x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micuţul Pascal din Baia Mare

Micuţul Pascal din Baia Mare

de Vasile Dale    |    30 Iul 2009   •   00:00
Micuţul Pascal din Baia Mare
Corespondent Baia Mare.
A câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din acest an înainte de a intra în clasa a VIII-a. Pentru Omer Cerrahoglu, elev la Liceul "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, Ministerul Educaţiei a schimbat regulamentul de concurs, pe ideea că băiatul era considerat prea tânăr pentru asemenea competiţii.

Un adolescent în bermude, tricou şi cu tenişi în picioare, cu un zâmbet larg şi cu o gropiţă în bărbie, asemenea lui Michael Douglas. Aparent, un tânăr ca toţi tinerii din Baia Mare: uşor ironic, uşor timid, liber în vorbire şi-n gândire. Are însă o sclipire care nu se vede. E înăuntrul său şi porneşte de la pasiunea cea mai pură pentru matematică.

Adolescentul este Omer Cerrahoglu. Are 14 ani, este elev la Liceul "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, iar la toamnă trece în clasa a VIII-a. Până aici, nimic deosebit. Diferenţa faţă de alţi tineri în tenişi şi cu pantaloni scurţi este că Omer a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM), desfăşurată în perioada 10-22 iulie, la Bremen - Germania. Băimăreanul este cel mai tânăr medaliat cu aur la cea de-a 50-a ediţie a OIM pentru seniori, unde, cu excepţia sa şi a încă altor doi băieţi, au participat doar elevi de liceu.

"MATEMATICA E MATEMATICĂ"

Şcoală plus matematică egal durere: cam aşa iese rezultatul pentru mulţi elevi de şcoală sau de liceu care nu înţeleg de ce e nevoie să ştie cum se calculează pătratul ipotenuzei, ce e cu cosinusul şi sinusul, ori alte formule greu de pătruns de minţile lor. Pentru Omer Cerrahoglu a fost invers dintotdeauna, pentru că altfel nici nu ar fi putut să obţină performanţele de până acum. "Matematica nu se poate compara cu nimic. Matematica e matematică", a declarat adolescentul. Recunoaşte deschis că a depăşit de mult timp faza problemelor din manualele, iar acum rezolvă subiecte care îi pun în impas şi pe matematicieni.

"Nu am avut un moment Evrika din care să zic: «Îmi place matematica!». Pe la 5-6 ani am început să fac calcule tot mai complicate. Mă ajuta mama, mă ajutau bunicii... Apoi, de unul singur", a spus Omer. Completarea a venit din partea mamei sale, care a recunoscut că nu şi-a dat seama imediat de talentul pentru matematică al băiatului ei. Asta, până în momentul în care, prin clasa a IV-a, nu a mai reuşit să ţină pasul cu el, deşi este absolventă de Politehnică.

"Nu m-am ocupat în mod special de el. Eu aveam serviciu. Mai stăteam să îi explic. Îi spuneam cum să intre în problemă şi cât de important e, pentru că apoi rezolvarea vine de la sine. A început prin clasa a II-a să participe la concursurile de matematică, la Kangurul, iar atunci efectiv a explodat. În clasa a IV-a m-a depăşit. Nu am fost eu superolimpică, dar am făcut matematică şi în facultate. Am stat şi m-am gândit atunci. Mi-am dat seama că are un talent special. E vorba de raţionamente, de logică, de rapiditatea gândirii", a spus mama lui Omer Cerrahoglu.

TREI ELEVI SUB 15 ANI
La sclipirea nativă pentru matematică se adaugă însă şi ambiţia pe care olimpicul internaţional şi-o recunoaşte. În cazul său, reuşita este o combinaţie între dorinţa de a fi cel mai bun şi dragostea pentru matematică. "În toate îmi place să fiu primul. Nu sunt tot timpul, dar în general mă străduiesc să fiu", recunoaşte sincer Omer. El spune că a plecat de acasă cu gândul să ia argintul la OIM de la Bremen, dar în prima zi a concursului a vrut aurul şi a rezolvat problemele cu gândul să obţină locul I.

