x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sindromul IT-istului, tratat la Băile Felix

Sindromul IT-istului, tratat la Băile Felix

de Diana Scarlat    |    25 Oct 2017   •   10:30
Sindromul IT-istului, tratat la Băile Felix

Centrele SPA, ștrandurile în aer liber și piscinele hotelurilor de la Băile Felix ar putea fi considerate în curând zona VIP a Europei pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor secolului XXI. Noile boli profesionale cauzate de sedentarismul muncii de birou pot fi prevenite, de la vârste foarte fragede, prin curele cu apă termo-minerală naturală, iar apa cu proprietăți unice în Europa, de la Băile Felix, este cea mai recomandată pentru corporatiștii din întreaga lume. Resursa naturală din zona Oradea-Băile Felix este acum pusă în valoare de investiții de peste 25 de milioane de euro, care pot aduce României mai mult de 2% din PIB, în următoarea perioadă. Medicul Gheorghe Moraru, directorul medical al centrului de sănătate din complexul President Băile Felix, explică de ce este specială această apă.

Diana Scarlat: Care este deosebirea între apa de la Băile Felix și alte ape termale?

Medic Gheorghe Moraru: Apa de la Băile Felix este unică în Europa. Mai este ceva asemănător în Franța și în Germania, dar cea de aici este unică, atât prin termalitate, cât și prin compoziția chimică. Specificul este termalitatea ei naturală și compoziția chimică, ceea ce îi conferă proprietăți extraordinare. Fiecare stațiune balneară are un factor natural de cură. Apa de la Felix este adusă dintr-un bazin mare subteran, trece prin mai multe straturi calcaroase și se încarcă astfel cu anioni și cationi. La fiecare 30 de metri adâncime, temperatura apei crește cu un grad. Noi avem la 180 de metri adâncime și vine la 38 de grade, numai bună pentru a face balneație, adică tratamente în cure externe.

Diana Scarlat: Cum se păstrează apa caldă în bazile, în permanență?

Medic Gheorghe Moraru: Apa pe care o folosim noi aici este așa cum vine din foraje, adică din adâncul pământului, fără să o mai tratăm cu absolut nimic. Nu este apă recirculată, ci continuu reîmprospătată. Tot cee este la supraplin în bazine iese și o deversăm. Noi golim bazinele în fiecare noapte și le dezinfectăm, apoi le umplem din foraje. Este un procedeu fizic de încălzire a apei, datorită adâncimii de la care vine. Ea curge continuu, zi și noapte. Dacă faceți acum o baie, pentru o jumătate de oră este altă apă.

Diana Scarlat: Această apă se poate folosi și la cure interne, sau doar la cele externe?

Medic Gheorghe Moraru: Noi o folosim și în cure interne, pentru că are proprietăți deosebite. Apa este oligominerală, deci are sub un gram supstanțe minerale, ceea ce ne ajută să o folosim și în curele interne cu efecte excelente în afecțiunile digestive, colon iritabil, constipație, afecțiuni renale. Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la două ore după masă. Foarte mulți mă întreabă dacă apa mai este bună și după ce se răcește, în curele interne. Da, își păstrează calitățile și după răcire și după câteva luni. Compoziția chimică de bicarbonat, sulfat, potasiu și magneziu este extraordinară. Suntem singura unitate din Felix care oferim și acest tip de cură, chiar dacă prioritatea este balneația. Apa de aici tratează și boli metabolice, complicații ale diabetului zaharat sau neuropatii. Foarte multă lume mă întreabă dacă are contraindicații în afecțiuni endocrine, dar nu are.

Diana Scarlat: Care sunt principalele afecțiuni tratate cu apa de la Băile Felix și câte zile ar trebui să se facă un tratament, pentru a fi eficient?

Medic Gheorghe Moraru: Tratamentul la noi are trei mari direcții. Cel mai căutat acum de oameni din toate categoriile de vârstă este tratamentul profilactic, de prevenire, mai ales pentru cei care au muncă de birou și sunt expuși riscurilor de a suferi mai târziu de afecțiunile secolului, cele cauzate de sedentarism și de expunerea pe timp îndelungat la aerul condiționat. Chiar dacă nu sunt probleme, ar trebui să fie făcute cure cu apă termo-minerală periodic, fiecare cură fiind de cel puțin șapte zile. Apoi este tratamentul curativ, pentru afecțiuni deja definite, iar a treia mare direcție este pentru tratamentul de recuperare, care presupune o durată mult mai mare.

Diana Scarlat: Ce trebuie să știe tinerii care lucrează foarte mult la birou, stând pe scaun, în aer condiționat?

