Banii alocaţi pentru realizarea şi promovarea brandului turistic al României nu au dat roadele mult aşteptate. Mult controversata “frunză” despre care Jurnalul Naţional a scris în repetate rânduri că se poate achiziţiona cu 250 de euro dintr-un stoc de imagini de pe internet şi este folosită de mai multe firme din lume a costat 900.000 de euro. Ministerul Turismului, condus în 2010 de Elena Udrea, a ales ca asocierea THR Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA Taylor Nelson Sofres să realizeze brandul turistic al României pentru suma menţionată.
Lansat cu surle şi trâmbiţe la Shanghai, în China, brandul turistic a declanşat un adevărat scandal mediatic pe marginea “frunzei” utilizate ca logo în brandul turistic naţional. Cu toate acestea, reprezentanţii ministerului au susţinut că asocierea THR-TNS este una dintre cele mai prestigioase firme de branding din lume, care a construit branduri de turism pentru Argentina, Spania, Croaţia. Pentru a putea utiliza după bunul plac celebra “frunză”, Elena Udrea a înregistrat-o la Oficiul de Stat pentru Invenţi şi Mărci.
În ciuda scandalului iscat, Udrea a alocat milioane de euro pentru promovarea brandului turistic pe plan extern, însă rezultatele obţinute nu sunt chiar îmbucurătoare. Astfel, dacă numărul turiştilor străini înregistraţi în 2010, anul lansării brandului, era de 1,3 milioane, în 2011 acesta a ajuns la 1,5 milioane, iar în 2012 numărul turiştilor străini a ajuns la 1,6 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cu alte cuvinte, toată promovarea făcută de Udrea pe milioane bune de euro pe plan extern a determinat o creştere a numărului de turişti străini înregistraţi în România cu circa 300.000 de persoane. În plus, cea mai mare parte dintre aşa-zişii “turişti străini” înregistraţi în statisticile INS provin din Bulgaria, Ungaria şi Germania.
Udrea a pompat bani europeni în frunză
Pe lângă banii alocaţi de la bugetul de stat pentru promovarea României, Elena Udrea, în calitate de ministru al Turismului, a avut la dispoziţie 75 de milioane de euro, nerambursabili, pentru promovarea brandului turistic prin Programul Operaţional Regional, Axa 5, operaţiunea “Crearea unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică prin definirea şi promovarea brandului turistic naţional”. Estimăm că suma cheltuită din banii europeni pentru realizarea şi promovarea brandului turistic al României a depăşit 20 de milioane de euro, fără prea multe rezultate.
Pe lângă cei 900.000 de euro alocaţi pentru realizarea brandului turistic, alţi 190.000 de euro au fost cheltuiţi pentru spectacolul de lansare a frunzei. Locul ales a fost Expoziţia Mondială care a avut loc în iunie 2010 la Shanghai, China.
La aceste sume se adaugă alte câteva milioane de euro alocate pentru participarea României la târgurile de profil din lume, realizarea de publicitate out door, realizarea de materiale publicitare, precum şi banii alocaţi pentru inserţiile în cataloagele turistice ale marilor turoperatori germani. De asemenea, brandul turistic a fost promovat şi pe canalele tv interne, fiind realizate şi mai multe coproducţii cu TVR şi cu Realitatea TV, valoarea contractului fiind de peste 200.000 de euro. De asemenea, Elena Udrea a plătit peste 2,5 milioane de euro pentru promovarea “frunzei” în timpul Galei “Bute”, care a avut loc la Bucureşti, precum şi la mai multe meciuri susţinute de Lucian Bute în străinătate. MDRT a realizat în 2011 o amplă campanie de promovare a brandului turistic pe 3 canale tv cu acoperire internaţională, respectiv CNN, Euronwes şi Eurosport. Potrivit datelor postate pe site-ul ministerului, valoarea celor trei contracte a fost de circa 5 milioane de euro, cu TVA inclusă. Tradiţia a fost continuată şi de cei ce au venit la conducerea Ministerului Turismului după plecarea Elenei Udrea. Astfel, Eduard Hellvig a alocat anul trecut peste 256.000 de euro pentru promovarea brandului în timpul concertelor BestFest, Lady Gaga şi Red Hot Chilli Peppers, organizate în Bucureşti. Acesta a spus că retragerea finanţării pentru cele trei evenimente asumate de MDRT nu putea avea loc deoarece imaginea României în lume ar fi avut de suferit.
