x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Arhanghelii Mihail şi Gavriil aduc bunăstare şi sănătate

Arhanghelii Mihail şi Gavriil aduc bunăstare şi sănătate

de Maria Belu    |    05 Noi 2010   •   00:00
Arhanghelii Mihail şi Gavriil aduc bunăstare şi sănătate

Ziua de 8 noiembrie a calendarului ortodox este închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Arhanghelii, cu aripi şi purtători de săbii, sunt conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi, pentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora".

PRAZNIC LA MUZEUL ŢĂRANULUI
De azi până duminică, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală se va desfăşura "Praznicul de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", sărbătoare în care tradiţionalul se contopeşte cu modernul. Târgul, organizat de SC Sonimpex Serv Com, îşi propune să le ofere vizitatorilor produse de calitate superioară cum ar fi: brânzeturi, specialităţi din carne de raţă şi gâscă produse în judeţul Călăraşi, mezeluri, miere, dulciuri, dar şi alte delicatese precum dulciuri siciliene, pateuri de anghinare, salam cu trufe, parmigiano reggiano, pecorino de sardinia (brânză de oaie veche de 24 de luni) etc., toate la preţ de producător. Doritorii se pot încălzi cu un pahar de vin fiert cu mirodenii însoţit de saramură de peşte, carne de viţel la proţap, cârnăciori, pastramă, iar executive-cheful Silvian Scornea vă îmbie cu sărmăluţe şi mămăliguţă, carne friptă la grătar şi cu pâine făcută în ţest.

Pe parcursul celor trei zile cât durează târgul organizatorii îi ademenesc pe vizitatori nu numai cu cumpărături, ci şi cu premii pentru cei care-şi serbează onomastica, iar cei pricepuţi în ale bucătăriei sunt provocaţi la numeroasele concursuri ce vor avea loc. Mâine, 6 noiembrie, de "Moşii de toamnă", va avea loc o competiţie interesantă, cea a colivelor, pentru că în această zi creştinii ortodocşi îi omagiază pe cei trecuţi în nefiinţă. Tot în această zi va fi donată o cantitate impresionantă de magiun de prune de Topoloveni către trei case de copii din Sectorul 4 al Capitalei. Duminică, atmosfera de sărbătoare a târgului va fi întreţinută de copiii de la Ansamblul Ciuleandra din Topoloveni, care îi vor invita pe vizitatori să se prindă în horă alături de ei.

"TOT CE ESTE NATURAL ESTE SĂNĂTOS!"
Începând cu 4 noiembrie până duminică, 7 noiembrie, timişorenii, pasionaţi de de viaţa sănătoasă, pot alege să viziteze expoziţia Expo Bio-Brumar. Evenimentul, organizat de Star Expo Timişoara în colaborare cu Iulius Mall Timişoara (etaj, zona Cărtureşti), este al treilea târg din acest an cu aceeaşi tematică. Expozanţii, peste 40 de firme de producători şi distribuitori de produse ecologice, cabinete şi centre de medicină naturistă din România, mai precis din Bucureşti, Arad, Mureş, Maramureş, Bihor, Timişoara, Braşov, Hunedoara, precum şi din Ungaria, oferă o gamă largă de produse alimentare, cosmetice, de îngrijire personală, de curăţenie, suplimente nutritive, dulciuri şi cărţi chiar şi îmbrăcăminte.

Justificată de succesul celor două ediţii anterioare, expoziţia de produse bio dă posibilitatea tuturor acelora care vor să ducă o viaţă sănătoasă să aleagă dintr-o gamă cât mai completă de produse şi servicii ecologice. Pe lângă alimente, produse de îngrijire şi apicole, cumpărătorii găsesc la târg aparatură de uz casnic, vopsele, combustibili, uleiuri ecologice etc.


Târgul Naţional de produse tradiţionale
Cea de-a 23-a ediţie a Târgului din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice este dedicată Arhanghelilor Mihail şi Gavriil. Peste 25 de producători din Maramureş, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal sau Banat vă aşteaptă cu pâine la ţest, păstrăv prăjit cu mămăliguţă şi mujdei cu leuştean, vin fiert cu scorţişoară, mozzarella de bivoliţă, iaurt de bivoliţă, bulz ciobănesc şi pastramă, sărmăluţe cu păsat maramureşene, legume şi fructe proaspete.

Producătorii au ales cu atenţie legumele, le-au condimentat cu mărar, usturoi, frunze de ţelină, foi de dafin, boabe de piper, crenguţe de vişin pentru cele mai gustoase murături asortate cu castraveţi, gogonele, pepenaşi, morcovi, conopidă, mere şi varza. Acestea, puse toamna târziu la saramură, îşi păstrează aproape neatinse calităţile curative şi constituie o sursă nepreţuită de vitamine naturale. O premieră pentru această toamnă sunt câteva produse noi în saramură: pepene galben, pere, gulii şi zeamă de varză limpede şi roşie cu firicele de mărar prin ea. Nu lipsesc nici produsele tradiţionale, cum ar fi: ardei copţi, ardei umpluţi cu varză, vinete coapte, zacuscă, dulceaţă de gutui.

Produsele apicole se vor alătura în acest week-end produselor tradiţionale, naturale şi ecologice. Polenul, lăptişorul de matcă, lăptişorul de matcă omogenizat în miere de flori de salcâm, mierea propolizată, şi însăşi mierea sunt întăritoare ale organismului în perioada de expunere la viroze şi afecţiuni gripale. Efecte apiterapeutice extraordinare are şi oţetul de miere şi mere, obţinut prin fermentaţie naturală, despre care se spune că poate vindeca 100 de boli. De asemenea, veţi găsi şi cosmetice din miere şi produse derivate, fără parabeni, conservanţi şi coloranţi, creme după reţete tradiţionale de 45 de ani.


EcoagrIS
Produsele din carne, brânzeturile, prăjiturile de casă, mierea de albine, pălinca naturală, vinul ecologic, ceaiurile, siropurile, plantele medicinale etc. sunt doar câteva din "ingredientele" EcoagrIS 2010. În perioada 5-7 noiembrie îşi deschide porţile ediţia a II-a a Târgului naţional de produse ecologice şi tradiţionale organizat de Bioma Agro Ecology Co în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Vizitatorii au ocazia să se întâlnească cu procesatorii şi furnizorii de produse din peste 10 judeţe precum Maramureş, Braşov, Sălaj, Argeş, Harghita, Bihor, Călăraşi etc. Pe lângă alimentele bio turiştii şi localnicii, care se vor afla în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi, îşi vor mai putea procura cosmetice şi produse de îngrijire corporală, detergenţi pentru casă, ambalaje ecologice, precum şi inputuri pentru agricultura ecologică şi protecţia mediului.

×
Subiecte în articol: special