x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Un rabin acuză - Afaceri cu cimitire evreieşti

Un rabin acuză - Afaceri cu cimitire evreieşti

de Carmen Vintila    |    07 Feb 2008   •   00:00
Un rabin acuză - Afaceri cu cimitire evreieşti

Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, rabinul Eli Caufman, reprezentant al organizaţiei Athra Kadisha din Israel, acuză Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România că nu respectă religia evreiască.


Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, rabinul Eli Caufman, reprezentant al organizaţiei Athra Kadisha din Israel, acuză Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România că nu respectă religia evreiască.


  • Jurnalul Naţional: În acest moment se află la Parlament un proiect de lege iniţiat de senatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care prevede ca administrarea lăcaşurilor de cult evreieşti să nu mai fie făcută doar de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), ci de o comisie mixtă formată din reprezentanţii FCER, ai comunităţilor evreilor de origine română din SUA, Europa, Israel şi reprezentanţi ai MIRA şi ai Ministerului Culturii. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?
Eli Caufman: Povestea asta trebuie terminată odată. Încă din 2002 noi am descoperit că sunt documente care arată că Federaţia voia să vândă locuri din cimitirele evreieşti, să închirieze părţi din terenuri fără nici o inspecţie de la rabinat, din afară. Ei au spus că se vinde terenul care este gol. Terenul este sfânt. Gol sau nu, numai un om de profesie religioasă poate să decidă asupra vânzării, iar cei de la Federaţie nu au chemat pe nimeni. Legea din 2002 a făcut ca toate locurile religioase să devină proprietate a Federaţiei şi atunci au început măgăriile cu vânzarea terenurilor din cimitire.


  • Dacă va exista această comisie mixtă va fi mai bine?
Sigur.


  • De ce?
Pentru că din 2004 până acum au fost vânzări, închirieri, morminte distruse de Federaţia Comunităţilor Evreieşti. Se vede clar că FCER nu poate să ţină lucrurile astea sub control. Rabinii lor nu sunt rabini din partea mea, aşa că trebuie aduşi alţii din afară. Atunci, noi vom şti clar cum se vor face vânzările. Religia evreiască va fi respectată.


  • Proiectul de lege a stârnit ecouri şi peste graniţă. 90 de rabini din Israel au trimis o declaraţie de susţinere a acestui act normativ. Credeţi că vor mai veni şi altele?
Da, vor veni iscălituri inclusiv din Statele Unite. Se poate să vină şi susţinere de la zeci de rabini din Europa. Şi încă ceva, rabinii din Israel care au semnat declaraţia de susţinere au un cuvânt greu de spus, pentru că în Israel este centrul religios.


  • Unde a greşit FCER?
În primul rând, nu avea voie să vândă totul. În al doilea rând, şeful rabin al Federaţiei, Menachem Hacohen, a fost adus aici să fie un rabin păpuşă. Menachem nu ştie româneşte, nu este de origine română şi, mai mult, face bancuri despre evreii români de aici.


  • Conducerea FCER poate fi trasă la răspundere pe cale religioasă?
Asta este problema principală. Nu se poate. Rabinatul israelian nu are dinţi juridici. Nu are nici putere juridică şi nici juridică religioasă... Însă Menachem este un mincinos naţional. El trebuie dat jos de Federaţie. Menachem a spus că a avut acceptul rabinului Mordechai Eliayahu pentru vânzări, însă Mordechai mi-a răspuns în scris că este împotriva vânzării părţilor din cimitire, unde fără îndoială există morminte, şi că Menachem nici nu l-a întrebat despre acest lucru. Şi mai este şi povestea cu vinul.


  • Care vin?
Vinul ritual, vândut în România sub sigiliu fals, despre care Menachem ştie.


  • Federaţia ştie că se vinde vin ritual fals?
Da, se aduce din Moldova. Vinul ritual trebuie să aibă o ştampilă de la Rabinat că este cusher. Au fost falsificate etichetele, capsulele şi sigiliile şi au fost comercializate sticle cu vin sigilate, care nu s-au aflat sub supravegherea şi sigiliul comisiei rituale. Rabinul Shomo Machfood a atras atenţia că vinul produs în Moldova începând cu anul de producţie 2004, inclusiv cel cu sigiliul, a fost interzis la consum, pentru că au fost surprinşi falsificând sigiliile. Menachem, în calitate de rabin, trebuia să verifice în Moldova dacă vinul este fals, că acolo nu sunt oameni religioşi. Asta este ceva penal. Voi face plângere penală. Am cumpărat o sticlă de vin fals. Eu am atras atenţia conducerii Federaţiei şi nu s-a schimbat nimic.


