x close

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

0
Autor: Georgiana Oprea 14 Sep 2017 - 09:02
Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Vezi galeria foto


Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără electricitate, a făcut victime şi a determinat cele mai mari evacuări din istoria Statelor Unite ale Americii, începând de vineri seară. În Miami, în timpul uraganului Irma, s-a aflat şi Florin Danilov, regizor şi director de imagine român rămas blocat în hotel. Acesta a ajuns în Statele Unite pentru a căuta colaboratori pentru producerea unui scurtmetraj, alături de un alt regizor din România, Alex Ceauşu. Călătoria a luat o întorsătură neplăcută, cu proiecte amânate şi cu o privelişte asupra “furtunii monstru”.

Georgiana Oprea: De ce nu ai reuşit să pleci înainte să se instaleze furtuna?

Florin Danilov: Când am aflat că Irma se apropie de Florida şi planurile noastre au fost date peste cap, am hotărât să plecăm acasă. Asta era în perioada 5-6 septembrie. Găsisem avion pentru vineri, 8 septembrie. Din păcate, din cauza uraganului, aeroportul s-a închis de pe 7 septembrie şi ne-am trezit că aveam avionul următor abia pe 12 septembrie.  În acel moment, mi-am dat seama că nu putem pleca, maşina a rămas blocată în garajul clădirii, fără provizii şi cumva abanonaţi. Era varianta să închiriem altă maşină şi să plecăm din Miami, dar ne-am răzgândit şi bine am făcut. Dacă am fi plecat cu maşina era poate mai grav. Rămâneam fără benzină, deoarece au fost mari probleme. Aşa că am mers repede la un market, am luat apă, mâncare şi tot ce am mai considerat necesar pentru trei sau patru zile. Menţionez că în acel moment, când se ştia că a doua zi vine furtuna, în magazine era un calm extraordinar. După ce am luat proviziile, ni s-a comunicat că nu mai avem voie să ieşim din clădire până trece furtuna. Iniţial, s-a luat apa caldă, după care curentul. Din fericire, clădirea a avut generator şi în apartamentul nostru a rămas o singură priză funcţională.

G.O: Cum te simţi ştiind că te-ai aflat atât de aproape de “furtuna monstru”, după cum a fost numită în presa americană?

F.D: Aş minţi dacă aş spune că nu mi-a fost deloc teamă. Însă, într-o oarecare măsură, noi, ca românii ce nu au mai trecut prin aşa ceva, eram puţin nepăsători. Am avut şi puţin noroc, pentru că Irma trebuia iniţial să lovească coasta de est, şi anume Miami Beach, dar s-a deplasat către partea de vest. Chiar şi aşa, în momentele când a fost cel mai aproape de noi, stăteam la geam şi efectiv geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze. Dacă mă duceam în pat, la fiecare rafală mai puternică, aveam impresia că un metrou sau tren trece pe lângă noi făcând să vibreze toţi pereţii şi patul şi vorbim de o clădire imensă de 20 de etaje. Recunosc că au fost câteva momente grele şi din cauza liniştii depline în care nu auzeai decât vântul puternic, ore în şir, nimic altceva.

G.O: Care este peisajul de ansamblu din Miami din prezent?

F.D: Mă aşteptam la mai multe stricăciuni, dar, din fericire, nu a fost cazul. Tot ce înseamnă palmieri, copaci, semne de circulaţie au avut de suferit. Clădirile mai puţin, am văzut câteva bărci de lux avariate, câteva clădiri cu probleme la acoperiş. Au fost şi inundaţii, dar s-au retras destul de repede şi doar nisipul din ocean sau alte mizerii au rămas de curăţat. Menţionez că astăzi au deschis un singur supermarket şi, cu toate că proviziile erau limitate,  oamenii erau extrem de civilizaţi, cu zâmbetul pe buze ca şi cum nimic grav nu s-a întâmplat.

G.O: Ai fost acolo când vremea era mai prietenoasă. Cum se schimbau lucrurile de la o zi la alta?

Odată ce se ştia clar că vine furtuna, străzile au început să fie monitorizate de poliţie, efectiv erau peste tot, au ajutat pe cât posibil la evacuare, după care au început să blocheze şi să patruleze zonele continuu. Şi pe timpul furtunii vedeam maşini mari de poliţie patrulând.

G.O: Cum au decurs lucrurile în ceea ce priveşte proviziile? Autorităţile au venit în ajutorul oamenilor sau proviziile constau în puterea financiară a fiecăruia?

F.D: Am ieşit din hotel ieri, pentru prima dată după furtună, şi am dat de o clădire, o fundaţie ceva, care oferea alimente celor care nu aveau. Pe lângă asta, şi la noi la hotel erau cei care aveau grijă de clădire, ne-au arătat o cameră cu provizii de unde puteam să luăm ce voiam. Din ce am văzut, cam toţi şi-au făcut provizii şi nu alergau pe străzi după alimente. Oricum, o mare parte au plecat din Miami.

G.O: Câte persoane au rămas, asemenea ţie, blocate în hotel? Care a fost atmosfera de ansamblu din interiorul hotelului?

