x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romani pe termen limitat

Romani pe termen limitat

28 Noi 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
Sunt aici, traiesc printre noi sau cu noi, mananca mamaliga si sarmale si cedeaza usor la sarmul romanesc. Au ales Romania pentru ca viata aici era mai ieftina sau poate pentru ca totul a fost o provocare. Unora le-a venit pur si simplu randul, le-a fost repartizata Romania, pentru ca si aici trebuia sa vina cineva. Refugiati, exilati, studenti, oameni de afaceri, diplomati, acestia sunt strainii de langa noi, expatii.
SUMAR
Click pentru a mari imaginea
BOSII

Investitiile in Est si delocalizarea marilor companii occidentale au insemnat o cotitura in viata pentru zeci de oameni nevoiti sa se adapteze la ritmul nostru. Bosii multinationalelor din Romania stiu un singur lucru: "Ca investitor, e bine sa fii aici primul, inaintea celorlalti". Viata aici e-o permanenta agitatie: femeile-s frumoase, mancarea multa si buna, traficul infernal. Nu-i usor sa fii roman, chiar si pe termen scurt.

.

.

CHINEZUL LI, ZIARIST EROU

Dezvaluirile lui Li Jian Hua despre mafia chineza din Bucuresti i-au adus un glont in spate. El, in loc sa se cuminteasca, a continuat sa scrie despre toate ticalosiile Triadelor. A castigat: mafiotii au fugit, iar el a ramas. Face afaceri, face copii, mananca si el sarmale, joaca fotbal, construieste capitalismul romanesc. Domnul Li e chinez de Colentina. Si patroneaza o revista saptamanala cu tiraj de 1.000 de exemplare, pe care o distribuie in fiecare sambata, in targ, la "Europa".

.

SCOLITI IN ROMANIA

Inainte de Revolutie, erau cu miile. Veneau aici sa-nvete, pentru ca viata era ieftina, iar scoala de nivel inalt. Acum sunt mai putini, ca si dolaru-i in scadere. Dar tot mai vin. Ca-s mititeii buni si viata-i palpitanta, iar banii babacului inca ajung pentru plata chiriei si un trai relativ decent. Studentii straini recunosc: "Aparatura nu e cea mai moderna, dar profesorii sunt cei mai buni la voi".

.

.

.

.

Romani pe termen limitat

EDITORIAL - MARINA CONSTANTINOIU
Sunt aici, traiesc printre noi sau cu noi, mananca mamaliga si sarmale si cedeaza usor la sarmul romanesc. Au ales Romania pentru ca viata aici era mai ieftina, sau poate pentru ca totul a fost o provocare. Unora le-a venit pur si simplu randul, le-a fost repartizata Romania, pentru ca si aici trebuia sa vina cineva.

Refugiati, exilati, studenti, oameni de afaceri, diplomati, acestia sunt strainii de langa noi. Cateva mii de chinezi, turci, sirieni, iordanieni, irakieni, iranieni, africani si altii. Au venit aici sa invete, au trait bine din bursele lui Ceausescu, si-au gasit neveste si au o droaie de copii. Acum au cate-o afacere, din care supravietuiesc. Nu mai pleaca, pentru ca, intre timp, Romania a devenit Occidentul lor.

Unii dintre ei au devenit, poate, mai romani ca noi. Mai atasati de o tara in care au venit sa traiasca o vreme, dar pe care au inceput s-o-ndrageasca si de care nu au avut inca puterea sa se desparta. O tara in care si-au gasit fericirea, in care au invatat, in care si-au intemeiat o familie sau o afacere si in care au cunoscut succesul sau ghinionul. Ei au ales Romania.

Unde locuiesc ei, cat ii costa, unde se distreaza si cati bani pun deoparte, ce cred despre Romania si romani, ce a insemnat trecerea de la dictatura la democratie, toate aceastea, intr-o editie de colectie dedicata strainilor de langa noi. Sau, altfel spus, romanilor pe termen limitat.
×
Subiecte în articol: special romania