x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam, extras de traficantii de arme

Hayssam, extras de traficantii de arme

de Shara Kalinowski    |    02 Oct 2006   •   00:00
Hayssam, extras de traficantii de arme

Actul de punere sub ur-marire penala a armatoru-lui Mustafa Tartousi conti-ne informatii incendiare. Potrivit acestui docu-ment, Omar Hayssam a fost ajutat sa fuga din ta-ra de membri ai grupului specializat in traficul in-ternational de armament, intrat anul acesta in vizorul anchetatorilor romani.
Cititi si:Fratele si armatorul ; Omar Hayssam, alias Samir

ANCHETA
Faptul ca sirianul judecat pentru terorism, Omar Hayssam, a disparut in timpul instrumentarii unui dosar "delicat" nu mai este un secret pentru nimeni. "Cine l-a ajutat s-o stearga de sub nasul autoritatilor?" este o enigma in rezolvarea careia prin mass-media au fost vehiculate mai multe ipoteze. Varianta oficiala insa a fugii lui Omar Hayssam se regaseste in dosarul ajuns pe masa instantelor constantene sesizate de armatorul navei Iman-T Mustafa Tartousi. Punctul de vedere oficial confirma informatiile obtinute din zona serviciilor secrete si publicate pana acum de Jurnalul National.

Cotidianul nostru a prezentat cititorilor sai, in premiera, informatia potrivit careia importante personalitati ale vietii socio-economice romanesti apar implicate, alaturi de Omar Hayssam, in traficul international de armament. Si asta dupa ce cotidianul nostru a fost primul care a informat despre dosarul "delicat" in care Omar Hayssam incepuse sa "se spovedeasca" inca de pe vremea cand se afla inchis in spatele gratiilor. In timpul scurs de atunci, un singur oficial a vorbit public despre "dosarul strict secret": procurorul general demisionar, Ilie Botos, in fata comisiilor juridice ale Parlamentului, reunite sa afle vinovatii pentru fuga sirianului acuzat de terorism.

CONFIRMARE EXPLOZIVA. Jurnalul National a continuat insa seria dezvaluirilor cu informatii ce au fost obtinute din zona serviciilor secrete. Acum acestea sunt confirmate chiar prin actul de incepere a urmaririi penale impotriva armatorului Mustafa Tartousi. "Din datele obtinute prin mijloace specifice, precum si din actele premergatoare administrate in dosarul cauzei rezulta existenta unui grup organizat specializat in traficul international de armament, in spalarea sumelor de bani obtinute in urma desfasurarii unor astfel de operatiuni, precum si legatura acestui grup cu state si guverne suspectate de sprijinire financiara si logistica a terorismului international aflate «pe lista neagra» a Consiliului de Securitate a ONU sau sub embargoul international impus de acelasi organism. Din datele rezultate in procedura actelor premergatoare rezulta existenta unor influente grupuri financiare si economice formate din cetateni romani si straini care activeaza in vederea realizarii scopului indicat mai sus", se arata in documentul citat mai sus si obtinut in exclusivitate de Jurnalul National.

EXTRAS PENTRU STOPAREA ANCHETEI. Tarile suspectate ca ofera sprijin financiar si logistic terorismului international, la nivel de "state si guverne", n-ar putea face acest lucru fara implicarea serviciilor lor secrete. Omar Hayssam a disparut de sub nasul autoritatilor romane taman dupa ce, bolnav de cancer fiind, se hotarase sa spuna anchetatorilor romani tot ce stie. JN a publicat in urma cu o luna faptul ca Omar Hayssam a parasit Romania, fiind extras cu ajutorul unor agenti ai Directiei siriene de Informatii Militare, potrivit unor surse din serviciile secrete. In actul de punere sub urmarire penala a armatorului navei Iman-T se arata ca exista indicii potrivit carora Omar Hayssam a fost ajutat sa fuga din tara de membrii care au aderat la grupul organizat specializat in traficul international de armament si in spalarea sumelor de bani obtinute din aceste operatiuni.

DE LA FAPTA LA PERSOANE. "Avand in vedere ca fata de Omar Hayssam se administreaza acte premergatoare sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni prevazute de Legea 535/2004 si exista indicii ca la savarsirea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei a fost sprijinit de persoane care au aderat la grupul infractional organizat…", procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput mai intai urmarirea penala pentru fapta de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane judecate pentru ca a savarsit un act terorist, autorii fiind necunoscuti (A.N.) la acea vreme (26 iulie 2006). Prin mijloace specifice, pornind de la A.N., anchetatorii au ajuns la date in baza carora armatorul Mustafa Tartousi si Moukhles Omar, fratele lui Hayssam, au fost pusi sub urmarire penala pentru comiterea acestei infractiuni.

DOCUMENT
"(...) Rezulta si legatura acestui grup cu state si guverne suspectate de sprijinire financiara si logistica a terorismului international aflate «pe lista neagra» a Consiliului de Securitate a ONU sau sub embargoul international impus de acelasi organism" - Extras din documentul de inculpare a lui Mustafa Tartousi
RUTA NAVEI IMAN-T
Aflata sub pavilion nord-coreean, nava Iman-T (foto) a parasit Portul Constanta in noaptea de 30 iunie, la ora 04:40, potrivit graficului si jurnalului de bord. La data de 1 iulie, nava se afla in proximitatea zonei de coasta a Turciei, iar la 5 iulie a ajuns in portul egiptean Alexandria. La data de 16 iulie, nava a plecat spre Tartous, Siria, unde a ajuns doua zile mai tarziu. La intoarcerea in Romania, cargoul a fost pus sub sechestru.
×