x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bomba cu ceas din dosarul „mită pentru preşedinte”

Bomba cu ceas din dosarul „mită pentru preşedinte”

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2016   •   12:10
Bomba cu ceas din dosarul „mită pentru preşedinte”
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Punerea sub acuzare de către DNA a Ioanei Băsescu şi a fostului iubit al acesteia, Giovanni Francesco, în cel mai nou dosar instrumentat de instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, referitor la finanţarea cu bani negri a campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009, ridică unele semne de întrebare extrem de serioase cu privire la dedesubturile acestei operaţiuni judiciare. Acuzaţiile de instigare la spălarea banilor, aduse fiicei fostului preşedinte, dar şi de evaziune fiscală reţinute în ceea ce-l priveşte pe partenerul de viaţă al acesteia, din perioada comiterii acestor fapte, vizează activitatea unor societăţi comerciale care activează în industria media, aflate în strânsă legătură cu apropiaţi ai şefei DNA, pe de o parte, dar şi cu unul dintre denunţătorii dintr-un ultramediatizat dosar instrumentat de această instituţie. Este vorba despre administratorul SC RCS & RDS, Ioan Bendei, protagonistul aşa-zisului şantaj comis directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu. Acelaşi Bendei este şi personajul implicat în dubioasa afacere de 1,7 milioane de euro încheiată de DNA, în condiţii neelucidate, nici la acest moment, între RCS & RDS SA şi compania fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir.

În  perioada în care Giovanni Francesco şi Ioana Băsescu ar fi comis faptele de evaziune fiscală şi de instigare la spălare de bani, pentru a finanţa campania electorală a lui Traian Băsescu, iubitul fiicei fostului preşedinte demara un parteneriat comercial cu societatea SC RCS & RDS SA.

Datele oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului referitoare la legăturile dintre Giovanni Francesco şi grupul RCS & RDS sunt mai mult decât clare. Este vorba despre societatea comercială SC Music Channel SRL, deţinătoarea postului de televiziune cu tematică muzicală ce are acelaşi nume. Potrivit unei Hotărâri a Adunării Generale a Asociaţilor acestei companii din data de 5 octombrie 2009, adică în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, cei trei asociaţi ai firmei – Giovanni Mario Francesco, iubitul de la acea dată al Ioanei Băsescu, Ştefan Lucian Mitrea şi George Măgureanu Poptean – au aprobat anumite schimbări în structura acţionariatului. Mai exact, Mitrea i-a cesionat lui Francesco Giovanni toate acţiunile.

Trei zile mai târziu, în 16 octombrie 2009, are loc o nouă adunare a asociaţilor SC Music Channel SRL, prilej cu care este cooptat, ca nou asociat, SC RCS & RDS SA, reprezentată de Ioan Bendei, în calitate de administrator.

Cu această ocazie, Francesco Giovanni a cedat în favoarea SC RCS & RDS SA 50% din capitalul social al SC Music Channel SRL, în baza unui contract distinct încheiat între părţi, la un preţ şi în condiţii cu caracter confidenţial, aşa cum reiese din actul adiţional al AGA din 13 octombrie 2009. Ca urmare a acestor operaţiuni, SC RCS & RDS SA a devenit acţionarul majoritar al firmei controlate de iubitul de la acea dată al Ioanei Băsescu, cu 50%, în timp ce Giovanni Francesco a rămas doar cu 45% din capitalul social, iar George Măgureanu Poptean, cu celelalte 5%. Potrivit documentului citat, administrarea şi conducerea societăţii urma să fie asigurată de către Francesco Giovanni şi Ioan Bendei. Tot aici, i se permite lui Giovanni Francesco să îşi poată administra şi cealaltă afacere care activează în domeniul muzical, respectiv firma SC No Limit SRL, al cărei asociat unic este fostul iubit al fiicei lui Traian Băsescu.

