x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În eternitate, mai sus de Everest

În eternitate, mai sus de Everest

de Delia Zahareanu    |    12 Ian 2008   •   00:00
În eternitate, mai sus de Everest

Sir Edmund Hillary, omul care a îngenuncheat cel mai înalt vârf muntos al lumii, s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 88 de ani, în urma unei crize cardiace. Hillary şi-a primit titlurile de nobleţe din partea Coroanei britanice când încă nu apucase să termine coborârea de pe vârful din Himalaya. Este considerat unul dintre cei mai mari exploratori ai secolului XX.

Sir Edmund Hillary, neozeelandezul care a reuşit să atingă primul vârful Muntelui Everest, s-a stins din viaţă ieri, la 88 de ani, pregătindu-şi carabele şi pioleţii către ascensiunea finală: cerurile.


La 33 de ani, apicultorul din Noua Zeelandă, pasionat de căţărări pe munţii cei mai înalţi din lume, a stabilit o premieră la care tânjeau mulţi: atingerea celui mai înalt vârf al lumii, Everestul. Cei 8.848 de metri ai colosului din Nepal au fost parcurşi în cadrul unei expediţii britanice care dorea obţinerea acestui trofeu râvnit de toţi marii exploratori şi căţărători din lume. Edmund Hillary a fost cooptat să participe la expediţia britanică, fiindu-i repartizat de liderul expediţiei, John Hunt, un partener provenind din etnia locală sherpa, Tenzing Norgay. Cei doi au parcurs distanţa până în vârful muntelui la concurenţă cu o altă echipă desemnată să încerce atingerea celui mai înalt punct de pe planetă, Tom Bourdillon şi Charles Evans. Însă aceştia din urmă au fost nevoiţi să abandoneze temerara căţărare, din cauza unor defecţiuni iremediabile la tuburile de oxigen ale lui Evans. La 29 mai 1953, Edmunt Hillary îi făcea prietenului său sherpa, Tenzing Norgay, celebra poză pe vârful "lumii". Cei doi reuşiseră ceea ce nu mai reuşise nimeni până atunci: cucerirea Everestului.


PRINTRE ADMIRATORI. Sir Edmund Hillary, prezent Nepal 2003, la aniversarea a 50 de ani de la ascensiunea pe Everest
SIMBOLISTICA. Hillary nici nu apucase bine să coboare abrupţii versanţi ai muntelui învins, că a şi fost înnobilat. Sir Edmund devenea astfel, la 33 de ani, un personaj legendar. "Îmi place să cred despre Everest că este o mare provocare pentru cei pasionaţi de munte, iar atunci când ai oameni aliniaţi în sus pe versanţi, iar mulţi dintre ei se caţără doar ca să le apară numele în ziar... Everestul e o nebunie în perioada asta", a declarat faimosul explorator într-un interviu din 2003 pentru cotidianul britanic The Guardian.


LA POL. Însă pofta de a cerceta teritorii neexplorate, de a se lua la trântă cu cele mai periculoase înălţimi ale lumii nu s-a oprit aici pentru Sir Ed, cum era alintat de apropiaţi. După 1953, Edmund Hillary şi-a continuat căţărările pe alte zece vârfuri ale lanţului Himalaya, iar în 1958 a participat la Expediţia Trans-Atlantică a Commonwealth-ului Britanic, ce a reuşit atingerea Polului Sud, la bordul unor maşini modificate special pentru această misiune. În 1977 a condus o expediţie acvatică de cercetare pe cursul fluviului Gange, de la vărsare până la izvoare.


PERSONALITATE. Edmund Hillary era faimos pentru determinarea sa, modestia şi faptul că... nu prea mânca, însă acest fapt nu-l împiedica să urce pe munte ore în şir. Premierul Noii Zeelande, Helen Clarck, l-a omagiat ieri într-un discurs emoţionant, citat de The Times: "Sir Ed se descria pe sine ca un neozeelandez obişnuit, cu abilităţi modeste. În realitate, a fost un colos. A fost o figură eroică ce nu numai că a «doborât» Everestul, dar a şi trăit o viaţă plină de hotărâre, umilinţă şi generozitate". La 88 de ani, Sir Edmund Hillary s-a stins din viaţă la spitalul din Auckland, în urma unei crize cardiace, relatează AFP. Drapelele naţionale au fost coborâte în bernă, iar cuceritorul Everestului va fi onorat prin organizarea serviciilor funerare naţionale.


Nepalul, trist

Sir Edmund Hillary a fost mereu extrem de apropiat de populaţia sherpa, cei care l-au ajutat, prin călăuza Tenzing Norgay, să învingă legendarul vârf Everest. I s-a conferit cetăţenia de onoare nepaleză şi a participat personal la Jubileul de aur, în 2003, la sărbătorirea a 50 de ani de la escaladarea Everestului, fiind iubit şi preţuit de nepalezi. În Kathmandu, ieri, oamenii au aprins lumânări şi candele în memoria exploratorului neozeelandez, care, împreună cu Tenzing Norgay, a supus cel mai dificil vârf al lumii.


PRIETENI. Hillary (dreapta) şi Tenzing Norgay, victorioşi

 

Mic mister

Atât Edmund, cât şi sherpa Tenzing n-au vrut să spună clar cine a fost primul care a pus piciorul pe Everest. Numai la doi ani după moartea prietenului său de o viaţă, în 1988, Edmund a declarat că el a fost primul care a atins cel mai înalt punct al lumii, explicând de ce nu au existat poze cu el, pe vârf, ci doar cu Tenzing, prin faptul că acesta din urmă nu ştia să folosească un aparat de fotografiat. Tenzing provenea din cadrul etniei sherpa, faimoasă pentru faptul că are cea mai mare rezistenţă la altitudini, întâlnită numai în Nepal.




×