Fostul consilier local la Primăria Cluj-Napoca, Adrian Gurzău, fost deputat PDL, actual deputat al partidului lui Traian Băsescu şi viitor contracandidat la fotoliul de primar al lui Emil Boc, a intrat în centrul atenţiei, la sfârşitul săptămânii trecute, cu petrecerea de botez a fiului său. Naşă a fost aleasă Elena Udrea, în timp ce invitat special al ceremoniei de la biserică şi al petrecerii ce a urmat, la un restaurant din Cluj-Napoca, a fost chiar Traian Băsescu. Ce-i uneşte pe cei trei, în afară de „crezul” politic comun? Faptul că toţi sunt moşieri şi, mai mult, proprietăţile agricole deţinute au intrat în posesia lor prin metode cel puţin suspecte. Elena Udrea şi Traian Băsescu deţin, aşa cum se ştie deja, suprafeţe importante de teren arabil în comuna Nana, judeţul Călăraşi, firma primeia lucrându-i celui de-al doilea terenurile în arendă. Udrea a achiziţionat terenurile în urma partajului aferent divorţului de Dorin Cocoş, când o parte importantă din banii afaceristului au ajuns la fosta sa soţie. Traian Băsescu, prin fiica sa, Ioana, a contractat un credit, cu care a achiziţionat 291 de hectare, preluate cu multe semne de întrebare de la mai mulţi localnici de o firmă-fantomă, Berfige. În ceea ce-l priveşte pe Adrian Gurzău, acesta a devenit proprietar de fermă zootehnică la Zalău, dispusă pe o suprafaţă de peste 5,7 hectare, prin intermediul unei firme care a avut, de la înfiinţare, o cifră de afaceri de 5.500 de euro. Cu toate acestea, societatea şi-a permis să achiziţioneze, prin licitaţie, ferma în cauză cu peste 110.000 de euro.
„Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, modul în care viitorul candidat al Mişcării Populare la Primăria Cluj-Napoca a devenit proprietar al unei ferme zootehnice, în timp ce veniturile sale sunt extrem de modeste, afacerile pe care le-a derulat au intrat în faliment, iar noile firme deschise abia dacă reuşesc să supravieţuiască.
Societate comercială de call-center cumpără o fermă zootehnică
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în perioada septembrie-noiembrie 2014, deputatul afiliat Mişcării Populare, Adrian Gurzău, împreună cu actuala sa soţie, Cecilia Georgiana Petrovan, cu 15 ani mai tânără, au decis să intre în afaceri. Iniţial, Cecilia Georgiana Petrovan a înfiinţat, în data de 17 septembrie 2014, societatea SC VSC Invest SRL- D, cu sediul în Cluj-Napoca, având ca obiect de activitate „centre de inter-mediere telefonică (call-center)”. Societatea este administrată de aceeaşi Cecilia Petrovan, iar, în 1 octombrie 2015, firma în cauză şi-a deschis două puncte de lucru în două spaţii comerciale amplasate în Strada Agricultorilor, din Cluj-Napoca. În 27 noiembrie 2014, Adrian Gurzău şi Cecilia Georgiana Petrovan au înfiinţat o altă societate, cu acelaşi domeniu de activitate, SC Worldwide Solutions Center SRL, al cărei capital social este împărţit în mod egal de către cei doi soţi. Interesant este faptul că, la patru luni de la înfiinţare, această a doua societate a parti-cipat la o licitaţie cu strigare organizată de lichidatorul judi-ciar clujean Radu Bercean IPURL, pentru vinderea unor active aparţi-nând fermei zootehnice din comuna Farta, sat Berchieşu, judeţul Zalău, licitând preţul maxim. Ferma în cauză a aparţinut societăţii SC Mara Iza SRL, pentru care Tribunalul Cluj a pronunţat falimentul, în dosarul 1650/2012, prin decizia judecătorului sindic Maria Botiş.