Compania de cablu a transferat acţiunile către un satelit

Astfel, din octombrie 2009 până în februarie 2011, SC Music Channel SRL a fost deţinută, în mod real, de SC RCS & RDS, în calitate de asociat majoritar. În 21 februarie 2011, are loc o nouă AGA a acestei firme, prilej cu care SC RCS & RDS SA decide să vândă 25% din capitalul social al SC Music Channel SRL către o altă companie, denumită SC Integrasoft SRL, reprezentată de acelaşi Ioan Bendei. Potrivit ONRC, SC Integrasoft SRL este deţinută în proporţie de 100% de SC RCS & RDS SA, astfel încât părţile cesionate au fost, practic, doar transferate de la firma-mamă către un satelit al acesteia. Tot atunci, asociatul minoritar al SC Music Channel SRL, George Poptean Măgureanu, decide să-i cedeze 2,5% din părţile sociale lui Giovanni Francesco.

O lună mai târziu, mai exact în data de 28 martie 2011, se întruneşte din nou AGA SC Music Channel SRL, moment în care SC RCS & RDS SA vinde şi celelalte 25 de procente deţinute către SC Integrasoft SRL, reprezentată de Ioan Bendei. Tot atunci, Francesco Giovanni preia de la asociatul George Poptean Măgureanu şi celelalte 2,5 procente din acţiuni, astfel încât fostul iubit al Ioanei Băsescu şi satelitul companiei RCS & RDS SA ajung să împartă SC Music Channel SRL, în proporţie egale, cu câte 50% fiecare. Această împărţire a capitalului social o regăsim şi în prezent, potrivit notificărilor publicate în Monitorul Oficial al României din august 2015, ultimele referitoare la SC Music Channel SRL.

De la cine a primit banii nedeclaraţi fostul iubit al Ioanei Băsescu?

Care este relevanţa acestor informaţii? Una mai mult decât evidentă. În comunicatul de presă emis de DNA după punerea sub acuzare a Ioanei Băsescu, a Elenei Udrea şi a lui Francesco Giovanni se precizează că, în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-a cerut directorului General al Oil Terminal, Silviu Ioan Wagner, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an. Ca urmare, spune DNA, în 30 decembrie 2009, Oil Terminal a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă (pe care procurorii nu o nominalizează), în valoare de 419.000 de lei, preţ indicat de Ioana Băsescu, care ar şi fi intermediat tranzacţia. Ulterior, la 16 februarie 2010, Oil Terminal a virat în conturile acestei firme un avans de 119.000 de lei, DNA precizând că, în fapt, serviciile nu au fost prestate (este vorba despre servicii de publicitate). După două zile, spune tot DNA, firma nenominalizată a virat 100.000 de lei către o societate administrată de Giovanni Francesco, de asemenea nenominalizată de procurori. DNA susţine că, în realitate, între cele două firme nu a existat niciun fel de operaţiuni comerciale, iar, prin transferul bancar, s-a urmărit exclusiv „ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea Oil Terminal”. În cursul lunii februarie 2010, cei 100.000 de lei au fost folosiţi de Ioana Băsescu şi Giovanni Francesco pentru plata unei excursii în Cuba.

Mai departe, tot de la procurori aflăm că, în 1 iulie 2009, Francesco Giovanni, acţionând în calitate de administrator şi unic asociat al unei firme (pe care nici de această dată anchetatorii nu o nominalizează), a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Aici este cheia întregii poveşti. Legăturile comerciale ale lui Giovanni Francesco în domeniul televiziunilor muzicale sunt exact acelea în care este implicată compania RCS & RDS SA, aşa cum am arătat mai sus. Conform contractului, firma lui Giovanni Francesco a încasat de la compania media suma de 2,5 milioane de lei, însă, după mai bine de şapte ani, DNA a constatat că veniturile şi TVA-ul colectat nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare (399.160de  lei reprezentând TVA şi 335.938 de lei, reprezentând impozit pe profit) nu au fost virate către bugetul de stat. „La instigarea inculpatei Ioana Băsescu, suma astfel obţinută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni Mario pentru plata unor servicii în campania electorală desfăşurată în cursul anului 2009 pentru alegerea preşedintelui României”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Afacerile media continuă şi astăzi

Ei bine, singura societate comercială la care Giovanni Francesco avea calitatea de asociat unic, în acea perioadă, este SC No Limit SRL, firmă care apare în încheierile de la Registrul Comerţului cu ocazia parafării parteneriatului dintre „inculpatul Giovanni Francesco” şi SC RCS & RDS SA. Canalele muzicale la care se face referire în acelaşi comunicat sunt, cel mai probabil, cele pe care acelaşi Giovanni Francesco le deţine împreună cu SC RCS & RDS, prin SC Integrasoft SRL, unul dintre ele fiind Music Channel.

