x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prof. dr. Alexandru Oproiu: Ospeţele stropite cu mult vin aduc refluxul gastro esofagian

0
Autor: Florin Condurateanu 27 Dec 2017 - 19:30
Prof. dr. Alexandru Oproiu: Ospeţele stropite cu mult vin aduc refluxul gastro esofagian


În ospăţ se pierde adesea măsura, atât în privinţa felurilor de mâncare, cât şi a excesului de alcool. Profesor doctor Alexandru Oproiu ne spune ce sfaturi trebuie urmate, în timpul sărbătorilor, din punct de vedere al consumului de grăsimi, de proteine, de dulciuri, de vin, de bere sau de tărie.

 

Florin Condurăţeanu: - Lumea ştie că prea mult alcool oboseşte ficatul, care nu poate neutraliza decât o cantitate limitată de alcool. Explicaţi ce repercursiuni apar şi asupra tubului digestiv din pricina exagerării cu băutura!

 

Prof. Alexandru Oproiu: - Prea mult vin, prea multă bere agresează tubul digestiv favorizând apariţia refluxului gastro-esofagian. Vinul şi berea relaxează sfincterul din partea inferioară a esofagului, acela care permite trecerea alimentelor numai în direcţia esofag spre stomac. Dacă acest sfincter esofagian relaxat nu mai închide bine, conţinutul stomacului se reîntoarce pe contrasens, înapoi în esofag, până în cavitatea bucală. Apar arsuri, balonări, tuse - căci sunt iritate şi zonele de laringe şi faringe. În plus, apar şi riscuri de a se ivi boli canceroase ale esofagului. Mucoasa esofagului nu este prevăzută să facă faţă acidului din stomac. Ca atare, mucoasa esofagului se modifică, se transformă în mucoasa de tip intestinal şi aşa numitul esofag Barret apărut aduce riscul cancerizării. Prea multă bere, prea mult vin produc reflux gastro-esofagian chiar şi celor care nu suferă de această afecţiune. Pentru că prea mult vin, prea multă bere cresc secreţia de acid din stomac.

 

F.C.: - Drămuirea se extinde şi la consumul de alcool tare?

 

Prof. A. Oproiu: - Bineînţeles, alcoolul tare agresează mucoasa stomacului şi se ajunge la gastrite, inclusiv la forma mai gravă de gastrite atrofice. Băuturile tari produc neplăceri şi mucoasei din duoden, acea primă porţiune a intestinului subţire ce urmează stomacului. Se produce o inflamaţie în punctul duodenului unde se unesc alimentele din stomac cu secreţia ficatului, a bilei, dar şi cu enzimele fabricate de pancreas. Inflamaţia mucoasei în acest punct de intersecţie blochează scurgerea bilei şi a secreţiilor pancreasului. Bila se reîntoarce în ficat şi se ajunge la icter, iar secreţiile pancreatice se întorc şi ele, dar în pancreas îşi canibalizează propriul organ, se ajunge la pancreatita acută.

 

F.C.: - Cum se luptă cu refluxul gastro esofagian?

 

Prof. A. Oproiu: - Omul nu trebuie să mănânce seara şi să se culce imediat, aşa se deschide uşa refluxului. Trebuie să doarmă cu capul mai sus, cu trunchiul şi el mai sus, să se folosească două perne.

 

F.C.: - Spuneaţi că e contraindicat să mănânci alimentele prea fierbinţi, dar şi prea reci...

 

Prof. A.Oproiu: - Mâncărurile prea fierbinţi atacă mucoasa esofagului. Alimentele prea reci perturbă funcţionarea tubului digestiv, a stomacului, a intestinelor. Subliniez şi faptul că alimentele prea grase întârzie în stomac şi suplimentează secreţia acidă. De asemenea, dulciurile concentrate, consumate în exces, sporesc concentraţia osmotică şi apa ajunge în intestin, provocând scaune moi, diareice, nedorite în sistemul digestiv.

 

F.C.: - Dacă vămuieşti grăsimile, poţi se te înfrupţi fără griji din proteine?

Prof. A. Oproiu: - În general, proteinele sub bine tolerate de tubul digestiv. De fapt, toate dietele propuse pentru slăbire sunt bogate în proteine. Dar proteinele trebuie însoţite la masă de suficiente legume şi fructe. Acestea au fibre vegetale multe, unele nedigerabile, utile în asigurarea unui tranzit intestinal normal.

 

Alcoolul nu trebuie consumat pe stomacul gol. Cei cu ulcere, cu gastrite, e mai bine să consume doar 20 de mililitri de tărie, care sporesc producţia de acid din stomac, dar în paralel stimulează mucusul din stomac să fabrice secreţii de apărare a mucoasei. Graba nu are ce căuta la mesele bogate, între mâncăruri se impun pauze, când e bine să se facă puţină mişcare. Alimentele, de asemenea, trebuie mestecate bine, să nu “se bată lupii la gura ta”!

