x close

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

0
Autor: Georgiana Oprea 14 Sep 2017 - 09:02
Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Vezi galeria foto


Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără electricitate, a făcut victime şi a determinat cele mai mari evacuări din istoria Statelor Unite ale Americii, începând de vineri seară. În Miami, în timpul uraganului Irma, s-a aflat şi Florin Danilov, regizor şi director de imagine român rămas blocat în hotel. Acesta a ajuns în Statele Unite pentru a căuta colaboratori pentru producerea unui scurtmetraj, alături de un alt regizor din România, Alex Ceauşu. Călătoria a luat o întorsătură neplăcută, cu proiecte amânate şi cu o privelişte asupra “furtunii monstru”.

Georgiana Oprea: De ce nu ai reuşit să pleci înainte să se instaleze furtuna?

Florin Danilov: Când am aflat că Irma se apropie de Florida şi planurile noastre au fost date peste cap, am hotărât să plecăm acasă. Asta era în perioada 5-6 septembrie. Găsisem avion pentru vineri, 8 septembrie. Din păcate, din cauza uraganului, aeroportul s-a închis de pe 7 septembrie şi ne-am trezit că aveam avionul următor abia pe 12 septembrie.  În acel moment, mi-am dat seama că nu putem pleca, maşina a rămas blocată în garajul clădirii, fără provizii şi cumva abanonaţi. Era varianta să închiriem altă maşină şi să plecăm din Miami, dar ne-am răzgândit şi bine am făcut. Dacă am fi plecat cu maşina era poate mai grav. Rămâneam fără benzină, deoarece au fost mari probleme. Aşa că am mers repede la un market, am luat apă, mâncare şi tot ce am mai considerat necesar pentru trei sau patru zile. Menţionez că în acel moment, când se ştia că a doua zi vine furtuna, în magazine era un calm extraordinar. După ce am luat proviziile, ni s-a comunicat că nu mai avem voie să ieşim din clădire până trece furtuna. Iniţial, s-a luat apa caldă, după care curentul. Din fericire, clădirea a avut generator şi în apartamentul nostru a rămas o singură priză funcţională.

G.O: Cum te simţi ştiind că te-ai aflat atât de aproape de “furtuna monstru”, după cum a fost numită în presa americană?

F.D: Aş minţi dacă aş spune că nu mi-a fost deloc teamă. Însă, într-o oarecare măsură, noi, ca românii ce nu au mai trecut prin aşa ceva, eram puţin nepăsători. Am avut şi puţin noroc, pentru că Irma trebuia iniţial să lovească coasta de est, şi anume Miami Beach, dar s-a deplasat către partea de vest. Chiar şi aşa, în momentele când a fost cel mai aproape de noi, stăteam la geam şi efectiv geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze. Dacă mă duceam în pat, la fiecare rafală mai puternică, aveam impresia că un metrou sau tren trece pe lângă noi făcând să vibreze toţi pereţii şi patul şi vorbim de o clădire imensă de 20 de etaje. Recunosc că au fost câteva momente grele şi din cauza liniştii depline în care nu auzeai decât vântul puternic, ore în şir, nimic altceva.

G.O: Care este peisajul de ansamblu din Miami din prezent?

F.D: Mă aşteptam la mai multe stricăciuni, dar, din fericire, nu a fost cazul. Tot ce înseamnă palmieri, copaci, semne de circulaţie au avut de suferit. Clădirile mai puţin, am văzut câteva bărci de lux avariate, câteva clădiri cu probleme la acoperiş. Au fost şi inundaţii, dar s-au retras destul de repede şi doar nisipul din ocean sau alte mizerii au rămas de curăţat. Menţionez că astăzi au deschis un singur supermarket şi, cu toate că proviziile erau limitate,  oamenii erau extrem de civilizaţi, cu zâmbetul pe buze ca şi cum nimic grav nu s-a întâmplat.

G.O: Ai fost acolo când vremea era mai prietenoasă. Cum se schimbau lucrurile de la o zi la alta?

Odată ce se ştia clar că vine furtuna, străzile au început să fie monitorizate de poliţie, efectiv erau peste tot, au ajutat pe cât posibil la evacuare, după care au început să blocheze şi să patruleze zonele continuu. Şi pe timpul furtunii vedeam maşini mari de poliţie patrulând.

G.O: Cum au decurs lucrurile în ceea ce priveşte proviziile? Autorităţile au venit în ajutorul oamenilor sau proviziile constau în puterea financiară a fiecăruia?

F.D: Am ieşit din hotel ieri, pentru prima dată după furtună, şi am dat de o clădire, o fundaţie ceva, care oferea alimente celor care nu aveau. Pe lângă asta, şi la noi la hotel erau cei care aveau grijă de clădire, ne-au arătat o cameră cu provizii de unde puteam să luăm ce voiam. Din ce am văzut, cam toţi şi-au făcut provizii şi nu alergau pe străzi după alimente. Oricum, o mare parte au plecat din Miami.

G.O: Câte persoane au rămas, asemenea ţie, blocate în hotel? Care a fost atmosfera de ansamblu din interiorul hotelului?

