x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EXCLUSIV/VITAS:Omul care nu suferă de boala stelelor

EXCLUSIV/VITAS:Omul care nu suferă de boala stelelor

de Loreta Popa    |    15 Feb 2009   •   00:00
EXCLUSIV/VITAS:Omul care nu suferă de boala stelelor

Un artist rus de 28 de ani uimeşte lumea cu talentul său muzical ieşit din comun. Vitas abordează o varietate de stiluri muzicale, în special operă, şi are un glas ce atinge cel mai înalt registru posibil pentru vocea umană, cel al fluierului. Apariţiile lui generează întrebări de genul "de ce vocea lui seamănă cu cea a faimoşilor cântăreţi castraţi" sau "de ce membrii orchestrei care îl acompaniază cântă cu... capetele acoperite".



Senzaţia pe care o ai atunci când îl vezi prima dată este aceea că vine din altă lume. Nu te poate lăsa indiferent, oricare gen muzical ai prefera. Impresionează uşurinţa şi simplitatea cu care atinge note parcă nepământene. Vocea lui vine de departe... S-a scris mult despre vocea lui unică, inclusiv faptul că a asigurat-o cu peste 2 milioane de dolari. Nu îi este frică de faptul că s-ar putea să-şi piardă vocea pentru că îşi petrece mult timp cu arhitectura vocii sale. În opinia lui Vitas frica nu există. Nici în Univers, nici în mediul înconjurător. Frica este mereu în interiorul nostru. Din punctul lui de vedere oa-menii generează frica. De aceea spune tuturor că este bine să nu se mai gândească la rău. Vitas nu a acordat aproape niciodată vreun interviu. Rareori vorbeşte despre viaţa sa personală. Însă, cu tot misterul ce-l învăluie, Vitas continuă să cucerească.

"UN ARTIST FAIMOS". Muzica a fost mai presus de toate. Bu-nicul i-a cumpărat un mic acor-deon. Nu s-a gândit că nepotul va începe să cânte. Dădeau acasă spectacole, tatăl lui cânta la chitară, Vitas la acordeon. Când era la şcoală în clasa I, dacă era întrebat ce vrea să devină, el răspundea: "Un artist faimos". I-au părut mai interesante cursurile de teatru de la Studioul Anatoli Paduk. Chiar acolo a început cursurile de actorie şi artele plastice. La Şcoala de mu-zică Nr.3 talentul său a fost descoperit de doi profesori, Ghenadi Segheevici Komarov (la acordeon) şi Janna Mihailovna Migal (la literatura muzicală). După terminarea şcolii de muzică nu a intrat din primul an la liceul de muzică, deşi luase examenele cu nota maximă. Directorul a motivat că Vitas nu ştie limba ucraineană. Tatăl lui Vitas lucra la o întreprindere comunală, aşa că bani nu prea erau, dar în anul următor Vitas a intrat la cursuri şi a studiat ajutat de un sponsor...

Pe numele său real Vitali Vladasovici Graciov, Vitas s-a născut la 19 februarie 1981 în Letonia. Cariera sa a cunoscut un start fulminant în Rusia, în 2000, o dată cu hitul "Opera No 2", a cărui difuzare masivă pe internet i-a asigurat şi succesul internaţional. În 2002 a susţinut un recital în faţa unei săli arhipline la Kremlin, devenind cel mai tânăr artist care a concertat în celebrul palat de stat. Măsura absolută a succesului şi popularităţii lui Vitas avea să sosească în vara anului 2008, când tânărul a fost singurul artist străin care a concertat la gala de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Concertul de la Bucureşti din data de 25 februarie este primul din turneul internaţional al artistului şi va trece prin 50 de ţări. Cele mai frumoase melodii vor fi cântate de artist pe scena Sălii Palatului.

Colaborare. Probabil succesul lui nu ar fi posibil fără ajutorul şi sprijinul unor oameni talentaţi, loiali şi creativi. Atât cei care apar în videoclipurile lui, cât şi grupul DIVA, care îl acompaniază pe Vitas încă de la începutul carierei sale
Foto: ImperialMoldrom

La toate turneele, el are un profesor de canto alături de care face vocalize minimum două ore pe zi. Are nevoie de cel puţin cinci ore înainte de concert pentru a se concentra, pentru repetiţii, pentru a medita, are această capacitate, pentru ca apoi pe scenă să dea totul.

La conferinţa de presă de la 6 februarie, producătorul lui Vitas, Serghei N. Pudovkin, a acordat Jurnalului Naţional, în exclusivitate, un interviu.

