x close

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu

0
Autor: Ion Alexandru 20 Sep 2017 - 11:50
Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu DIANA OROS
Vezi galeria foto


Unul dintre experții de casă ai DNA, care a efectuat expertize controversate în cel puțin două dosare penale celebre, a fost angajat de una dintre companiile controlate de afaceristul Puiu Popoviciu pentru a evalua imobilele societății care a preluat, după Revoluţie”, spațiile comerciale ale fostei “Alimentara”. Este vorba despre evaluatorul Mihai Papasteri, cel care a întocmit pentru instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, expertize judiciare în dosarele “Telepatia” și „Schimbul de terenuri dintre Gigi Becali și MApN”. Firma lui Papasteri este implicată inclusiv în supraevaluările despăgubirilor acordate de ANRP, în perioada guvernării Boc-Băsescu, iar unul dintre cei trei parteneri ai acestuia din respectiva societate a lucrat tot pentru DNA în celebrul dosar „Carpatica Asigurări”, unde liberalul Dan Radu Rușanu, deși ținut la „beci” timp de șase luni de zile, a fost, în cele din urmă, achitat definitiv. Papasteri a lucrat pentru DNA inclusiv în dosarul „Puiu Popoviciu – Băneasa Investments”, ocazie cu care a evaluat, la sume ridicole, prețul unui metru pătrat de teren care face obiectul anchetei în urma căreia Popoviciu a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

„Jurnalul Național” a prezentat, în exclusivitate, săptămâna trecută, incre­dibila situație prin care bunurile unei companii controlate de Omar Hayssam au ajuns să fie căutate, inclusiv acasă la sirian, de Carmen Caracaș, expert care a șters din pix prejudiciul din Dosarul „Flota”. Astăzi, devoalăm faptul cum un alt evaluator de casă al procurorilor a ajuns să evalueze bunurile imobiliare ale firmelor controlate de Puiu Popoviciu și de apropiații acestuia.

Rapoarte de expertiză votate în unanimitate

Astfel, potrivit unui raport întocmit de compania SC Practic SA și înaintat, în data de 21 aprilie 2017, Bursei de Valori București, se precizează faptul că, în 20 aprilie a.c., AGA SC Practic SA s-a întrunit, cu prezența a 46,22% din totalul acționarilor, pentru a adopta mai multe hotărâri. Două dintre aceste hotărâri vizează ratificarea unor rapoarte de expertiză întocmite de către SC Tehnoconcept Expert SRL. Astfel, potrivit hotărârii nr. 7 din 20 aprilie 2017 a AGA SC Practic SA, a fost rati­ficat raportul de evaluare nr. 6497/2016 privind imobilizările corporale (clădiri și terenuri), în vederea înscrierii rezul­tatului în situațiile financiare la data de 31 decembrie 2016. Raportul, întocmit de SC Tehnoconcept Expert SRL, a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

O a doua hotărâre a AGA a SC Practic SA din ziua respectivă, având numărul 8, a ratificat alte cinci rapoarte de evaluare întocmite de aceeași firmă. Este vorba despre patru rapoarte care vizează clădiri cu utilizare nerezidențială din București și despre un al patrulea care vizează clădiri din Slănic Moldova. Și această hotărâre a fost adoptată cu unanimitate de voturi „pentru”, zero „împotrivă” și zero „abțineri”.

Cine este evaluatorul

Înainte de a discuta despre beneficiarul acestor rapoarte de expertiză, vom analiza cine este societatea care le-a întocmit. Potrivit datelor furnizate de ONRC, SC Tehnoconcept SRL București, firmă înma­triculată în anul 1994, îi are ca asociați pe experții Gheorghe Vîță, Virgil Lauric, Ilie Marian Anton și celebrul Mihai Papasteri.

