x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea votului prin corespondenţă. Reprezentanţii PDL se aşteaptă la cel puţin 1 milion de voturi prin adoptarea acestui act normativ

Legea votului prin corespondenţă. Reprezentanţii PDL se aşteaptă la cel puţin 1 milion de voturi prin adoptarea acestui act normativ

de Gabriela Antoniu    |    19 Feb 2012   •   21:00
Legea votului prin corespondenţă. Reprezentanţii PDL se aşteaptă la cel puţin 1 milion de voturi prin adoptarea acestui act normativ

Considerata de analistii politici ca un mod al PDL de a-si maximiza san­se­le de a ramane la putere, legea de co­masare a alegerilor locale cu cele par­lamentare a fost respinsa de magis­tratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Aceeasi magistrati au aratat insa in motivarea deciziei de res­pin­gere a legii ca e nevoie de o re­glementare speciala privind votul ro­ma­nilor din strainatate. O cerinta ce vi­ne manusa unor deziderate mai ve­chi ale presedintelui Basescu si ale PDL si ce ar putea deveni realitate in conditiile in care la carma Guver­nu­lui a fost adus un sustinator al acestei legi: Mihai Razvan Ungureanu. Coincidenta sau nu, el a fost numit premier in locul lui Emil Boc dupa motivarea deciziei CCR privind comasarea alegerilor. Dar sa o luam in ordine cronologica:

Decembrie 2009. La alegerile pre­zidentiale din 2009, Traian Ba­ses­cu a obtinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana 49,66%. Intre cei doi a existat o diferenta de aproxima­tiv 80.000 de voturi, diferenta stabili­ta de romanii din strainatate. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate,Traian Basescu a obtinut 115.831 de voturi valabil exprimate, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 31.045 de voturi.

20 ianuarie 2011. La intalnirea anuala cu membrii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, prese­din­tele Traian Basescu declara ca, in prezentul mandat, are in vedere in­tro­du­cerea votului prin corespondenta, in­fiintarea unui call-center pentru romanii din strainatate si deschiderea de noi consulate. "Nu ne-am propus sa facem o diferentiere intre cetatenii romani din interiorul tarii si cei din afara. Promovarea intereselor si partajarea drepturilor ambelor categorii reprezinta o prioritate pentru mine si pentru politica externa romaneasca", a mai spus Traian Basescu.

9 mai 2011. Senatul a adoptat tacit o propunere legislativa privind introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani aflati in strainatate. Actul normativ, initiat de un grup de senatori si deputati PDL, se afla in prezent la Camera Deputatilor, in comisii.


Baconschi promite un milion de voturi din strainatate
14-15 mai 2011. Are loc congresul PDL, in cadrul caruia Teodor Baconschi, ministru de Externe la acea vreme, a candidat pentru un post de prim-vicepresedinte. In discursul de sustinere a candidaturii, Baconschi promoveaza proiectul de lege privind votul prin corespondenta al romanilor din strainatate, promi­tand PDL ca ii va aduce 1 milion de vo­turi prin acest act normativ. "Sunt con­vins ca proiectul legii votului prin co­respondenta ii va face pe romanii din comunitatile de peste hotare sa ne aduca nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus randul trecut, ci 1 mili­on de voturi. Este un obiectiv pe care il putem atinge daca vom reusi sa dam acest necesar semnal de in­noire", a spus Baconschi.

13 iulie 2011. Teodor Baconschi declara ca "MAE este principalul promotor al proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta. Vrem sa facilitam astfel exercitarea drepturilor politice pentru cei circa 3 milioane de cetateni romani care se afla in strainatate, dintre care doar 5% au votat la ultimele alegeri".

15 decembrie 2011. Guvernul si-a angajat raspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor, USL a depus motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol". Motiunea a fost respinsa, obtinand 213 din necesarul de 234 de voturi favorabile. In acest cotext, USL contesta legea de comasare a alegerilor la Curtea Constitutionala.