  • De ce Bucureşti?
Turul începe la Bucureşti. Este o mare onoare, aici există un public frumos şi vă spun un mic secret. În România sunt multe fete frumoase, poate că Vitas îşi va găsi fericirea pe aceste meleaguri. Este un artist complet, autor, compozitor şi actor. Majoritatea melodiilor pe care le interpretează sunt compoziţii proprii. Nu poate fi clasificat, cantonat într-un anumit gen, cu atât mai mult în genul clasic.

  • "Cum l-aţi descoperit pe Vitas?"
"Cu 12 ani în urmă, într-adevăr Dumnezeu probabil m-a ajutat, nu aveam de gând să mă ocup de show-business, am o afacere care nu are nimic în comun cu acest lucru. M-am dus la teatru. Un teatru nu aşa de frumos ca aici unde ne aflăm, nu aşa de renumit, o scenă micuţă. Pe acea scenă era un băiat de numai 14 ani. A început să facă nişte lucruri uimitoare. Pe mine nu m-a impresionat modalitatea de a-şi schimba vocea, ci pur şi simplu faptul că reuşea să intre în pielea personajului într-un mod atât de perfect. A fost strălucit şi neaşteptat. Era când un bunic, când un soldat... O secundă şi lua un alt chip, o secundă şi alt chip, şi tot aşa. În primul rând, l-am admirat ca actor, pentru că în acel moment nu ştiam că el cântă. Eu am crezut că o să mă ocup de el ca actor. În film, în teatru. M-am dus la el în culise, ne-am dat mâinile şi eu am spus: «Bună, numele meu este Serghei!». El a spus: «Bună, numele meu este Vitas!»".

  • "Opera No 2, un cântec ce te impresionează şi îl asculţi şi iar îl asculţi. Ce ne puteţi spune despre el?"
"Mi-a dat atunci când ne-am cunoscut trei CD-uri cu el. Realizate în condiţii simple, acasă, nu într-un studio profesio-nist. Printre acele cântece am des-coperit «Opera No 2». Mi-a povestit că a visat acest cântec. S-a trezit la 4 dimineaţa. S-a aşezat la pian şi a început să cânte acel ritm. Vă daţi seama când a început refrenul, la 4 dimineaţa, s-a trezit toată strada. Familia lui locuia într-o căsuţă mică, nu erau oameni bogaţi. Au sărit toţi la ora aceea, au crezut că arde undeva ceva. Aşa a scris Vitas "Opera No 2" şi mi-a dat-o apoi mie. După ce am ascultat acest cântec mi-am dat seama ce fenomen este el ca interpret, după ce îmi plăcuse ca actor."

  • "Are un joc de scenă subtil. Totul la el este unic."
"Da. Decizia lui a fost ca partea dominantă în carieră să fie cea vocală, sigur că pe el îl aşteaptă şi ca actor un viitor foarte mare. Pe scenă face spectacol. Nu este un om care stă, el se mişcă. Are un joc de scenă subtil şi plin de forţă în acelaşi timp. Este foarte greu să vorbesc despre cântecele şi muzica lui, trebuie să vii să vezi cu ochii tăi... Dacă vii o dată la concert ai să mai vii mereu şi mereu... Vii întâi cu prietenii, apoi cu familia, aduci chiar şi duşmanii la concertul lui Vitas."

  • "Ce ne puteţi spune despre creaţiile lui în modă, despre videoclipuri, care sunt extrem de interesante?"
"Vitas este creatorul costumelor pe care le poartă pe scenă şi în videoclipuri. Toate videoclipurile sunt realizate de mine şi de Vitas, nimeni nu ia parte. Pudovkin şi Vitas. Ne înţelegem perfect, simt ceea ce fac. Nu folosim designeri sau muzicanţi renumiţi, de aici ideea aceea cu capetele acoperite. Pentru că îşi doreşte ca în viitor să rămână acelaşi om, celebritatea să nu îl schimbe. În acele momente el are nişte stări sufleteşti puternice."

  • "Ne-aţi putea da o definiţie a sufletului rusesc? Are vreo legătură cu muzica lui Vitas?"
"Nu, nu poţi povesti, nici privi, nici măcar defini un suflet. Trebuie să simţi. Sufletul rusesc este la fel ca şi cel românesc, cel german, cel englezesc... Dar tot aşa de bine există şi sufletul Vitas. Eu nu sunt aşa un mare cunoscător al sufletului rusesc, pentru că sunt şi multe pete albe în el. Ştiu doar că sufletul lui Vitas este strălucitor, creează o emoţie specială. Direct, deschis. Eu asta simt, asta văd şi asta ştiu. Sufletul lui este cel care adună la un loc peste 50.000 de oameni care să-l asculte. De aceea cred că şi Anastasia (Anastasia  Necruţa, ImperialMoldrom, n.r.) s-a lăsat atinsă de sufletul lui Vitas atunci când a acceptat să se ocupe de acest proiect foarte complicat şi serios. Mass-media să vorbească şi să povestească despre acest fenomen numit Vitas. După concertul din Shanghai el a trebuit să negocieze alte 30 de contracte. După numai un concert."

