x close

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta

0
Autor: Ion Alexandru 22 Sep 2017 - 09:58
SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta
Vezi galeria foto


Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informaţiei București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucrări de reamenajare a unei baze turis­tice pe care servicul o deține pe litoral, în stațiunea Olimp. Locația, care poartă astăzi denumirea de „Pavilion Hrănire Complex Olimp”, a fost preluată, în anul 2015, de SRI, prin hotărâre a Guvernului condus de Victor Ponta, după ce complexul s-a aflat în administrarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Până la jumătatea anului viitor, SRI estimează ca aceste lucrări de reamenajare să fie finalizate și, ulterior, locația să fie exploatată, ca și bază de agrement și turism, cu circuit închis, de către ofițerii Serviciului Român de Informații. Firma care a câștigat contractul pus la bătaie de către servicul secret intern românesc este controlată de un milionar constănțean, compania fiind abonată, în ultimii ani, la contractele de milioane de euro puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naționale sau de către Compania Administrația Portului Constanța.

Potrivit unui anunț de atribuire postat pe SEAP, în data de 20 septembrie, de către Serviciul Român de Informații, UM 0929 București a finalizat negocierile aferente atribuirii unui contract pentru achiziția de lucrări aferente Pavilionului Hrănire al Complexului Olimp. În data 6 septembrie, potrivit acestui anunț, contractul a fost atribuit, prin cerere de ofertă și procedură simplificată, unuia dintre cei nouă agenţi economici care s-au arătat interesați de această afacere. Astfel, compania SC Opal Construct SRL Constanța a fost declarată câștigătoare a contractului, pentru că a oferit prețul cel mai scăzut, anume de 17.197.215,59 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 20.461.115,4 lei cu TVA inclus (4.650.253,5 euro).

HG emisă pe ultima sută de metri a Guvernului Ponta

Atribuirea contractului de lucrări a fost coordonată de către Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Serviciului Român de Informații. Locația unde se vor derula aceste lucrări ar fi fostul Hotel Mara­mureș, din stațiunea Neptun-Olimp, pe care SRI îl deține de doi ani, grație Guver­nului Victor Ponta.

Astfel, în data de 18 septembrie 2015, Cabinetul Ponta a emis Hotă­rârea de Guvern cu numărul 752, prin care imobilul identificat cu numărul MFP155224 a fost transferat din proprie­tatea publică a statului și aflat în adminis­trarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în administrarea Serviciului Român de Informații.

Potrivit aceluiași document, bunurile și dotările aferente imobilului, aflate în domeniul privat al statului, se transmit din administrarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în cea a Serviciului Român de Informații. Predarea-primirea imobilului și a bunurilor aferente acesuia s-a făcut, pe baza unui protocol, încheiat între părți, la valoarea de inventar de la data transmiterii, care a avut loc în 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.

 

Ministerul de Interne a spus că hotelul este prea costisitor

Hotărârea de Guvern nr. 752/18 septembrie 2015, adoptată cu câteva săptămâni înainte ca Guvernul Ponta să demisioneze, ca urmare a manifestațiilor de stradă “generate” de incendiul de la Clubul Colectiv, a fost semnată de Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, de Gabriel Oprea, în calitate de viceprim-mi­nistru, de ministrul Dezvoltării Regionale de la acea dată, Sevil Shaidehh, fiind contrasemnată și de Eduard Hellvig, directorul civil al Serviciului Român de Informații, precum și de președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Jozsef Birtalan, dar și de fostul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Despre ce imobil este vorba? Despre un complex turistic, cu un teren în suprafață de 8.670 de metri pătrați, compus dintr-un hotel cu parter, mezanin și 13 etaje, în suprafață construită de 701 metri pătrați, și care deține 220 de camere, dintr-un restaurant în suprafață de 1.814,5 metri pătrați, la care se adaugă o piscină de 980 de metri pătrați, o cabină de 12 metri pătrați. Locația este dotată cu o parcare de 125 metri pătrați și mai deține o suprafață liberă de 5.050 metri pătrați.

În anul 2006, Complexul Maramureș a fost transmis de la RA-APPS la Institutul Național de Administrație, aflat, atunci, în subordinea Ministerului Adinistrației și Internelor. În 2009, Ministerul de Interne, trecut prin criza financiară și având o precară bază de cheltuieli, Institutul Național de Administrație a fost desființat, iar activitatea acestuia a fost preluată de către o direcţie din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Aceasta din urmă nu a utilizat niciodată Complexul Maramureș din stațiunea Olimp, motivând faptul că costurile de conservare a hote­lului și restaurantului cu pricina erau prea mari pentru a putea fi susținute de la bugetul instituției. ­

Pe de altă parte, Ministerul de Interne a opinat ca fiind neoportună preluarea imobilului, tot din pricina cheltuie­lilor ridicate pe care le presupunea preluarea în folosință a acestui stabiliment.

