x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Exclusiv. Regal cu fotografii de la 1900. Tânărul principe Carol al II-lea în ipostaze inedite, lustragii, opincari, bragagii, birjari, sacagii

Exclusiv. Regal cu fotografii de la 1900. Tânărul principe Carol al II-lea în ipostaze inedite, lustragii, opincari, bragagii, birjari, sacagii

de Cristinel C. Popa    |    15 Iun 2015   •   07:20
Exclusiv. Regal cu fotografii de la 1900. Tânărul principe Carol al II-lea în ipostaze inedite, lustragii, opincari, bragagii, birjari, sacagii

O mică parte din aproximativ 400.000 de fotografii de colecție alb-negru. Imagini oferite publicului de George Eastman House Publishing Trust și realizate de fotograful francez Charles Chusseau-Flaviens în România, între anii 1900 și 1920. Fotografii cu familia regală, în special Carol al II-lea, foarte tânăr, instantanee ce datează de la începutul secolului trecut. Prințul Carol din profil, cu un pulovăr a la Petre Roman. Adolescent, cu racheta de tenis în mână. Îmbrăcat în costum cu specific nemțesc, în pantaloni scurți. În costum de școală, cu șapcă pe cap și gentuță pe umăr. În costum închis la culoare, cu mâinile în buzunare, în curtea Castelului Peleș. Cu îmbrăcăminte militară, cu baioneta la armă. Cu profesorul de fizică, făcându-și temele. Cu pălărie și cravată lungă, alături de Maria, ambii călare, pe dealurile din aceeași curte de la Peleș. Alături de Prințesa Elisabeta, în haine militare. Pe sanie, ceva mai în vârstă, cu prietenii. Sunt fotografii ale lui Carol al II-lea. Dar sunt și altele, cu alte personaje importante, politicieni sau țărani, militari, bucureșteni, vânzători. De exemplu, instantanee cu Principele Carol I, prințul Nicolae, la vârsta pantalonilor scurți, în mână cu lesa unui cățel negru, drăgălaș.

Ori cu Prințesa Maria, pe scări, cu doi câini. Apoi Regina Maria la maturitate, la fel, cu un cățel în brațe. Iată și alte instantanee: țărani îmbrăcați în costum popular, cu opinci în picioare, cu pălării negre pe cap. Cu bunde mițoase, femei cu broboade albe pe cap/ basmale. Sacagii (vânzători de apă potabilă). Vânzători de bragă, de flori sau alte delicatețuri de la țară. Un călugăr însoțit, în fața sediului Ziarului Conservatorul. Lucrători ce umblau cu butoiul voluminos din lemn al Serviciului Municipal aprovizionând populația cu apă potabilă (în majoritatea locațiilor nu exista canalizare modernă cu apă pe atunci). O nuntă în care mirii erau deplasați cu un car cu boi, un măturător îmbrăcat cu o cămeșoaie albă lungă, încins la brâu, dar în picioarele goale.

Un vânzător de mături, lustragii, vânzători ambulanți de păsări

O familie înstrărite pe un cerdac făcându-și siesta: citind un ziar și servind câte ceva. O poză cu cucoane și boiernași… Apoi, o fotografie făcută la o moșie și în care apar țărani cu căciuloaie înalte pe cap ce stau la masă; servitorii le aduc, în coșuri, droburi mari de pâine, urmând să aducă și mâncarea propriu-zisă. Un car cu boi lângă care se văd țărani opincari, pe Calea Victoriei. Negustori țărani de păsări, echipați cu două coșuri cu plase atârnând pe umeri. Militari, soldați călare. Muncitorii la culesul viei. Țărani lângă o căruță cu boul dezhămat, așezați în jurul unui foc la care gătesc pe pirostrii ceva de mâncare, într-o oală.

Surprind, de asemenea, la modul pozitiv, instantaneele realizate în București: Banca Națională a României, pe bulevard, la Universitate, un călugăr însoțit, aproape de redacția Ziarului Conservatorul. Polițiști. Birje. Birjari cu atelajele parcate. Un vânzător de covrigi și altul (turc) de bragă, acoperit pe cap cu vestitul fes otoman. Lustragiul - cel ce făcea luciu încălțărilor - pentru cei care nu știu. Lucrători de la serviciul de salubritate în opinci împingând tomberonul de gunoi pe o stradă pavată (cu macadam) a Bucureștiului. Un vânzător de mături. Lăptăria Națională în fundalul unei poze cu negustori de păsări, cu coșărcile largi goale. Apoi un recrut tuns la zero în armată.Militari în fața unei case țărănești. Un ofițer bând apă dintr-o marmidă. Un soldat în postul de pază. Câțiva țărani copii, elevi, cu căciuli voluminoase pe cap, stând într-o bancă lungă de lemn, cu doamna învățătoare în spate. O nuntă cu mirii costumați în port popular românesc. Trași de o pereche de boi înhămați la un car ce poartă o copertină, ca un baldachin țărănesc, din stuf. Țigani. O adunare pe scările unei instituții importante în care se disting câțiva domni eleganți cu joben. Măicuțe, călugări. Și multe altele. E un adevărat regal cu fotografii de colecție, merită să le urmăriți! Într-un fel, vizionându-le, e ca și cum ai evada în timp, pe vremea bunicilor. Pe firul de meseriaș al ochiului fotografic, acolo, aerul pare mult mai respirabil. Razele soarelui sunt parcă mai… dulci. Alb și negru. Negru și alb.

Portret

Charles Chusseau-Flaviens a fost un fotojurnalist francez active în special în anii 1890-1910. El s-a numărat printre primii fotografi ce au furnizat imagini pentru agențiile de presă. Instantaneele surprinse de artist se leagă de istoria multor țări europene, dar șI din Orientul Mijlociu, Africa sau SUA. El este faimos pentru portretele intime realizate membrilor familiilor regale europene, personalități politice dar și celebrități din alte domenii. A surprins cu pricepere și viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți, în epocă. Din păcate s-au păstrat puține date biografice despre Chusseau-Flaviens.

 

×
Subiecte în articol: carol al ii-lea