x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dubii privind vaccinul Gardasil

Dubii privind vaccinul Gardasil

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Dubii privind vaccinul Gardasil

Doua tinere din Franta solicita plata unei indemnizatii, dupa ce au avut de suferit din cauza unor puternice efecte secundare ale vaccinului Gardasil, destinat prevenirii cancerului de col uterin, relateaza cotidianul francez Le Monde. Potrivit sursei citate, cele doua tinere sunt primele reclamante, dar vor urma si altele.
Gardasilul le-a transformat celor doua viata in cosmar, viata lor depinzand acum de crize imprevizi­bile de paralizie, dureri de cap si du­reri de burta insuportabile, povesteste Le Monde. Mamele lor au crezut ca procedeaza corect si ca le protejeaza de un rau despre care auzisera vorbindu-se la televizor, la radio si chiar la cinema: cancerul de col uterin. Numai ca Gardasil, vaccinul comercializat in Franta de Laboratorul Sanofi Pasteur MSD din noiembrie 2006, le-a transformat viata in cosmar, au povestit Laura Agnes si Laetitia Celli, cele doua reclamante in varsta de 16 si 20 de ani.

Vineri, 8 iulie, ele au trimis o soli­citare de indemnizatie Comisiei regionale de conciliere si indem­ni­zatii pentru accidente medicale (CRCI) din Lyon, de care apartin. 'Ele sunt primele care depun plangere, dar vor mai urma si altele', avertizeaza avocatul celor doua tinere, Charles Joseph-Oudin. El se asteapta ca sa i se raspunda ca maladiile auto­imu­ne evolueaza fara a preveni bol­na­vul, dar subliniaza ca in cazul celor doua 'factorul temporal este evident. Primele crize au aparut dupa injectia cu Gardasil, pe un fond de perfecta sa­natate a celor doua tinere, neexis­tand antecedente familiale'. 'Prejudi­ciul fizic si cel moral vor trebui luate in calcul. Spitalizarea le-a pus studiile intre paranteze. Aceste tinere nu fac decat sa se intrebe cum va evolua sta­rea lor de sanatate', spune avocatul.

Laura Agnes visa sa devina infirmiera. 'Medicii ii spun acum ca ar fi bine sa evite orice vaccin. Or, pentru aceasta meserie, anumite vacci­nuri sunt obligatorii', explica mama acesteia. Sensibilizata de spoturile televizate, ea a decis sa-si vaccineze fiica in 2009, cand aceasta avea 14 ani, pentru a o proteja, crezand ca vaccinul n-ar fi putut fi lansat pe piata chiar asa, 'pe orbeste', fara a fi testat cu maxima seriozitate. Dar prima criza a aparut la cateva saptamani de la prima injectie. Furnicaturi, urmate de o paralizie a piciorului stang. I-a luat trei luni pana sa-si poata folosi piciorul normal. La a doua injectie, cand a fost afectat umarul, neurologul a crezut ca-i vorba despre o maladie genetica, dar n-a gasit nimic. Analizele de sange sunt bune. Intre timp, fata a mers la scoala mai rar, cand a putut. A fost nevoita sa repete un an.

Dupa o prima spitalizare, in septembrie 2010, medicii au concluzionat ca fata sufera de o poliradiculonevrita cronica. Au urmat alte doua spitalizari. Si pe Laetitia Celli tot mama ei a pus-o sa se vaccineze, chiar daca ea n-a vrut. Dar mama ei era deja panicata din cauza reclamelor facute vaccinului pana la exasperare. Efectele secundare au aparut in seara primei injectii. Febra, ameteala, greata. La a doua, Laetitia Celli a simtit dureri 'ca niste cutite' in burta. 'Era ingrozitor. Ameteli, voma din senin, o data la doua sau trei zile. Eram nevoita se ies din clasa, de la ore', povesteste aceasta. La a treia injectie a fost ca o bomba, in loc sa aiba si zile bune, raul a devenit permanent, ceea ce a facut-o sa nu mai poata sta in clasa.

Medicii n-au gasit nimic in neregu­la. 'Dintr-o data, nu m-au crezut. Unii vorbeau despre o pro­blema relationala cu mama sau despre stres din cauza unui concurs despre me­dicina. Dar nu inventam nimic. Eram dinamica, faceam sport, ieseam cu prietenele si, de la o zi la alta, totul a devenit un infern. N-am mai putut merge la cinema, lumina ma jeneaza. La 20 de ani ar trebui sa am si alte preocupari, nu doar boala, nu?', se intreaba Laetitia.

Ca raspuns, Sanofi Pasteur MSD a trimis reclamantii la Agentia franceza de securitate sanitara a produselor de sanatate (Afssaps). Autoritatea a primit 1.700 de notificari pentru Gardasil care, ca orice nou medicament inregistrat la nivel european, a facut obiectul unui plan de gestionare a riscurilor. Aceste notifi­cari se refera in special la pusee febrile intervenite in ziua sau zilele care au urmat vaccinarii. Au fost inregistrate si cazuri de maladii autoimune, dar nu mai multe decat in cazul altor vaccinuri. Pentru ca tine­re­le sa poata fi indemnizate, va fi ne­voie ca expertii CRCI sa stabileasca o legatura intre vaccin si simptomele des­crise. Legatura pe care nici un me­dic n-a putut-o stabili oficial pana in prezent.