25 ianuarie 2012. Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala, admitand sesizarea USL. Re­prezentantii puterii evita sa co­men­teze decizia CCR, anuntand ca va lua o decizie dupa motivarea Curtii. "Nu este deloc o solutie pe care o asteptam si ne-o doream. Nu putem sa comentam solutiile CCR si le vom respecta fara nici o ezitare, dar asteptam motivarea Curtii si vom ve­dea cum putem remedia situatia", a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean. In schimb, reprezen­tan­tii USL au cerut demisia imedia­ta a Guvernului Boc, pentru ca si-a asu­mat o lege neconstitutionala si ne­democratica. Liderul USL, Victor Pon­ta, a spus ca decizia CC a fost "ulti­ma lovitura" pe care Guvernul o astep­ta.

Branza ridica miza la peste trei milioane de voturi
In aceeasi zi, deputatul PDL Wiliam Branza este intrebat la o dezbatere online organizata de cotidianul Evenimentul zilei daca PDL mai poate spera la acel 1 milion de voturi despre care vorbea Baconschi. "Putem spera la peste 3 milioane de voturi, atat cat este numarul romanilor rezidenti in tarile europene. Desigur ca optiunea politica e diferita. Datoria mea este sa ofer un cadru legal ca romanii din strainatate sa isi poata manifesta optiunea politica", a raspuns Branza.

31 ianuarie 2012. Proiectul de lege privind organizarea si desfa­su­ra­­rea votului prin corespondenta al ce­­ta­tenilor romani cu domiciliul sau re­­sedinta in strainatate a fost inclus in pro­gramul legislativ al Executivului, pentru Ministerul Afacerilor Ex­terne fiind fixata luna aprilie ca termen-li­mita de prezentare a actului normativ in sedinta de guvern. In ur­ma cu trei saptamani, presedintele UDMR, Ke­lemen Hunor, a reiterat faptul ca Uniunea nu va sustine introducerea vo­tului prin corespondenta, ar­gu­mentand ca in acest caz "securi­ta­tea vo­tului lasa de dorit". El a apreciat ca votul prin corespondenta ar in­sem­na "posibilitatea de a pune sub sem­­nul intrebarii corectitudinea votului".

Boc, pus pe faras dupa verdictul CCR
31 ianuarie 2012. Are loc intalnirea conducerii PDL cu parlamentarii partidului. Mai multi parlamentari ai PDL au sustinut, la intalnirea cu premierul Emil Boc, ca partidul nu este condus, Vasile Blaga spunand ca s-a saturat de clisee si ca PDL trebuie condus dupa reguli clare si transparente. Premierul a fost incoltit de colegii de partid, care, nemultumiti de evolutiile din ultima perioada, i-au sugerat ca ar fi bine sa ia in calcul plecarea de la Palatul Victoria. Presedintele Senatului, Vasile Blaga, i-a spus lui Boc ca este nevoie de "o miscare mai ampla" in Guvern, o simpla remaniere nefiind suficienta, au declarat pentru gandul.info surse participante la discutie. Potrivit surselor citate, nemultumirea parlamentarilor PDL a fost declansata de faptul ca premierul Emil Boc le-a spus, la inceputul sedintei, ca stie ce are de facut, dar nu poate sa le spuna si ca mai are nevoie de "niste piese in puzzle".

2 februarie 2012. Vicepresedintele PDL Elena Udrea considera ca este nevoie de "recredibilizare la nivelul Guvernului", nu pentru ca ministrii nu ar fi muncit pe branci, ci pentru ca e nevoie de "un nou moment care sa genereze speranta", de "un nou drum", pe care sa se porneasca "in forta". Partidul si Guvernul au stat umar langa umar in lupta pentru stoparea crizei economice. Dar asta nu inseamna ca, politic, trebuie sa piarda impreuna. Guvernul si guvernarea trebuie sa fie mandria, argumentul principal electoral al PDL, nu o greutate care sa atarne de picioarele lui. Guvernul trebuie sa fie puternic prin cei care il compun, dar si prin sustinerea din Parlament. Pentru asta este nevoie de un drum  nou, pe care sa pornim in forta, dar neaparat impreuna!", scrie Elena Udrea.