Acesta din urmă este cunoscut publi­cului larg pentru întocmirea incredibilului raport de expertiză, însușit de DNA, care a stabilit prejudiciul de 60 de milioane de euro în Dosarul ICA, dosar cunoscut, de asemenea, și sub numele de „Telepatia”. Potrivit acestui expert, în 2003, valoarea clădirilor și a terenului ICA ar fi fost de 3,2 milioane de dolari. Pentru ca, î n a n u l 2008, același expert Mihai Papasteri să decidă că valoarea acelorași clădiri și a acelorași terenuri ajunsese să se ridice la 55 de milioane de euro. În plus, Papasteri a calculat că valoarea de exploa­tare a terenului și clădirilor, pentru 50 de ani, se ridică la alte 5 milioane de euro. Acest raport de expertiză a fost preluat de către specialistul DNA, Aurelia Nicolae, și introdus în rechizitoriu, la presiunile procurorului penal ex-DNA, Emilian Eva. Pentru ca, în baza acestei expertize, judecătoarea exclusă din magistratură, Camelia Bogdan, să pronunţe, în august 2014, sentințele de condamnare și confis­cările halucinante în acest dosar.

Legăturile Practic SA - gruparea din Băneasa

Beneficiarul evaluărilor făcute, anul acesta, de către SC Tehnoconcept Expert SRL, firma lui Mihai Papas­teri, se numește SC Practic SA și este o companie controlată, prin interpuși, de magnatul Puiu Popoviciu. Înființată în 1990 de către Primăria Generală a Municipiului București, societatea a preluat de la stat, în administrare, toate spațiile comerciale de la parterul blocu­rilor, folosite, în perioada comunistă, de “Alimentara”. La momentul înființării sale, Practic SA administra nu mai puţin de 196 de spații comerciale, dispuse la 61 de adrese, în suprafață totală de 31.884 metri pătrați.

În anul 2004, APAPS a scos la vânzare acțiunile Practic SA, pe care le-a vândut, cu 40.000 de euro, acestea fiind preluate de Mihai Bejenaru, omul lui Puiu Popoviciu, din afacerea Băneasa Investments, condamnat, la rândul lui, în acest dosar. În 2007, SC Practic SA a încheiat un parteneriat public-privat cu Administrația Piețelor Sector 2, pentru dezvoltarea unui proiect în Piața Obor.

Porivit unei încheieri de la Registrul Comerțului, în anul 2008, acționarii SC Practic SA erau generalul Zerlin Dimofte, tatăl afaceristului Radu Dimofte, partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu, offshore-ul International Business & Trading Group LTD și Andrei Mihai Bejenaru, împreună cu alți acționari minoritari. Printre aceștia se regăsea, până în anul 2015, și mama octogenară a lui Puiu Popoviciu, Ligia Popoviciu. În 22 decembrie 2015, un offshore controlat de Radu Dimofte, Bladon Enterprise Limited, a achiziționat, în schimbul a 1.783.000 de euro, un număr de 15.635 de acțiuni deținute de Ligia Popoviciu la SC Practic SA. Împuternicit să repre­zinte cumpărătorul în relația cu mama lui Puiu Popoviciu a fost desemnat același Andrei Mihai Bejenaru.

 

Și partenerii de afaceri au fost implicați în dosare controversate

Ceilalți doi acționari din SC Tehnoconcept Expert SRL, care nu figurează cu dosare penale asemenea partenerilor de afaceri Papasteri și Vîță, sunt, la rândul lor, implicați în afaceri controver­sate. Primul, pe nume Virgil Lauric, a fost în centrul atenției, în urmă cu 12 ani, când, în calitate de expert criminalist, a efectuat expertiza criminalistică în cazul decesului fostului membru al trupei “Compact”, Teo Peter, ucis într-un accident de circulație de către puşcașul marin american Christopher Van Goethem. Expertul Lauric a susținut atunci în raportul de expertiză întocmit că autoturismul americanului avea, la momentul imapctului cu taximetrul în care se afla Teo Peter, o viteză de doar 43 de kilo­metri la oră. Cu un an înainte, în 2004, tatăl unei adolescente în vârstă de 17 ani, ucisă, de asemenea, într-un accident rutier, l-a acuzat pe expertul Virgil Lauric că a ignorat probe importante de la dosar și că l-a găsit nevinovat pe șoferul ucigaș. Și atunci, Lauric a stabilit că viteza cu care se deplasa autoturismul implicat în accident a fost de 45 de kilometri la oră.

