x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Șpagă pentru familia preacinstitei prim-vice PNL?

Șpagă pentru familia preacinstitei prim-vice PNL?

de Oana Stancu Zamfir    |    20 Iul 2015   •   14:59
Șpagă pentru familia preacinstitei prim-vice PNL?
Sursa foto: RADU TUTA

Firma soțului Andreei Paul (Vass) ocupă primul loc în lista dosarelor umflate pentru despăgubiri uriașe de la ANRP, prejudiciul adus fiind de peste 26 de milioane de lei. Într-unul dintre cazuri, supraevaluarea depășeste 400%. Romcontrol a efectuat 3.200 de evaluări pentru ANRP, dintre care 400 nu au fost aprobate. Se pune astfel întrebarea dacă dl Paul se va alătura evaluatorilor arestați până acum de DNA și dovediți că au luat șpagă pentru a supraevalua imobilele pentru rechinii imobiliari.

Oficial, un evaluator câştigă circa 250 de euro pentru un raport de evaluare, arată ANRP într-un document remis Antenei 3. Oficial, firma soțului Andreei Paul a încasat de la ANRP 414.838 lei în 2010 şi 152.712 lei în 2011. DNA a scos însă la iveală, în dosarele Bica-Cocoş-Stelian, apoi Horia Georgescu-Theodor Nicolescu, în care au fost arestați şi patru evaluatori, că nu pentru cei 250 de euro, fireşte, au umflat aceştia evalu-ările cu 62 de milioane de euro, respectiv 84 milioane de euro! Emil Nuțiu, evaluatorul lui Stelu, a primit între 30.000 şi 100.000 de lei pentru rapoarte favorabile lui Stelian. Alexandru Hânu a luat 10.000 de euro de la rechinul Vişoiu pentru un dosar. Până în prezent nu există vreo infor-mație legată de vreo şpagă pe care dl Paul să fi luat-o. Evaluările făcute de Romcon-trol sunt, însă, extrem de dubioase, iar ocuparea locului întâi la evaluări umflate (în urma controlului Curții de Conturi) întăreşte ideea că familia Paul a fost impli-cată până peste cap în mafia de la ANRP.

Despăgubiri cu 400% mai mari
Firma domnului Paul a efectuat mai multe evaluări pentru rechinul imobiliar Valentin Vişoiu, în dosare însumând peste 70 milioane de lei. Printre ele, celebrul caz al averii Brătienilor, a căror moştenitoare a fost omorâtă în acte de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, pentru a obține în locul acesteia despăgubirea de la ANRP.

Evaluarea efectuată de Romcontrol a scos terenul de 90 de hectare din județul Argeș la 10.000.000 euro, procurorii arătând că suma este dublă față de cea reală. Culmea evaluărilor ROMCONTROL se înregistrează tot într-o despăgubire acordată pentru un teren în Argeș. Două hectare în Pitești, strada Giurgiului, și trei clădiri demolate de 17 mp, 36 mp și 89 mp au fost evaluate la 13.259.000 lei, cu 400% mai mult decât a reieșit la reevaluarea impusă de Curtea de Conturi (3.567.720 lei). Într-un alt caz scandalos este implicat nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi. După primele arestări din dosarul ANRP, acesta a înștiințat Autoritatea că renunță la o despă-gubire uriașă pe care o solicita pentru un teren de 14 ha în Voluntari: 205.352.000 de lei! Evaluarea terenului a fost făcută de Romcontrol în 2011, când la conducerea sa se afla chiar domnul Cristian Paul. După ce Curtea de Apel Bucu-rești a stabilit, însă, ca Geambazi să primească despăgubiri doar la valoarea notarială a terenului, plus banii plătiți pentru drepturile litigioase adevăratului proprietar, direc-torul Romcontrol a declarat: „Instanța nu a dat o decizie greșită. Doar legea s-a schimbat. Pe legea de atunci, valoarea terenului era corectă”. O situație similiară s-a petrecut și într-un dosar în care cumpărător de drepturi litigioase este un alt lider marcant al PNL, Marian Petrache. Romcontrol a evaluat despăgubirea la 181 de milioane de lei, instanța a respins-o!

Vass, la intrare și la ieșire
Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, susține, într-o postare pe Facebook, că nu a fost niciodată implicată sau responsabilă de retrocedările de la ANRP. Cu toate acestea, la audierea președintelui ANRP, George Băeșu, în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, ea a fost cea care îi cerea imperativ să plătească banii evaluatorilor ANRP, printre care și firmei familiei sale, așadar, care avea 400 de plăți neprimite pentru că dosarele erau respinse.

Tot doamna Vass era consiliera personală a premierului Boc în mai 2011, atunci când, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis că ANRP poate stabili că unii pot primi cu prioritate acţiuni la Fondul Proprietatea, cele 36% din acţiunile Fondului pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor, evaluate la 640 milioane de euro! Asta dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc.“. Or, procurorii DNA arată că această stabilire a unor dosare ca fiind „cazuri speciale“ este parte a mecanismului penal, întrucât pentru asta dădeau șpăgile de sute de mii, ba chiar milioane de euro Cocoș și ai lui: ca să fie dosarele soluționate în câteva zile, în timp ce peste 22.000 de dosare așteptau să le vină rândul din 2005. În total, mafia din retrocedări țintea peste 21 de miliarde de euro (!!!), cât însumau despăgubirile, potrivit unei estimări făcute oficial de ANRP în 2010.


Supraevaluatorul
Curtea de Conturi a dispus, în urma controlului efectuat la ANRP, reevaluarea tuturor dosarelor în care despăgubirile acordate depășeau 500.000 de lei. Rezultatul noii evaluări, făcute de o societate independentă, a clasat firma ROMCONTROL pe primul loc la evaluări umflate cu peste 20% din valoarea reală, în unele cazuri chiar și cu mai mult de 70%. Din 22 de evaluări umflate, prejudiciul se ridică la 26,3 milioane de lei. Următorul loc, abia la jumătate ca număr de dosare, este ocupat de evaluatorul Alexandru Hânu, trimis în judecată de DNA în stare de arest preventiv în dosarul în care a fost arestat și Horia Georgescu.

Cine e Romcontrol SA?
Până în decembrie 1989, ROMCONTROL s-a aflat sub oblăduirea PCR şi a Securităţii, purtând numele de Oficiul Pentru Controlul Mărfurilor. Dovadă că secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu şi Botoşani, Constantin Boştină, s-a aflat în societate şi după privatizare. Creierul afacerii (preşedinte al Consiliului de Administrație şi director general până în 2010, când a decedat) a fost Viorel Paul, socrul doamnei Vass. Soția acestuia, Eugenia Paul, a fost membru CA până în 2006, când a devenit vicepreşedinte. După decesul tatălui lor, frații Paul – Dan Viorel şi Cristian Mihai – au preluat conducerea companiei, ultimul ca director general adjunct în 2010, apoi, din 15 aprilie 2011, preşedinte-director general.
 

×