Nu a fost deloc simplu să atingă această performanţă, pentru că la Olimpiada Internaţională din Germania au fost 573 de elevi din 104 ţări, din care doar el şi încă doi băieţi aveau sub 15 ani: un elev de 13 ani din Albania şi copilul-vedetă de 9 ani din Peru, care a obţinut bronz la ediţia 2009 a OIM. Cu un total de 33 puncte din 42 posibile, Omer a obţinut medalia de aur.

Toţi participanţii au susţinut problele în acelaşi timp. Au fost băgaţi într-o singură sală, având la dispoziţie patru ore şi jumătate pentru rezolvarea problemelor primite, mai întâi cele uşoare, apoi cele mai grele şi, în final, cele care au şi făcut departajarea concurenţilor. Oficial, anul acesta s-a dat şi cea mai grea problemă de când se organizează competiţia, pe care doar trei elevi au reuşit să o rezolve. Omer a obţinut 3 puncte la aceasta, ceea ce i-a şi asigurat medalia de aur. "Poate că am fost eu pe idee. Am avut acea sclipire", a spus modest băimăreanul.

"Mi-a plăcut concursul. Mi-au plăcut subiectele. Au fost pe gustul meu. Unele probleme nu îmi plac. Acestea au fost aşa cum am vrut, chiar dacă nu au fost uşoare. Ca să rezolvi o problemă trebuie să ai ideea, sclipirea. E şi o chestie de raţionament, dar şi de inspiraţie. Cum să explic... Totul este să simţi problema. În cazul ăsta, e sigur că ea nu rămâne nerezolvată", a explicat Omer.

45 DE MINUTE PENTRUCEA MAI GREA PROBLEMĂ

Elevul din Baia Mare nu a fost lipsit de emoţii, chiar dacă a spus că acestea nu îl copleşesc înainte de concursuri, singurele momente mai tensionate fiind până vede subiectele. "Eu am fost RO6, după număr. Am intrat toţi într-o sală şi m-am simţit, brusc, micuţ. Fiecare a avut banca lui. Ni s-a dat plicul cu subiectele, foile de examen şi nişte bileţele, să le folosim în caz că aveam nevoie de foi în plus, să ieşim afară, să bem apă. Am aşteptat să văd subiectele. Bine, contează şi starea psihică, pentru că, dacă eşti prost dispus, dacă ai o pasă proastă, sigur nu ai randament. Eu nu am avut probleme de genul ăsta. Când eram mai mic de tot mai aveam emoţii, dar acum nu."

Şi, totuşi, un impas a existat pentru Omer la ediţia jubiliară a OIM. A fost o problemă, dintre cele grele, care i-a dezarmat pe cei mai mulţi dintre concurenţi. Băimăreanul a spus că a pierdut o oră, pentru că a trebuit să refacă desenul de la geometrie de la o problemă anterioară, iar pentru rezolvarea celui mai dificil punct i-au mai rămas doar 45 de minute.

"Să găsesc ideea, să găsesc soluţia ca să ajung la rezultat a fost ca cireaşa de pe tort. Dacă reuşeam să o fac pe aceea până la capăt eram printre primii 10, iar dacă nu mai reuşeam pierdeam aurul şi aş fi fost sincer dezamăgit. Mental, pe autobuz, în drumul spre locul de cazare am refăcut problema respectivă. Mi-am dat seama că e bine. Chiar am schiţat cu mâna un desen în aer. Apoi, m-am consultat şi cu alţii şi am văzut că soluţia era cea bună", a declarat micul geniu al matematicii, pentru care Ministerul Educaţiei a trebuit să schimbe regulile de desfăşurare a olimpiadelor în România ca să îi permită participarea la o categorie de vârstă mai mare decât a lui. De altfel, şi la OIM 2009 a concurat cu elevi de 17-18 ani, care au la activ mai multe participări la olimpiade. Un exemplu este şi Mădălina Perşu, cealalaltă componentă a lotului României, care a obţinut medalia de aur şi care a absolvit anul acesta liceul. Ea a reuşit să fie pe primul loc după două participări consecutive. Acest lucru i-a asigurat viitorul, pentru că din toamnă va fi studentă la celebra Universitate Harvard.