Culorile spun totul
Brandul turistic invită la explorarea unei aşa-numite “grădini carpatice”, în culori vii, în care predomină verdele crud, dar apar şi albastru, galben şi portocaliu. Partea verde a frunzei ar trebui să “reflecte geografia României, în special Carpaţii”. “Frunza, cu o semnificaţie specială în România. Poezia muzicală folclorică bazată pe sintagma «foaie verde» are notorietate maximă incontestabilă între români şi vorbeşte despre însăşi natura sufletului românesc. Frunza verde vorbeşte despre spiritul amabil şi pur al poporului român”, potrivit descrierii făcute într-un document al MDRT. Partea albastră a logo-ului reprezintă fie apa, fie cerul. Susţine excelent produsele turistice cheie de la natura sălbatică şi parcuri naturale la turismul de sănătate şi wellness. Posibilele descrieri simbolice ar putea merge în două direcţii, respectiv un râu (ex. Dunărea) sau nervul/nervura frunzei, plină de prospeţime şi apa curată care ţine frunza în viaţă, proaspătă, în creştere. În centrul logo-ului apare scris “România” într-un font rotund, caligrafic, despre care autorii spun că este prietenos, are personalitate şi originalitate. Fiecare literă este colorată în mai multe nuanţe de verde, în timp ce semnul diacritic al literei “â” este galben şi portocaliu. Surprinzător este şi faptul că primele trei litere sunt scrise cu majuscule, ducând cu gândul la minoritatea romă. Sloganul “Explore the Carpathian Garden” este plasat în partea de jos a imaginii şi este scris într-un font mai comun, înclinat spre dreapta.
Pe ce s-au dus banii
Desenarea controversatei frunze care reprezintă logo-ul României a costat 96.000 euro, însă grosul sumei prevăzute în contractul de realizare a brandului turistic de ţară a fost alocat pentru realizarea sondajelor telefonice executate de angajaţii consorţiului spaniol THR&TNS. În final, valoarea totală a contractului se ridică la 900.000 de euro. Potrivit costurilor defalcate ale contractului prezentate de THR, în dosarul licitaţiei statul român a plătit pentru identitatea vizuală (logoul cu frunza verde) suma de 109.000 euro. Potrivit Hotnews, THR a încasat 120 de euro/oră pentru echipa care a creat logo-ul, însă cea mai mare parte a sumei prevăzute în contract o reprezintă sondajele telefonice realizate de THR. Compania a încasat pentru aceste sondaje 302.350 de euro. Contractul prevedea realizarea a 1.200 de interviuri, 10.800 de ore de muncă plătite cu 28 de euro/oră. MDRT a plătit 25.750 euro pentru managementul proiectului pentru brandul de ţară, analizarea situaţiei curente a costat 84.620 euro, cercetarea de piaţă calitativă a costat 32.000 euro, iar cea cantitativă a costat 400.000 euro.
De asemenea, pentru determinarea avantajelor competitive ale României a fost achitată suma de 23.400 euro, iar pentru strategia de poziţionare a brandului de ţară a fost alocată o sumă de peste 71.000 euro, respectiv 40.500 euro pentru definirea strategiei şi a sloganului şi 30.560 euro pentru realizarea briefului pentru identitatea vizuală. Ministerul a mai plătit circa 109.000 euro pentru conceptualizarea, crearea şi proiectarea identităţii vizuale, respectiv 96.000 euro pentru concept şi design şi 13.000 euro pentru testarea acestuia. Contractul cu consorţiul spaniol mai prevedea alocarea sumei de 150.510 euro pentru liniile directoare pentru strategia de implementare.
Grapini ar putea schimba brandul turistic
Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a cerut realizarea unui raport de eficienţă în ceea ce priveşte brandul turistic al României, cunoscut şi sub denumirea de “frunza Elenei Udrea”. În funcţie de cât de eficientă a fost frunza de la lansare şi până în prezent, probabil, Grapini va decide modificarea brandului turistic al României. “Vom face o analiză referitoare la cât a costat până acum acest proiect şi ce a adus. Sunt indicatori foarte clari care-ţi spun lucrul acesta. Dacă nu-ţi aduce nimic acest brand, îl schimbi. Nu plec de la premisa că trebuie înlocuit, dar dacă analiza va arăta că nu şi-a atins scopul, înseamnă că s-a greşit ceva şi atunci vom face rebranding.” Maria Grapini spune că s-a gândit şi cum trebuie să se facă promovarea României: “Sunt trei direcţii importante – turismul balnear, cel cultural şi agroturismul”.