x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bani pentru Traian Băsescu, via Manţog

Bani pentru Traian Băsescu, via Manţog

de Gabriela Mladin    |    19 Noi 2009   •   00:00
Bani pentru Traian Băsescu, via Manţog
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Societăţile din domeniul privat care lucrează exclusiv pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi cele trei complexuri energetice din Oltenia, Rovinari, Turceni şi Craiova, instituţii din subordinea Ministerului Economiei, aruncă bani grei în puşculiţa Partidului Democrat-Liberal pentru campania preşedintelui-candidat Traian Băsescu. Un exemplu îl prezintă chiar Jurnalul Naţional în facsimil, - Uzina Mecanică de Reparaţii Rovinari donează Partidului Democrat-Liberal suma de 100.000 de lei.

5393-107212-08.jpgDocumentul arată cum campania electorală a şefului statului, Traian Băsescu, este sponsorizată, prin intermediul Partidului Democrat-Liberal care-l susţine, de firme care lucrează exclusiv cu societăţile statului. Dar cum UMR Rovinari aparţine omului de afaceri Constantin Popeci, un apropiat al lui Radu Berceanu şi al Partidului Democrat-Liberal, banii din contul societăţii "sar" mult mai uşor.

Chiar dacă cei 500 de angajaţi ai firmei primesc maximum salariu de 900 de lei pe lună, iar din când în când şi bonuri de masă, Constantin Popeci este cu mult mai darnic faţă de şeful statului. Un contract de donaţie ajuns în posesia Jurnalului Naţional arată cum, la 16 noiembrie 2009, UMR Rovinari donează organizaţiei judeţene a Partidului Democrat-Liberal din Gorj suma de 100.000 de lei.

Astfel, şeful de campanie din Gorj al lui Traian Băsescu, nimeni altul decât Ionel Manţog, va face faţă cu brio cheltuielilor din scrutinul prezidenţial, urmând ca apoi răsplata să vină din banii statului.
Vă şi explicăm cum!

UMR, FIRMA DE "CASĂ" A PD-L
Uzina Mecanică de Reparaţii din Rovinari a fost proiectată în vremea comunistă pentru a deservi mineritului din Oltenia. După Revoluţia din 1989, ea a fost privatizată, ajungând atunci pe mâna lui Alexandru Crişan, un om de afaceri din Braşov, prieten al fostului baron de Gorj, Nicolae Mischie. În vremea baronului social-democrat, firma, numită atunci UREX Rovinari, sponsoriza PSD, câteva dintre contracte fiind, de asemenea, date publicităţii.

În final, Alexandru Crişan a fost arestat, iar societatea a intrat în faliment. Scoase la licitaţie, activele societăţii, au fost cumpărate de mai mulţi oameni de afaceri, printre ei şi Constantin Popeci, deţinătorul a 65% din acţiuni. Profilul societăţii a rămas acelaşi, astfel încât UMR, alături de o altă societate din Gorj, lucrează exclusiv cu SNLO şi complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova. Se spune că între cele două firme există chiar o înţelegere, astfel încât îşi împart lucrările în mod "frăţeşte".

PRIME CU MÂNA PE BIBLIE!
În principiu, UMR ar fi extrem de profitabilă dacă firmele apropiate PD-L şi grupurilor de interese din jurul conducătorilor societăţilor statului nu ar "căpuşa" această companie.

Ultimele trei contracte încheiate între UMR şi Complexul Energetic Rovinari au fost subcontractate unor societăţi ce aparţin cumnatului directorului general al complexului. Este vorba despre revizia mecanică a unui excavator 1402 la Tismana II, pentru care complexul plăteşte UMR 1.100.000 de lei, dar a cărei lucrare a fost subînchiriată firmei Dalemi, ce a aparţinut pe vremuri actualului director general al Complexului Rovinari, Eugen Daviţoiu, iar acum este a cumnatului său. Alte contracte sunt cele de reparaţii miniere şi întreţinere pentru excavatorul 1404 tot din Tismana II şi a unui Abzetzer la Tismana I, la fel contactate de UMR de la complex şi subînchiriate firmei lui Daviţoiu.

Şi pentru ca lucrurile să devină profitabile şi după alegerile prezidenţiale, cei 500 de muncitori sunt folosiţi ca masă de manevră electorală. O informaţie venită pe surse arată că vineri, cu două zile înaintea scrutinului, vor încasa din partea societăţii prime de 100 de lei, însă vor beneficia de aceasta doar după ce vor pune mâna pe Biblie că vor vota cu Traian Băsescu. Pentru a explica toate aceste informaţii, reporterii Jurnalului Naţional au luat legătura cu reprezentanţii firmei UMR Rovinari, care însă au refuzat să comenteze subiectul, precizând că doar directorul general al societăţii, respectiv Aurel Măceşanu, poate vorbi cu presa, însă acesta n-a putut fi contactat.

×
Subiecte în articol: special