  • Puteţi dovedi că au fost vândute părţi din cimitire, care aveau morminte?
Sigur. La Beclean avem aşa ceva. La Huşi, Focşani, Râmnicu-Sărat. Şi în ziarul principal din Israel, Maariv, s-a scris despre asta. Din 2004 până în 2007 s-au vândut şi închiriat locuri din cimitirele evreieşti. De la Huşi, unde sunt înmormântaţi strămoşii mei, am şi o fotografie în care se vede clar că locul care a fost vândut nu este gol, că sunt morminte. Străbunicul meu este înmormântat sub vila care s-a construit pe partea goală pe care ei au vândut-o. La Râmnicu-Sărat, comunitatea locală a închiriat o parte din cimitirul vechi unui ţăran şi acela face agricultură în cimitir. Acolo eu am găsit oase de oameni. O persoană de la Focşani mi-a spus că tot locul era cu morminte evreieşti în anii ’60, când el era la Liceul Agricol. Aşa era şi la Huşi. Este o parte acolo cu morminte, care a fost vândută, şi o parte pe care se face agricultură, şi credem că au fost morminte. La Focşani s-au construit birouri, iar la Râmnicu-Sărat e teren agricol. Am auzit că la Turnu-Severin s-a făcut un supermarket pe cimitirul evreiesc spaniol.


  • Nu a fost desemnată o comisie pentru a se vedea dacă sunt oase sau nu acolo?
Nimic. Nici în Focşani, nici în Huşi...


  • Veţi face plângere penală?
Da. La Huşi au fost înmormântaţi străbunii mei.


  • Ştiţi numele persoanelor care s-au ocupat de încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau de închiriere?
Da. Mircea Rond se ocupă de comunităţile evreieşti de la Focşani, Râmnicu-Sărat, Buzău. Rabinul Menachem a susţinut, de exemplu, că nu a dat aprobare pentru vânzare, dar Mircea Rond spune că a primit avizul de la FCER. Îl cred mai mult pe Rond. La Focşani s-a vândut o bucată de teren, despre care ei spun că nu conţinea morminte, cu 10.000 de dolari unuia care era secretar de judeţ. Acela, după câteva luni, a vândut-o altuia cu 300.000 de euro, care construieşte birouri pe locul acela. Tot Rond a închiriat terenul din cimitirul Râmnicu-Sărat ţăranului care face agricultură.


  • Mai sunt cazuri în care Federaţia poate fi acuzată că a încălcat religia?
La noi este baia rituală, unde femeile merg o dată pe lună, şi locul acesta trebuie să fie un loc liniştit. În Bucureşti, la Popa Soare, lângă această baie s-a făcut o discotecă, un bar. Acum, din treizeci de femei numai patru se mai duc la baia asta. Aşa ceva nu s-a pomenit nici în grupurile mai puţin religioase evreieşti.


  • Legat de sinagogi aveţi nemulţumiri?
În 1996 s-au vândut sinagogi, în locul lor fiind făcute discoteci. La Cluj şi la Deva, sinagogile au fost transformate în discoteci. Sinagoga este un loc sfânt, nu poate fi loc de atracţie, nu poate fi bar. La Timişoara s-a închiriat sinagoga Filarmonicii. Încă ceva, la Beclean, Menachem a trimis un om care nu are nici o legătură cu religia şi a intrat cu tractorul în cimitir. Aşa se verfică dacă sunt oase. Noi nu putem să avem încredere în rabinatul de aici din încă un motiv.


  • Care este acela?
Menachem Hacohen trebuie să fie schimbat cu noul rabin Sorin Rosen. Este o glumă povestea asta. Rosen s-a convertit foarte ciudat. A primit o aprobare din Israel, nu se ştie cum, nu rabinatul Israelian a aprobat... şi a venit înapoi evreu. L-au trimis în SUA pentru trei ani să înveţe religia. Totul este ciudat. Trei ani nu este suficient să înveţi pentru a deveni rabin. Trebuie să înveţi toată viaţa. Şi a venit aici în România şi vrea să fie în locul lui Menachem. Sunt două probleme. Rosen este văzut la televizor jucând bowling. El nu este rabin. Să se gândească un român cum ar reacţioan dacă ar vedea un preot la televizor făcând asta. Mai mult, omul ăsta a fost chemat să citească de Ziua Sfântă şi nu a ştiut să citească în ebraică. În locul lui Rosen a trebuit să urce un isrealian nereligios şi să citească. Aşa un om poate să decidă legat de lucruri delicate cum ar fi cimitire, sinagogi...?


  • Comunitatea evreiască nu a gestionat în conformitate cu legile rabinice aceste terenuri?
Nici un rabin nu fost de acord. Menachem a hotărât ca din punct de vedere al religiei să fie doi israelieni şi doi români. Cei din Israel nu au fost chemaţi niciodată. Celălalt din România a murit şi a rămas numai Menachem. Numai el hotărăşte din punct de vedere al religiei.


  • În calitate de rabin nu aţi încercat să vă îngrijiţi de o sinagogă?
Eu n-am putut. 90% din evreii din România au rămas foşti comunişti... Puteam să primesc o sinagogă ca eu să fiu căţelul lor, dar eu nu sunt pudel.

×