Al treilea co-asociat din SC Tehnoconcept Expert SRL, pe nume Ilie Marian Anton, a lucrat – ce să vezi? – și el pentru Direcția Națională Anticorupție. Înr-un dosar, de asemenea, celebru. Este vorba despre dosarul „Carpatica Asig”, în care liberalul Dan Radu Rușanu, deși arestat preventiv pentru șase luni de zile, a fost, în cele din urmă, achitat definitiv. Anton a efectuat, pentru DNA, evaluarea autoturismului Audi A8, pe care conducerea Carpatica i l-a vândut, la un preț subevaluat, lui Marian Mîrzac, pentru ca acesta din urmă, în calitatea de membru neexecutiv al ASF, să acționeze în favoarea companiei de asigurări deţinută de Ilie Carabulea.

 

Din furnizor de expertize, inculpat la DNA

Mihai Papasteri se adaugă listei lungi de personaje care, deși a lucrat pentru DNA în afaceri controversate, a ajuns, în cele din urmă, să fie „devorat” de către procurorii anti­corupție. În data de 16 februarie 2017, Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub acuzare pe Mihai Papasteri pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Culmea, în dosar este urmărit penal pentru aceeași infracțiune și unul dintre co-asociații lui Papasteri din SC Tehnoconcept Expert SRL, Gheorghe Vîță. Cei doi, împreună cu un alt expert evaluator, pe nume Emil Nuțiu, sunt acuzați că, în calitate de evaluatori desemnați de Comisia pentru Stabili­rea Despăgubirilor de la ANRP, au supraevaluat cu suma de 78.411.820 de lei trei suprafețe de teren, de 10,77 hectare, din Bistrița, sumă pe care au propus-o spre despăgubire în favoarea a doi cumpărători de drepturi litigioase. Aceștia sunt afaceristul Mihai Rotaru (trimis în judecată în alt dosar ANRP) și o anume Diana Le Bomin.

 

A lucrat pentru procurori în mai multe dosare controversate

Mihai Papasteri, acționar în firma care a evaluat imobilele societății Practic SA, este un client vechi al DNA. Dar și al instituțiilor conduse, în urmă cu câțiva ani, de către guvernarea „portocalie” a lui Traian Băsescu.

În relația contractuală pe care a derulat-o cu DNA, Mihai Papasteri a întocmit un raport de expertiză care, în cele din urmă, a condus la condamnarea la închisoare cu executare a omului de afaceri Gigi Becali și a fostului ministru al Apărării Naționale, Victor Babiuc, într-un alt dosar controversat instrumentat de DNA, având numele de „Schimbul de terenuri cu MApN”.

Pe persoană fizică, însă, Mihai Papasteri a lucrat pentru DNA și în dosarul terenurilor Băneasa Invest­ments, în care Puiu Popoviciu, dar și Mihai Andrei Bejenaru au fost condamnați, în urmă cu două luni, la închisoare cu executare. Aflat pe masa Curții de Apel București, dosarul a „beneficiat” de mai multe expertize de evaluare a celor 224 de hectare de teren din nordul Capitalei. O astfel de expertiză, care a evaluat în minus prețul unui metru pătrat, a fost respinsă de magistrați, în 2015, întrucât raportul de expertiză, la care a contribuit și Mihai Papas­teri, nu conținea și motivația coeficientului negativ.

Compania lui Mihai Papasteri, SC Tehnoconcept Expert SRL, a fost implicată și în supraevaluările întocmite pentru dosarele ANRP, în perioada ianaurie-decembrie 2010, dar a beneficiat și de unele contracte publice puse la dispozi­ţie de Nuclearelectrica.

Citeşte mai multe despre:   Mihai Papasteri,   puiu popoviciu

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Compania de Drumuri are plan de amenzi: 650.000/an

Compania de Drumuri are plan de amenzi: 650.000/an
Galerie Foto Un nou acord-cadru a fost încheiat, zilele trecute, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)pentru expedierea proceselor-verbale de amendă proprietarilor de mașini,...

