x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special HANDBALUL E ÎN DOLIU/Ucis fără nici un motiv

HANDBALUL E ÎN DOLIU/Ucis fără nici un motiv

de Dorin Suciu    |    13 Feb 2009   •   00:00
HANDBALUL E ÎN DOLIU/Ucis fără nici un motiv

Marian Cozma a fost ucis de nişte pitbulli cu înfăţişare de oameni, a fost ucis fără nici un motiv, doar pentru că îl puteau ucide. Aceasta este concluzia ce se desprinde din coroborarea cercetărilor Poliţiei cu declaraţiile date mass-media ungare de martorii acestei crime abominabile.



Poliţia ungară a audiat până acum aproape 70 de martori şi a examinat minuţios în­re­gistrările camerelor video ale Restaurantului Patrióta (Patriotul). Experţii criminalişti au recons-tituit filmul tragediei, iar concluziile lor infirmă multe dintre ipotezele şi speculaţiile avansate până acum, cum că ar fi o crimă premeditată sau că a avut legătură cu răfuielile lumii interlope.

SCURT ISTORIC
Cum s-a mai scris, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Iváncsik Gergo, unul dintre titularii echipei de handbal MKB-Veszprém, îi invitase pe colegii săi pentru a sărbători naşterea fiului său. Petrecerea avea loc la etajul restaurantului. În jurul orei 2:00, patru dintre invitaţi, sârbul Sesum, croatul Pesici şi românul Cozma împreună cu prietena sa au coborât la discoteca aflată la subsol. Înregistrările video arată că cei patru au coborât pe scara în spirală şi au intrat pe ringul de dans. Nu cu mult timp înainte, la restaurant sosise un grup de 27 de persoane, ţigani cu toţii, care venea din orăşelul Enying, de la o altă petrecere. Dintre ele, Sandor Raffael, cunoscut şef de bandă interlop, Nemeth şi Sztoika, tot membri ai lumii interlope, au coborât şi ei la discotecă. Cercetările au arătat că, spre deosebire de informaţiile vehiculate anterior, grupul de 27 de persoane nu venise la Veszprem pentru a regla anumite conturi cu un oarecare B.F., personaj binecunoscut al vieţii nocturne din oraş, şi care nici nu se afla în restaurant. Nu s-a confirmat nici faptul că cei trei ar fi agresat-o iniţial pe una dintre chelneriţe, căreia Cozma i-ar fi luat apărarea.

CEILALŢI MEMBRI AI BANDEI NU AU FOST DE FAŢĂ
În urma interogării martorilor şi a înregistrărilor video s-a putut stabili că grupul celor trei interlopi s-a legat de Cozma şi de prietena sa fără nici un mo­tiv şi a provocat o încăierare. A fost dată publicităţii şi depoziţia Claudiei, prietena lui Marian, care a asistat de la început până la sfârşit la uciderea lui. Raffael şi ceilalţi doi ţigani i-au provocat sistematic, dar ei au decis să nu răspundă. Pe neaşteptate, Cozma a fost lovit în cap cu un scaun şi înjunghiat în spate, iar cei trei agresori au început să-l îmbrâncească spre ieşire, în ciuda împotrivirii celor doi colegi de echipă. Camera video care supraveghea scările arată cum cei patru urcă panicaţi, hăituiţi de agresori, iar tricoul lui Marian este roşu de sânge. Odată ajunşi în faţa restaurantului, Cozma a fost înjunghiat în inimă şi, după ce a căzut, a fost lovit cu picioarele. Scenelor de o incredibilă brutalitate le-au fost martori mai multe persoane. Colegii săi de echipă, sârbul Sesum şi croatul Pesici, au încercat să-l ajute, dar, când erau aplecaţi asupra lui Cozma, au fost atacaţi şi ei: Sesum a primit o lovitură puternică cu piciorul în cap, care i-a provocat fracturi ale oaselor feţei şi craniului, iar Pesici a fost înjunghiat în rinichi de acoliţii lui Raffael. Conform martorilor, handbalistul român a fost înjunghiat în inimă de Sandor Raffael, iar expertiza criminalistică arată că tot el l-a lovit cu acelaşi cuţit şi în spate. Cercetarea penală susţine că la crimă au luat parte doar Sandor Raffael, Nemeth şi Sztoika, iar ceilalţi 24 de membri ai grupului nu au fost prezenţi nici în discotecă şi nici la locul crimei.

N-A FOST DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ
Derzsy Péter, şeful Secţiei penale a Poliţiei judeţului Veszprem, a precizat că nimic nu indică faptul că această crimă ar fi fost concepută ca un fel de demonstraţie de forţă a bandei răufăcătorilor care să faciliteze acţiuni ulterioare, de genul extorcării de bani sau a protecţiei. În rest, faptele sunt cunoscute: Raffael şi Nemeth au fost arestaţi în Austria, la 160 km de graniţă. Se pare că unul dintre motivele depistării lor a fost viteza excesivă cu care goneau spre graniţa cu Italia şi sunt în prezent deţinuţi în închisoarea din Graz. Predarea lor autorităţilor ungare poate să ţină însă de la circa 10 zile până la câteva luni, depinde de acurateţea şi de probele furnizate de Poliţia din ţara vecină. Ei vor fi oricum audiaţi în arestul austriac.