LA LICEU, ÎN BAIA MARE

Omer Cerrahoglu nu se gândeşte deocamdată la ce facultate va studia, dacă o va face în ţară sau în străinătate. În prezent el oscilează între Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" şi Colegiu Naţional "Gheorghe Şincai", ambele din Baia Mare. De "Lucaciu" este ataşat, pentru că aici învaţă din clasa a V-a, îşi ştie profesorii, are prieteni. "Şincai" e alternativa. "Nu mă gândesc încă la viitorul îndepărtat. Am doar 14 ani. Nu ştiu ce o să fac peste 10 ani, dar sigur o să fac ce îmi place. Acum, în vacanţa asta, sigur nu o să fac prea multă mate. În plus, o să mă distrez. Am fost tot pe drumuri din martie încoace, pentru că am participat la Balcaniadă, apoi am fost în tabăra de pregătire de la Poiana Pinului, apoi în Germania. M-am cam săturat. Nu de concursuri, ci de drumuri", a declarat adolescentul. De la toamnă însă îşi va relua pregătirile, pentru că "sclipirea" trebuie întreţinută prin exerciţiu.

Totuşi, nu vrea să fie precum elevii din China, pe care i-a comparat cu nişte roboţi, când a aflat că înainte cu 365 de zile de Olimpiada Internaţională nu fac altceva decât pregătiri. "Îşi îngheaţă anul şcolar şi fac numai matematică. Nu aş putea să fac aşa ceva. Eu învăţ cât de cât şi la celelalte materii. Nu învăţ de 10, dar sunt de nota 10, poate şi pentru că îmi place să fiu primul. Când fac probleme la mate ascult Crunk. Când mă pregătesc pentru celelalte materii nu pot să ascult muzică", a mai spus Omer, care a recunoscut că este serios în ceea ce face şi că până şi când a făcut înot sau dans sportiv a fost interesat să le facă aşa cum trebuie.

În palmaresul băiatului există patru locuri I obţinute la olimpiadele naţionale de matematică (de fiecare dată cu punctaj maxim). În 2008, a luat aurul la Balcaniada de matematică de juniori. În acest an, a dobândit medalie de argint la Balcaniada de matematică pentru seniori şi medalia de aur la cea pentru juniori, dar a obţinut şi medalia cea mai importantă de până acum: aurul la OIM 2009.

Locul 3 în Europa
Olimpicii români au cucerit şase medalii - două de aur, două de argint şi două de bronz - la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Câştigătoare a unei medalii de argint la ediţia precedentă, Mădălina Elena Persu, absolventă a clasei a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a obţinut în acest an medalia de aur. Aceeaşi performanţă a reuşit-o şi Omer Cerrahoglu, absolvent al clasei a VII-a la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Medaliile de argint au intrat în posesia lui Andrei Deneanu şi Francisc Bozgan, ambii elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, în timp ce medaliile de bronz au ajuns la Tudor Pădurariu, de la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Oneşti, respectiv Marius Tiba, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Concursul din acest an a reunit peste 600 de concurenţi din 104 ţări. În ierarhia neoficială pe naţiuni, ţara noastră a ocupat locul 3 în Europa şi 13 în lume.

Recunoscuţi în lume
Performanţa lui Omer Cerrahoglu nu este singulară. O medalie de aur, una de argint şi două de bronz reprezintă palmaresul lotului olimpic al României la a 41-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 18-27 iulie 2009, în Marea Britanie (Cambridge). Posesor al unui palmares impresionant la competiţiile internaţionale la care a participat începând cu 2005 (cinci medalii, dintre care două de aur şi trei de argint), Vlad-Alexandru Puşcaşu, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare a cucerit medalia de aur. Trebuie menţionat şi faptul că Vlad-Alexandru Puşcaşu a obţinut al patrulea punctaj din concurs. Medalia de argint a fost câştigată de Constantin Giurgiu, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca. Doi ieşeni, Vlad Simon Luca (cls. a XII-a la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă"), respectiv Tudor Bălan (cls. a XI-a la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi") au obţinut medaliile de bronz.

×