F.D: Au rămas maxim patru sau cinci persoane în clădire şi doi paznici. Totul era pustiu, ne plimbam în el ca într-un film. Singurătate combinată cu puţină adrenalină, cu simţul aventurii, dar nu se auzea nimic... doar vântul.

G.O: Cum ai perceput orele dinaintea furtunii? Ţi-a fost frică sau ai avut încredere că va fi bine?

F.D: Cum am mai spus, fără experienţa unei alte furtuni de acest calibru, nu ne-a fost teamă. Mai mult curiozitatea ne ţinea alerţi. Mai frică ne era de ce se va întâmpla după furtună, cât timp vom sta izolaţi şi nu vom avea voie să ieşim. Pe scurt însă, am rămas plăcut impresionat de oamenii de aici. Foarte energici, civilizaţi, extrem de precauţi şi chiar glumeţi în orice moment aş fi discutat cu ei.

 

Situaţia actuală din Miami

În prezent, în Miami se inventariază stricăciunile, mai mici decât se aşteptau autorităţile iniţial, şi se începe curăţarea străzilor. De asemenea, oamenii care şi-au părăsit casele pe timpul furtunii încep să se întoarcă. Chiar dacă ochiul furtunii a ocolit Miami, vântul foarte puternic şi valurile uriaşe au provocat pagube. Mii de case au rămas fără electricitate, iar Casa Albă a anunţat că poate dura câteva săptămâni până când electricitatea va fi restaurată complet. Estimările sugerează că cele două uragane care au lovit Statele Unite ale Americii, Harvey şi Irma, au adus pagube financiare de până la 290 de miliarde de dolari.

Cei doi regizori români, Florin Danilov şi Alex Ceauşu, sunt în continuare în Miami şi aşteaptă redeschiderea aeroportului pentru a se întoarce în ţară. Pentru moment, planurile privind proiectul la care lucrează au fost amânate.

Florin Danilov, regizor român: “Geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze

Citeşte mai multe despre:   uraganul irma,   Florin Danilov

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro
Galerie Foto Sebastian Ghiță și soția sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar și lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio...

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită
Galerie Foto În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii...

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță
Galerie Foto Suspendat din magistratură la începutul acestui an, omul de bază al Laurei Codruța Kovesi, de la “unitatea de elită a DNA” din Ploiești, a primit o grea lovitură la Înalta Curte de...

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final
Galerie Foto Armatorul sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului de marfă Iman T, la bordul căruia autoritățile române presupun că a părăsit țara Omar Hayssam, în anul 2006, rămâne să execute cei...

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră
Tusea este drumul de a elimina surplusul de secreţii din plămâni, dar şi impurităţile inhalate din aer prin acel curent puternic de aer. În pneumonie, sunt prezente fenomenele de tuse şi febră. Î...

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut
Galerie Foto O nouă companie care a fost înfiinţată de familia lui Florian Coldea, la Cluj-Napoca, a înregistrat în primul an de activitate un profit de aproximativ 60.000 de euro. Societatea, care se ocupă cu...

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României
Mai multe ONG-uri, finanțate direct sau indirect de controversatul miliar­dar George Soros, au fost selectate, în primăvara anului trecut, de către însuși prim-ministrul României de la acea...

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro
O firmă din Târgu Mureș va monta, în următoarea perioadă, la Palatul Cotroceni instalații care să menţină temperatura burlanelor şi a jgheaburilor corpurilor de clădire în care funcționează...

Țara creditelor ucigașe

Țara creditelor ucigașe
Galerie Foto Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care...

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

Mâncărurile care „întârzie” în stomac
Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce...

Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA

Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA
Galerie Foto Două firme controlate, direct sau prin interpuși, de către afaceristul piteștean Gheorghe Văsîi, trimis în judecată, în 2015, în dosarul privind cele 80 de autobuze din Pitești, în...

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică
Galerie Foto Serviciul Român de Informații a cumpărat, de la firma… Serviciului Român de Informaţii aparatură specială pentru investigarea infracționalității informatice și pentru analiza probelor...

Există credite de care nici moartea nu te scapă

Există credite de care nici moartea nu te scapă
Galerie Foto Model de credit pe piaţa din România: iei 20.000 de euro, plăteşti timp de cinci ani câte 600 de euro pe lună, iar în ultima trebuie să aduci... tot 20.000 de euro. Ca şi cum ai lua-o de la...

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, trimite sudori în Irlanda, căpșunari în Olanda și TIR-iști în Germania

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, trimite sudori în Irlanda, căpșunari în Olanda și TIR-iști în Germania
Galerie Foto Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, omul care l-a salvat, în 2012, pe Traian Băsescu, de rezultatul referendumului de demitere al acestuia din scaunul de la Cotroceni, a intrat...

Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro. Nici dividendele către acționari nu au putut fi plătite

Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro. Nici dividendele către acționari nu au putut fi plătite
Galerie Foto Băneasa Investments SA a convocat o Adunare Generală a Asociaților pentru a certifica faptul că au existat pierderi serioase în activitatea derulată. Mai exact, din pricina unei “găuri” de un...
Serviciul de email marketing furnizat de