2 februarie 2012. Sunt date pu­blicitatii de catre INS rezultatele partiale ale recensamantului populatiei si locuintelor din toamna lui 2011. Potrivit acestor rezultate, populatia stabila a Romaniei este de 19 milioane de persoane. Dintre acestia, 18,34 de milioane de oameni erau prezenti in tara la momentul recensamantului, iar 658.000 de persoane erau temporar plecate. Plecati pe perioada indelungata sunt oficial 910.000 de romani, in vreme ce 300.000 de conationali erau doar temporar prezenti. Nu sunt inclusi in date romanii plecati la munca in strainatate de cel putin un an sau cu intentia de a ramane cel putin un an peste hotare si nici strainii veniti de mai putin de 12 luni.

Pleaca Boc, vine Ungureanu
3 februarie 2012. Curtea Constitutionala da publicitatii motivarea deciziei de respingere a legii privind comasarea alegerilor. Motivarea CCR enumera motivele pentru care legea de comasare a fost declarata neconstitutionala si face si o serie de recomandari. Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului trebuie reexaminata, iar o atentie sporita trebuie acordata unei proceduri speciale pentru romanii cu drept de vot din strainatate, scrie CCR, referindu-se si la alte decizii prin care a sustinut necesitatea revizuirii legii electorale. Curtea Co­nstitutionala face referire la Decizia nr. 61 din 14 ianuarie 2010, prin care a sustinut ca actuala reglementare a sistemului electoral romanesc prezinta o serie de imperfectiuni si ca se impune o reconsiderare a acesteia din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012, care sa asi­gure, sub toate aspectele, organizarea si desfasurarea unor alegeri demo­cratice in Romania.

Curtea Consti­tu­tionala subliniaza ca in cadrul preocuparilor de revizuire a legislatiei electorale, o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domicilia­za in strainatate de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare. Apar primele zvonuri privind demisia iminenta a premierului Boc.

4-5 februarie. Cei mai multi democrat-liberali doresc plecarea urgenta a lui Emil Boc din postul de premier si sustin inclusiv inlaturarea acestuia din fruntea partidului, ge­nerand o presiune pentru acest lucru, au declarat pentru Mediafax surse din partid, potrivit carora o decizie este asteptata in curand. Roberta Anastase, presedintele Camerei De­putatilor, declara agentiei NewsIn ca, in cazul unei remanieri guvernamentale, este posibila chiar si inlocuirea premierului Emil Boc.

6 februarie 2012. Premierul Emil Boc isi depune mandatul, iar dupa con­sultari cu reprezentantii puterii si ai opozitiei, presedintele Traian Ba­sescu il desemneaza pe seful SIE, Mi­hai Razvan Ungureanu, fost minis­tru de Externe, sa formeze Guvernul.
Seara, la TVR, Emil Boc declara ca discutiile sale cu presedintele Basescu despre demisie au inceput in decembrie si a precizat ca actul demisiei nu a survenit ca urmare a unei cereri a sefului statului. "Pre­se­dintele nu mi-a cerut demisia. Decizia de a-mi depune mandatul mi-a apar­tinut. Timingul l-am discutat impreuna", a declarat Boc. El a mai spus ca proiectul legii privind votul prin corespondenta va fi negociat in continuare cu UDMR, dar nu va reprezenta o solicitare pe care se va insista in asa fel incat sa se ajunga la ruperea coalitiei. Boc a apreciat insa ca fiecare cetatean ar trebui sa aiba dreptul sa isi poata exercita votul indiferent unde se afla, dar ca nu se doreste ca prin acest proiect sa fie pusa in pericol functionarea coalitiei.

Repus pe tapet
7 februarie 2012. Presedintele PDL Diaspora, deputatul William Branza, a dat publicitatii un comunicat in care sustine ca "exprimarea optiunii politice a romanilor din strainatate si prin corespondenta, aditional variantei clasice de vot, are sanse sa devina realitate, iar procedura ar putea fi exercitata la alegerile parlamentare din acest an. Voi milita, in continuare, pentru respectarea drepturilor romanilor din strainatate, inclusiv acesta, al votului garantat de Constitutie. (...) Consider ca adoptarea proiectului va reprezenta o dovada de maturizare a clasei politice, demonstrand ca sentimentul national primeaza in fata celui politic".

