x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Bişniţă cu acte de erou

Bişniţă cu acte de erou

de Sergiu Cora    |    28 Aug 2015   •   16:09
Bişniţă cu acte de erou

Gesturile eroice din 1989 au ajuns obiect de tranzacţie. Cine vrea să cumpere drepturi de revoluţionar o poate face ca la piaţă. Riscul este de 10 ani de înschisoare, dar avantajele sunt foarte tentante.

De asta este sigur şi cetăţeanul care vinde drepturi de care ar trebui să se bucure doar un erou ce a luptat la Revoluţie. Omul a postat un anunţ pe internet şi a fost sigur că se vor arăta mulţi doritori. Printrei ei m-am numărat şi eu. Aveam trei ani, în ’89, atunci când pe străzile Bucureştiului se murea pentru libertate. Am vrut, totuşi, să aflu cum aş putea să beneficiez de drepturile unui revoluţionar. M-am întâlnit cu vânzătorul în marginea Capitalei şi, la colţ de stradă, am pus la punct afacerea.

„Zece mii de euro, dacă te interesează dreptul pentru teren, deci e ultimul preţ, că nu stau...
Deci, fără zece mii, nu-l dau!”

Omul, un bărbat de vreo 35 de ani, bine făcut şi tatuat pe aproape tot corpul, mărturiseşte că nu a avut nici o legătură cu Revoluţia din 1989. În schimb, a pus mâna pe certificatul de revoluţionar al viitorului socru şi îmi spune direct că preţul nu este negociabil. Bărbatul face comerţ fapt cu drepturile pe care documentul le oferă şi jură că are clienţi pentru fiecare în parte.

„Deci, pe mine m-a sunat foarte multă lume... Unul vrea pentru magazin, altul pentru spaţiu comercial. Îţi dai seama, nu plăteşti nici o taxă, nici un impozit. Adică, să ne înţelegem, astea (certificatele de revoluţionar n.n.) nu se cumpără, dar tu dacă îmi dai banii, faci ce vrei pe numele socrului.”

Cu alte cuvinte, aşazisa negociere pe care o purtam era ilegală. Totul se făcea la mica înţelegere şi orice activitate aş fi desfăşurat, conform certificatului de revolutionar aş fi făcut-o pe numele şi pe încrederea titularului de drept al actului. Bărbatul garantează, însă, cu propria onoare că odată ce am bătut palma nu voi fi înşelat.

“Nu se pune problema că o să îţi iau eu terenul sau altele… Suntem oameni de cuvânt.”

Pentru mulţi oferta e tentantă, asta dacă te gândeşti la drepturile oferite de certificatul de revoluţionar. Pe lângă posibilitatea de a cumpăra un teren de la stat pe un preţ de nimic, actul te scuteşte de taxe şi impozite în cazul în care demarezi o afacere, ai dreptul la spaţii comerciale cumpărate sau închiriate la preţuri minime, accesul gratuit al copiilor în toate instituţiile de învăţământ ale statului sau acordarea unei subvenţii de 50% din dobânda unui credit bancar de până la 20 de mii de euro. Legea spune însă că numai titularul se poate bucura de toate acestea iar orice acţiune suspectă privind drepturile de revoluţionar te poate băga chiar şi zece ani în puşcărie.

“Certificatul de revoluţionar nu se poate vinde. Legal, nu poţi să vinzi un certificat care este nominal şi nu este transmisibil.” Radu Sora, avocat

Despre tranzacţiile cu actele de erou din 1989 am întrebat şi la Secretariatul pentru Problemele Revoluţionarilor, instituţie subordonată direct Guvernului. N-am primit însă nici un răspuns dar mi-a fost sugerat să abandonez subiectul, pentru că nu voi ajunge la nici un rezultat.
Astfel, acest tip de afaceri, chiar dacă sunt ilegale, nu par a fi controlate de nimeni, aşa că de drepturile de erou pot beneficia, în ţara noastră şi cei care la Revoluţia din ’89 nu erau nici măcar născuţi.

 

×