x close

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

0
Autor: Georgiana Oprea 14 Sep 2017 - 09:02
Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Vezi galeria foto


Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără electricitate, a făcut victime şi a determinat cele mai mari evacuări din istoria Statelor Unite ale Americii, începând de vineri seară. În Miami, în timpul uraganului Irma, s-a aflat şi Florin Danilov, regizor şi director de imagine român rămas blocat în hotel. Acesta a ajuns în Statele Unite pentru a căuta colaboratori pentru producerea unui scurtmetraj, alături de un alt regizor din România, Alex Ceauşu. Călătoria a luat o întorsătură neplăcută, cu proiecte amânate şi cu o privelişte asupra “furtunii monstru”.

Georgiana Oprea: De ce nu ai reuşit să pleci înainte să se instaleze furtuna?

Florin Danilov: Când am aflat că Irma se apropie de Florida şi planurile noastre au fost date peste cap, am hotărât să plecăm acasă. Asta era în perioada 5-6 septembrie. Găsisem avion pentru vineri, 8 septembrie. Din păcate, din cauza uraganului, aeroportul s-a închis de pe 7 septembrie şi ne-am trezit că aveam avionul următor abia pe 12 septembrie.  În acel moment, mi-am dat seama că nu putem pleca, maşina a rămas blocată în garajul clădirii, fără provizii şi cumva abanonaţi. Era varianta să închiriem altă maşină şi să plecăm din Miami, dar ne-am răzgândit şi bine am făcut. Dacă am fi plecat cu maşina era poate mai grav. Rămâneam fără benzină, deoarece au fost mari probleme. Aşa că am mers repede la un market, am luat apă, mâncare şi tot ce am mai considerat necesar pentru trei sau patru zile. Menţionez că în acel moment, când se ştia că a doua zi vine furtuna, în magazine era un calm extraordinar. După ce am luat proviziile, ni s-a comunicat că nu mai avem voie să ieşim din clădire până trece furtuna. Iniţial, s-a luat apa caldă, după care curentul. Din fericire, clădirea a avut generator şi în apartamentul nostru a rămas o singură priză funcţională.

G.O: Cum te simţi ştiind că te-ai aflat atât de aproape de “furtuna monstru”, după cum a fost numită în presa americană?

F.D: Aş minţi dacă aş spune că nu mi-a fost deloc teamă. Însă, într-o oarecare măsură, noi, ca românii ce nu au mai trecut prin aşa ceva, eram puţin nepăsători. Am avut şi puţin noroc, pentru că Irma trebuia iniţial să lovească coasta de est, şi anume Miami Beach, dar s-a deplasat către partea de vest. Chiar şi aşa, în momentele când a fost cel mai aproape de noi, stăteam la geam şi efectiv geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze. Dacă mă duceam în pat, la fiecare rafală mai puternică, aveam impresia că un metrou sau tren trece pe lângă noi făcând să vibreze toţi pereţii şi patul şi vorbim de o clădire imensă de 20 de etaje. Recunosc că au fost câteva momente grele şi din cauza liniştii depline în care nu auzeai decât vântul puternic, ore în şir, nimic altceva.

G.O: Care este peisajul de ansamblu din Miami din prezent?

F.D: Mă aşteptam la mai multe stricăciuni, dar, din fericire, nu a fost cazul. Tot ce înseamnă palmieri, copaci, semne de circulaţie au avut de suferit. Clădirile mai puţin, am văzut câteva bărci de lux avariate, câteva clădiri cu probleme la acoperiş. Au fost şi inundaţii, dar s-au retras destul de repede şi doar nisipul din ocean sau alte mizerii au rămas de curăţat. Menţionez că astăzi au deschis un singur supermarket şi, cu toate că proviziile erau limitate,  oamenii erau extrem de civilizaţi, cu zâmbetul pe buze ca şi cum nimic grav nu s-a întâmplat.

G.O: Ai fost acolo când vremea era mai prietenoasă. Cum se schimbau lucrurile de la o zi la alta?

Odată ce se ştia clar că vine furtuna, străzile au început să fie monitorizate de poliţie, efectiv erau peste tot, au ajutat pe cât posibil la evacuare, după care au început să blocheze şi să patruleze zonele continuu. Şi pe timpul furtunii vedeam maşini mari de poliţie patrulând.

G.O: Cum au decurs lucrurile în ceea ce priveşte proviziile? Autorităţile au venit în ajutorul oamenilor sau proviziile constau în puterea financiară a fiecăruia?

F.D: Am ieşit din hotel ieri, pentru prima dată după furtună, şi am dat de o clădire, o fundaţie ceva, care oferea alimente celor care nu aveau. Pe lângă asta, şi la noi la hotel erau cei care aveau grijă de clădire, ne-au arătat o cameră cu provizii de unde puteam să luăm ce voiam. Din ce am văzut, cam toţi şi-au făcut provizii şi nu alergau pe străzi după alimente. Oricum, o mare parte au plecat din Miami.

G.O: Câte persoane au rămas, asemenea ţie, blocate în hotel? Care a fost atmosfera de ansamblu din interiorul hotelului?