 

Bugetul tot mai mare permite și achiziții de lux

Și, iată cum, pe ultima sută de metri a mandatului Guvernului Ponta, „salvatorul” complexului turistic al statului s-a dovedit a fi Serviciul Român de Informații. Cu un buget aflat în creștere de la an la an, indiferent de culoarea politică a celor care s-au aflat la guvernare, SRI s-a dovedit apt să gestioneze, din punct de vedere financiar, această afacere.

Ulterior preluării Complexului Maramureș de la Ministerul Dezvoltări Regionale și Administrației Publice, Serviciul Român de Informații a declanșat operațiunile de renovare și de reabilitare ale acestuia. SRI preconiza, încă de acum un an și jumătate, că lucrările vor genera costuri de cinci milioane de euro. Astfel, hotelul, piscina, parcarea și terenul de la Olimp au devenit oficial o locație cu circuit închis SRI, care se alătură unui al doilea hotel pe care instituția îl deține în stațiunea Neptun-Olimp. Este vorba despre Hotelul Crișana.

Noua bază va deveni complet operațională în vara anului 2018.

Firma angajată de SRI pentru a derula aceste lucrări de reabi­litare este abonată la contracte de peste 3,7 milioane de euro atribuite, în ultimii ani, de Ministerul Apărării Naționale și de Compania Administrația Porturilor Maritime Constanța.

3,8 milioane de euro de la Ministerul Apărării

Revenind la societatea Opal Construct SRL, care lucrează, astăzi, pentru Serviciul Român de Infor­mații, „Jurnalul Național” a descoperit că aceasta a derulat, în ultimii șapte ani, contracte pe bandă rulantă cu Ministerul Apărării Naționale. Mai exact, două unități militare, una din Constanța, iar cealaltă din Focșani, au atribuit acestei firme contract după contract.

Astfel, UM 02542 Focșani a încheiat, în perioada 20 mai 2010 – 14 noiembrie 2013, nu mai puțin de doisprezece contracte cu firma constănțeană, în valoare de 6.469.245,8 lei cu tot cu TVA (1.460.465,5 euro). Este vorba despre dotarea cu mobilier a unui comandament de cazarmă de la Sulina, respectiv Capu Midia, dotarea cu obiecte de inventar gospo­dăresc a Pavilionului 1468 Mangalia, reabilitarea Pavilionului Cazarmei 3108 Constanța, lucrări la Cazarma 3417 Constanța, 1288 Mihail Kogălniceanu, dar și lucrări de infrastructură prestate la Cazarma 3523 din Focșani.

O a doua structură a MApN care a apelat la servi­ciile SC Opal Construct SRL Constanța este Unitatea Militară 02022 Constanța. Trei contracte, în valoare de 8.756.326,4 lei cu TVA (2.318.804,3 euro). Contractele au fost atribuite în perioada 9 noiembrie 2016 – 23 iunie 2017 și vizează livrarea unei bărci pneumatice de atac cu motor, livrarea unei ambarcațiuni gonflabile cu coca rigidă pentru 15 persoane și furnizarea unei instalații de desalinizare la navele de tip T22.

Un milionar din Constanța, asociat în firma angajată în acest proiect

Societatea care a fost desemnată de către SRI să se ocupe de executarea lucrărilor de reamenajare a “Pavi­lionului Hrănire Complex Olimp” se numește SC Opal Construct și a fost înființată, porivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în anul 2005, de un anume Niculai Munteanu, născut în anul 1929. La momentul înmatriculării, firma se ocupa cu comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcție. În martie 2015, asociatul unic al companiei a completat obiectul de activitate al societății cu mai multe obiecte de activitate, printre care și cel al școlilor de condu­cere (pilotaj). Niculai Munteanu a decis să se retragă de la administrarea SC Opal Construct SRL abia în 2016, când a predat mandatul, pentru un an, constănțeanului Radu Călin. În 7 noiembrie 2016, Munteanu decide să-l coopteze în structura acționariatului pe omul de afaceri constănțean Bogdan Nicolae Grădinaru, care preia un pachet de 9 la sută din capitalul social.

Bogdan Nicolae Grădinaru este partener de afaceri cu un alt cunoscut milionar din Constanța, pe nume Vasile Costea, proprietar al companiilor SC Ro Mat Construct SRL și ABC Val SRL Constanța. Prima companie este, potrivit presei locale, abonată la contractele Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.

 

Citeşte mai multe despre:   hotel maramures,   olimp,   SRI

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA

30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA
Galerie Foto Fostul primar al Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, a dezvăluit, în urmă cu două zile, faptul că între ex-premierul Victor Ponta, fostul șef civil al SRI, George Maior, și șefa DNA, Laura Kovesi, a existat o...

