x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - File de Jurnal:Mafia vamala, eliminata, dar atotputernica

2005 - File de Jurnal:Mafia vamala, eliminata, dar atotputernica

28 Dec 2005   •   00:00
2005 - File de Jurnal:Mafia vamala, eliminata, dar atotputernica

Campania declansata de Jurnalul National care viza coruptia din sistemul vamal a ramas doar cu ecouri verbale din partea autoritatilor.
Prejudicierea bugetului de stat cu sute de miliarde de lei, documente oficiale semnate in batjocura, dezvaluirea metodelor de colecta a spagii, iesirile la rampa ale presedintelui Basescu care clamau curatirea sistemului - toate acestea nu au reusit decat sa faca un subiect de presa savuros, preluat de mai toate institutiile media. Cercetarile facute de autoritati au acelasi rezultat: neputinta. Sau speranta ca, odata subiectul de presa epuizat, sistemul mafiot isi va putea relua mecanismul, fara a mai fi deranjat de controale prezentate la priza directa pentru marele public.

ALUZIE. Reamintim cititorilor nostri ca Jurnalul National a publicat anul acesta o serie de articole care l-au avut initial ca protagonist pe insusi seful Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, pierdut in "sarabanda legislativa" care a prejudiciat bugetul de stat cu sute de miliarde de lei. In urma anchetei noastre, Curtea de Conturi a demarat propriile cercetari, finalizate cu sesizarea Parchetului National Anticoruptie. Din pacate, totul s-a oprit aici. Asa cum se intampla de obicei in Romania, declaratiile tin loc de fapte, iar amnezia autoritatilor cand vine vorba de coruptia din propria ograda e aproape naturala.

Jurnalul National nu s-a oprit aici. Am dezvaluit in anchetele publicate metodologia prin care se strang spagile pentru cei instalati la putere si care controleaza sistemul mafiot din umbra. Metoda de colecta, devenita standard si in mod evident o obligatiune de serviciu, a fost descrisa de personaje din interiorul sistemului, care au hotarat sa rupa tacerea, sub protectia anonimatului.

INVINS. Toate acestea au culminat cu un interviu realizat cu seful Fiscului, Sebastian Bodu, care s-a declarat aproape invins de sistemul mafiot din vami. Dar care a promis public ca va face curatenie in vami, chiar daca va fi nevoie sa intervina pentru schimbarea legislatiei in acest sens. Deocamdata, insa, desi au trecut mai bine de doua luni de la aceasta declaratie ferma, concluzia lui Sebastian Bodu este inca valabila: "Mafia vamala este stat in stat".

×
Subiecte în articol: special