x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Asociat cu Berceanu, șeful Biroului de Metrologie își atribuie singur contracte

Asociat cu Berceanu, șeful Biroului de Metrologie își atribuie singur contracte

de Cristian Anton    |    22 Sep 2016   •   17:13
Asociat cu Berceanu, șeful Biroului de Metrologie își atribuie singur contracte
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Unul dintre cele mai flagrante cazuri de incompatibilitate îl are ca personaj principal pe şeful unei instituţii de stat care semnează pentru atribuirea de contracte propriei sale firme. Valentin Pătăşanu este, concomitent, director general adjunct al Biroului Român de Metrologie Legală (BRML) şi asociat cu 50% în OF Systems SRL, beneficiară a zeci de contracte cu agenţia pe care o conduce şi la care administrator este fiul său. Celelalte 50% din OF Systems revin fostului ministru şi important lider PD, Radu Berceanu.

OF Systems SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata nespecializat, a fost înfiinţată în 1992 şi are sediul într-un apartament de pe Str. Cpt. Av. Alex Şerbănescu din Bucureşti. Firma a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 22.277.966 lei şi un profit net de 2.086.224 lei, cu 40 de angajaţi. În spatele acestei afaceri de succes stau, în proporţii egale, cei doi asociaţi: celebrul Radu Berceanu, fost ministru şi marcant lider PD, şi mult mai puţin cunoscutul Valentin Pătăşanu, al cărui fiu, Andrei Ştefan Pătăşanu, este şi administratorul firmei. Prezenţa lui Berceanu în peisaj este, însă, cea mai puţin interesantă parte a poveştii. Şi asta pentru că OF Systems SRL a primit, în intervalul 2007-2015, nu mai puţin de 424 de contracte de la zeci de instituţii de stat, printre care şi BRML, unde Valentin Pătăşanu este director general adjunct. Toate contractele se referă la echipamente de măsură şi control.

Măsuri de milioane

Potrivit informaţiilor oficiale, OF Systems SRL a primit 169 de contracte în urma unor licitaţii la care era, de regulă, singura participantă, în valoare totală de 5.118.508,47 euro. Aici se adaugă alte 295 de contracte de cumpărare directă, în valoare de încă 271.016,15 euro. Este foarte probabil ca suma să fie mult mai mare, din moment ce datele disponibile se opresc la nivelul anului 2007, iar Valentin Pătăşanu este director general adjunct al BRML încă din 2002. Instituţia pe care o conduce a atribuit firmei sale 36 de contracte, în valoare totală de 699.352,35 euro, ultimul şi cel mai mare fiind unul de 155.159,77 euro, din septembrie 2012. Printre ceilalţi clienţi se află zeci de universităţi, spitale, direcţii sanitar-veterinare şi alte instituţii publice, precum Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Chimie şi Petrochimie - ICECHIM, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, MApN, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, Compania Naţională a Uraniului, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier etc.  

Nepotismul înclină balanţa

În anunţurile oficiale ale BRML, printre persoanele cu funcţii de decizie din cadrul autorităţii, implicate în organizarea, derularea şi finalizarea procedurilor de achiziţie publice se află şi, onor, Valentin Pătăşanu. Altfel spus, directorul Pătăşanu este cel care selectează şi semnează apoi contractele de achiziţii publice ale BRML cu asociatul Pătăşanu din OF Systems SRL, reprezentat de fiul său. Ar fi interesant de aflat şi ce s-ar fi întâmplat dacă vreun subordonat din cadrul BRML s-ar împotrivi atribuirii de contracte firmei şefului: e dat afară, sancţionat sau pârât la şeful cel mare? Ar fi singurele variante, cu observaţia că ultima e chiar amuzantă, din moment ce directorul general al BRML încă din anul 2000, Fănel Iacobescu, este naşul lui Valentin Pătăşanu. Starea de bună dispoziţie poate fi întreţinută şi de faptul că Rodica Pătăşanu, soţia, este şefa Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Vâlcea. Funcţie donată, de altfel, de soţ, după ce acesta a plecat şef la Capitală.

Săracul bugetar bogat

Valentin Pătăşanu are şapte terenuri intravilane şi o casă în Râmnicu Vâlcea, un apartament în Bucureşti, un autoturism marca VW luat în leasing, puţin peste 4.000 de euro şi 28.000 lei în bănci, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2016. Există, bineînţeles, funcţionari mult mai bogaţi, soţii Pătăşanu de la BRML fiind de tot râsul, cu lefurile lor anuale de-a dreptul simbolice: 34.344 lei pentru el, 28.607 lei pentru ea. Noroc cu dividendele de 769.684 lei încasate de el de la OF Systems SRL, de pe urma şirului interminabil de contracte cu statul. Bani care i-au ajuns şi pentru o nouă afacere, din moment ce Valentin Pătăşanu a fondat în septembrie 2015, alături de Marilena Aelenii, firma OF Dynamics SRL, care împarte acelaşi sediu cu OF Systems şi are ca domeniu de activitate realizarea de softuri la comandă. În trecut, Pătăşanu a mai fost asociat în Competvil SA Vâlcea (împreună cu soţia), Midcert SRL Bucureşti şi Grupul Calitologilor şi Consultanţilor Manageriali din România VIP SRL Bucureşti (alături de naşul său, Fănel Iacobescu), 

Radu Berceanu şi Valentin Pătăşanu au preluat OF Systems SRL în perioada când primul era deja unul din cei mai influenţi lideri politici din România de la italianul Facci Giovatini Dante. În 1991, italianul era arestat în Bucureşti şi extrădat în Elveţia pentru fapte penale comise în Ţara cantoanelor, printr-o hotărâre semnată de, ironie a sorţii, colegul de partid al lui Berceanu, Petre Roman.

Radu Berceanu s-a retras de câţiva ani buni din viaţa publică, fiind primul lider politic de anvergură care a intuit, probabil, ascensiunea unei instituţii cunoscute sub numele DNA. Fost senator şi ministru al Transporturilor în mai multe rânduri, Berceanu are o avere evaluată la peste 20 de milioane de euro. A beneficiat de contracte cu statul nu numai prin OF Systems, ci şi prin AVI SRL, firmă la care era asociat cu Adriean Videanu, alt lider impozant al PD. În prezent, vinde piscine, fabrică avioane şi se bucură în tihnă de hotelurile şi vilele sale din România şi Spania.

BRML este o instituţie cvasinecunoscută publicului larg, deşi are un rol-cheie în nenumărate domenii, de la medicină la transporturi ori de la învăţământ-cercetare la energia nucleară. Firma directorului general adjunct şi a lui Radu Berceanu este abonată la bugetul BRML

×
Subiecte în articol: Berceanu