Drumul din Șoseaua Iancului până în magazinele exclusiviste din toată lumea 

Drumul din Șoseaua Iancului până în magazinele exclusiviste din toată lumea 
Video Simona Lupu, designer de genți. Un nume mai puțin cunoscut în România, dar cu rezonanță în industria modei de pe tot mapamondul. Creațiile sale, care ies dintr-o fabrică din Șoseaua Iancului,...

Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o conştiinţă colectivă

Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o conştiinţă colectivă
Celebrul scriitor Dan Brown a lansat de curând romanul „Origini” care prezintă teorii care vor zgudui din temelii convingerile umanităţii. Previziunea lui Brown este că Dumnezeu o să dispară, iar...

Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani

Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani
Galerie Foto Spațiile de joacă din Municipiul Arad, oraș condus de liderul liberal Gheorghe Falcă, fost PDL, vor fi reparate și întreținute, în următorii patru ani, de compania unui om de afaceri care, la...

„Osul este viu, un veritabil spectacol”

„Osul este viu, un veritabil spectacol”
Interviu cu profesor doctor Andrei Firică, Clinica de Ortopedie Spitalul Colentina, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei Forma de tub a osului este cea mai rezistentă. Inginerii constructori,...

La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș

La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș
Compania fostei directoare a Complexului Sportiv Olimpia, Mihaela Neagu, o apropiată a fostului PDL și a ex-ministrului Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, a reușit să pună mâna pe un contract de...

Ioana Petrescu: Inflaţia va tăia creşterile de salarii din 2018

Ioana Petrescu: Inflaţia va tăia creşterile de salarii din 2018
Galerie Foto Deşi proiectul de buget prevede creşteri de salarii brute cu 25% pentru toţi salariaţii de la stat, începând cu luna ianuarie, în realitate oamenii vor rămâne în mână cu 4%....

Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD

Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD
Galerie Foto Mesajele lozincarde împotriva coaliției de guvernare, susţinerea mișcărilor de stradă ale adepților #rezist și acțiunile politice ale USR par a fi în totală contradicţie cu activitatea de business d...

Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane

Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane
Peste 8.000 de bastoane de luptă, tip tomfa, cu mâner, urmează să intre în posesia Inspectoratului General al Poliţiei Române, până la sfârşitul acestui an. Poliția Națională a...

Evoluții spectaculoase în dosarul Puiu Popoviciu vs terenurile din Băneasa

Evoluții spectaculoase în dosarul Puiu Popoviciu vs terenurile din Băneasa
Deși, la începutul lunii august, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea omului de încredere al lui Puiu Popoviciu, Mihai Andrei Bejenaru, de sesizare a Curții Constituționale cu exc...

Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles

Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles
Galerie Foto Căpitanul Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, este dublu campion mondial, la categoria 40-44 de ani. El a luat medalia de aur în probele de alergare pe distanţele de 400 de metri şi...

Regele Mihai I: ''O ţară fără trecut şi istorie n-are niciun viitor''

Regele Mihai I: ''O ţară fără trecut şi istorie n-are niciun viitor''
Galerie Foto Regele Mihai I a acordat, la 8 mai 2006, un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (la data interviului - ROMPRES), prin care a marcat, în preajma zilei de 10 Mai, împlinirea a 140 de ani de la...

Ileana Vulpescu: La această vârstă, nu ştiu ce e viaţa

Ileana Vulpescu: La această vârstă, nu ştiu ce e viaţa
Ileana Vulpescu mi-a deschis larg uşa casei sale şi cu un zâmbet cald şi multă bucurie m-a primit printre cărţile ei de suflet. Doamna Vulpescu face parte din elita intelectualilor din România. Cu...

Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”

Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”
La aproximativ o lună de când a fost eliberat din penitenciar, unde a fost trimis pentru infracțiunile reținute în primul dosar “Microsoft”, fostul soț al Elenei Udrea, controversatul Dorin...

Scoaterea totală a meniscului aduce repede artroza, cu artroscopul el se poate repara

Scoaterea totală a meniscului aduce repede artroza, cu artroscopul el se poate repara
Galerie Foto Genunchiul este o bijuterie , există două necazuri, unul când se rup ligamentele încrucişate şi genunchiul fuge, Se apelează la grefe din tendoane prelevate din vecinătatea genunchiului. A doua...
Serviciul de email marketing furnizat de