x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Minunile Timișoarei: Capitala Culturală își demolează clădirile istorice

Minunile Timișoarei: Capitala Culturală își demolează clădirile istorice

de Dragos Bota    |    20 Sep 2016   •   09:09
Minunile Timișoarei: Capitala Culturală își demolează clădirile istorice

Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, a dat unei firme-sponsor a PNL autorizație pentru transformarea în hotel a unor clădiri istorice din centrul orașului. Inspectoratul de Stat în Construcții cere anularea actului considerând că legea a fost încălcată de mai multe ori. În timp ce mai multe clădiri au fost deja demolate, autoritățile locale spun că totul se desfășoară conform legii. Experți delegați de UE au desemnat vineri Timișoara drept Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Omul de afaceri Darius Jumanca, care este printre altele proprietarul centrelor comerciale Euro și Galeria 1, vrea să construiască în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, prin firma Metaltim SA, un hotel de lux. Firma proprietară a clădirilor și investiției, Metaltim SA, este sponsor oficial al PNL Timiș, în campania electorală din 2014 oferind suma de 10.000 lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.

Cum s-a pregătit proiectul pas cu pas

Planurile lui Jumanca de transformare a clădirilor istorice într-o afacere profitabilă au fost făcute în urmă cu mai mulți ani. În 2003 a fost aprobat de către Consiliul Local Timișoara un plan urbanistic de detaliu pentru ”Centru Comercial Euro Shopping Center", în Piaţa Sf. Gheorghe nr. 2-3, având o valabilitate de 15 ani. Cinci ani mai târziu, Primăria Timișoara îi concesionează fără licitație publică, pentru 49 de ani, în spatele celor două clădiri, 127 de metri pătrați, sub pretextul ”lucrări de extindere a construcţiei de la adresa Pța Sf. Gheorghe 3 și implicit în refacerea calcanului la imobilul din Pța Sf. Gheorghe 4, respectiv zona traveii prăbușite de pe str. A. Pacha nr. 1”, termenul de execuție fiind de doi ani. Ulterior, termenul este prelungit. Conform legii, terenul municipalității putea fi concesionat ”numai în vederea realizării de construcții sau obiective de uz și/sau de interes public”, ori PUD-ul aprobat anterior spunea că acolo se va construi un centru comercial, nu construcții de interes public sau social. Referatul care a stat la baza aprobării HCL-ului prin care s-a aprobat concesionarea fără licitație a fost semnat și de Nicușor Miuț, directorul Direcției Patrimoniu de la acel moment. Întâmplător, printre cenzorii firmei Metaltim SA s-a numărat și fiul fostului director - Răzvan Horațiu Miuț.

Cum fentează legea administrația Robu

În august 2013, Primăria Timișoara a eliberat o autorizație de construcție pentru ”construcții pentru servicii și comerț - lucrări de reabilitarea și refuncționalizare”, documentul fiind prelungit până în 2015. În aprilie 2015, se emite un alt certificat de urbanism pentru modificarea autorizației din 2013, apărând o parcare subterană, care va avea acces auto de pe strada Augustin Pacha, deși aceasta este stradă pietonală, luminator peste curtea interioară, sală de conferințe și schimbarea destinației în servicii hoteliere. În acest document se invocă PUD-ul aprobat în 2003, numai că respectivul plan se referea la doar două parcele de teren și în plus era vorba de centru comercial, nu hotel, schimbându-se reglementările urbanistice, lucru interzis de lege. Practic, ar fi trebuit refăcut tot demersul legal cu aprobarea unui nou PUD.

Totuși, Nicolae Robu semnează, în 1 aprilie 2016, o altă autorizație de construcţie, fiind aprobate toate modificările solicitate de firma lui Jumanca. Nu se ține cont de faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții a fost de acord, în acordul pe care l-a dat, doar cu ”reabilitare  și funcționalizare imobil pentru comerț și servicii”. Autorizația a fost emisă de către Primăria Timișoara fără ca proiectul să conțină, de exemplu, planșa fațadei spre imobilul de pe strada Florimund Mercy, nr. 2, deși acest lucru era obligatoriu. În plus, primăria a dat autorizație și pentru parcela pe care a concesionat-o ilegal deoarece ar fi trebuit să aibă minimum 150 de metri pătrați, nu 127 metri pătrați.

Primăria Timișoara a eliberat autorizația fără a ține cont de faptul că nu există acordul în formă autentică al tuturor vecinilor, cum sunt cei din imobilul de pe strada Florimund Mercy nr. 2, lucru obligatoriu, conform legii. Aceștia s-au trezit cu șantierul sub geamurile lor. Deși în toate autorizațiile și aprobările acordate de instituțiile statului s-a dat undă verde doar pentru reabilitarea clădirilor istorice, în realitate s-a trecut la demolare. Muncitorii au demolat deja două corpuri de clădiri, aflate în curtea din spatele imobilelor de la stradă, iar acum lucrează cu sârg la distrugerea celor aflate în Piața Sf. Gheorghe. Fațadele au fost acoperite cu un mash imens și, la adăpostul copacilor, se lucrează sistematic la surparea clădirii. Vineri după-amiaza, am surprins un muncitor care îndepărta tencuiala dintre cărămizi cu ajutorul unui furtun din care curgea apă și avea grijă să nu iasă praf când colegii săi aruncau de le etajele inferioare resturi ale construcției. ”Aici se demolează în mare parte”, ne-a spus acesta indicând clădirea din Piața Sf. Gheorghe nr.3. Practic, aproape tot se rade până la cota zero, pentru a se construi un hotel nou-nouț în zona de protecție istorică a Timișoarei.

