x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Actriţa româno-chineză care îi îndulceşte pe englezi

Actriţa româno-chineză care îi îndulceşte pe englezi

de Irina Stoica    |    04 Noi 2015   •   21:52
Actriţa româno-chineză care îi îndulceşte pe englezi

Frumoasă, exotică, dezinvoltă şi creativă, părea că a găsit în îmbinarea dintre modă şi actorie direcţia care i se potrivea. A pozat, a bifat prezentări de modă, a luat cursuri de actorie în Statele Unite şi a jucat în România în câteva seriale şi emisiuni TV de succes. Exact când părea că şi-a netezit drumul în showbiz, Xing Elena Ling şi-a resetat toate planurile şi le-a pus în slujba pasiunii pentru cofetărie şi patiserie. S-a mutat la Londra, unde a lucrat deja la câteva dintre restaurantele faimoase.

Minunile dulci care ies din mâinile lui Xing se cer savurate cu toate simţurile. Şi îţi vine greu să o crezi pe tânăra de 34 de ani când spune, cu toată dezinvoltura, că nu e câtuşi de puţin dependentă de zahăr. În cofetărie şi patiserie a reuşit să găsească echilibrul între spiritul ei creativ, de artist, şi precizia şi rigoarea fără de care, în meseria pe care şi-a ales-o, totul ar fi un fiasco. „Cofe-tăria, patiseria înseamnă chimie! Îmi place tehnica, îmi place exactitatea, iar creativitatea mi-o folosesc din punct de vedere estetic şi al combinării gusturilor. Mi-ar fi plăcut să încep mai devreme, pentru că e foarte multă informaţie de asimilat şi, bineînţeles, multă practică”, îşi descrie Xing, pe scurt, alegerea făcută. O alegere care deja a purtat-o prin câteva restaurante londoneze foarte bine cotate, inclusiv într-unul dintre localurile din grupul faimosului Gordon Ramsay. Specializare de la Popeşti-Leordeni la Paris Reconversia ei profesională a lui Xing a început în urmă cu doi-trei ani. Nici ei nu îi e clar care a fost punctul de plecare. Ceea ce pare, din exterior, drept o tranziţie bruscă de la actorie la cofetărie a fost, de fapt, un traseu parcurs pas cu pas. În stilul „văzând şi făcând”. Totul a plecat însă de la un fel de joacă. Pentru prieteni. „Dintotdeauna mi-a plăcut să gătesc pentru prieteni, în special prăjituri. Cum job-urile de actorie sunt, majoritatea, pe colaborare, am vrut să fac şi altceva pe lângă actorie”. Aşa a apărut, în 2010, primul ei proiect în domeniu - „MeiMei”. Sub acest nume a început să producă şi să vândă primele prăjituri. Apoi a vrut mai mult. „M-am interesat dacă se pot urma cursurile unei şcoli, dar ca şi cofetar nu am avut prea multe opţiuni, aşa că am început să caut şi să încerc reţete de pe internet, Youtube, bloguri şi cărţi. Într-un final am găsit un curs în Popeşti-Leordeni acreditat de Ministerul Educaţiei şi aşa am învăţat bazele”. A trecut la nivelul următor în 2014. A decis să urmeze cursurile şcolii de patiserie franceză „Le Cordon Bleu”, cu sucursale în toată lumea. „Am fost acceptată la un stagiu la o patiserie din Paris şi a fost o experienţă extraordinară, dar am avut mici probleme de limbă. Eu nu ştiam bine franceza şi cei cu care lucram nu ştiau bine engleza. La şcoala Le Cordon Bleu din Paris se preda în franceză şi există traduceri, dar, neştiind limba foarte bine, cred că aş fi pierdut din informaţie”. Aşa se face că Xing şi Londra s-au ales, din nou, una pe profe-sori francezi şi englezi şi se preda în limba engleză. A fost o şcoală grozavă, în care am învăţat majoritatea tehnicilor şi produselor franceze, am avut cursuri teoretice despre ingrediente, cursuri practice şi examene susţinute în bucătărie, demonstraţii ale profesorilor, cursuri de curăţenie şi igienă, absolut tot pentru ca un începător să fie pregătit