x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi

de Ion Alexandru    |    14 Feb 2018   •   08:29
Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi
Sursa foto: Vadim Ghirda/AP

Șeful “unității de elită” a DNA din Ploiești, procurorul Lucian Onea, implicat, zilele acestea, în cel mai scandalos episod legat de falsificarea unor probe dintr-un dosar penal, a fost numit în funcția de conducere, în anul 2012, după ce, cu trei ani înainte, a încercat, fără succes, să promoveze într-un post de execuție la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. În 2010, Onea, fostul șef al exclusului din magistratură Mircea Negulescu, zis “Portocală”, a fost transferat la DNA. În anul 2014, același Lucian Onea a cerut să fie promovat în gradul profesional de Parchet General, cerere respinsă, ca neîntemeiată, de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Numit la conducerea DNA Ploiești, la propunerea unuia dintre adjuncții lui Daniel Morar, Lucian Onea a beneficiat, în anul 2015, cu sprijinul Laurei Codruţa Kovesi, de o prelungire cu încă trei ani a mandatului, exact în perioada în care se derulau operațiunile de măsluire a unui dosar penal, dezvăluite de fostul deputat Vlad Cosma.

Omul de bază al Laurei Codruța Kovesi din Prahova, șef al unității autointitulate “de elită” a Direcției Naționale Anticorupție, procurorul Lucian Onea a activat, până în anul 2010, ca procuror cu funcție de execuţie în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina și în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni. În anul 2009, Lucian Onea a încercat să promoveze la o unitate superioară, respectiv pe un post de execuție în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Astfel, Parchetul Tribunalului Prahova a scos, în primăvara anului 2009, la concurs două posturi vacante de procuror. Pentru promovarea efectivă, la acest concurs a participat un singur candidat, în persoana procurorului Gabriel Gorotescu. Acesta a susținut două probe scrise tip grilă, pentru verificarea cunoștințelor teoretice și practice. După desfășurarea acestui concurs, procurorul Lucian Gabriel Onea, de la Parchetul Judecătoriei Câmpina, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii promovarea efectivă pe loc la Parchetul Tribunalului Prahova, cu toate că pentru un astfel de post cu promovare efectivă pe loc fusese scoasă la concurs o singură funcție, iar procurorul Lucian Onea s-a clasat abia pe poziția a doua, neîncadrându-se pentru promovarea cerută.

În data de 9 iulie 2009, prin Hotărârea nr. 1310, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să valideze promovarea efectivă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, a procurorului Gabriel Gorotescu, începând cu 15 iulie 2009, și să respingă cererea lui Lucian Onea de promovare efectivă la aceeași unitate de parchet, ca neîntemeiată.

Ajuns la șefia ST Ploiești, la recomandarea conducerii DNA

Deși nu s-a calificat să lucreze la Parchetul Județean, acest aspect nu a reprezentat un impediment pentru Lucian Onea să ajungă la Direcția Națională Anticorupție. În 2010, Onea a fost detașat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, ca procuror cu funcție de execuție în cadrul Serviciului Teritorial Anticorupție Ploiești al DNA.

Ceea ce atrage atenția în cazul evoluției profesionale a lui Lucian Onea sunt momentele politice la care au avut loc promovările în funcții de conducere. În luna aprilie a anului 2012, când, în România, avea loc schimbarea Guvernului Ungureanu, dat jos prin moțiune de cenzură în Parlament, Onea își depunea candidatura pentru ocuparea fotoliului de procuror-șef al Serviciului Teritorial Anticorupție Ploiești, din cadrul DNA. La dosarul candidaturii sale, ajuns pe masa Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost depusă o recomandare semnată de unul dintre procurorii-șefi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, Structura Centrală. Acest lucru se întâmpla în timpul ultimului mandat de șef la DNA al lui Daniel Morar. La același dosar de candidat a mai fost depus și un aviz întocmit de Colegiul de Conducere al DNA, din 25 aprilie 2012, precum și planul de management al lui Lucian Onea.