Efecte necunoscute
Profesorul doctor Ion Fulga (foto), seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila', considera ca vaccinarea HPV are avantaje, dar deocamdata rezultatele sunt insuficient cunoscute pentru simplul motiv ca nu a trecut inca proba timpului. In legatura cu tinerele din Franta care au suferit reactii adverse in urma vaccinarii HPV, specialistul precizeaza ca este vorba despre evenimente adverse. Dupa introducerea pe piata a unui nou medicament se urmaresc toate evenimentele adverse care pot aparea la persoanele expuse medicamentului respectiv. Potrivit profesorului doctor Ion Fulga, aparitia oricaror evenimente adverse trebuie raportate autoritatilor sanitare competente.

Ele compara frecventa acestor evenimente inregistrate la persoa­nele vaccinate cu frecventa reac­tiilor adverse aparute in faza tes­telor clinice. Astfel se poate aprecia in timp raportul beneficiu-risc al oricarui medicament. Pana la introducerea pe piata a unui medi­ca­ment nu poate fi apreciata frec­venta evenimentelor adverse produse de acesta, sustine profesorul doctor Ion Fulga. Orice medicament este monitorizat din punct de ve­de­re al reactiilor adverse timp de cinci ani de la introducerea lui pe piata farmaceutica. Or, vaccinurile HPV se afla in curs de cunoastere, fiind re­lativ recent introduse in practica medicala. Dupa cum afir­ma profesorul doctor Ion Fulga, evolutia stiintifica ne va arata daca riscurile vaccinarii HPV sunt mai semnificative decat eficienta in ceea ce priveste prevenirea cancerului de col uterin. Evolutia vaccinarii HPV ramane deocamdata necunoscuta, subliniaza specialistul.

Pana la cunoasterea tuturor rezultatelor vaccinarii HPV, profesorul doctor Ion Fulga spune ca cele mai sigure si mai eficiente masuri pentru scaderea numarului cazurilor de cancer de col uterin sunt: igiena locala, partenerul sexual unic si examenul ginecologic periodic. Asupra acestor trei masuri ar trebui sa se insiste pentru reducerea imbolnavirilor de cancer uterin, este de parere profesorul Ion Fulga.
• Steluta Indrei

Doua campanii, doua esecuri
Ministerul Sanatatii a lansat doua campanii de vaccinare HPV (virusul papiloma uman): in 2008, in mandatul ministrului Eugen Nicolaescu, si in noiembrie 2009, in mandatul ministrului Ion Bazac. In prima campanie, doar 2% din grupul-tinta de fete au fost vac­cinate. Startul in a doua cam­pa­nie anti-HPV a fost decis dupa ce un sondaj arata ca la 52% s-a ri­di­cat procentul celor care erau de acord cu vaccinarea. Ministerul Sa­natatii a achizitionat de la com­pa­niile producatoare, GSK (vacci­nul Cervarix) si MSD-Sanofi Pasteur (Silgard/Gardasil), 330.000 de doze de vaccin pentru suma de aproximativ 23 de milioane de euro. Conform datelor oficiale, Ministerul Sanatatii spera ca in ca­drul celei de-a doua campanii, cel putin 50% din cele 220.000 de fete intre 9 si 11 ani sa se vaccineze.

Prima campanie s-a finalizat cu un esec clar, cand doar 2% din fete au fost vaccinate. Desi a be­neficiat de un amplu program de informare a populatiei asupra be­neficiilor vaccinarii, si a doua cam­panie este un esec. Vaccinuri cu termene depasite si, ca atare, dis­tru­se, pe sume foarte mari, achitate de Ministerul Sanatatii. Inca de la inceputul acestui an, multe di­rec­tii sanitare de sanatate au anun­tat ca sunt in situatia de a distruge dozele de vaccin nefolosite si expirate. Principala cauza a esecului celor doua campanii: lipsa de in­for­matii si chiar de incredere a popu­­latiei asupra beneficiilor acestui vaccin, de altfel, singurul con­ce­put sa previna o forma de neoplasm.

In acest timp, Romania se situeaza pe locul I in Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin. In ultimii 20 de ani, tara noastra inregistreaza cea mai ridicata mortalitate cauzata de cancerul de col uterin, cu o rata de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana. In fiecare an se depisteaza peste 3.000 de cazuri noi, iar numarul total de paciente (nou-diagnosticate si ramase in evidenta din anul anterior) atinge cifra de 40.000 de femei, conform datelor Centrului de Statistica Medicala Bucuresti.
• Magda Marincovici

×
Subiecte în articol: special