x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familia ministrului Predoiu s-a înfruptat din falimentul BIR

Familia ministrului Predoiu s-a înfruptat din falimentul BIR

de Petru Zoltan    |    03 Apr 2012   •   19:06
Familia ministrului Predoiu s-a înfruptat din falimentul BIR

Falimentul Bancii Internationale a Religiilor (BIR) i-a lasat pe marea majoritate a actionarilor si creditorilor cu buza umflata. Singurii care s-au pricopsit cu cateva zeci de milioane de euro au fost cei de la societatea care a lichidat banca si casa de avocatura, controlate de actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, si socrul sau, Calin Andrei Zamfirescu, impreuna cu cativa asociati ai acestora. Avocatul Bogdan Firuleasa ii acuza pe acestia de interese meschine, motiv pentru care Dinel Nutu – Staicu ar sta “nevinovat' aproape un an in puscarie.

Jurnalul National: Cum a intrat Dinel Staicu in afaceri cu BIR?

Bogdan Firuleasca: In anul 1999, BIR avea o serie de creante neperformante in suma totala de 107 miliarde ROL, creante scoase de catre BNR in extrabilant. La acel moment conducerea bancii a venit la domnul Staicu cu propunerea sa-i vanda creantele. Din discutiile pe care le-au avut cu Staicu, a acceptat sa cumpere creantele cu conditia sa primeasca un credit in valoare de 110 miliarde. A obtinut in final 80,5 miliarde ROL. Intreaga afacere a fost girata cu garantii ipotecare, care depaseau 200 de miliarde de lei.

JN: Ce a facut cu creantele?

BF: Creantele BIR au fost schimbate cu polite de asigurare incheiate la Asigurarea Romana, care ulterior au fost folosite intr-o afacere cu Transgaz. Politele aveau o valoare de peste 100 de miliarde de ROL. La vremea respectiva Transgaz impeuna cu alte societati din energie aveau o serie de datorii. Aveau datorii una la cealalta. S-a reusit pana la un punct o compensare a acestor datorii. Era un principiu al dominoului. Se crea practic un cerc prin care se incerca stingerea datoriilor. Toate aceste conventii de compensare au fost asigurate prin intermediul acestor polite de risc financiar la ANR. Era o afacere destul de interesanta. Dinel le prelua datoriile si le valorifica prin acele polite.

JN: Unde s-au impotmolit aceste afaceri controlate de Dinel?

BF: Dupa incheierea afacerii lucrurile au mers bine pentru cateva luni, insa in paralel exista un grup care avea interese legate de aceasta banca. Un grup care solicitase introducerea bancii in faliment, care a si reusit sa obtina acest lucru undeva la mijlocul anului 2000 la Tribunalul Bucuresti. Atunci a fost numit lichidator o societate Reconversie si Valorificare Active SA. Actionariatul acestei societati era format in principal din Arin Octav Stanescu ­ presedintele Uniunii practicienilor in insolventa, Calin Andrei Zamfirescu – presedintele Uniunii Avocatilor.

JN: Ce s-a intamplat cu BIR?

Consiliul de Administratie si presedintele BIR au pierdut puterea de a administra banca. Din acel moment banca a fost administrata de catre lichidatori. A inceput o procedura de lichidare din care s-au obtinut peste 1.500 de miliarde de lei vechi. Atunci, creantele cesionate lui Staicu au fost repuse la dispozitia bancii prin acest lichidator. Desi s-au restituit o parte din credite pana in momentul in care banca a fost lichidata. Creditele erau garantate imobiliar, bunuri care se afla la dispozitia lichidatorului.

JN: Cati bani s-au obtinut din lichidarea bancii?

S-au obtinut sume fabuloase din lichidare acestei banci. De exemplu, doar in perioada 10 iulie 2000 – 31 august 2001 s-a incasat din lichidare suma de 580,3 miliarde de lei. Cheltuielile cu lichidarea au fost 211 miliarde, aproape 40%, iar onorariile 55 de miliarde de lei. Nu stiu cum au reusit sa cheltuiasca atatia bani. De-a lungul timpului cheltuielile cu lichidarea au fost de aproape 500 de miliarde de lei. Ar trebui analizat felul in care au fost administrate sumele de bani, pentru ca din lichidarea bancii s-au obtinut aproape 1600 de miliarde de ROL.

JN: Cine a ingropat aceste afaceri?