8 februarie 2012. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) rea­minteste ca a depus, inca din luna martie 2011, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, proiectul de Cod Electoral ce contine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri si referendumuri care se desfasoara in tara noastra. AEP considera ca proiectul elaborat este un bun si util material de lucru de la care se putea porni o dezbatere parlamentara a carei finalitate sa se concretizeze cu adoptarea unui Cod Electoral viabil pentru Romania. Potrivit acestui proiect, in strainatate, in statele in care, din cauza diferentei de fus orar, votarea organizata duminica ar urma sa se incheie dupa ora 21:00 a Romaniei, aceasta are loc sambata, intre orele locale 7:00 si 21:00. In celelalte cazuri, alegerile se desfasoara duminica, intre orele locale 7:00 si 21:00.

9 februarie 2012. Guvernul Ungureanu primeste votul de investitura al Parlamentului, fiind validat cu 237 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva", iar seara, ministrii noului Cabinet depun juramantul la Cotroceni. Cu acest prilej, Traian Basescu declara ca de mult timp convenise cu Emil Boc asupra numelui viitorului premier, insa s-a asteptat momentul potrivit pentru depunerea mandatului de catre Boc, avand in vedere faptul ca delegatiile institutiilor financiare internationale erau la Bucuresti. "Numele viitorului premier fusese de mult discutat de mine si fostul premier", a spus Basescu.

Ce presupune votul prin corespondenta
Proiectul privind votul prin corespondenta a fost supus de catre MAE dezbaterii publice, pe site-ul institutiei, si dadea dreptul cetate­ni­lor romani cu domiciliul sau rese­dinta in strainatate sa voteze prin posta. Potrivit acelei initiative, cu 40 de zile inainte datei scrutinului va fi transmis de la Ministerul Afacerilor Externe la Autoritatea Electorala Permanenta in format electronic Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta. In zece zile, AEP realizeaza listele cuprinzand alega­to­rii romani care voteaza prin corespondenta. Cetatenii romani inscrisi in Re­gistrul alegatorilor romani cu do­miciliul sau resedinta in strai­natate care voteaza prin corespondenta vor primi, prin corespondenta, de la misiunea diplomatica sau oficiul consular caruia i-a fost adresata initial cererea de inscriere, docu­men­tele necesare exprimarii votului. Cetatenii ro­mani care si-au ex­primat optiu­nea de a vota prin co­res­pondenta vor transmite votul lor misiunii diplomatice sau oficiului consular la care a fost inregistra­ta cererea ini­tiala. Este necesar ca plicurile care contin optiunea de vot sa ajunga la sediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consu­la­re cel mai tarziu in ziua anterioara votarii.

Ungureanu, sustinator al votului prin corespondenta
Autoritatile romane au sustinut, in diverse ocazii, ca introducerea legii privind votul prin corespondenta este o prioritate, dar demersul nu s-a materializat, ramanand la nivel de declaratii. Printre sustinatorii acestui proiect se numara si premierul Ungureanu. Pe 22 septembrie 2006, mi­nistrul de Externe de la acea vreme, Mihai Razvan Ungureanu, declara, la New York, ca autoritatile de la Bucuresti urmaresc promovarea si adop­tarea Legii votului prin corespondenta, pentru a intari legatura romanilor din diaspora cu patria-mama. El preciza ca Legea votului prin corespondenta trebuie adoptata pentru a se elimina "cea mai importanta piedica din calea votului, deplasarea la centrele de vot" pe distante foarte mari in unele regiuni. "Votul prin corespondenta, intocmit dupa normele cele mai moderne, va insemna totodata si vot pe cale electronica, de tip e-mail", spunea Ungureanu, evocand situatia de la alegerile din 2004, cand doar aproximativ 50.000 de romani din afara granitelor tarii au votat, in timp ce numarul persoanelor cu drept de vot din strainatate era de 600-700 de mii.

×
Subiecte în articol: special