x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Ajutati cat puteti cuplurile indragostite"

„Ajutati cat puteti cuplurile indragostite"

19 Apr 2004   •   00:00
„Ajutati cat puteti cuplurile indragostite"

Amorurile nebune, casatoriile din lumea buna, crimele pasionale sau sinuciderile din dragoste au fost reflectate inca din primii ani ai secolului al XX-lea in ziarele timpului. Povestile amoroase au disparut din presa, in anii ’40, dupa venirea la putere a comunistilor.

In a doua zi de Craciun a anului 1908, ziarul Minerva tiparea povestea zguduitoare de amor dintre Mitica Ghenea si Suzanica Economescu, gasiti morti imbratisati intr-o camera din hotelul Papadopol. El traia de cativa ani cu o femeie mai in varsta si era cautat de politie. Ea era o tanara studenta. Se cunoscusera pe strada si se iubisera din prima clipa. Amanta lui a jurat c-o otraveste pe Suzanica, daca va pune mana pe ea. Pentru ca nu puteau fi linistiti impreuna, cei doi s-au sinucis, tragandu-si cate un glont in cap. Povestea a zguduit Bucurestii.

Bordelul lui Futache

Cotidianul Curentul din 31 octombrie 1928 publica scandalul redeschiderii bordelurilor din strada Brutus, „hoteluri de prim rang", Brutus si Modern. „Eri dimineata un numeros grup de cetateni s’a prezentat d-lui primar insistand sa desfiinteze cele doua cuiburi de prostitutie, ridicand stigmatizarea rusinoasa de-asupra unui intreg cartier locuit de familii oneste", consemnau jurnalistii. Proprietarii celor doua hoteluri erau Gh. Boramescu si Futache Pantor.

O luna mai tarziu, aflam din acelasi ziar de „Oribila crima din Serban Voda. Un electrician isi decapiteaza amanta si se preda politiei". Omul locuia in casa cu o familie de tapiteri. „De aproape un an de zile, barbat, sotie si amant duceau menajul in comun si nimeni nu era nemultumit. In ultimul timp insa, amantul observase insa ca Florica, nemultumita cu un barbat si cu un amant, incepuse a intretine relatiuni de dragoste cu proprietarul casei", explica ziaristii crima electricianului.

Ajutati indragostitii

1936. In mai, jurnalistii almanahului Realitatea ilustrata isi sfatuiau cititorii sa ajute cuplurile. „Prin parcuri, prin alee umbrite, oriunde gasesc un cadru cat de cat potrivit ii vezi pe El si pe Ea plimbandu-se sau stand pe banca, privind gales unul la altul, uitand de tot si de toate si orbi la ce se intampla in jurul lor. Sunt foarte dragalasi si se cuvine sa fie ajutati pentru ca am fost cu totii tineri si toti am incercat aceleasi simtaminte, in zilele de primavara", motivau ziaristii. Se recomanda raspandirea umbrelei cort, „practica pe timp urat". Al doilea indemn era adresat gradinarilor: „plantati alei cat mai multe si mai intortocheate". „Se stie ca indragostitii stau cel putin o ora de vorba in fata casei ei. Ca sa nu oboseasca si sa nu inghete, instalati banci si calorifere inaintea usilor de la intrare", consemna autorul articolului. Nu lipsea umorul: „Cea mai grozava inventie ar fi volanul care se conduce singur! Astfel, ai putea realiza doua placeri odata."

Manevrele seducatorului

„Cele sapte manevre ale seducatorului" erau aduse la cunostinta doamnelor si domnisoarelor in iulie 1940 in Magazinul. „Omul cavernelor" era barbatul care facea o femeie sa-si piarda controlul printr-un act brutal. „Numai cele proaste, bete sau atinse de nimfomanie pot ceda dorintei sale", consemnau jurnalistii. O alta manevra era „escrocheria cu casatoria", care reusea „sa suceasca mintea" numai „fecioarelor nevinovate si femeilor tampite". „Manevra no 3" era aceea a sotului in cautarea aventurii, iar a patra cea a cadourilor. Un alt mod de a seduce o femeie in anii ’40 era trecutul acesteia, fata de care barbatii se aratau foarte „intelegatori, blanzi si dezinteresati". Sfatul jurnalistilor era „sa nu va incredeti niciodata in prietenia dezinteresata a unui barbat". Articolele despre amor au disparut din presa romăneasca dupa venirea la putere a comunistilor. Cenzura le cerea ziaristilor ca femeia comunista sa fie prezentata doar ca fruntasa in munca si mama exemplara a unui card de copii, in vreme ce familia era celula de baza a societatii. Incercari timide de anunturi matrimoniale s-au facut in anii ’60, la rubrica „Inchirieri locuinte".

Ioana Moldoveanu, Alexandru Nastase


Oferta buna: frumosi, cu studii inalte, bogati, de cariera

Numarul din martie al Almanahului Magazinul le oferea cititorilor sai un concurs. Ei publicau fotografia domnisoarei Rodica, „o fata tanara, inalta, frumoasa, cu parul saten si ochi albastri sclipitori". Cititorii trebuiau sa-i aleaga acesteia un sot, dintre cei cinci ale caror fotografii erau tiparite. Primul pretendent avea 20 de ani, era student la Drept si secretar al unui avocat. De aceea, castiga 12.000 de lei/ luna. George Grigorian era cel de-al doilea petitor al Rodicai, caracterizat de reporterii almanahului ca fiind, la 35 de ani, „avut, egoist si patimas". Teodor Isvoreanu era profesor de filosofie si „omul cel mai loial". Vasile Arghiropol avea „legaturi in unul din partidele politice importante" si era considerat in societate, la 36 de ani ai sai, „un seducator irezistibil". Ultimul petitor al domnisoarei Rodica se numea Radu Tanaseanu, avea 45 de ani si era fost director la Ministerul Finantelor. Avea o avere de 8 milioane de lei si scria ca „i-a cerut mana din dorinta de-a da copilei sale o sora mai mare".


CONTINUARE: Pe urmele Crailor de Curtea Veche

×
Subiecte în articol: special