Potrivit ONRC, fostul iubit a Ioanei Băsescu a deţinut, în afară de SC Music Channel SRL, părţi sociale în compania SC Music Events Production SRL (fostă SC Music 1 Television SRL), alături de Florin Vlanga, George Poptean Măgureanu şi un anume Tudor Mihai Botiuc. Ulterior, societatea a fost vândută către un anume George Chivu, operaţiune ce a avut loc în data de 18 februarie 2013.

Giovanni Francesco mai deţine, într-adevăr, calitatea de unic asociat şi administrator la o altă companie, SC Media & PRpedia SRL, având ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management, dar care a fost fondată abia în 28 aprilie 2015. În 5 martie 2014, Francesco Giovanni, împreună cu ruda lui Ioan Bendei, Radu Cornel Bendei, înfiinţează, în părţi egale, o altă societate, denumită SC Loc Pentru Pitici SRL, având ca obiect activităţi recreative şi distractive, firma fiind administrată de Francesco Giovanni.

Contractul de 1,7 mil. euro cu  Dumitru Dragomir, la sertar de trei ani

De mai bine de trei ani, la DNA zace un dosar privind un contract încheiat, ce să vezi?, tot în anul 2009, între compania fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Mitică Dragomir, şi RCS & RDS SA. În 2013, DNA a anunţat că a demarat cercetări privind modul în care compania administrată de Ioan Bendei a virat către firma lui Dragomir suma de 1,7 milioane de euro. Societatea SC Bodu SRL a primit aceşti bani, punând la dispozişia RCS & RDS restaurantul Crystal Palace Ballrooms. În schimbul contractului, RCS & RDS SA ar fi primit de la Liga Profesionistă de Fotbal, în perioada 2009 – 2011, drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I de fotbal. Potrivit Grupului de Investigaţii Politice, tot RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 – 2014. La trei ani de la declanşarea anchetei, instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi nu a soluţionat acest dosar nici cu începerea urmăririi penale, nici cu neînceperea urmăririi penale.

Partenerul de viaţă al şefei DNA, director de PR

Asistăm, aşadar, la o poveste în care sunt implicaţi membrii familiei Băsescu, pe de o parte, afaceri controversate şi bani negri aruncaţi în campania prezidenţială din anul 2009 şi legături cu o companie importantă din România, apropiată de DNA şi de şefa acestei structuri. Din dosarul instrumentat de DIICOT, referitor la presupusele acte de spionare a Laurei Codruţa Kovesi de către angajaţii firmei israeliene Black Cube, reiese că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află în relaţii de concubinaj cu Florin Nemeş, coordonatorul de marketing şi PR al societăţii SC RCS & RDS SA. Informaţia nu a fost negată nici de Nemeş, nici de Kovesi. De altfel, Laura Codruţa Kovesi apare foarte frecvent pe postul de televiziune deţinut de SC RCS & RDS SA, Digi24, pentru a-şi face cunoscute proiectele.

Infracţiunile de spălare de bani, evaziune fiscală şi finanţare ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu, reţinute de DNA în sarcina lui Giovanni Francesco, aveau loc exact în perioada în care RCS & RDS SA devenea partener egal cu inculpatul într-o televiziune muzicală

 

Ioan Bendei, administratorul RCS & RDS şi al SC Integrasoft SRL, companii asociate cu Giovanni Francesco, este „partea vătămată” în dosarul privind aşa-zisul şantaj „exercitat” de directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, dosar instrumentat de DNA şi trimis în instanţă în octombrie 2013 de către instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi

×
Subiecte în articol: Giovanni Francesco ioana basescu