x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cum deosebim durerile de coloană de cele provocate de calculii renali

Cum deosebim durerile de coloană de cele provocate de calculii renali

de Florin Condurateanu    |    11 Mar 2019   •   18:15
Cum deosebim durerile de coloană de cele provocate de calculii renali

Durerile de spate sunt cauzele cele mai frecvente în lume ale cererilor de concedii medicale. Cei mai mulţi oameni au fost necăjiţi cel puţin o dată de aceste dureri, dar puţini îşi dau seama exact dacă durerile de şale sunt cauzate de necazuri la coloană sau de pietrele la rinichi. Interviu cu medic primar doctor Mihai Măgureanu, şef secţie Neurochirurgie - Chirurgie Spinală, din Spitalul Clinic Colentina

Florin Condurăţeanu: Domnule doctor Mihai Măgureanu, cum resimte o durere la spate, pacientul se grăbeşte să-şi pună singur diagnosticul, zice că are hernie de disc. Sperietura este justificată, este atât de frecventă hernia de disc?

Dr. Mihai Măgureanu: Frecvente sunt lombosciatica şi lumbago. Apar dureri în zona lombară, dacă ea se limitează la spate, este vorba de lumbago. Muşchii vecini coloanei au contractură. Dacă durerile coboară şi pe picior, diagnosticul este de lombosciatică. Discul dintre vertebre a ieşit afară şi presează asupra ramificaţiilor nervoase. Când dispare sensibilitatea la picioare, nu se mai controlează laba piciorului, dar nici urinarea şi scaunul, pericolul de paralizii impune intervenţia chirurgicală pentru hernia de disc.

 

F.C.: În secţia pe care o conduceţi se fac intervenţii minim invazive, blânde, pe coloană, nu se apelează la bisturiu. În ce constau aceste metode blânde?

Dr. M. Măgureanu: - Dacă discul este umflat, nu exercită presiuni pe terminaţiile nervoase, se scoate lichidul din disc cu endoscopul. Se poate inocula şi o substanţă care să „veştejească” discul umflat. Cu endoscopul se poate repara discul, se decupează porţiunea cu fisură. Când vertebra s-a tasat, s-a turtit, cu un ac se introduce în vertebră ciment sau substituent osos, el cu timpul chiar se transformă în os. Astfel, vertebra îşi recapătă dimensiunea, forma normală. Cu aceste metode minim invazive se intervine şi îl alte suferinţe, tumori pe coloană, TBC al coloanei, traumatisme. După intervenţiile noastre minim invazive pacientul pleacă pe picioarele lui, este internat doar 2-3 zile.

 

F.C.: Cum se tratează lombosciatica şi lumbago?

Dr. M. Măgureanu: E necesar repausul la pat câteva zile. Se recomandă medicamente antialgice, antiinflamatoare, medicamente de scădere a contracturii muşchilor vecini coloanei. Dacă durerile persistă, trebuie consultat medicul, se trece la examenul computer tomograf, la RMN.

 

F.C.: Adesea, suferinzii de dureri de spate în zona lombară sunt derutaţi: dacă nu cumva durerile de şale sunt cauzate de pietre la rinichi...

Dr. M. Măgureanu: Calculii renali provoacă şi ecouri dureroase în abdomenul inferior, durerile de coloană nu se asociază cu dureri în abdomen, în faţă. Durerile din pricina coloanei nu dau şi tulburări de urinare, calculii renali perturbă şi urinarea.

 

Doctor Mihai Măgureanu şi echipa lui intervin cu metode minim invazive şi în deformările coloanei, în scolioze şi cifoze.

×
Subiecte în articol: mihai magureanu