x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În inima Mafiei

În inima Mafiei

de Victor Ciutacu    |    04 Iun 2008   •   00:00
 În inima Mafiei

MĂRTURIE ● Un soldat al clanului Gambino dezvăluie secretele traficanţilor
Dominick Montiglio, fost soldat în slujba celebrului mafiot newyorkez Paul Castellano, şi ex-agentul secret antidrog Frank Panessa, demolatorul din interior al "reţelei Pizza", de trafic de stupefiante, au acordat interviuri în exclusivitate Jurnalului Naţional. Ei au dezvăluit, detaşaţi, la New York, prin mijlocirea National Geographic Channel, amănunte uluitoare din "bucătăria" Mafiei.



MĂRTURIE ● Un soldat al clanului Gambino dezvăluie secretele traficanţilor
Dominick Montiglio, fost soldat în slujba celebrului mafiot newyorkez Paul Castellano, şi ex-agentul secret antidrog Frank Panessa, demolatorul din interior al "reţelei Pizza", de trafic de stupefiante, au acordat interviuri în exclusivitate Jurnalului Naţional. Ei au dezvăluit, detaşaţi, la New York, prin mijlocirea National Geographic Channel, amănunte uluitoare din "bucătăria" Mafiei.

Arestat de fostul procuror Rudolf Giuliani, devenit ulterior primar al New Yorkului şi aspirant la Preşedinţia SUA, Dominick Montiglio şi-a recunoscut vinovăţia, a pledat vinovat în proces şi a făcut o înţelegere cu FBI.

ALEGERE PROGRAMATĂ. Nepot al mafiotului Nino Gaggi, fosta mînă dreaptă a legendarului Paul Castellano, doritor de carieră muzicală şi avînd la activ trei stagii ca lunetist în Vietnam, pentru Montiglio au decis alţii că, dacă a fost suficient de bun ca să ucidă pentru guvern, o poate face şi pentru "Familie". De altfel, la el în casă a fost organizată şedinţa în urma căreia "Big Paulie", pe care-l consideră "ultimul Naş romantic al Mafiei", a fost uns "cappo dei tutti cappi". Nu învinovăţeşte pe nimeni, în afară de el, pentru eşecul său uman. "Pînă la urmă, apartenenţa la Familia Gambino era o realitate, iar faptul că am devenit soldat în slujba lui Paul Castellano a fost pînă la urmă o chestiune de alegere programată. În definitiv, mă simţeam bine, aveam o grămadă de bani, locuiam într-o casă luxoasă, conduceam maşini scumpe, aveam o senzaţie de intangibilitate şi mi se părea că totul va dura la nesfîrşit. Îmi pierdusem cu totul controlul. Gîndeşte-te doar că manevram cam 100.000 de dolari pe săptămînă, bani pe care-i livram către Paul Castellano." De unde veneau banii? "Droguri, cu precădere cocaină, extorcare, mă rog, ce afaceri putea să facă Mafia?" Cît ajungea la el? "Suficient cît să-mi permit o casă de două milioane de dolari pe o insulă privată, un Ferrari, două Mercedesuri şi femei cîte pofteam... şi crede-mă că pofteam."

ÎNCEPUTUL SFÎRŞITULUI. Întrebat cîte crime are pe conştiinţă, zîmbeşte oarecum încurcat şi răspunde sec: "Una, că aşa am pledat la proces". Îi spun că nu cumpăr o asemenea informaţie, că, dacă tot facem un interviu, vreau realitatea, se repliază şi închide subiectul: "Dacă aşa a decis Justiţia...". Cum i s-a terminat "cariera" de mafiot? "Am fost arestat în 1983 pentru extorcare pe un mandat semnat de procurorul Rudi Giuliani. A fost o acţiune de mare amploare la momentul respectiv, cu sute de arestări în rîndurile Mafiei. Paulie (n.r. – Castellano) şi Nino s-au temut că o să dau totul în vileag şi au plănuit să mă ucidă în puşcărie. A existat la momentul respectiv un contract de un milion de dolari pe capul meu. Cum n-aveam de gînd să-mi moară familia (şi ţineam şi la viaţa mea, de altfel), am decis să fac o înţelegere cu autorităţile. Motiv pentru care eu am fost singurul care a fost condamnat la doar cinci ani sub supraveghere – ceilalţi au luat sentinţe de genul 168 de ani de detenţie, plus închisoare pe viaţă şi interdicţia eliberării condiţionate – şi am intrat în programul de protecţie a martorilor." Fiscul i-a confiscat tot, pînă şi hainele copiilor, ca fiind bunuri în sumă de 4 milioane de dolari realizate din venituri fără provenienţă licită. Totul s-a vîndut la licitaţie. Pe casa lui s-au încasat 2,5 milioane de dolari, dar susţine că habar n-are cine a fost cumpărătorul. Regretă doar că a fost suficient de nesăbuit să pună totul pe numele lui, la vedere.

"BANII TE FAC PORC". Cum caracterizează Mafia de azi? "Nu mai sînt familiile mari de altădată. Italienii din SUA şi-au albit banii, au intrat în legalitate, fac milioane de dolari din afaceri în construcţii, salubritate sau în alte domenii." Restul? "Clanuri de traficanţi de droguri şi atît. Ruşii sînt cei mai periculoşi, n-au pic de clasă, omoară familii întregi fără să clipească. Regrete pentru viaţa pe care a dus-o? "Doar pe cei cîţiva care au murit nevinovaţi. Ceilalţi erau, fără discuţie, implicaţi în tot felul de lucruri necurate, nici unul nu era înger. Mafia italienilor din America nu omora oameni nevinovaţi decît din greşeală." Spune că viaţa pe care a dus-o pînă-n momentul arestării a fost spectaculoasă, trăită printre oameni de acţiune, mai mult decît îmbelşugată. "Dar banii corup, te fac să devii porc." Se uită, din curiozitate, la filme cu mafioţi, dar spune că n-au mari legături cu realitatea. "Cel puţin, Clanul Soprano e un serial realmente detestabil. Unicul mai veridic e Donnie Brasco. Cînd văd în filme loialitate, onoare, încredere, mă umflă rîsul. Totul e despre viaţă sau moarte şi bani. Religia? E pentru femei şi copii, nu pentru mafioţi. Iar Justiţia nu funcţionează, nu există, depinde cîţi bani ai." Caracterizarea într-o singură frază a Mafiei? "Linia de demarcaţie a Mafiei e omorul."

Cel bun: agentul sub acoperire

După treizeci de ani sub acoperire printre mafioţi, agentul secret Frank Panessa (foto) a rupt tăcerea pentru Jurnalul Naţional. Este doar unul dintre curajoşii agenţi DEA care şi-au riscat viaţa şi au reuşit să se infiltreze între contrabandiştii sicilieni de heroină, în Mafia din Philadelphia şi în cartelurile columbiene. Retras la pensie, după ce a lucrat consultant pentru guvernele mai multor ţări confruntate cu creşterea incidenţei flagelului drogurilor, a scăpat de contractul pus de sicilieni pe capul lui, a apărut într-un mic rol de mafiot în Naşul III, deţine o companie privată de investigaţii, participă la emisiuni de televiziune şi s-a apucat de moderat un show radio la New York.

×
Subiecte în articol: special mafiei