Medic Gheorghe Moraru: Condițiile de lucru pot genera afecțiuni precum reumatismul sau afecțiuni locomotorii, dar acestea pot fi prevebite prin curele de la Băile Felix. Datorită acestei ape, stațiunea Băile Felix este axată pe tratarea bolilor reumatsmale, fie că sunt de natură inflamatorie, cronice, fie că sunt de natură degenerativă, cauzate de uzură și de îmbătrânirea aparatului locomotor: coxartroză, spondiloză, gonartroză, omartroză și altele. Pot fi tratate și afecțiuni de natură neurologică, precum pareze, paralizii, nevralgii, polineuropatii.

Diana Scarlat: Ce fel de tratamente de recuperare se fac la Băile Felix?

Medic Gheorghe Moraru: Cu apa de aici se tratează și afecțiuni postraumatice, precum entorse, fracturi, luxații și altele. Se face tratament de recuperare după plegici, după accidente vasculare cerebrale, postoperatorii, după o hernie de disc operată sau după o proteză de șold, de genunchi și altele. În aceste cazuri, tratamentul trebuie să fie făcut cel puțin zece zile, până la 20 de zile. Am avut foarte multe cazuri de hernie de disc tartate aici, care nu a mai necesitat operație. Aproape zilnic avem cazuri de hernie de disc, iar cel mai concret caz este chiar al meu, care am de peste 20 de ani hernie de disc și o duc fără nicio problemă. Am făcut tratament după prescripțiile proprii și problemele s-au rezolvat. Sunt foarte mulți care vin cu probleme serioase, dar nu au timp să stea decât trei-patru zile, iar eu, ca medic, sunt foarte supărat, pentru că perioada pe care o acordă tratamentului este mult prea scurtă.

Diana Scarlat: Pentru că vorbim despre ceva mai mult decât un simplu SPA, ce ar trebui să evite turiștii care vin la Băile felix atât pentru cure cu apă termo-minerală, cât și pentru relaxare și distracție?

Medic Gheorghe Moraru: Cei care vin în concediu, să se simtă bine, stau în apă cât doresc, dar noi recomandăm să nu se abuzeze, pentru că apa este sedativă și relaxantă, relaxeză atât psihic, cât și fizic, dar în exces poate avea efecte nedorite. Toți anionii și cationii din apă, respectiv bicarbonatat, sulfat, calciu, potasiu și magneziu, intră în organism și este un aport de microelemente extraordinar, prin vasodilatație. Noi recomandăm să se facă o îmbăiere de 15-20 de minute, apoi o pauză și tot așa, până la cel mult o oră și jumătate în fiecare zi. Nu se recomandă mai mult, pentru că abuzul poate genera ulterior o stare de disconfort și de agitație.

Diana Scarlat: Cum este apa de la Băile Felix față de cea de la Herculane?

Medic Gheorghe Moraru: La Herculane este alt tip de apă. Este o falie cu ape geotermale care pleacă dinspre Satu Mare către Herculane, trecând inclusiv peste granița de vest. Pe măsură ce merge spre sud, compoziția chimică se schimbă, iar în sud ajunge deja o apă sulfuroasă care tratează alte afecțiuni decât cele de la Băile Felix. Diferențele sunt mari. Noi avem și un climat sedativ aici, care ajută foarte mult. Este un climat temperat-continental, fără ierni friguroase. Nici verile nu sunt exagerat de calde. La Oradea și la Băile Felix sunt hoteluri și ștranduri care au apă geotermală. Nimeni nu și-ar permite să aducă apă potabilă să o-ncălzească, pentru că este mult mai scumpă.

Diana Scarlat: Chiar dacă oamenii ajung la Băile Felix pentru a-și petrece concediul și vor să se bucure de piscinele cu apă caldă, ar trebui să treacă mai întâi pe la cabinetul medical?

Medic Gheorghe Moraru: Este nevoie de consultație. Vara, de exemplu, când este cald, cei care au anumite afecțiuni nu se simt prea bine, mai ales dacă stau prea mult în apă. Sunt mulți care vin cu afecțiuni asociate, cu diabet, boli metabolice, cardiaci. Fiecare este controlat și se prescriu tratamente personalizate, individualizate, ținând cont și de bolile asociate. Nu intră nimeni la tratament, până nu este consultat. Nu mergem pe ideea că este cosultat la încceput și la sfârșit, ci ușa cabinetului este deschisă permanent, astfel încât toți cei care vin aici sunt monitorizați și pot veni oricând la cabinet, iar în funcție de evoluție, le putem schimba tratamentul.

