x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La Salcia se "incalzesc" mortii

La Salcia se "incalzesc" mortii

09 Apr 2004   •   00:00
La Salcia se "incalzesc" mortii

Invocatii mistice, bocete, miros de tamaie, fum - cam aceasta este atmosfera, in Joia Mare, in cimitirul satului Salcia, un catun asternut printre dealuri, la vreo 50 de kilometri de Craiova.

Sute de focuri sunt aprinse in fiecare gospoda rie, de obicei de catre femeia cea mai batrana din familie. Oamenii se aduna in jurul flacarilor si isi aduc aminte despre cei disparuti dintre ei. De indata ce flacarile mor si incepe sa se crape de ziua, femeile, dar si unii barbati, pornesc, in coloana, catre cimitirul situat pe un deal, la sute de metri de sat. Fiecare dintre localnici poarta legaturi de coceni ce vor fi aruncati in flacari, dar si vase cu tamaie aprinsa de la focurile din gospodarii.

FOCURI. La cimitir sunt aprinse alte focuri, langa fiecare mormant, dar si unul mai mare, in imediata apropiere a locasului de cult. Toate acestea cu scopul de a "incalzi" mortii. O data ce le-au facut pe plac, oamenii incep sa ii roage, sfiosi, pe cei disparuti dintre ei sa mai revina, macar o data, pe aceasta lume, pentru a li se spune ce s-a mai intamplat prin familiile lor. Punctul culminant al procesiunii il constituie momentul in care cele mai batrane dintre femei izbucnesc in hohote de plans si incep sa boceasca. Intr-un final, localnicii se linistesc si alimenteaza focul central din apropierea cimitirului cu resturile de coceni care le-au mai ramas. Toti se indreapta apoi spre casa, cu gandul la morti si la procesiunea ce va avea loc anul viitor, tot in Joia Mare. Oamenii tin "post negru" pe parcursul intregii zile.
CRISTIAN VASILCOIU


Un obicei venit din negura vremurilor

Salcia este singurul dintre satele comunei Argetoaia, dar si ale Olteniei, in care au loc, parca de o eternitate, an de an, astfel de procesiuni. Nimeni nu isi aduce aminte de unde "izvoraste" acest obicei, iar cei mai batrani dintre oameni, printre care o femeie pe nume Balasa Cojocaru, in varsta de 78 de ani, spun ca "asa am pomenit de cand ne-a facut mama: sa incalzim mortii la Joia Mare!". Viceprimarul comunei doljene Argetoaia, Mircea Bezna, care este nascut si crescut in Salcia, confirma spusele oamenilor si mentioneaza ca, la fel ca si consatenii sai, vine, an de an, la cimitir, pentru a-si "incalzi" rudele disparute dintre noi. "Ne aducem aminte de mortii nostri, apoi plecam la cimitir sa-i plangem. Acolo facem alte focuri, sa se incalzeasca si ei, macar o data pe an, in Joia Mare!", spune si Atena Glavan, de 78 de ani.

×
Subiecte în articol: eveniment