F.D: Au rămas maxim patru sau cinci persoane în clădire şi doi paznici. Totul era pustiu, ne plimbam în el ca într-un film. Singurătate combinată cu puţină adrenalină, cu simţul aventurii, dar nu se auzea nimic... doar vântul.

G.O: Cum ai perceput orele dinaintea furtunii? Ţi-a fost frică sau ai avut încredere că va fi bine?

F.D: Cum am mai spus, fără experienţa unei alte furtuni de acest calibru, nu ne-a fost teamă. Mai mult curiozitatea ne ţinea alerţi. Mai frică ne era de ce se va întâmpla după furtună, cât timp vom sta izolaţi şi nu vom avea voie să ieşim. Pe scurt însă, am rămas plăcut impresionat de oamenii de aici. Foarte energici, civilizaţi, extrem de precauţi şi chiar glumeţi în orice moment aş fi discutat cu ei.

 

Situaţia actuală din Miami

În prezent, în Miami se inventariază stricăciunile, mai mici decât se aşteptau autorităţile iniţial, şi se începe curăţarea străzilor. De asemenea, oamenii care şi-au părăsit casele pe timpul furtunii încep să se întoarcă. Chiar dacă ochiul furtunii a ocolit Miami, vântul foarte puternic şi valurile uriaşe au provocat pagube. Mii de case au rămas fără electricitate, iar Casa Albă a anunţat că poate dura câteva săptămâni până când electricitatea va fi restaurată complet. Estimările sugerează că cele două uragane care au lovit Statele Unite ale Americii, Harvey şi Irma, au adus pagube financiare de până la 290 de miliarde de dolari.

Cei doi regizori români, Florin Danilov şi Alex Ceauşu, sunt în continuare în Miami şi aşteaptă redeschiderea aeroportului pentru a se întoarce în ţară. Pentru moment, planurile privind proiectul la care lucrează au fost amânate.

Florin Danilov, regizor român: “Geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze

Citeşte mai multe despre:   uraganul irma,   Florin Danilov

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit
Tipul din filme nu există! Cel puţin asta susţine scriitorul Bogdan Stoica. Autorul le oferă femeilor câteva secrete din lumea bărbaţilor pentru ca acestea să-şi înţeleagă partenerii mai bine. În schimb,...

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit
Galerie Foto Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar,...

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe vremea guvernării “portocalii”, fost candidat, în 2016, la Primăria Capitalei din partea formaţiunii liberale şi pretendent, în aşteptare,...

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei
Cel mai indicat pentru lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 de grame de alimente bogate în fibre nedigerabile. Un foarte bun remediu pentru această problemă este consumul de tărâţe de grâu, însă există...

Consilierul personal al primarului Robu, tovarăș de chefuri cu interlopii din Timișoara. Cum a reacționat fostul ofițer SRI când a fost întrebat dacă este prieten cu aceștia

Ionuț Nasleu, consilierul personal al primarului Timișoarei Nicolae Robu, care are printre atribuții activitatea Corpului de Control Intern și Antifraudă și „problemele de securitate” din oraș, apare în mai...

Noi domenii pentru programele postuniversitare

Noi domenii pentru programele postuniversitare
Accesul la informație și accelerarea propagării informațiilor din toate domeniile a fost primită cu bucurie de specialiști, dar în scurt timp și-au dat seama că fenomenul e mai mult malefic decât benefic. Pe...

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi
Galerie Foto Ultimele zile ale lunii mai vin cu încercări succesive pentru Laura Codruţa Kovesi şi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie. Războiul declanşat, anul trecut, de şefa DNA, prin revocarea din cadrul...

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor
Galerie Foto Situaţie incredibilă despre cum sunt judecate dosarele în instanţele din România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că un proces intentat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fostului chestor...

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București
DNA a cerut Curții de Apel București arestarea judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat de penal la Tribunalul București, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan și șefa DNA, Laura Kovesi, au...

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani
La 86 de ani, scriitorul şi omul de teatru Dinu Săraru îşi surprinde cititorii cu un roman diferit faţă de ce a scris până acum. "Corrida" este o carte care ne prezintă lupta cu viaţa a unui tânăr toreador....

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc
Galerie Foto Ceaușescu visa ca numele Republicii Socialiste România să fie pe buzele schiorilor din lumea întreagă. Și pentru asta avea o strategie: să ridice în munții Lotrului cea mai mare rețea de stațiuni turistice...

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge
Galerie Foto Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii...

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj
Galerie Foto Trei kilometri liniari dintr-un drum de interes naţional, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Transporturilor, au fost transmişi, în data de 3 mai, prin hotărâre de Guvern,...

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii
Galerie Foto Cine este cel mai avut primar de municipiu din România, din punctul de vedere al terenurilor şi imobilelor pe care le are în posesie? Dar cel mai bogat, din aceeaşi perspectivă, preşedinte sau fost preşedinte de...

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete
Galerie Foto Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are, de luna aceasta, aprobată  listă cu documente și informaţii clasificate, cu care lucrează în mod curent, și de care ministrul de resort, Natalia Elena...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de