5,7 hectare de teren intravilan
Ferma zootehnică scoasă la vânzare este dispusă pe o suprafaţă de teren aflată în intravilanul comunei Berchieşu, în suprafaţă totală de 57.694 metri pătraţi. Bunurile scoase la vânzare, cu acest prilej, au fost un birou şi o clădire aferente sediului administrativ, cu o suprafaţă construită de 192 metri pătraţi, o magazie pentru materiale, cu o suprafaţă construită de 132 metri pătraţi, un grajd pentru tineret (animale tinere), cu o suprafaţă construită de 213 metri pătraţi, un ţarc pentru tineret, în suprafaţă construită de 212 metri pătraţi, o clădire pentru colectarea laptelui şi un atelier mecanic, cu o suprafaţă construită de 143 metri pătraţi, o altă magazie în suprafaţă construită de 25 metri pătraţi, un prim grajd cu o suprafaţă construitră de 763 metri pătraţi, precum şi un platou betonat, între primul grajd şi al doilea grajd, în suprafaţă construită de 683 metri pătraţi. La acestea se adaugă grajdul al doilea, cu o suprafaţă construită de 77 metri pătraţi, un spaţiu de protecţie între al doilea şi al treilea grajd, în suprafaţă construită de 333 metri pătraţi, al treilea grajd, având o suprafaţă construită de 828 metri pătraţi, un platou betonat între grajdul al treilea şi al patrulea, cu o suprafaţă construită de 471 metri pătraţi, şi o copertină pentru ţarc, în suprafaţă de 224 metri pătraţi. Alte bunuri ale fermei scoase la vânzare au fost al cincilea grajd, în suprafaţă construită de 869 metri pătraţi, un alt spaţiu de protecţie de 887 metri pătraţi, un grajd pentru cai, în suprafaţă construită de 359 metri pătraţi, o moară cu suprafaţa construită de 375 metri pătraţi, un parc pentru utilaje, în suprafaţă de 2.081 metri pătraţi, un spaţiu pentru cântar şi casa pentru cântar, suprafaţă de 20 metri pătraţi, o rampă din beton pentru încărcarea vitelor, în suprafaţă construită de 17 metri pătraţi, două celule pentru furaje, cu suprafaţa totală construită de 1.285 metri pătraţi, două copertine din stâlpi de beton pentru fân, în suprafaţă totală construită de 1.901 metri pătraţi, o platformă pentru gunoi, în suprafaţă de 1.889 metri pătraţi, şi o altă platformă din beton pentru dejecţii, în suprafaţă de 1.205 metri pătraţi.
La licitaţie s-au prezentat trei ofertanţi. Un italian, pe nume Morise Roberto, un anume Florin Costinaş din Cluj şi SC Worldwide Solutions Center SRL, reprezentată de administratorul Cecilia Georgiana Petrovan. Pentru toate bunurile descrise mai sus, lichidatorul a impus un preţ de pornire de… 285.540 de lei, echivalentul a 63.454 euro. Adică sub un euro pentru un metru pătrat.
Toate afacerile lui Gurzău au fost băgate în faliment
Tot de la Registrul Comerţului am aflat că Adrian Gurzău, absolvent de Teologie, a mai deţinut, în trecut, afaceri pe care le-a falimentat. În 2003, a înfiinţat o companie, denumită SC Ultramedia SRL, care s-a ocupat iniţial tot cu activităţi de telecomunicaţii. Firma a avut un sediu chiar în incinta restaurantului din Piaţa Gării, din Staţia CFR Cluj-Napoca. Societatea a intrat în insolvenţă în anul 2010. O altă firmă deţinută de Gurzău a fost SC Gumec Service SRl, pe care a lichidat-o în 2007, cu datorii de 360 de milioane de lei vechi.
O a treia firmă, SC Feroviara Extres SRL, înfiinţată de Adrian Gurzău împreună cu jurnalistul clujean Sorin Gheorghe Marghitaş, derula activităţi de transport pe calea ferată, apoi cu programe de radio şi TV. Firma s-a închis în anul 2010, înregistrând pierderi de 36.000 de lei. În fine, o altă firmă pe care Adrian Gurzău a deţinut-o se numeşte Tain Import Export SRL, pe care a preluat-o în anul 2007 de la afaceristul din domeniul imobiliar Daniel Marius Voicu, în care a fost asociat cu fosta sa soţie, Amalia, falimentată şi radiată de la Registrul Comerţului în anul 2012.
Preţ infim, sursa - neidentificată
Fiecare participant la licitaţie a trebuit să depună o garanţie reprezentând 5% din preţul de pornire, adică 14.277 lei. Au avut loc 14 strigări consecutive, ultima ofertă fiind făcută de către firma deputatului PMP Adrian Gurzău, care a adjudecat ferma pentru suma de 499.695 lei. Adică 111.043 euro. Ceea ce înseamnă că a cumpărat 57.694 metri pătraţi de teren intravilan, cu construcţiile aferente, la un preț de 1,9 euro pe metru pătrat. Chiar şi aşa, este greu de înţeles de unde au făcut rost soţii Gurzău – Petrovan şi de această sumă. Mai exact, societatea în cauză. Înfiinţată cu un capital social de 200 de lei, firma SC Worldwide Solutions SRL, al cărui obiect de activitate este, aşa cum am arătat mai sus, call-center, fără legături cu zootehnia, a avut, potrivit bilanţului contabil depus la Ministerul Finanţelor Publice pe anul 2014, o cifră de afaceri de 24.000 de lei şi un proft de 23.116 lei.