Tratează și afecțiunile cardiace

Diana Scarlat: Există contraindicații pentru cardiaci?

Medic Gheorghe Moraru: Este falsă ideea că apa de aici este contraindicată în afecțiunile cardiace. Făcând o vasodilatație periferică progresivă, sângele merge spre extremități și scade presiunea asupra inimii, deci efectul este benefic. Mai mult, avem cazuri în care după 5-7 zile de tratament, trebuie redusă doza de medicamente. Nu recomandăm întreruperea tratamentului, ci reducerea dozelor, pentru că scade tensiunea foarte mult.

Diana Scarlat: Munca unui medic de la o bază de tratament care se bazează foarte mult pe relaxare și SPA este mai puțin solicitantă decât cea a celorlalți medici?

Medic Gheorghe Moraru: Munca unui medic dintr-o astfel de bază de tratament este un act medical cu responsabilitate. În orice bază de tratament trebuie să existe un medic specialist. Eu sunt medic la Băile Felix din anul 1981, de când am terminat rezidențiatul. Am fost medicul coordonator al ambulatorului din Spitalul clinic de recuperare. Am consultat zeci de mii de pacinenți.

Contraindicații în caz de cancer

Diana Scarlat: În ce tipuri de afecțiuni nu recomandați tratamente cu apa de la Băile Felix?

Medic Gheorghe Moraru: În cazul neoplasmelor – cancer sub orice formă – nu recomand îmbăierea cu această apă, pentru că în aceste cazuri nu știm care poate fi evoluția. Chiar după zece ani de la extirparea unei tumore, nu recomandăm să se asume riscul unui tratament aici.

Diana Scarlat: Există radioactivitate a acestei ape?

Medic Gheorghe Moraru: Noi facem în fiecare an analize ale apei, la București, și nu s-a găsit radioactivitate.

Străinii și tinerii au redescoperit Băile Felix

Ceea ce era doar tratament balnear, până nu demult, s-a transformat astăzi în distracție, relaxare și cele mai bune cure de SPA, cu apă caldă, minerală. Piscinele cu valuri, toboganele cu apă și toate noutățile aduse la Băile Felix și la Oradea în ultimul timp au transformat această zonă în atracție pentru un public dornic de viață sănătoasă. “Străinii au descoperit de foarte mulți ani Băile felix, dar le-au redescoperit acum, recent, de când s-au făcut foarte multe investiții în întreaga zonă. Suntem căutați de oameni din foarte multe țări, mai ales din Australia, SUA, Canada, toată Europa, în special din Norvegia, Finlanda, Austria, Germania. Foarte îmbucurător este să vedem că cei care au fost o dată au revenit. De asemenea, tinerii, chiar cu vârste de la 25-27 de ani, au început să înțeleagă faptul că au nevoie de o astfel de relaxare, mai ales dacă lucrează foarte mult la birou”, explică medicul Gheorghe Moraru.

Diana Scarlat: Putem vorbi despre noi boli profesionale, descoperite la persoane foarte tinere?

Medic Gheorghe Moraru: Da. Există, după mine, un sindrom al IT-stului, care este, de fapt, al tuturor persoanelor care lucrează la birou. Apar dureri de cap, amețeli, amorțeli, cefalee, scolioze, tasări ale vertebrelor, patologie pe care n-am întâlnit-o până acum, iar de câțiva ani o întâlnesc la tineri de douăzeci și ceva de ani. Hernii de disc operate deja, la douăzeci și ceva de ani, ale oamenilor care au stat numai la birou. Dacă tânărul are și neșansa să aibă o greutate mai mare, tasarea vertebrelor se face și mai repede și apar hernii de disc și discoptatii. Nu mai vorbesc de sindromul cervical. Am avut pacient care a fost la stomatologie, pentru că avea senzația că are dinții amorțiți. Sau la psihiatrie, la oftalmologie, la ORL, pentru că aveau zgomote în urechi sau nu vedeau, dar toate erau din cauza unor afecțiuni pe coloana cervicală. Aerul condiționat contractă mușchii, iar zona cervicală se strânge, apoi apar ciocuri, după care apar discopatii. Ajung la noi și le recomand băi de 50 de minute, cu pauză de 10 minute, masaj. Recele este un factor favorizant și pentru reumatism. Vin foarte mulți străini cu sindrom miofascial, afecțiuni ale țesuturilor moi, senzație de apăsare, înțepenire a aparatului locomotor și a articulațiilor. Se pierde elasticitatea țesutului muscular.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: baile felix