x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gunoaiele româneşti, scăpate de sub control

Gunoaiele româneşti, scăpate de sub control

de Petru Zoltan    |    21 Sep 2014   •   17:29
Gunoaiele româneşti, scăpate de sub control

România se află pe lista neagră a Comisiei Europene la capitolul deşeuri. Haosul instaurat în instituţiile responsabile cu protecţia mediului a început în noiembrie 2009, când a fost cumpărat programul Sistemul Integrat de Mediu, printr-o licitaţie restrânsă în mandatul de ministru al Elenei Udrea, care tocmai fusese numită interimar la Ministerul Mediului. După aproape cinci ani de la achiziţionarea sistemului pentru care statul a plătit peste 15 milioane de euro, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) susţine că programul este în curs de finalizare. Purtătorul de cuvânt al ANPM, Mihai Pintilie, a precizat că “ modulul privind generarea şi gestionarea deşeurilor se află în stadiul înregistrării operatorilor economici şi a introducerii datelor aferente anului 2012, care vor fi disponibile după validarea acestora. Iar cele pe anul 2013, vor fi raportate de agenţii economici în cursul anului 2014. Oficial, în acest moment ANPM nu deţine date despre cantităţile şi tipurile de deşeuri aflate şi produse pe teritoriul României în ultimii doi ani pentru că softul nu este implementat în totalitate.

Gunoaiele româneşti, scăpate de sub control
Comisia Europeană ameninţă România că va declanşa procedura de infringement datorită depozitelor de deşeuri mai mult sau mai puţin legale. Pe 2 octombrie 2013, a izbucnit un incendiu la depozitul de deşeuri toxice şi reciclabile, aflat pe platforma fostei fabrici Aro din Câmpulung Muscel. Imediat la faţa locului au ajuns câteva maşini de pompieri cu apă şi spumă. A fost nevoie de peste 100 de pompieri care s-au luptat cu flăcările timp de nouă ore. În urma intervenţiei, trei pompieri au fost răniţi şi duşi de urgenţă la spitalul Municipal Câmpulung Muscel, apoi au fost transferaţi la Spitalul Militar Piteşti. O altă victimă care a suferit arsuri a fost un angajat al depozitului. Pe lângă oameni, au mai ars zeci de tone de uleiuri uzate. Oficial în depozit se aflau 3700 de tone de uleiuri, dar şi 35 de kilograme de deşeuri de cianuri. Autorităţile au anunţat la vremea respectivă că flăcările nu au ajuns la cianură. Potrivit documentelor oficiale, depozitul aparţine firmei ieşene Global Eco Center, patronată de Vasile Tofan, iar fiul său Dragoş Tofan este director executiv al firmei. La scurt timp după stingerea incendiului, Vasile Tofan a spus că a luat foc doar uleiurile minerale, neexcluzând că a fost vorba de “o mână criminală”. Ancheta nu a fost finalizată nici până astăzi, dar nici cianura nu a fost luată de acolo. Mai mult, locul nu a fost curăţat în urma incendiului. “Deşeurile rămase de pe urma incendiului se află în hala de depozitare, în suprafaţă totală de 1900 mp, închiriată de Global Eco Center SRL, de la Landmark Managenemt SRL care a solicitat o investiţie ce se va edifica în demolarea parţială a halei afectate de incendiu”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Grigore Florin Tecău.   

Amendă de 100.000 de lei
Comisarii Gărzii de Mediu au luat la puricat activitatea firmei încă din 2011, când au constatat că nu se respectă Autorizaţia de Mediu, în sensul că nu sunt respectate procesele de tratare şi eliminare a deşeurilor, nu se prelevează probe din fiecare transport de deşeuri periculoase, o parte dintre recipienţii de stocare a deşeurilor sunt etichetaţi, nu sunt amenajate cele două cuve betonate necesare pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor lichide periculoase, nu sunt amenajate rigole în toate spaţiile pentru preluarea eventualelor scurgeri accidentale. Nu i s-a suspendat autorizaţia de mediu, ba mai mult a fost prelungită în anul 2012 până în 2020. Dar, supriză! Doi ani mai târziu, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii de Mediu a constatat că din nou reprezentanţii firmei ieşene iar nu respectă autorizaţia de mediu. Pentru toate neregulile constatate firma a fost amendată doar cu 100.000 de lei. 

Hotărâre controversată
În anul 2002, consilierii judeţeni din Argeş au emis hotărârea 134, care interzice depozitarea pe teritoriul judeţului a deşeurilor de orice natură provenite din alte judeţe sau din afara ţării. Cu toate acestea, din fondurile europene Consiliul Judeţean a construit depozitul zonal Albota pentru eliminarea deşeurilor. Proprietarul acestui depozit este CJ Argeş, iar din 31 iulie 2012 a fost concesionat pentru o perioadă de 20 de ani. Potrivit experţilor de la Agenţia de Mediu, hotărârea din anul 2002 se bate cap în cap cu legislaţia naţională şi europeană. Cu toate acestea, experţii se întreabă cum a obţinut firma ieşeană avizul de la autorităţile judeţene în condiţiile în care exista această hotărâre. Totodată, aceştia susţin că la nivelul judeţului considerat unul industrial există mai multe proiecte pentru construirea unor depozite de deşeuri industriale, dar se opun reprezentanţii CJ.  Una dintre firme care vrea să construiască un depozit este firma Eco Dep Des care a depus documentaţia de de urbanism în vederea obţinerii avizului Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului din cadrul CJ Argeş. “Obiectivul menţionat în documentaţie se intenţionează a fi realizat în comuna Răteşti, aproape de limita administrativă cu comunele învecinate, Căteasca şI Rociu. Nu i s-a eliberat avizul (…) documentaţia fiind returnată”, a declarat preşedintele CJ Argeş, Grigore Tecău.

Răspunsul primit din partea Consiliului Judeţean Argeş - format PDF


×