x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ce putem împrumuta din modelul polonez

Ce putem împrumuta din modelul polonez

de Dan Radu    |    14 Mai 2015   •   06:49
Ce putem împrumuta din modelul polonez
Sursa foto: Victor Stroe

Jurnalul Naţional a iniţiat, ieri, seria de interviuri online „Fără frontiere”, realizate de jurnalistul Adrian Ursu. Ambasadorii ţărilor de la care România are de învăţat vor împărtăşi experienţa statelor pe care le repre¬zintă în traseul lor european. Seria a fost deschisă de ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, care a vorbit de felul în care ţara sa a gestionat problema corupţiei, despre cum Polonia a devenit o voce în UE şi felul în care această ţară încura¬jează investiţiile externe.

România trebuie să înceteze să mai danseze după cum cântă alţii, în cadrul Uniunii Europene, şi să devină un membru activ al „orchestrei”, este sfa-tul ambasadorului Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel. În cadrul interviului online pentru Jurnalul Naţional, Szczygiel a povestit cum Polonia şi-a conso¬lidat poziţia de putere euro¬peană în cadrul UE. „Am învăţat de la început că e greu de înţeles cum funcţionează maşinăria birocratică de la Bruxelles. Însă e doar o problemă de experienţă, acum avem oameni pregătiţi şi cunoştinţe acumulate. În cazul nostru a fost foarte important şi faptul că am avut preşedinţia Uniunii în 2011. Am privit ca o răsplată pentru gestiunea noastră nominalizarea lui Donald Tusk ca preşedinte al Comisiei Europene. E un simbol al eliminării diferenţelor dintre Est şi Vest”, spune Szczygiel. Ambasadorul crede că România poate urma un traseu similar, în perspectiva asumării preşedinţiei UE, în 2019. „O mică sugestie pentru România este să fiţi mai proactivi şi să avansaţi idei în cadrul Uniunii, pentru a fi respectaţi în 2019, când România va prelua preşedinţia”.

Despre război și pace

În contextul tensiunilor generate de implicarea Rusiei în conflictele din Ucraina, 10.000 de polonezi s-au oferit voluntari pentru a se înrola în armată. Marek Szczygiel spune că nu va fi război, însă atrage atenţia că Europa nu trebuie să dea semne de slăbiciune. „Cu siguranţă nu va fi război, însă slăbiciunea încurajează agre¬sorii. Trebuie să creştem cheltuielile de apărare. Apreciez şi eforturile României în acest sens. Securitatea nu e ieftină, însă costurile insecurităţii sunt mult mai mari. E un dicton latin, „dacă vrei pace, fii pregătit de război”.

Anticorupţie – mai puţin „show”, mai multă educaţie
Polonia a devenit o campioană a absorbţiei de fonduri europene. Regenerarea infras¬tructurii este un proiect aproape definitivat, iar produsul intern brut pe cap de locuitor este de 70% din media europeană. Aceste realizări au fost posibile şi pentru că lupta împotriva corup¬ţiei a avut succes. „Nivelul de corupţie a scăzut dramatic. În 2006 a fost creată Agenţia Naţi¬onală Anticorupţie, urmând o amplă campanie. La noi nu a fost cu arestări spectaculoase, însă, a fost mai mult o campanie de prevenire şi educare. Mult mai puţin show mediatic”, spune ambasadorul. Potrivit acestuia, statul polonez s-a concentrat pe măsuri care să descurajeze tentaţia actelor de corupţie. „Poţi elimina oportunitatea pentru corupţie, poţi face achiziţiile publice foarte transparente, poţi simplifica sistemul fiscal. Am încercat să avem cât mai puţine taxe, pentru a evita confuziile”.

„Mă miră de ce companiile româneşti nu se extind în străinătate”
Aproximativ 800 de companii poloneze fac afaceri în România. În schimb, numai 30 de firme româneşti fac afaceri în Polonia. Această discrepanţă i se pare ambasado¬rului o nejustificată lipsă de încredere a antreprenorilor români în propriul potenţial. „Mă miră de ce companiile româ¬neşti nu se extind în străinătate. În Ro-mânia sunt companii care au oameni foarte competenţi şi care fac produse de înaltă calitate. Încurajez com-paniile româneşti să caute pieţele interna¬ţionale”. Marek Szczygiel spune că în Polonia a fost creat un program care să ajute firmele să se extindă pe pieţe externe. „Programul funcţionează de patru ani. Am început prin a susţine producătorii polonezi la târguri şi festivaluri internaţionale şi am continuat să protejăm interesele de business ale companiilor poloneze la Bruxelles”. România este pe locul 11 în topul investiţiilor realizate de polonezi în afara ţării.
 

×