Cum poate fi revocată Kovesi de la conducerea DNA, chiar dacă Iohannis se opune

Cum poate fi revocată Kovesi de la conducerea DNA, chiar dacă Iohannis se opune
Galerie Foto Revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, ca urmare a demarării procedurii de către ministrul justiției, Tudorel Toader, se poate produce chiar dacă președintele României...

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunile DNA din procesul Kovesi – Antena3

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunile DNA din procesul Kovesi – Antena3
Galerie Foto Inspecţia Judiciară a fost sesizată de către CSM pentru a face verificări în legătură cu modul în care DNA a cerut Curţii de Apel Ploieşti dosarul civil în care şefa DNA, Laura Codruţa...

Calciul din alimente nu este suficient pentru oase

Calciul din alimente nu este suficient pentru oase
Scheletul se clădeşte până la vârsta de douăzeci şi ceva de ani, mai ales la adolescenţă, în perioada 15-18 ani, şi asta prin suficiente lactate şi practicarea sportului. Dacă oasele sunt...

Identificarea câinilor înainte de vaccinarea antirabică, neconstituţională

Identificarea câinilor înainte de vaccinarea antirabică, neconstituţională
Galerie Foto Obligaţia de identificare a câinilor cu stăpâni şi de înscriere a acestora în Registrul de Evidenţă, înainte de vaccinarea acestora antirabic, încalcă prevederile...

A fost prima româncă pilot de avion și primul corespondent de război care scria „reportaje din avion”. Află cine este această femeie extraordinară

A fost prima româncă pilot de avion și primul corespondent de război care scria „reportaje din avion”. Află cine este această femeie extraordinară
Pentru că începutul de primavară este dedicat eternului feminin, omagiem și noi, românce de care suntem, sau ar trebui să fim, mândri. A fost martora zborului istoric al lui Aurel...

Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar

Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar
Galerie Foto Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, considerat de către conducerea instituţiei drept „unitatea de elită”, se află, de câteva luni, în atenţia opiniei...

Politicieni, „paradiți” de DNA pentru fapte care nu există sau care nu sunt prevăzute de legea penală

Politicieni, „paradiți” de DNA pentru fapte care nu există sau care nu sunt prevăzute de legea penală
Galerie Foto „Fapta nu este prevăzută de legea penală” sau „fapta nu există” – acestea sunt motivele pentru care instanțele au achitat personaje politice cu greutate, trimise în judecată de...

Răguşeala care persistă mai mult de o lună poate însemna cancer laringian

Răguşeala care persistă mai mult de o lună poate însemna cancer laringian
Interviu cu profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale O dificultate mare în respiraţie, ameţelile, pierderea masivă de sânge din nas sunt urgenţe ORL, deci se impune...

Investitor pus pe fugă de săteni

Investitor pus pe fugă de săteni
Edilul unei comune din Vâlcea nu mai are liniște până nu îi vede pe consăteni că pun osul la treabă. După ce acum câțiva ani a fost învins de lenea alegătorilor care i-au alungat...

Dosarul Eduard Kovesi, clasat cu mantă de Unitatea de Elită

Dosarul Eduard Kovesi, clasat cu mantă de Unitatea de Elită
Galerie Foto Pe 8 februarie, DNA a trimis-o în judecată pe rivala Laurei Codruța Kovesi, Mihaiela Moraru Iorga. Printr-un rechizitoriu făcut rapid la unitatea de elită de la Ploiești. Pe 21 februarie, același DNA a...

Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General

Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General
Galerie Foto Începând cu anul 2006, fostul procuror Mircea Negulescu, alias “Portocală”, vedeta “unităţii de elită” a DNA de la Ploieşti, a făcut obiectul a nu mai puţin de 13...

Cum să faci sport... sănătos din copilărie până la adânci bătrânețe

Cum să faci sport... sănătos din copilărie până la adânci bătrânețe
Galerie Foto Culturismul, dar și fitness-ul au luat avânt în ultimii ani în România. De la simpla pasiune, până la competiții de anvergură, soldate cu multe medalii pentru sportivii români....

Florentina Fântânaru: E o luptă să găsesc cea mai bună întrebare

Florentina Fântânaru: E o luptă să găsesc cea mai bună întrebare
Galerie Foto După 11 ani de când realizează emisiunea "Dincolo de aparenţe" la Antena Stars, Florentina Fântânaru a decis să-şi continue seria de interviuri cu celebrităţi la Antena 3. Ştefan...

Cum a vrut Kovesi să fenteze 12 puncte din lista lui Toader

Cum a vrut Kovesi să fenteze 12 puncte din lista lui Toader
Galerie Foto Laura Codruța Kovesi s-a apărat, ieri, în fața Secției pentru Procurori a CSM, împotriva celor 20 de acuzații aduse de ministrul Justișiei în raportul prin care acesta a cerut revocarea din funcț...
Serviciul de email marketing furnizat de