să lucreze într-un laborator sau bucătărie comercială”. Atuul ingredientelor asiatice Odată ce a văzut şi gustat oferta Londrei, a decis să se stabilească în cosmo-polita capitală a Marii Britanii. Iar familia i-a oferit susţinere totală şi de această dată, aşa cum a făcut-o în toate ocaziile când şi-a dorit să facă ceva nou. Româncă, dar cu bunic chinez, Xing se încadrează fără probleme în diversitatea culturală londo-neză. Şi ştie să se folosească şi în profesie de acest melanj. Ingredientele asiatice sunt unul dintre atuurile ei. „Pentru că am studiat patiseria clasică franceză sunt adepta prăji-turilor clasice făcute foarte bine, dar bineînţeles că experimentez cu diferite ingrediente, cum ar fi cele asiatice, care pot moderniza produsul”. Pentru ca tabloul multicultural să fie perfect, tânăra din România cu 25% ADN chinez lucrează la Londra pentru o firmă cu nume franţuzesc. „Ohlala” e o companie specializată pe macaron, iar Xing colaborează în calitate de freelancer. Şi-a găsit locul aici, după ce a lucrat în restaurante precum Goats in Chelsea, Bread Street Kitchen - Gordon Ramsay Group, Roka - Japanese Restaurant. Pentru ea, capitala Marii Britanii s-a dovedit, până acum, plină de oportunităţi. „Aici se încurajează foarte mult micii întreprinzători independenţi, locali, organici, handmade, homemade. Bineînţeles, ai nevoie să te înre-gistrezi şi să ai anumite certificate, dar sunt mai uşor de obţinut şi ţi se oferă ajutor şi consultanţă în permanenţă de către angajaţii Primăriei cartierului din care faci parte. Un alt avantaj este faptul că oamenii, culturile din care provin sunt diferite, deci poţi să găseşti o nişă sau o piaţă mai uşor”, explică ea. Visul de a avea propria afacere E greu să vorbeşti cu un român stabilit la Londra fără ca discuţia să ajungă şi în zona campaniei antii-migraţie şi antiromâni care a făcut valuri în ultimii ani. În profesia lui Xing, sunt doar valuri într-un pahar cu apă. „Nu am avut nicio problemă până acum, în domeniul meu sunt atâţia oameni din toate colţurile lumii, mulţi dintre ei nici nu vorbesc engleza, şi toată lumea e tratată la fel atâta timp cât fiecare îşi face treaba. Evident că sunt şi oameni care generalizează sau au idei preconcepute, dar ei nu sunt majoritatea şi nu trebuie să-ţi pierzi timpul cu ei”. Nu că fosta actriţă ar avea, oricum, timp de pierdut. Fiecare zi înseamnă experienţe noi şi învăţăminte noi. „Este una dintre cele mai frumoase perioade, dar şi cea mai grea din viaţa mea. Am învăţat foarte multe lucruri, am întâlnit oameni deosebiţi, am văzut multe locuri. Sunt experienţe pe care nu aş fi avut ocazia să le trăiesc dacă nu veneam aici. Îmi este foarte dor de familie, de prietenii de acasă şi de Bucureşti. Dar nu simt că am sacrificat sau abandonat ceva neapărat, pentru că am câştigat alte lucruri în schimb. Atât Bucureştiul, cât şi Londra au avantajele şi dezavantajele lor, iar pentru moment, din punct de vedere profesional şi personal, Londra are mai multe avantaje”. Cu avantajele şi dezavantajele sale, România ar putea fi, în viitor, piaţa unde Xing să pună în valoare tot ce învaţă la Londra. Nu se grăbeşte însă să îşi facă planuri de viitor. A văzut cât de repede se pot schimba. Visează însă la o afacere proprie. „Ideal ar fi să am cofetăria, brutăria sau cafeneaua mea, unde să vând produse proaspete şi să organizez cursuri, ceaiuri, întâlniri... Am foarte multe idei, care sunt inspirate de lucrurile care se întâmplă aici şi care sunt foarte diversificate, se înnoiesc şi se schimbă continuu. Ideea de bază este că vreau să fac prăjituri, indiferent de spaţiu şi timp.”


×