 

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (9)

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (9)
Galerie Foto La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

DNA face „înţelegeri secrete cu evreii”de 800.000 euro

DNA face „înţelegeri secrete cu evreii”de 800.000 euro
Galerie Foto Un nou contract de achiziţie de tehnică de interceptare şi filaj a fost încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie cu o săptămână înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să emită Decizia prin...

În Jurnal, primele amănunte despre teroriştii din spital

În Jurnal, primele amănunte despre teroriştii din spital
De 25 de ani s-a vorbit despre terorişti de s-au tocit consoanele şi vocalele cuvântului, dar când să se precizeze scene cu ei, totul devenea ceaţă, pluteşte de aproape 30 de ani un nepătruns mister. Ei bine, Ju...

Copilul Nae Lăzărescu fura cireşile lui Arghezi

De mare succes s-a bucurat ediţia de colecţie “Jurnalul lui Nae şi al lui Vasile”, s-au tras mai multe tiraje, devenise acest jurnal cu întâmplări din viaţa celor doi comici chiar programul de sală la...

„Dacă nu trage nimeni pentru ţară, şi fiecare e pentru el, tot mai rău o să fie”

„Dacă nu trage nimeni pentru ţară, şi fiecare e pentru el, tot mai rău o să fie”
Galerie Foto Vă prezentăm astăzi o nouă poveste din şirul de interviuri document pe care îl realizăm cu români care s-au născut odată cu România Mare, şi sunt mândri de asta. Oameni care au trecut prin viaţă atât de...

Şomajul era de trei ori mai mare. Câţi oameni nu munceau în România

Şomajul era de trei ori mai mare. Câţi oameni nu munceau în România
Acum 25 de ani, şomajul din România era de trei ori mai mare decât în prezent. Asta în condiţiile în care şi populaţia ţării era mult mai numeroasă: 23 de milioane trăiam atunci în România, faţă de 19 mi...

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (8)

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (8)
Galerie Foto La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

Mama şi fiul, nascuţi fix pe 7 iunie, de ziua Jurnalului

Mama şi fiul, nascuţi fix pe 7 iunie, de ziua Jurnalului
Ce coincidenţă! Sunt născută pe data de 7 iunie, şi după 34 de ani, aţi apărut voi, JURNALUL NAŢIONAL, un nou concept în presa scrisă, şi o nouă provocare pentru mine ca profesionist. Atunci am hotărât sa...

Mădălina Manole a fost abordată de compozitorul fost soţ la coadă la lapte

Mădălina Manole a fost abordată de compozitorul fost soţ la coadă la lapte
“Jurnalul”  a lansat tot felul de iniţiative gazetăreşti în premieră, a inventat tot el ediţiile de colecţie. Era 1995 şi prima ediţie de colecţie a fost cu Mădălina Manole, “Jurnalul Mădălinei...

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (7)

1993: Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (7)
La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

Un pensionar care nu-și recunoaște semnătura a încheiat protocolul Înaltei Curți cu SRI

Un pensionar care nu-și recunoaște semnătura a încheiat protocolul Înaltei Curți cu SRI
Galerie Foto Protocolul de cooperare dintre SRI, Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție, încheiat în 2009, poartă semnătura și ștampila președintelui Instanței Supreme, judectorul Nicolae Popa, deși...

La 100 de ani, vede viitorul României într-o lumină mai bună decât mulți alții

La 100 de ani, vede viitorul României într-o lumină mai bună decât mulți alții
Galerie Foto Continuăm astăzi seria de interviuri-document cu cei care au împlinit sau împlinesc în 2018 venerabila vârstă de 100 de ani, români care s-au născut odată cu România Mare şi care sunt martorii vii ai...

Adrian Vasilescu: Anul acela a fost greu. Chiar foarte greu

Adrian Vasilescu: Anul acela a fost greu. Chiar foarte greu
Galerie Foto “Acum 25 de ani eram redactor șef la Curierul Național”. Echipa redacțională o formau două grupuri distincte de jurnaliști: unii cu experiență și cu notorietate în presa românească; alții tineri și...

Autonomia Ținutului Secuiesc, pe românește

Autonomia Ținutului Secuiesc, pe românește
Galerie Foto După ce în episodul trecut al serialului nostru am vorbit cu reprezentanții maghiarilor din Ținutul Secuiesc care şi-au exprimat punctul de vedere referitor la autonomie, astăzi e rândul unor exponenţi ai...

Copiii fac primii paşi din instinct

Copiii fac primii paşi din instinct
(De ce e greşit să forţezi mersul copiilor) Iubirea de copii îi îndeamnă pe părinţi să fie foarte atenţi cu dezvoltarea micuţilor, apar chiar îngrijorări privind eventuale întârzieri în primii paşi,...
Serviciul de email marketing furnizat de