x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Se întorc „băieții”. Internele cumpără tehnică de interceptare de la clienții DNA. Furnizorul, legături cu SRI

Se întorc „băieții”. Internele cumpără tehnică de interceptare de la clienții DNA. Furnizorul, legături cu SRI

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2021   •   07:05
Se întorc „băieții”. Internele cumpără tehnică de interceptare de la clienții DNA. Furnizorul, legături cu SRI

O companie care s-a aflat, în trecut, în siajul generalului Dan Gheorghe, unul dintre protectorii generalului Florian Coldea, abonată la contractele Direcției Naționale Anticorupție, în timpul mandatelor Laurei Codruța Kovesi, revine în prim-plan. De data aceasta, prin selectarea ei de către Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne, care a achiziționat, recent, aparatură de înregistrare audio-video disimulată, pentru a putea fi folosită în operațiunile conspirative ale acestei instituții. La afacere participă încă un operator economic, care, de asemenea, este abonat la contractele DNA și DGA. Iar în documentația de atribuire, autoritatea contractantă vorbește deschis despre faptul că tehnica specială este necesară pentru îndeplinirea recomandărilor prevăzute în rapoartele MCV.

Se poate observa, la acest sfârșit de an 2021, că instituțiile de forță ale statului au o predilecție în a se redota cu aparatură de filaj și interceptare, așa cum se întâmpla în vremurile „bune” ale binomului SRI-DNA. Ceea ce, evident, poate reprezenta semnalul că anul 2022 ar putea însemna o reînviere a practicilor acelor vremuri. După ce DNA s-a dotat, recent, cu astfel de tehnică, în cadrul unui contract pe care Jurnalul l-a dezvăluit, la sfârșitul săptămânii trecute, a venit rândul Direcției Generale Anticorupție, structura specializată a MAI, să facă același lucru.

Astfel, încă din 5 octombrie 2021, DGA a anunțat că intenționează să achiziționeze, prin licitație deschisă, echipamente de tehnică specială, din categoria „aparatelor audio și video de înregistrare și redare. Este vorba despre un contract împărțit în două loturi, primul constând în 35 de înregistratoare audio-video disimulate, compacte, cu acumulator inclus, iar al doilea constând în șase înregistratoare audio-video 4G.

Atribuirea acestor două loturi s-a făcut separat. Mai exact, primul lot a fost atribuit în data de 15 decembrie 2021, prin încheierea contractului 2818391/2021, la o valoare de 683.600 de lei fără TVA (825.384 de lei cu TVA inclusă), câștigătorul desemnat fiind compania SC Focus Trading ’94 SRL. Al doilea lot a fost atribuit în 21 decembrie 2021, prin încheierea contractului nr. 2918464/2021, în valoare de 739.200 de lei fără TVA (879.649 de lei cu TVA inclusă), pe care l-a câștigat compania SC Andyteh Concept SRL. În total, pentru această aparatură, DGA va plăti 1.705.032 de lei cu TVA inclusă.

 

Echipamentele, necesare activităților desfășurate „conspirat”

 

Interesante sunt informațiile pe care DGA, în calitate de autoritate contractantă, le-a menționat în cuprinsul caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții. Se arată aici că aceste mijloace tehnice fac parte dintr-un proiect denumit „Dezvoltarea integrată a instrumentelor de luptă împotriva corupției” și se subliniază că „nevoia de a crește capacitatea anticorupție reprezintă o temă ce revine periodic în rapoartele MCV”, dar și că „dimensiunea transfrontalieră a corupției solicită capacități tehnice superioare, dar și metode adecvate la nivelul Direcției Generale Anticorupție și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind mecanismele de cooperare polițienească internațională”.

Conform documentului citat, punerea în executare a mandatelor de supraveghere în investigarea infracțiunilor de corupție impune utilizarea unor metode și tehnologii specifice de actualitate, „activitățile desfășurându-se conspirat, dinamic, în condiții de trafic și meteo deosebite”.

 

Ce conține pachetul comandat

 

Atât înregistratoarele disimulabile audio-video 4G, cât și înregistratoarele audio-video disimulabile compacte, cu acumulator inclus, pe care DGA le-a achiziționat, reprezintă, potrivit aceleiași documentații, un echipament capabil să prezinte fiabilitate în funcționare, de dimensiuni reduse, care a mai fost folosit de utilizatori similari și care trebuie să furnizeze rezultate superioare.

Spre exemplu, înregistratorul audio-video disimulabil 4G este un echipament complex, care conține înregistratorul propriu-zis, la care se adaugă o antenă 4G omnidirecțională, o antenă Wi-Fi 4G, un adaptor GPS, patru camere de înregistrare de tip pinhole (nasture), o cameră adaptată cu aliniament flexibil, două microfoane stereo externe și trei acumulatori reîncărcabili.