De ce cere ISC anularea autorizației de construire

În urma sesizării depuse de Asociația de proprietari de pe strada Mercy nr.2, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că autorizația dată de administrația Robu în 2016 ”a fost dată cu nerespectarea dispozițiilor legale” și l-a sesizat pe prefectul de Timiș, Mircea Băcală, finul deputatului Alin Popoviciu, pentru a cere în instanța de contencios administrativ anularea documentului. Contactat de PRESSALERT.ro, prefectul de Timiș a confirmat faptul că ”am primit o adresă de la Inspectoratul de Stat în Construcții în care ni se cere anularea autorizației de construire. Pe cinci, șase pagini sunt înșirate o serie de încălcări ale legii. Am trimis documentul spre analiză compartimentului juridic din prefectură. Am hotărât să trimitem o adresă către Primăria Timișoara în care le solicităm să ne spună dacă anulează autorizația, având în vedere cele constatate de ISC și îi avertizăm că, dacă nu o vor face, vom ataca în instanță actul emis”.

Șeful Direcției de Cultură a Județului Timiș, Sorin Predescu, a susținut că ”aprobarea pentru acest proiect s-a dat mai de mult, când eu nu eram la conducere. Ce s-a demolat erau clădiri parazitare din curte, care nu aveau nimic de a face cu clădirile istorice. Parte din corpul de clădire, din punct de vedere structural, era compromis. Din câte știu eu, nu e o problemă cu respectarea proiectului. Fațada rămâne, frontul, porțile rămân. Ca și în alte cazuri, clădirea nu poate fi reabilitată în condiții de siguranță, așa că se demolează și se reface. Nu știm ce este cu această autorizație pe care ISC o cere anulată, pentru că primăria nu ne comunică autorizațiile pe care le emite în zona istorică a orașului”.

Pe cine este supărat investitorul

Omul de afaceri Darius Jumanca s-a declarat foarte deranjat de faptul că ”Inspectoratul de Stat în Construcții cere acum anularea autorizației fără ca înainte să ne comunice ceva. Noi lucrăm în baza unei autorizații legale emise de Primăria Timișoara. Dacă se întâmplă acest lucru, se vor bloca toate lucrările. S-au cheltuit deja sute de mii de euro. Se fac demolări, refaceri, totul în baza autorizației. Nu am băgat utilaje, se demolează manual. În cazul în care Prefectura atacă în contencios, se blochează toate lucrările. De lucrările pe care le facem depind și clădirile din zonă. Nu au dreptate cei care spun că nu avem toate actele în regulă. Există un proces pe rol cu cei șase de la Asociația de proprietari care se împotrivesc. Această autorizație a fost eliberată perfect legal. Am lucrat cu cei mai buni profesioniști. Au găsit soluția ca să nu fie nevoie de acordul vecinilor. Sunt ziduri retrase, sunt lucruri reglementate. Din punct de vedere tehnic, nu sunt afectați cu nimic vecinii. Este pur și simplu o răutate. Li s-au adus toate argumentele. Nu se pune problema de nicio ilegalitate. Nu are nicio legătură autorizația cu banii dați la PNL. Sunt membru fondator al PNL din '90. Banii sunt în favoarea partidului, nu a primarului sau a altcuiva. Este o sumă mică pentru partid, consider eu. Când am făcut proiectul, strada Pacha nu era pietonală. Nu am discutat cu cei de la primărie, dar mă bazez pe faptul că, dacă mi-au dat autorizație, vom putea intra cu mașinile în parcarea subterană care era unicat în zona istorică. Structura de rezistență care o va avea va asigura siguranța și pentru celelalte clădiri din jur. Într-adevăr, Răzvan Miuț este fiul lui Miuț. Credeți că vrea cineva să vină cenzor? Nu cred că e relevant. A fost mai de mult cenzor, nu mai țin minte când. Eu sunt prieten cu Nicu Miuț de 26 de ani. Nu are nicio treabă cu treaba asta. Am construit în Iosefin acel aparthotel și am dovedit că știm cum se reabilitează o clădire istorică”.

Darius Jumanca este prieten cu Teodor Tuducan, cel cu care Nicolae Robu a fost în concediu în Sardinia și căruia primarul i-a semnat ilegal mai multe documente care au permis apariția benzinăriei de pe Calea Lugojului din Timișoara, după cum a dezvăluit PRESSALERT.ro.

 

×
Subiecte în articol: nicolae robu