  • "Cum face faţă admiratoarelor?"
"Nu domină publicul feminin la concertele lui Vitas, el se adresează tuturor. Vin la concerte oameni care meditează, oameni care gândesc, oameni iluminaţi, străluciţi, care îl înţeleg. Şi ca bărbat, şi ca femeie. Se adresează lumii întregi. Acum două săptămâni s-a făcut o statistică europeană, iar el a fost ales drept sex-simbol. În China a avut un succes incredibil.

Vitas este foarte deschis. El este o fire foarte simţitoare. Sensibil. Pe cât de mare şi înaltă îi este vocea, la fel este şi sufletul lui. Vitas are un copil. Este ceva foarte drag lui şi îl iubeşte ca pe ochii din cap. Nu are încă o relaţie serioasă cu cineva, în viitor totul este posibil."

  • "Sunteţi deschişi la colaborări de orice natură? Ceva de genul Vitas-Metallica."
"Am senzaţia că Vitas s-a născut pe scenă. Deja ştia că o să fie un artist pe scenă, are o lumină specială. Este deschis la acest subiect. Cel mai important lucru la Vitas este că se maturizează şi se schimbă. La fel şi omul şi opiniile. Niciodată să nu spui niciodată. Scena pentru el este viaţa lui. Poate să fie orice, el este deschis la orice, omul nu trebuie să fie restrâns la propuneri şi cred că se va materializa în timp. Sunt foarte mulţumit de faptul că l-am cunoscut pe Gheorghe Zamfir şi cred că această colaborare cu maestrul va da un avânt mai mare carierei lui Vitas."

  • "Cu ce diferă viaţa de acum a lui Vitas de cea anterioară?"
"Nu mai este acasă deloc. Munceşte tot timpul. Este un tip deschis şi sincer. Nu suferă de boala stelelor. Vrea să rămână acelaşi Vitas, fără pretenţii exagerate, fără grandomanii. Pe scenă se simte ca peştele în apă. Îi este bine şi asta face. La scurt timp după ziua lui de naştere va merge la Baku, în Azerbaidjan, apoi la Bucureşti, unde va sta pe 24, 25, apoi pe 26 zboară la Seul."

  • "Cum l-aţi defini pe Vitas?"...
"Vitas... Pur şi simplu Vitas, e suficient. O planetă a Universului cu denumirea Vitas."

Biletele pentru spectacolul de la 25 februarie, al cărui invitat special este Gheorghe Zamfir,  au preţuri cuprinse între 200 şi 450 de lei şi pot fi cumpărate de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua Diverta, magazinul Muzica şi de pe site-ul bilete.ro.

Întâmplare. De-a lungul vieţii a resimţit o mare ostilitate faţă de mare. În copilărie, când a sărit în mare, s-a lovit cu capul de nisip şi şi-a pierdut cunoştinţa. Din fericire, prietenii care erau prin apropiere i-au informat pe părinţii lui şi aceştia au venit rapid şi l-au salvat. Atunci când s-a trezit a simţit frică, pentru prima dată şi ultima
Foto: ImperialMoldrom

"Vitalik se gândea, încă de când era mic, cum să-şi ajute mama, pe care o iubea din tot sufletul şi care era cea mai apropiată de el. După moartea mamei sale, Vitas i-a închinat un album, «Cântecele mamei mele»."
Arkadi Davydovich, bunicul lui Vitas

"În 2002, pe scena Palatului din Kremlin şi-a prezentat colecţia vestimentară. Talentul l-a căpătat de la mama sa, Lilia, care lucra ca modelist la un atelier din Odessa. Vitas este înzestrat cu multe talente"
Arkadi Davydovich, bunicul lui Vitas

"Vitas s-a născut în Moldavanka, o regiune din Odessa. Numele lui este Vitali Vladasovici Graciov, pe tatăl său îl cheamă Vladas, iar «Vitas» este astfel contopirea a două nume - numele propriu şi patronimul"
Arkadi Davydovich bunicul lui Vitas

"Michael Jackson a fost idolul lui numărul 1! Toată camera era plină de postere cu acesta. Multe din mişcările lui Michael Jackson le mai foloseşte şi azi pe scenă. Îi plăcea foarte mult să danseze lambada! Şi o dansa aşa de bine, mai ales pe perechi. Aducea acasă o fată pe care o plăcea foarte mult şi dansau împreună în cameră. Iar noi ne uitam pe furiş"...
Bunicul Arkadi Davydovich a povestit câte ceva despre nepotul său numai ziarului Komsomol

×
Subiecte în articol: special scenă sufletul artist vitas