x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Românii nu se despart de televizor. Numărul abonaţilor TV a crecut cu 6%

Românii nu se despart de televizor. Numărul abonaţilor TV a crecut cu 6%

de Alexandru Radescu    |    15 Apr 2014   •   16:37
 Românii nu se despart de televizor. Numărul abonaţilor TV a crecut cu 6%

În ciuda unor “studii de piaţă” care profeţeau, în anii din urmă, renunţarea la televizoare şi preferinţa pentru online (la monitor sau laptop), iată că realitatea este cu totul alta. Televizoarele tot mai performante şi de mari dimensiuni readuc publicul în faţă ecranului LCD sau LED TV.

În anul 2013, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a înregistrat o creştere de 5,7%, atingând valoarea de 6,4 milioane, de remarcat fiind faptul ca numarul celor care receptioneaza programe prin reţele de cablu si, respectiv, tehnologie IP (IPTV) continuă să crească constant. Practic, la sfârşitul anului 2013, peste 85% dintre gospodariile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV, conform datelor raportate de furnizori, prelucrate si publicate de ANCOM (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii).

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonaţi la reţele satelit de tip DTH (-0,2% faţă de anul 2012), iar 56.000 de abonaţi recepţionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012), ceea ce face ca numărul total de abonaţi la 31 decembrie 2013 să fie cu 5,7% mai mare decât cel înregistrat la finalul anului 2012.

Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie creste cu 4%, până la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu ajunge la 55,1%. La sfârşitul anului 2013, 62% din totalul abonaţilor erau din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, 81%, fiind abonaţi la cablu. În mediul rural, proporţia majoritară revine reţelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie.

Cablu – 4,1 milioane abonaţi / Digital – 3,7 milioane abonaţi

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu a crescut cu 8%, până la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonaţi au acces la servicii in format digital (+25% creştere faţă de anul 2012). Serviciile de retransmisie a programelor in format digital îşi continuă creşterea şi în anul 2013, ponderea abonaţilor la aceste servicii in totalul numarului de abonaţi fiind, de asemenea, în creştere.

Astfel, din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, peste 3,7 milioane erau abonati la servicii in format digital, în creştere cu 7,4% faţă de anul 2012. Din numărul de abonaţi la servicii în format digital, cea mai mare pondere, de 59%, o deţin in continuare abonaţii prin intermediul retelelor satelit (DTH) insa, in cifre absolute, cea mai mare crestere în anul 2013 a fost înregistrată de abonatii la retele prin cablu in format digital, în timp ce abonaţii care receptionează programe prin tehnologia IP (IPTV) au înregistrat cea mai mare creştere procentuală, de 49%.

×
Subiecte în articol: abonati tv raport ancom