Caracterizarea făcută de CSM în 2012 îl punea pe Onea într-o poziție mult mai favorabilă decât cea în care se regăsea, în 2009, când promovarea sa la Parchetul Prahova a fost respinsă de același CSM. La acel moment, Onea avea o vechime de procuror de 12 ani și 8 luni, nu fusese sancționat disciplinar în ultimii trei ani, iar la ultima evaluare a activității sale profesionale, a fost apreciat cu calificativul “foarte bine”. La data de 2 iulie 2012, Lucian Gabriel Onea a susținut interviul în fața Secției pentru Procurori a CSM, și-a prezentat planul de management şi a fost declarat apt pentru a conduce “unitatea de elită” a DNA.

Prima numire, într-un moment politic fierbinte

Prin Hotărârea nr. 199 din 2 iulie 2012, Secția pentru Procurori îi face lui Lucian Onea o caracterizare care, privită în comparație cu activitățile desfășurate de acesta și devoalate cu probe video și cu înscrisuri de către fostul deputat Vlad Cosma, pare de-a dreptul ireală. “Secția pentru Procurori a CSM a luat act că domnul procuror Onea Lucian Gabriel a demonstrat că întrunește abilitățile necesare funcției de procuror-șef al Serviciului Teritorial Ploiești al DNA, atât la nivelul cunoștințelor tehnice, cât și al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea și principiile care guvernează activitatea procurorului în cadrul acestei structuri specializate”. Astfel, prin vot secret, cu majoritatea membrilor prezenți, Secția pentru Procurori a CSM a hotărât numirea lui Lucian Onea în funcția de șef al “unității de elită” a DNA, pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 2 iulie 2012.

De remarcat este faptul că, la scurt timp după preluarea funcției, la Ploiești, de către Lucian Onea, la nivelul structurii centrale a DNA se punea problema vacantării funcției de procuror-șef, ca urmare a expirării celor două mandate ale lui Daniel Morar. În 13 august 2012, procurorul general de atunci al României, Laura Codruța Kovesi, a emis un ordin prin care l-a delegat, pe același Daniel Morar, la conducerea DNA, pentru o perioadă de 6 luni. În primăvara anului următor, Morar a devenit judecător la Curtea Constituțională, iar Kovesi a preluat șefia DNA.

Cererea de promovare în grad, respinsă de CSM

La doi ani de la numirea sa în funcția de procuror-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea s-a prezentat, în 2014, din nou în fața Secţiei pentru Procurori a CSM. De data aceasta pentru a solicita recunoaşterea gradului profesional de procuror de Parchet General. El și-a motivat solicitarea, precizând că, prin numirea în funcția de șef al DNA Ploiești, a dobândit dreptul de a funcționa la acest nivel în ierarhia Ministerului Public, “drept care nu poate fi limitat doar pe durata mandatului în funcția de conducere”. Onea a mai apreciat că “regula concursului, consacrată de Legea 303/2004, potrivit căreia promovarea judecătorilor și procurorilor se face numai prin concurs, nu este aplicabilă în ceea ce privește promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție și nici în cazul numirilor în funcțiile de conducere la PÎCCJ, DNA și DIICOT, în aceste cazuri fiind aplicabilă o procedură specială”. Această procedură specială “trebuie înțeleasă în raport cu scopurile pentru care a fost înființată și organizată DNA, și anume necesitatea instituirii unor măsuri imediate pentru întărirea capacității de luptă împotriva fenomenului corupției la nivel înalt și mediu, care să răspundă provocărilor specifice actualului context intern și internațional”, arăta Plenul CSM, care a decis să respingă cererea de promovare în grad, formulată de Onea.

Mandat prelungit în anul în care se plăsmuiau probe

2015 este anul debutului unor dosare celebre, instrumentate de DNA Ploiești, în care sunt vizați, printre alții, familia Cosma, fostul premier Victor Ponta, fostul primar al municipiului, Iulian Bădescu, sau fostul deputat Sebastian Ghiță. Toate aceste dosare fiind “lucrate” de procurorul Mircea Negulescu, zis “Portocală”, sub atenta coordonare a lui Lucian Onea. Întâmplător sau nu, mandatul lui Onea la șefia “unității de elită” expira în iulie 2015, motiv pentru care conducerea DNA, mai exact Laura Kovesi, a propus reînvestirea acestuia pentru un nou mandat de trei ani. De altfel, Lucian Onea a devenit chiar și membru al Colegiului de Conducere al DNA.

