x close

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

0
Autor: Georgiana Oprea 14 Sep 2017 - 09:02
Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Vezi galeria foto


Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără electricitate, a făcut victime şi a determinat cele mai mari evacuări din istoria Statelor Unite ale Americii, începând de vineri seară. În Miami, în timpul uraganului Irma, s-a aflat şi Florin Danilov, regizor şi director de imagine român rămas blocat în hotel. Acesta a ajuns în Statele Unite pentru a căuta colaboratori pentru producerea unui scurtmetraj, alături de un alt regizor din România, Alex Ceauşu. Călătoria a luat o întorsătură neplăcută, cu proiecte amânate şi cu o privelişte asupra “furtunii monstru”.

Georgiana Oprea: De ce nu ai reuşit să pleci înainte să se instaleze furtuna?

Florin Danilov: Când am aflat că Irma se apropie de Florida şi planurile noastre au fost date peste cap, am hotărât să plecăm acasă. Asta era în perioada 5-6 septembrie. Găsisem avion pentru vineri, 8 septembrie. Din păcate, din cauza uraganului, aeroportul s-a închis de pe 7 septembrie şi ne-am trezit că aveam avionul următor abia pe 12 septembrie.  În acel moment, mi-am dat seama că nu putem pleca, maşina a rămas blocată în garajul clădirii, fără provizii şi cumva abanonaţi. Era varianta să închiriem altă maşină şi să plecăm din Miami, dar ne-am răzgândit şi bine am făcut. Dacă am fi plecat cu maşina era poate mai grav. Rămâneam fără benzină, deoarece au fost mari probleme. Aşa că am mers repede la un market, am luat apă, mâncare şi tot ce am mai considerat necesar pentru trei sau patru zile. Menţionez că în acel moment, când se ştia că a doua zi vine furtuna, în magazine era un calm extraordinar. După ce am luat proviziile, ni s-a comunicat că nu mai avem voie să ieşim din clădire până trece furtuna. Iniţial, s-a luat apa caldă, după care curentul. Din fericire, clădirea a avut generator şi în apartamentul nostru a rămas o singură priză funcţională.

G.O: Cum te simţi ştiind că te-ai aflat atât de aproape de “furtuna monstru”, după cum a fost numită în presa americană?

F.D: Aş minţi dacă aş spune că nu mi-a fost deloc teamă. Însă, într-o oarecare măsură, noi, ca românii ce nu au mai trecut prin aşa ceva, eram puţin nepăsători. Am avut şi puţin noroc, pentru că Irma trebuia iniţial să lovească coasta de est, şi anume Miami Beach, dar s-a deplasat către partea de vest. Chiar şi aşa, în momentele când a fost cel mai aproape de noi, stăteam la geam şi efectiv geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze. Dacă mă duceam în pat, la fiecare rafală mai puternică, aveam impresia că un metrou sau tren trece pe lângă noi făcând să vibreze toţi pereţii şi patul şi vorbim de o clădire imensă de 20 de etaje. Recunosc că au fost câteva momente grele şi din cauza liniştii depline în care nu auzeai decât vântul puternic, ore în şir, nimic altceva.

G.O: Care este peisajul de ansamblu din Miami din prezent?

F.D: Mă aşteptam la mai multe stricăciuni, dar, din fericire, nu a fost cazul. Tot ce înseamnă palmieri, copaci, semne de circulaţie au avut de suferit. Clădirile mai puţin, am văzut câteva bărci de lux avariate, câteva clădiri cu probleme la acoperiş. Au fost şi inundaţii, dar s-au retras destul de repede şi doar nisipul din ocean sau alte mizerii au rămas de curăţat. Menţionez că astăzi au deschis un singur supermarket şi, cu toate că proviziile erau limitate,  oamenii erau extrem de civilizaţi, cu zâmbetul pe buze ca şi cum nimic grav nu s-a întâmplat.

G.O: Ai fost acolo când vremea era mai prietenoasă. Cum se schimbau lucrurile de la o zi la alta?

Odată ce se ştia clar că vine furtuna, străzile au început să fie monitorizate de poliţie, efectiv erau peste tot, au ajutat pe cât posibil la evacuare, după care au început să blocheze şi să patruleze zonele continuu. Şi pe timpul furtunii vedeam maşini mari de poliţie patrulând.

G.O: Cum au decurs lucrurile în ceea ce priveşte proviziile? Autorităţile au venit în ajutorul oamenilor sau proviziile constau în puterea financiară a fiecăruia?

F.D: Am ieşit din hotel ieri, pentru prima dată după furtună, şi am dat de o clădire, o fundaţie ceva, care oferea alimente celor care nu aveau. Pe lângă asta, şi la noi la hotel erau cei care aveau grijă de clădire, ne-au arătat o cameră cu provizii de unde puteam să luăm ce voiam. Din ce am văzut, cam toţi şi-au făcut provizii şi nu alergau pe străzi după alimente. Oricum, o mare parte au plecat din Miami.

G.O: Câte persoane au rămas, asemenea ţie, blocate în hotel? Care a fost atmosfera de ansamblu din interiorul hotelului?

F.D: Au rămas maxim patru sau cinci persoane în clădire şi doi paznici. Totul era pustiu, ne plimbam în el ca într-un film. Singurătate combinată cu puţină adrenalină, cu simţul aventurii, dar nu se auzea nimic... doar vântul.

G.O: Cum ai perceput orele dinaintea furtunii? Ţi-a fost frică sau ai avut încredere că va fi bine?

F.D: Cum am mai spus, fără experienţa unei alte furtuni de acest calibru, nu ne-a fost teamă. Mai mult curiozitatea ne ţinea alerţi. Mai frică ne era de ce se va întâmpla după furtună, cât timp vom sta izolaţi şi nu vom avea voie să ieşim. Pe scurt însă, am rămas plăcut impresionat de oamenii de aici. Foarte energici, civilizaţi, extrem de precauţi şi chiar glumeţi în orice moment aş fi discutat cu ei.

 

Situaţia actuală din Miami

În prezent, în Miami se inventariază stricăciunile, mai mici decât se aşteptau autorităţile iniţial, şi se începe curăţarea străzilor. De asemenea, oamenii care şi-au părăsit casele pe timpul furtunii încep să se întoarcă. Chiar dacă ochiul furtunii a ocolit Miami, vântul foarte puternic şi valurile uriaşe au provocat pagube. Mii de case au rămas fără electricitate, iar Casa Albă a anunţat că poate dura câteva săptămâni până când electricitatea va fi restaurată complet. Estimările sugerează că cele două uragane care au lovit Statele Unite ale Americii, Harvey şi Irma, au adus pagube financiare de până la 290 de miliarde de dolari.

Cei doi regizori români, Florin Danilov şi Alex Ceauşu, sunt în continuare în Miami şi aşteaptă redeschiderea aeroportului pentru a se întoarce în ţară. Pentru moment, planurile privind proiectul la care lucrează au fost amânate.

Florin Danilov, regizor român: “Geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze

Citeşte mai multe despre:   uraganul irma,   Florin Danilov

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE
Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut,...
Serviciul de email marketing furnizat de