Pentru prinderea lui Ivan Sztoika a fost alcătuită o echipă de şase poliţişti experimentaţi în acest tip de operaţii şi a fost emis un mandat internaţional de arestare. Clanul Raffael este una dintre cele mai pu­ternice bande interlope în Ungaria. Veniturile lor provin din perceperea de taxe de protecţie, camătă, extorcări de bani, şantaj şi, nu în ultimul rând, trafic şi exploatare de prostituate.


Reacţii violente ale partidelor politice

În Ungaria, uciderea sportivului român a declanşat un scandal politic. În timp ce premierul a declarat că ziarul Magyar Hirlap, care publicase un editorial ex­trem de dur la adresa ţiganilor, trebuie boicotat, şi Partidul Muncitoresc a formulat plângere penală împotriva auto­rului articolului, Fidesz, principalul par­­tid de opoziţie, are o părere radical diferită! "Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: creşte în mod îngrijorător nu­­mărul infracţiunilor produse de cetă­ţeni de etnie romă", se arată într-un co­m­unicat de presă al filialei din Ves­z­prem al Fidesz. Potrivit conducerii partidului, "Guvernul trebuie să îi prindă pe făptaşi în loc să scuze apartenenţa lor etnică şi să asigure protejarea inte­re­selor victimelor. Astăzi, în Ungaria, siguranţa publică este o ruină. Creş­te­rea dramatică a infracţiunilor cu vio­len­ţă arată clar eşecul guvernului şi faptul că până la plecarea acestuia ordinea nu poate fi reinstaurată. Fi­desz solicită guvernului să înfiinţeze 60 de posturi de poliţie noi şi să ia măsuri pentru completarea organigramei cu 3.000 de poliţişti". Debreczenyi Janos, primarul din Veszprem, e radical în ex­primare. Primarul a declarat că infractorilor trebuie să le spunem pe nume: "Infrac­ţiu­nea nu are culoare, în schimb infracto­rul are! În Ungaria tră­iesc oa­meni cu piele albă, galbenă, nea­gră. Pen­­tru descoperirea adevărului este ne­­voie să ştim ce culoare avea pie­lea infractorului! Omul are greutate cor­­porală, înălţime, vârstă, sex şi cu­loa­re a pielii".


"Făptaşii nu sunt cetăţeni ungari"

Odioasa şi gratuita crimă de la Veszprem, un oraş civilizat din vestul Ungariei, a stârnit, dincolo de valul imens de in­dig­na­re, unul de impresionantă solidaritate umană. Redăm doar un fragment din anunţul făcut în prestigiosul cotidian Nepszabadsag: "Noi, fanii echipei de handbal, vrem să ne reculegem în pace în amintirea excepţionalului jucător, prieten, a uriaşului prietenos, a copilului mare şi inocent care a fost Marian. Vă ru­găm să nu aduceţi cu voi nici un fel de ba­nnere sau steaguri. Vă rugăm să luaţi parte la ceremonie ca persoane particulare şi nu ca membri ai vreunei asociaţii sau partid. Această comemorare trebuie să-i fie dedicată doar lui Marian". În aceste zile, mass-media ungară a lăsat deo­parte orice fiţe "politicaly correct" gen rrom. Zsolt Bayer, ziarist la Magyar Hirlap, ziar cu simpatii liberale, scrie de-a dreptul în articolul "S-a umplut paharul": "Nu! Făp­taşii nu sunt cetăţeni ungari. Pentru ca cineva să fie ungur sau orice fel de ce­tă­ţean, trebuie să fii om. Iar aceştia nu sunt oameni, ci animale. Şi acţionează împotriva noastră. Noi trăim aici, unde l-au înjunghiat de moarte pe un român cât un urs care în via­ţa lui n-a făcut rău nici unei muşte. Care a fost un sportiv de excepţie. Dar acum s-a um­plut paharul. Acum e rândul ţiganilor cin­­stiţi, al in­telectualilor ţigani, al asocia­ţiilor ţigăneşti, al autoguver­nărilor ţigă­neşti, al tuturor ţiganilor sărmani, dar cin­stiţi care să declare că nu au nimic în comun cu tâlharii, violatorii şi ucigaşii care fac parte din etnia lor! Să recu­noa­­scă că nu au nimic în comun cu cei care au călcat în picioare legile con­vie­ţuirii şi ale comportamentului uman". Articolul vine ca o replică la afirmaţiile premierului Ferenc Gyurcsány, care cu numai o săptămână în urmă pleda pe blogul său pentru ideea că nu există o infracţiune ţigănească majoră, ci doar infracţiuni minore al căror izvor e nevoia de a trăi, mizeria şi că soluţia este... discriminarea pozitivă.

×
Subiecte în articol: special raffael