x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mort din cauza unei perechi de adidasi

Mort din cauza unei perechi de adidasi

27 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Niste amarati de adidasi - acesta a fost motivul ce a stat la baza declansarii celui mai grav incident petrecut in inchisorile romanesti dupa 1989. Ironia sortii - adidasii au fost gasiti in timp ce detinutii ardeau de vii. Intentia celor sase minori "rasculati" in Penitenciarul de minori Craiova nu a fost aceea de a se automutila sau sinucide, ci doar aceea de a incerca sa-i "intimideze" pe gardieni, astfel incat acestia sa le arate mai mult "respect". Ironia sortii - adidasii de la care a pornit "razmerita", rataciti prin magazia penitenciarului, au fost gasiti cam in acelasi timp in care detinutii ardeau de vii.
CRISTIAN VASILCOIU

Iresponsabilul gest s-a soldat cu urmari grave: moartea unuia dintre detinutii minori, ranirea grava a alti patru, dar si ranirea unui gardian care incerca sa-i salveze. Repercusiunile ar putea fi insa mult mai mari, caci pe la Craiova se tot "perinda" in ultimele zile fel si fel de comisii de ancheta din Capitala. "Nici nu mai stiu cine si de unde sunt domnii anchetatori. Atat sunt de obosit" este replica comandantului PMT Craiova, Marinel Candidatu.

GRESELI. Sanctiunile sunt, parca, inevitabile, mai ales ca procurorii doljeni au facut deja critici fata de modul in care au reactionat gardienii. "Incaperea arsa a fost curatata, dupa incident, fiind alterate probe importante. Nu trebuia sa fie facut asa ceva. Mai mult ca sigur va fi declansata o ancheta, pe linie interna, fata de acest aspect", precizeaza magistratul Robert Kelemen, ofiter de relatii publice al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. In plus, Parchetul nu a fost informat in legatura cu evenimentul de catre directia penitenciarului.

POVESTEA. Lucian Mititelu, detinutul scapat fara nici o zgarietura din celula incendiata, confirma ca totul a pornit de la adidasi. "Plesa s-a intors in camera si a zis ca gardienii nu vor sa-i dea coletul cu adidasii trimisi de acasa. El, fiind sef de camera, a propus sa facem ceva ca sa-i intimidam, sa stie cu cine au de-a face, pentru ca, pe viitor, sa nu ne mai opreasca pachetele. Ajutorul sau, Stamate, a venit cu ideea spargerii geamurilor si a incendierii saltelelor. Nici ceilalti si nici eu n-am comentat nimic, ca doar ei doi erau sefii. Am asezat saltelele din burete la fereastra, ca sa nu se intinda focul in toata camera. Am umplut si niste sticle cu apa, in caz ca se extinde. Am blocat usa de la intrarea in celula, apoi Stamate a spart geamurile si a dat foc la saltele cu o cutie de chibrituri. Saltelele au luat foc prea repede, nu le-am mai putut stinge. S-a facut foarte cald si nu puteai respira. Ei au incercat sa deblocheze usa de la celula si sa tipe dupa ajutor. Nu mai puteam respira aerul fierbinte, asa ca m-am bagat sub un pat, pe burta, si mi-am pus o haina pe cap. In momentul in care gardienii au reusit sa intre in celula, s-a facut o flama puternica, cred ca din cauza curentului creat. Atunci au ars toti. Eu, fiind pe burta, sub pat, am scapat", isi aminteste Lucian Mititelu.

INTERVENTIA. Seful de tura, capitanul Nicolae Balan, a fost unul dintre gardienii care au incercat sa-i salveze pe detinuti. Si el isi aminteste, cu lux de amanunte, ceea ce s-a intamplat vineri dupa-amiaza. "Nu puteam vedea inauntru, caci blocasera intrarea cu un cuier din pal, usa de la toaleta si paturi. In momentul in care ii raportam, telefonic, ofiterului care asigura comanda unitatii despre incident, am auzit tipete, apoi a inceput sa iasa fum pe sub usa. Atunci am luat decizia de a forta intrarea, caci altfel am fi stat sa negociem cu ei, sa le ascultam doleantele. Pana sa spargem baricada a mai durat cateva minute. Initial, nu ne-am dat seama cat de grav sunt raniti, caci au iesit toti pe picioare. Abia la cabinetul medical, doctorul a realizat ca sunt grav raniti si a chemat ambulanta. Cinci dintre cei sase detinuti din celula arsa au fost transportati la spital", declara cpt. Nicolae Balan.

VICTIME. Adolescentul care a incendiat celula si-a pierdut, din pacate, viata sambata dimineata, in Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. Viorel Constantin Stamate isi serbase a 17-a aniversare acum cateva zile. El a decedat din cauza arsurilor de gradul IV, suferite pe mai mult de 50% din suprafata corpului. Ionut Dumitru Plesa, din Cisnadie-Sibiu, Attila Nica Szasz, din Uries-Harghita, Marius Poenaru si Marian Florin Galan, ambii din Cugir-Alba, toti de 17 ani, se afla in continuare internati in stare grava. Medicii declara ca detinutii au fost stabilizati, insa evita sa se pronunte asupra sanselor de supravietuire ale fiecaruia dintre ei. Pe la poarta spitalului, rudele adolescentilor sunt disperate. "Nu ne spune nimeni nimic. Dormim de atatea nopti pe aici, pe ciment... De la penitenciar nu a vorbit nimeni cu noi, domnii doctori evita sa spuna ceva concret. Suntem sase frati si surori si nu avem parinti. El e fratele cel mai mic si a fost arestat in februarie, pentru ca a furat 70.000 de lei. In ultima scrisoare trimisa zicea sa-i trimitem cat mai repede macar un pachet, ca altfel il omoara. Nu a scris daca alti detinuti sau domnii gardieni", se plange Mihaela Vitan, 32 de ani, sora lui Marian Florin Glavan.

INCERTITUDINE

"Dormim de atatea nopti pe aici, pe ciment... De la penitenciar nu a vorbit nimeni cu noi, domnii doctori evita sa spuna ceva concret. El e fratele cel mai mic si a fost arestat in februarie, pentru ca a furat 70.000 de lei" - Mihaela Vitan, sora detinut spitalizat

PREGATIRE

"Am asezat saltelele din burete la fereastra, ca sa nu se intinda focul in toata camera. Am umplut si niste sticle cu apa, in caz ca se extinde. Am blocat usa, apoi Stamate a spart geamurile si a dat foc la saltele cu o cutie de chibrituri" - Lucian Mititelu, detinut

MASURI

"Atunci am luat decizia de a forta intrarea, caci altfel am fi stat sa negociem cu ei, sa le ascultam doleantele. Pana sa spargem baricada a mai durat cateva minute. Initial, nu ne-am dat seama cat de grav sunt raniti, caci au iesit toti pe picioare" - cpt. Nicolae Balan, sef de tura

SUB OBSERVATIA ORGANIZATIILOR INTERNATIONALE

Organizatiile pentru drepturile omului sunt ingrijorate. Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, afirma ca cei vinovati de incident ar trebui sanctionati sever. Presedintele Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Monica Macovei, anunta ca organizatia va demara propria ancheta, avand suspiciuni legate de varianta prezentata de conducerea penitenciarului.
×
Subiecte în articol: special