Probleme mari cu banii
Mai mult, din analiza averii declarate de Adrian Gurzău în mod oficial, rezultă că deputatul PMP este aproape fali-mentar şi dator la bănci. Astfel, conform declaraţiei de avere depuse, în 16 aprilie 2008, în calitate de consilier local la Cluj-Napoca, acesta preciza că deţinea, împreună cu fosta sa soţie, Amalia, un apartament, în suprafaţă de 113,6 metri pătraţi, în Cluj, achiziţionat în anul 2007. Gurzău figurează chiar şi astăzi cu un credit contractat, în anul 2007, de la Banca Transilvania, în valoare de 40.000 de euro şi scadent în 2021. Ciudat este că singurele venituri declarate atunci au fost o indemnizaţie de la Consiliul Local, în cuantum de 8.000 lei pe an, la care se adăuga salariul soţiei, profesor la Liceul Lucian Blaga, în valoare de 8.328 lei. În 2008, veniturile lui de la Consiliul Local, şi singurele încasate de el personal, au fost de 7.039 lei. Presa clujeană s-a sesizat, la vremea respectivă, şi l-a întrebat pe Gurzău cum reuşeşte să trăiască cu mai puţin de 600 de lei pe lună. Răspunsul batjocoritor al acestuia a fost că „face economii pentru că nu mănâncă pâine”. Ulterior, Gurzău a fost văzut la volanul unui autoturism Mercedes ML, despre care le-a precizat aceloraşi jurnalişti că şi l-a permis deoarece a economisit banii de hrană, „pentru că mânca pe la diverse ceremonii oficiale”.
Mulţi prieteni binevoitori
Trecând peste aceste răspunsuri ridicole, pentru care nu s-a sesizat absolut nimeni, nici măcar Agenţia Naţională de Integritate, situaţia oficială a lui Adrian Gurzău nu s-a modificat deloc în bine în perioada care a urmat. În prima declaraţie de avere depusă în calitate de deputat, în iunie 2009, a precizat venituri de 6.233 lei de la Consiliul Local Cluj şi 2.768 lei indemnizaţie de la Camera Deputaţilor, la care se adaugă salariul fostei sale soţii. În noiembrie 2011, singurele veni-turi ale familiei Gurzău au fost indemnizaţia lui de la Camera Deputaţilor, în cuantum de 58.373 lei, şi salariul soţiei, de 19.876 lei. În 2012, Gurzău a obţinut un alt împrumut, în valoare de 20.000 de euro de la un anume Cristian Iusco, dar a şi încasat 35.000 de euro la botezul fiului său, Mihnea-Andrei. Începând cu 2014, fosta soţie, Amalia Gurzău, dispare din declaraţia de avere a deputatului, în urma divorţului. Tot atunci, dispare şi apartamentul pe care îl deţinuseră în comun, la Cluj-Napoca. Interesant este că dispare şi împrumutul de 20.000 de euro pe care l-a contractat de la Cristian Iusco, deşi veniturile încasate fac imposibilă returnarea datoriei. Dispare şi darul de la botezul copilului.
În 2015, singura sursă de venit declarată de Adrian Gurzău a fost salariul de parlamentar, în valoare de 58.908 lei pe an. În ceea ce o priveşte pe noua soţie, Cecilia Georgiana Petrovan, aceasta nu este menţionată în documente.
Udrea i-a năşit doi copii lui Gurzău
Elena Udrea este naşa celui de-al doilea copil pe care Adrian Gurzău îl are cu actuala sa soţie. Sâmbătă, la botezul micuţului, a fost prezent inclusiv Traian Băsescu, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, dar şi soţia acestuia, Maria. Adrian Gurzău este cadidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca. Cum ar veni, contracandidatul fostului subaltern al lui Băsescu, Emil Boc, care candidează din partea PNL. Numele lui Adrian Gurzău a mai apărut şi într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, referitor la infracţiuni de prostituţie, proxenetism şi trafic de persoane legat de Clubul Nana din Cluj, patronat de Natalia Strechi. În 2010, numele lui Adrian Gurzău, al deputatului PDL Petru Călian, al consilierului judeţean Mihai Szeplecan, al directorului Poştei Cluj, Ovdiu Călin, dar şi al consilierului local Mircea Petric, au apărut pe o listă a clienţilor prostituatelor din clubul respectiv. Adrian Gurzău a fost menţionat, în faţa anchetatorilor, chiar de către Mihai Szeplecan, însă actualul deputat PMP a negat cu vehemenţă aceste lucruri.