F.D: Au rămas maxim patru sau cinci persoane în clădire şi doi paznici. Totul era pustiu, ne plimbam în el ca într-un film. Singurătate combinată cu puţină adrenalină, cu simţul aventurii, dar nu se auzea nimic... doar vântul.

G.O: Cum ai perceput orele dinaintea furtunii? Ţi-a fost frică sau ai avut încredere că va fi bine?

F.D: Cum am mai spus, fără experienţa unei alte furtuni de acest calibru, nu ne-a fost teamă. Mai mult curiozitatea ne ţinea alerţi. Mai frică ne era de ce se va întâmpla după furtună, cât timp vom sta izolaţi şi nu vom avea voie să ieşim. Pe scurt însă, am rămas plăcut impresionat de oamenii de aici. Foarte energici, civilizaţi, extrem de precauţi şi chiar glumeţi în orice moment aş fi discutat cu ei.

 

Situaţia actuală din Miami

În prezent, în Miami se inventariază stricăciunile, mai mici decât se aşteptau autorităţile iniţial, şi se începe curăţarea străzilor. De asemenea, oamenii care şi-au părăsit casele pe timpul furtunii încep să se întoarcă. Chiar dacă ochiul furtunii a ocolit Miami, vântul foarte puternic şi valurile uriaşe au provocat pagube. Mii de case au rămas fără electricitate, iar Casa Albă a anunţat că poate dura câteva săptămâni până când electricitatea va fi restaurată complet. Estimările sugerează că cele două uragane care au lovit Statele Unite ale Americii, Harvey şi Irma, au adus pagube financiare de până la 290 de miliarde de dolari.

Cei doi regizori români, Florin Danilov şi Alex Ceauşu, sunt în continuare în Miami şi aşteaptă redeschiderea aeroportului pentru a se întoarce în ţară. Pentru moment, planurile privind proiectul la care lucrează au fost amânate.

Florin Danilov, regizor român: “Geamurile imense şi extrem de solide tremurau sub puterea vântului şi tremurau atât de tare încât aveam impresia că trebuie să stau cu mâna pe ele ca nu cumva să cedeze

Citeşte mai multe despre:   uraganul irma,   Florin Danilov

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Cel mai tânăr erou de război român din istorie, umilit de ţara pe care a slujit-o

Cel mai tânăr erou de război român din istorie, umilit de ţara pe care a slujit-o
Galerie Foto Generalul maior în rezervă Marin Lungu este cel mai tânăr veteran din istoria celui de-al doilea Război Mondial, erou al Armatei Române, supravieţuitor al unui lagăr nazist, decorat cu cele mai...

Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor

 Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor
Puţini iau în considerare un fapt de necontestat: dantura este un veritabil organ cu multiple funcţii. Spălatul viguros pe dinţi, de minimum două ori pe zi este o regulă, iar întreţinerea danturii la...

De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro

De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro
Direcția Națională Anticorupție a făcut o achiziție în valoare de 100.000 de euro pentru a-și asigura “provizia” de cartușe cu tonner pentru imprimante până în luna februarie a anul...

Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc

Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc
Galerie Foto Ancheta declanșată de DNA în privința modului în care Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a fluviului Dunărea, au ajuns să fie închiriate de Tel Drum SA, după ce Guvern...

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta
Galerie Foto Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informaţiei București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucr

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu
Unul dintre experții de casă ai DNA, care a efectuat expertize controversate în cel puțin două dosare penale celebre, a fost angajat de una dintre companiile controlate de afaceristul Puiu Popoviciu pentru a...

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea
Sfârșim serialul nostru despre învăţământul profesional prezentând şi o posibilă soluţie. Cel puţin temporară. Căci în România singura salvare sigură pare să fie cea î...

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa
Faptul că afaceristul Dorin Cocoș „este băgat” în tot și în toate nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Fosta soție a lui Dorin Cocoș și mamă a lui Alin Cocoș, Olguța...

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA
Galerie Foto Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu și fost socru al Elenei Băses­cu, figurează, împreună cu soția unui cunoscut afacerist, apropiat al lui Puiu Popoviciu, printre patronii fostei fabrici de...

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Galerie Foto Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără...

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam
Într-unul dintre dosarele începute de Parchetul General în 2004 și finali­zate, în 2012, de DIICOT, cu trimiterea în judecată a sirianului Omar Hays­sam și a cumnatului acestuia,...

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală
Galerie Foto Durerile de spate sunt suferinţele care conduc cel mai mult la concedii medicale în toată lumea. Discul iese dintre vertebre, se umflă cu lichid sau are rupturi şi apar presiuni pe ramificaţiile nervoase,...

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze
Marcel Hoară, unul dintre vechii reprezentanţi ai fostului Partid Democrat Liberal, introdus de guvernarea portocalie în afacerile cu energie ale statului, a definitivat proiectul imobiliar de lux pe care l-a...

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir
Galerie Foto Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, și fiul lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dragomir, ambii trimiși în judecată de DNA în două dintre cel...

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu
Galerie Foto Fostul judecător al Curții de Apel Oradea, Traian Munteanu, în prezent pensionat, a acuzat-o, în urmă cu 11 ani, pe șefa echipei de inspecție a Inspecției Judiciare, procuroarea Elena Rădescu,...
Serviciul de email marketing furnizat de