x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor general (r) Constantin Chira: Ulcerul nu mai apare doar primăvara şi toamna

Profesor doctor general (r) Constantin Chira: Ulcerul nu mai apare doar primăvara şi toamna

de Florin Condurateanu    |    02 Iun 2016   •   18:00
Profesor doctor general (r) Constantin Chira: Ulcerul nu mai apare doar primăvara şi toamna

Acum o vreme, vinovaţii de ulcer erau consideraţi unii agresori, precum stresul, excesul de acid în stomac etc. O descoperire a unui profesor australian - pentru care a primit premiul Nobel - a schimbat complet macazul în bolile digestive. S-a demonstrat că vinovată de bolile digestive este Helicobacter Pylori, o bacterie cuibărită în stomac.

 

Florin Condurăţeanu - Ulcerul era considerat ca o boală de anotimp, el ataca sau recidiva mai ales primăvara şi toamna. Acum medicina susţine că ulcerul poate chinui omul oricând în timpul anului. E adevărat?

Dr. Constantin Chira - Infecția cu Helicobacter Pylori este depistată la aproximativ 90% dintre pacienții cu gastrită cronică, la 95% dintre bolnavii cu ulcer duodenal și la circa 70% dintre suferinzii de ulcer gastric. Helicobacter pylori este localizată la nivelul mucoasei stomacului. În momentul în care devine agresivă, poate să determine apariția ulcerului. Nu contează că este primăvară sau toamnă. Bacteria poate deveni agresivă oricând, pentru că relația dintre ulcer și Helicobacter pylori, dar și dintre gastrită și această bacterie au fost dovedite științific. La noi în țară, numărul persoanelor purtătoare variază între 90% și 94%, însă incidență ulcerului în rândul populației este de 10%-11%. 

 

F.C. - Nu demult, ulcerul se rezolva des cu bisturiul, era treaba chirurgului. Acum operațiile se numără pe degete, în ulcerele perforate, cu complicații. E corect?

Dr. C.C. - Nu toate bacteriile Helicobacter pylori sunt agresive. Unele sunt mai “blânde”, nu provoacă boli, pot sta în mucoasa stomacului și, cel mult, pot cauza gastrite. Endoscopiile însă pot permite vizualizarea stomacului și depistarea bacteriilor prin examen microscopic sau testul rapid cu urează. 

În cazul unui tratament corect cu medicamente, respectat de pacient, bacteria este distrusă, iar în peste 90% dintre cazuri bolnavii vor putea să mănânce absolult orice.  

 

F.C. - Ulcerul gastric e localizat în porțiunea superioară a stomacului, ulcerul duodenal este depistat în zonă inferioară a stomacului. Care este diferența, ca simptome, între cele două forme de ulcer?

Dr. C.C. - În cazul ulcerului gastric, bolnavul are o senzație de crampă sau de foame dureroasă care se calmează la ingerarea de alimente. Durerea este ritmată de alimentație și survine la circa 30 de minute după masă și dispare după ce persoana mănâncă. În cazul ulcerului duodenal, durerea apare la aproximativ două ore după masă. Bolnavii vor simți abdomenul greu, apar senzațiile de vomă, regurgitații (refularea mancării din stomac în esofag). Suferința poate fi ameliorată doar prin intervenția medicului, care stabilește diagnosticul și tratează infecția cu Helicobacter pylori, responsabilă de majoritatea bolilor gastrice.

 

Ce trebuie să știe bolnavul de ulcer în privința mâncării din farfurie?

Dezavantajul unei mese abundente seara este că stomacul nu poate să facă fată efortului și apare disconfortul sub formă de balonări, tulburări abdominale. De aceea este indicat să te culci cam la o oră și jumătate, două după ce ai luat cina. În privința regimului alimentar, acesta nu mai este strict în bolile digestive, nemaifiind atât de important cum era în urmă cu decenii, grație medicamentelor pe care le avem astăzi la îndemână pentru tratarea bolilor digestive. Sunt bolnavi de ulcer care pot suporta mici abateri (alimente precum varza, fasolea etc). De aceea, fiecare bolnav e bine să-și stabilească singur regimul alimentar în funcție de tolerarea alimentelor. Noaptea, în stomac se acumulează multă secreție de acid. De aceea e importantă masa de dimineaţă pentru neutralizarea acestui exces de acid. Importante sunt și masa de prânz și cina, dar suferindul de boli digestive e cazul să se abţină de la excese alimentare. Oricum, el trebuie să respecte cele trei mese pe zi.   

×