteinelor din plante scade, la fel și concentrația de zinc şi fier, ceea ce poate genera probleme de sănătate pe termen lung.

 

Ghidul psihologilor americani

Asociaţia Psihologilor americani a elaborat un ghid de aproape 70 de pagini despre cum schimbările climatice pot induce anxietate, depresie şi stres. Unele dintre medicamentele prescrise pentru aceste afecţiuni pot să aibă mai multe efecte adverse în perioadele cu temperaturi extreme. S-a constatat că atacurile vasculare cerebrale sunt mai frecvente din cauza poluării.

 

Vremea extremă, care include uragane, inundaţii etc., face adesea victime. Căldura extremă este, la rândul ei, asociată cu conflictele violente şi migraţia forţată. Arderea combustibililor elimină mercur în atmosferă, care este toxic pentru copiii nenăscuți.

×
Subiecte în articol: schimbările climatice sanatatea