x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interceptări ţinute la secret

Interceptări ţinute la secret

de Gabriela Antoniu    |    12 Apr 2011   •   20:27
Interceptări ţinute la secret
Sursa foto: /Reuters

160873-reuters-rtr1ph62.jpgPoliţie politică, stat poliţienesc. Sunt acuzaţii lansate în ultimii ani în spaţiul public ori de câte ori drepturile ce­tă­ţe­neşti au fost încălcate prin as­cul­tarea ilegală a telefoanelor, per­che­ziţii sau reţineri abuzive. În plus, statisticile privind ascultarea telefoa­ne­lor pe dosare de siguranţă naţională nu sunt publice. Acest lucru alimen­tea­ză suspiciunile că siguranţa na­ţio­nală este doar un pretext pentru in­terceptări abuzive în condiţiile în care ascultarea telefoanelor a devenit un instrument de bază al muncii de informaţii, şi nu o anexă, pentru probarea acuzaţiilor, fapt demonstrat de decizii ale instanţelor, precum şi de statisticile oficiale.

În noiembrie anul trecut, Jurnalul Naţional solicita printr-o adresă oficială Ministerului Public, respectiv procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), să comunice câte autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefo­ni­ce şi de monitorizare ambienta­lă au fost solicitate şi câte au fost aprobate de instanţele de judecată în 2009 şi primele trei trimestre ale anului 2010, precum şi câte din aceste do­sa­re privesc siguranţa naţională, câte au fost închise pentru că suspi­ciu­nile nu s-au confirmat, dacă per­soa­nele as­cultate/monitorizate au fost anun­ţa­te şi câte cazuri au fost finalizate cu trimiterea în judecată.

La această so­licitare, Jurnalul Naţional a pri­mit un răspuns, semnat de pro­curorul-şef Ramona Bulcu, în care, în esenţă, se spune că nu există o statistică a au­torizaţiilor de interceptare a convorbirilor telefonice/înregistrare a comunicărilor solicitate şi aprobate de către instanţele de judecată în perioada solicitată, că dosarele des­chise pe siguranţă naţională nu ur­mează regimul comunicării pu­bli­ce nici sub aspectul datelor statistice şi că procurorul va anunţa persoanele in­terceptate, în cazul soluţiei de ne­trimitere în judecată. „Condiţiile şi cazurile de interceptare/înregistrare a convorbirilor telefonice şi comuni­că­rilor sunt reglementate în mod de­taliat prin normele procesual penale, respectiv dispoziţiile art. 911

Cod procedură penală şi următoarele, iar com­petenţa autorizării interceptării şi înregistrării convorbirilor telefoni­ce, a comunicărilor aparţine jude­că­to­rului. (…) Astfel, comunicarea nu­mă­rului solicitărilor adresate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe mandat de siguranţă naţională, care au de­terminat apoi deschiderea unor do­sare penale, presupune atât a co­mu­nica date legate de competenţa altei instituţii, cât şi rezultatul activi­tă­ţii acelei instituţii, ori acest lucru ex­cede competenţei instituţiei noastre. Prin urmare, dosarele deschise pe siguranţă naţională nu urmează re­gimul comunicării  publice nici sub aspectul datelor statistice, având în ve­dere că autorizarea este în compe­tenţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sub aspectul solici­tă­rii – privitor la numărul au­to­ri­za­ţiilor de interceptare a convorbirilor telefonice/înregistrare a comuni­că­ri­lor solicitate şi aprobate de către instanţele de judecată în anul 2009 şi în primele trimestre ale anului 2010, deci întemeiate pe dispoziţiile art. 911 şi următoarele din Codul de procedură penală – vă precizăm faptul că, în conformitate cu indicatorii statistici utilizaţi la nivelul parchetelor din cadrul Ministerului Public, o statistică realizată după acest criteriu nu este gestionată.(...) În materie procesuală, aceste interceptări/înregis­trări pot fi autorizate de către judecă­torul de la instanţa căreia i-ar reveni com­petenţa să judece cauza în primă ins­tanţă sau de la instanţa  cores­pun­zătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul parchetu­lui din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează ur­mă­rirea penală.

Aşadar, evidenţa acestora este de resortul instanţei de judecată. Punctul din solicitare referitor la anunţarea persoanelor intercepta­te este circumscris normelor procesual penale, în sensul că potrivit dispoziţiilor art. 913 alin. (5) din Codul procesual penal, procurorul va anun­ţa persoana ale cărei convorbiri au fost interceptate, în cazul soluţiei de netrimitere în judecată. Din punct de vedere statistic sunt evidenţiate soluţiile de netrimitere în judecată, nefiind prevăzute în lege criterii pentru evidenţa cauzelor în funcţie de probele administrate în cursul urmăririi penale”, se arată în răspunsul primit de la Parchetul ICCJ.

Cu o lună înainte, în octombrie 2010, şi Realitatea TV a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o statistică ase­mănătoare. Potrivit datelor pre­zen­tate de Realitatea TV la 28 oc­tombrie, Parchetul General a cerut şi a primit în 2009 şi în prima jumătate a lui 2010 peste 4.500 de mandate de interceptare a convorbirilor telefo­nice. Astfel, în 2009, au fost cerute peste 3.000 de mandate, iar în 2010 aproape 1.500. Potrivit datelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cele mai multe cereri de mandate de interceptare au fost solicitate în a doua parte a lui 2009 când au avut loc campania şi alegerile prezidenţiale. Mai exact, procurorii au cerut şi au pri­mit 1.629 de mandate de interceptare, cu aproape 300 mai multe faţă de prima jumătate a lui 2009. Răspunsul referitor la numărul mandatelor de interceptare pe Legea siguranţei naţionale a fost similar celui primit de Jurnalul Na­ţional: datele solicitate sunt în le­gătură cu siguranţa naţio­na­lă şi nu cir­cumscriu informaţiilor de interes public.

•  Citiţi răspunsul ÎCCJ la solicitarea Jurnalului Naţional - format doc

 

Vântu acuză: „635.000 de telefoane interceptate”
„635.000 de telefoane interceptate de serviciile de informaţii din Ro­mâ­nia. 23.000 de locaţii sunt monito­rizate audio-video ale unor oameni de afaceri şi oameni politici. Acesta este regimul împotriva căruia lupt. Nu sunt de acord să vorbesc în şoap­tă ca pe timpul lui Ceauşescu. Nu sunt de acord să vorbesc cu doamna mea la ureche aşa cum dumneavostră şi mulţi dintre dumneavoastră o faceţi. Am redevenit ţara discuţiilor în şoaptă. Dacă dumneavoastră vă convine, mie nu. Voi continua să lupt împotriva unui asemenea regim, indiferent de consecinţe”, a declarat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu pe 22 februarie, la unul din termenele dosarului în care este acuzat de sprijinirea lui Nicolae Popa, judecat de Tribunalul Bucureşti.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, în dosarul privind fuga din ţară a fostului director al Gelsor Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Într-un interviu acordat revistei Qmaga­zi­ne, Vântu a anunţat că va da în ju­de­cată SRI pentru interceptări ilega­le şi trucarea convorbirilor. „Voi face plângeri penale, plângeri în civil, de exemplu, acum am deschis o ac­ţiu­ne în civil împotriva domnilor Maior şi Coldea şi a Serviciului de Informa­ţii Interne pentru interceptări ilegale şi trucarea convorbirilor”.

• Continuare în Jurnalul Naţional de mâine

×
Subiecte în articol: special