x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Campionul retrocedărilor, 103 milioane euro. Horia Simu Şchiopu a primit de la ANRP o despăgubire record

Campionul retrocedărilor, 103 milioane euro. Horia Simu Şchiopu a primit de la ANRP o despăgubire record

de Petru Zoltan    |    11 Mar 2015   •   16:53
Campionul retrocedărilor, 103 milioane euro. Horia Simu Şchiopu a primit de la ANRP o despăgubire record

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a devenit vaca de muls a băieţilor deştepţi care în strânsă legătură cu mediul politic au speculat vulnerabilităţile statului. Unul dintre aceştia este controversatul om de afaceri, Horia Simu Şchiopu, cunoscut ca “bancherul cuprului”. La începutul anului 2008, Horia Simu Şchiopu avea să dea una dintre cele mai mari lovituri pe piaţă, primind de la ANRP colosala sumă de 466.770.763 lei, adică în jur de 103 milioane de euro. Banii au fost primiţi la doar trei luni de la depunerea documentaţiei pentru un teren de 9,75 hectare, aflat în Sectorul 6 al Capitalei. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensaţii băneşti au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt.  În aceea perioadă, în fruntea conducerii ANRP se afla Ingid Zaarour, fosta parteneră a lui Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu. Ulterior, Pricop a fost recompensat de ANRP cu suma de 10 milioane de euro drept despăgubire pentru un teren care a aparţinut familiei Brătienilor. 

În fiecare caz de corupţie la nivelul ANRP, Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor se ascund în spatele experţilor evaluatori. În dosarul lui Horia Simu Şchiopu a fost folosit evaluatorul Florin Alexandru Hanu. Acesta ofera consultanţă pentru evaluări de tot felul. De la cele funciare până la emigrare. Contactat telefonic, Florin Alexandru Hanu a precizat că nu îşi mai aduce aminte de evaluarea făcută pentru terenul lui Şchiopu, deşi valoarea acestuia se află în topul despăgubirilor oferite de ANRP. Întrebat cum a ajuns la o asemenea valoare a terenului, expertul Hanu a precizat că a apelat la comparaţie. Potrivit unor experţi din domeniu, aceştiau au precizat că această metodă se foloseşte pentru a creşte artificial valoarea terenurilor. Aceeaşi metodă a fost folosită şi de expertul Emil Nuţiu. Acesta a făcut evaluarea terenului lui Stelu', din dosarul Bica, care a supraevaluat terenul de 13 hectare din zona Plumbuita cu suma de 61 milioane de euro. Pentru expertiza făcută, anchetatorii susţin că Emil Nuţiu a primit suma de 100.000 de lei de la Gheorghe Stelian.

Horia Simu Şchiopu a primit de la ANRP o despăgubire record de 103 milioane de euro

Horia Simu Şchiopu a intrat în morişca afacerilor cu drepturi litigioase în anul 2006. Atunci a dat peste Mihaela Cojocaru care revendicase un teren în suprafaţă de 97.509 mp. în Şoseaua Virtuţii, din Sectorul 6. Aceasta şi-a vândut drepturile litigioase printr-un contract de cesiune a drepturilor către Şchiopu. Un an mai târziu, mai exact pe 10 decembrie 2007, Horia Simu Şchiopu a înregistrat la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilierea Despăgubirilor dosarul 38386/CC, pentru a primi banii pentru terenul cu pricina. Interesant, după numai o lună Comisia Centrală aprobă o cererea lui Şchiopu prin care solicita ca dosarul său să fie analizat cu prioritate. Membrii Comisiei Centrale s-au mişcat cu o rapiditate suspect de penală. “În data de 28 februarie 2008, dosarul a fost soluţionat de Comisia Centrală pentru Stabilierea Despăgubirilor prin emiterea unui titlu de despăgubire în valoare de 466.770.763 lei”, a precizat ANRP, pentru Jurnalul Naţional. Patru zile mai târziu, Şchiopu a solicitat convertirea sumei în acţiuni la Fondul Proprietatea. Rapiditatea cu care s-au mişcat membrii comisiei a fost observată şi de inspectorii de la Curtea de Conturi, care au concluzionat că persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensaţii băneşti au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt. 

Încrengături politice

Ingrid Zaarour a fost numită preşedinte al ANRP în anul 2005, având cel mai lung mandat de conducere până în februarie 2009. Totodată, a fost numită şi în conducerea Fondului Proprietatea. La finalul mandatului său, Ingrid Zaarour a lăsat în urma sa un număr de 37.057 de dosare nesoluţionate, în timp ce afaceriştilor controversaţi li se soluţionau dosarele imediat. Horia Simu Şchiopu este un apropiat al grupului liberal format din Vlad Moisescu şi Cristian Buşoi. Mai mult, în 27 februarie 2014, Ingrid Zaarour şi-a dat demisia din PNL după ce Crin Antonescu i-a exclus din partid pe Andrei  Chiliman şi Vlad Moisescu.  

Dar, Zaarour a fost foarte apropiată şi de Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu. În anul 2004, cei doi au înfiinţat societatea PRP Consulting Com Bucureşti. Acum, Radu Pricop este urmărit penal pentru că a încercat să obţină 10 milioane de euro, de pe urma unei retrocedări ilegale a unui teren de 90 ha care aparţinuse familiei Brătianu.

Avocatul lui Şchiopu, legat de Curtea de Apel

“Regele” cuprului, ajuns campionul retrocedărilor, are o biografie din care sare în ochi mega succesul în afaceri. De fapt, mega succesul este o lungă listă de acumulări de active care intră rapid în proceduri de faliment şi lichidări. La acestea ne vom referi pe larg în ediţia de mâine. Un tânăr fost bancher, ajuns vicepreşedinte la City Group înainte de a împlini 30 de ani, dă lovituri după lovituri şi reuşeşte în 2008 să fie campionul sumelor primite ca despăgubire de la ANRP. Domnul Stelu' care a băgat-o pe Alina Bica în necaz, este un biet copil pe lângă Şchiopu Sima, care a luat în linişte 103 milioane de euro. Cheia succeselor financiare ascunse cu abilitate publicului şI neinteresante pentru investigatori sunt avocaţii. Dintre aceştia îl remarcăm pe Doru Postelnicu, avocat, care l-a asistat pe Simu în câteva preluări prin hăţişurile unor firme din Cipru. Postelnicu este căsătorit cu Isabelle Tocan, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. Faptul că Simu Horia a fost “eroul” unor investigaţii ale jurnaliştilor de la Antena 3, iar avocatul Postelnicu era logic interesat patrimonial în succesul clientului nu era un motiv de abţinere pentru doamna Tocan în judecarea procesului Telepatia? Pentru doamna Tocan această legătură nu a contat şI Dan Voiculescu a rămas condamnat prin decizia acestei judecătoare.  (Dan Constantin)

×