Tot în 2015, a avut loc și episodul devoalat de fostul deputat Vlad Cosma, care a arătat modul în care Mircea Negulescu și Lucian Onea l-au constrâns, sub amenințarea că sora sa va fi arestată, să fabrice probe care să fie folosite într-un dosar deschis pe numele lui Sebastian Ghiță, cu țintă clară premierul în funcție la acea dată, Victor Ponta. Mai exact, Cosma a preluat de la Onea un înscris olograf al lui Sebastian Ghiță, a fabricat tabele cu alegători din Republica Moldova și a întocmit, în numele unei persoane fictive, un denunț, apoi le-a introdus, alături de un memory-stick, într-un plic, pe care l-a expediat din Chișinău la sediul DNA Ploiești. Ulterior, Lucian Onea i-a cerut lui Vlad Cosma să refacă tabelele cu alegători, în sensul de a șterge anul 2012 de pe paginile fotografiate, întrucât documentele trebuiau să dea impresia că există din anul 2014, anul campaniei electorale prezidențiale. Aceste “probe” au ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Prahova și au stat la baza emiterii unor măsuri preventive luate împotriva lui Sebastian  Ghiță.Aceeași echipă “fantastică” de procurori a instrumentat și dosarele familiei fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma (el personal, fiul Vlad și fiica Andreea). Din echipă ar mai face parte și subordonata lui Lucian Onea, Giluela Deaconu, nașa de cununie a șefului Serviciului Teritorial Ploiești al DNA. Lucian Onea este căsătorit cu o anume Simona Onea, care ocupă funcția de secretar al primăriei din localitatea Poiana Câmpina, județul Prahova. Ea apare și ca membră a comisiei de licitații a acestei unități administrativ-teritoriale.

Procuroarea Giluela Deaconu, nașa soților Lucian și Simona Onea, este, la rândul ei, căsătorită cu Sebastian Deaconu, care ocupă funcția de inginer în cadrul SC Smart SA București, companie deţinută de Transelectrica SA. Ca un element de culoare, în 14 decembrie 2015, DNA i-a trimis în judecată pe Liviu Petrache, director de Dezvoltare la SC Smart SA, și pe un afacerist pe nume Marius Merfu, pe care i-a acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență. Concret, Merfu i-ar fi dat lui Liviu Petrache patru telefoane mobile, în valoare de 16.000 de lei, ca acesta din urmă să intervină la nivelul decidenţilor din cadrul sucursalei Constanța a Smart SA, pentru plata unei facturi emise de firma lui Marius Merfu. Telefoanele, marca Samsung Galaxy S6, au ajuns la Liviu Petrache într-un colet, prin intermediul unei alte persoane.

Plângeri penale la Parchetul General 

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a înaintat, ieri, prin intermediul avocaților săi, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie, o plângere penală în urma dezvăluirilor făcute de fostul său coleg de partid, Vlad Cosma. Plângerea a fost formulată împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a procurorului-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, a procurorului Giluela Deaconu și a foștilor procurori Mircea Negulescu “Portocală” şi Savu Alfred. Ghiță îi acuză de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat și susține că poate proba acuzaţiile sale cu înscrisuri, dar şi martori şi înregistrări audio şi video.

De altfel, o plângere similară a fost formulată și de fostul deputat PSD Vlad Cosma. Ieri după-amiază, o altă plângere pe numele Laurei Kovesi a fost formulată și de fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

Respins, în 2009, pentru a promova ca procuror la Parchetul Tribunalului Prahova, Lucian Onea a ajuns, în 2010, la DNA Ploiești. În 2012, el a preluat conducerea acestei structuri, la recomandarea conducerii centrale a DNA.

Primul mandat la șefia “unității de elită” a expirat în 2015, el fiind prelungit cu încă trei ani. Reconfirmarea în funcție a lui Onea avea loc exact în momentele în care Vlad Cosma susține că a fost obligat să planteze probe în dosarul instrumentat pe numele lui Sebastian Ghiță.

×