 

Unul dintre furnizori, fost partener de afaceri cu protectorul lui Florian Coldea

 

Andyteh Concept SRL, compania care a câștigat primul lot al acestui contract, este o societate despre care Jurnalul a mai scris, în ultimii ani. Firma a fost înființată în 29 mai 2006, de un anume Andrei Tupan, iar până în anul 2008 a controlat jumătate din acţiunile SC Tech Industries Constructions SRL, alături de Gheorghe Dan (FOTO), tatăl avocatului Rareş Dan şi apropiat al generalului SRI Florian Coldea, despre care există informații potrivit cărora l-a adus în SRI pe controversatul fost prim-adjunct al serviciului. Ulterior, această din urmă firmă a fost preluată de Gabriela Tupan, mama lui Andrei Tupan. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, începând cu anul 2007, Gheorghe Dan a devenit unul dintre oamenii-cheie ai lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”, la conducerea firmelor Niro Investments SA, Central Residential Park SA şi Ancor Com Impex SRL.

Gheorghe Dan, decedat în 2011, a condus, după Revoluţie, Brigada Antiteroristă din SRI, a înființat Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne (celebrul Doi și un Sfert) şi a lucrat inclusiv în cadrul Serviciului de Informaţii Externe.

În 4 ianuarie 2012, Andrei Tupan a luat decizia să-i cesioneze tatălui său, Marian Tupan, toate părțile sociale deținute la Andyteh Concept SRL. Marian Tupan este și în prezent asociatul unic al companiei.

 

Contracte cu DNA, pe vremea lui Kovesi

 

Cu un asemenea CV, Andyteh Concept SRL a derulat cu DNA, începând cu anul 2010, un contract în valoare de 500.000 de lei fără TVA, pentru achiziţia de aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, cabluri de conectare, accesorii pentru echipamente audio şi video, accesorii de echipamente IT, acumulatori electrici, microfoane, pachete software de prelucrare a imaginilor, sisteme de navigare şi poziţionare GPS, precum şi obiective performante pentru aparatele de fotografiat. Aceeaşi firmă a mai livrat DNA aparatură de înregistrare şi interceptare disimulată în cutii de băuturi răcoritoare şi alte obiecte, precum şi tehnică specială în valoare de 800.000 de lei, în anul 2012. În 2014, Andyteh Concept SRL, împreună cu Pragma Computers SRL, a mai livrat DNA echipamente tehnice şi IT constând în aparatură de înregistrare şi transmisie digitală, microfoane, staţii radio, accesorii pentru echipamente audio şi video, pentru care a achitat peste 442.000 de lei fără TVA.

În 2018, DNA a cumpărat de la aceeași companie echipamente de tehnică specială, în valoare de 127.395,45 de lei cu tot cu TVA.

 

SPP, printre clienții Andyteh

 

În ultimii doi ani, SC Andyteh Concept SRL a derulat încă trei contracte, cu DGA și SPP. Concret, în 9 ianuarie 2019, societatea a livrat DGA o cameră de supraveghere IP în valoare de 13.000 de lei fără TVA.

Apoi, la 28 octombrie 2020, tot DGA a contractat de la firma lui Tupan cinci miniînregistratoare audio-video disimulabile, pentru care a plătit 415.500 de lei fără TVA. Interesant este că la acest contract, alte loturi, în valoare de 706.860 de lei fără TVA, au fost adjudecate de SC Focus Trading ’94 SRL, cealaltă firmă care a primit contractul de la DGA în decembrie 2021.

Serviciul de Protecție și Pază este un alt client al Andyteh Concept SRL, încheind cu această societate, în 24 aprilie 2020, un contract în valoare de 199.144 de lei fără TVA, pentru achiziția unui sistem de analiză spectrală.

 

 

Și firma care și-a adjudecat lotul al doilea este abonată la contractele DGA și DNA

 

A doua companie contractată de DGA, SC Focus Trading ’94 SRL este înființată, deținută și administrată, încă din anul 1994, de un anume Mihai Pârvan. Și această societate este abonată la contractele instituțiilor de forță.

Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), pe lângă contactele din 2020 și 2021, această companie figurează cu alte trei astfel de afaceri, toate parafate în anul 2018. Două dintre ele au fost încheiate cu DGA (unul în valoare de 174.089 de lei fără TVA, iar al doilea, de 10.900 de lei fără TVA), iar al treilea a fost încheiat chiar cu Direcția Națională Anticorupție, instituție căreia i-a livrat aparate de înregistrare în valoare de 838.200 de lei fără TVA.

×
Subiecte în articol: tehnică de interceptare SRI