Intamplare face ca s-a cerut si falimentul ANR. Tot intamplare face ca lichidatorul ANR e si cel al BIR. Practic ambele afaceri au sfarsit intr-o groapa numita SC Reconversie si Valorificare Active SA, unde era actionar Zamfirescu. Ulterior firma si-a schimbat denumirea in Moore Stephens RDA SA, iar acum folosesc alte doua denumiri. Ce este interesant ­ acest lichidator in anumite dosare este reprezentant de societatea de avocatura Racozi, Zamfirescu si Predoiu. Zamfirescu este socrul ministrului de Justitie, iar Predoiu este actualul ministru de Justitie. Ei sunt lichidatorii ambelor afaceri. Exita interese ca aceasta lichidare a BIR sa se termine cu bine si sa nu inceapa nimeni sa faca cercetari. Ei vor sa ramana lucurile asa prafuite cum sunt pentru ca exista cereri in dosarele BIR si ANR cu antetul ce cuprinde numele ministrului Justitiei. Sunt lucruri evidente. Zamfirescu este actionar al lichidatorului si al casei de avocatura. Clar are un interes patrimonial. Mai departe… cred ca sunt organe ale statului care ar trebui sa cerceteze.

Ilegalitatile comise de Zamfirescu & Co?

Avocatul magnatului Dinel Nutu sustine ca lichidatorul Bancii Internationale a Religiilor avea obligatia sa deruleze procedura de lichidare cu angajatii bancii. “Dumnealor au concediat o parte dintre acestia si au angajat alte persoane cu salarii mult mai mari, motiv pentru care director bancii, Ioan Popescu, condamnat in acelasi dosar cu Nutu, a depus o plangere impotriva judecatorului sindic pentru desfacerea nelegala a contractului de munca al conducerii executive a bancii de catre lichidatorului Reconversie si Valorificare, care isi desfasoara activitatea cu nerespectarea prevederilor legale. Respectiv, nu a preluat activul si pasivul de la administratorii bancii pe baza de bilant. De asemenea, a depus o cerere legata de activitatea paguboasa desfasurata de lichidator prin depasirea atributiilor conferite de lege, solicitand inlocuirea acestuia cu un alt lichidator pentru culpa grava si anularea masurilor luate in paguba creditorului si actionarilor bancii', a mai precizat Firuleasa.

“Dinel nu a fugit. A mers incet'

Miliardarul oltean Dinel Nutu, fost Staicu, a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu si asociere in vederea savarsirii de infractiuni in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Pe 4 aprilie 2011, acesta a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de 7 ani de inchisoare cu executare. Dar cu cateva zile inainte de pronuntarea sentintei acesta a plecat din tara. Avocatul Bogdan Firuleasa sustine ca Dinel Nutu nu avea interdictie de a parasi tara: “S-a presupus la vremea respectiva ca s-ar sustrage de la executarea pedepsei, fiind dat in urmarire internationala, dar el era plecat cu afaceri. Parchetul nu s-a ingrijit ca mandatul de arestare sa fie eliberat pe numele de Nutu. Din neglijenta dansilor l-au eliberat pe numele vechi'. Dupa 11 luni, Curtea de Apel Bucuresti a admis definitiv si irevocabil contestatia in anulare depusa de Dinel, dispunand casarea hotararilor prin care acesta a fost condamnat. “Acum sta inchis de pomana', a mai declarat Firuleasa.

Din arest, cu gandul la Universitatea Craiova

Cu toate ca a scapat de condamnarea in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, Dinel Nutu – Staicu a ramas in continuare in arest preventiv, fiind acuzat tot de complicitate la abuz in serviciu si asociere in vederea savarsirii de infractiuni in dosarul prejudicierii companiei Transgaz. “Mandatul s-a dat pe baza presupunerii ca s-ar sustrage de la executarea pedepsei de 7 ani si ca ar exista cumva pericolul sa faca acelasi lucru si in dosarul Transgaz. Dupa ce s-a predat sau a fost prins s-a mentinut acest mandat in continuare, in ciuda faptului ca el era deja condamnat. Practic i se punea un al doilea rand de catuse. Dupa ce s-a anulat mandatul de executare se dovedeste util si acest mandat de arestare pentru a-l tine inchis in continuare', a declarat avocatul Firuleasa. Din penitenciar, Dinel Nutu a transmis prin vocea lui Mitica Dragomir ca vrea sa readuca la viata Universitatea Craiova deoarece el ar detine palmaresul clubului de fotbal.

×