x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ruga la Patriarhie

Ruga la Patriarhie

15 Noi 2004   •   00:00

PRIN FORTE PROPRII
Asaltati de credinciosi, de oameni care vor sa-si marturiseasca faptele si pacatele in fata lui Dumnezeu, preotii de la Catedrala Patriarhala se asaza si ei in genunchi in rugaciune in fiece zi de post ca orice credincios.
EUGENIA MIHALCEA

Click pentru a mari imaginea
Postul, o componenta a trairii noastre crestine, este urmat din vechime, avandu-si originile dinainte de Hristos, cand poporul evreu postea la indemnul preotilor si al profetilor, dar si mai tarziu, cand Mantuitorul a sfatuit poporul Sau sa se roage si sa posteasca pentru a fi izbaviti de cel rau.

"Este confundat cu retinerea de la anumite mancaruri, dar nu e adevarat. Postul este un complex de manifestari, de vointa pe care crestinul si asuma. Sa te rogi, sa te schimbi, sa-ti cercetezi sufletul, sa fii mai bun, mai aproape de Dumnezeu, mai intelegator cu aproapele tau." Asa vorbeste despre post parintele Irineu Dogaru.

LA MANASTIRE. Cat despre obstea manastireasca de pe Dealul Patriarhie, calugari si preoti, dar si frati si mireni care vin sa se regaseasca cu Dumnezeu in sanul bisericii, postesc la fel. Pentru ca nu exista metode de a posti. "Exista rugaciuni specifice postului, care ne indeamna la post spiritual si trupesc", adauga preotul Irineu Dogaru. Dar, pentru toti credinciosii, Biserica da dezlegare la peste, pana la 20 decembrie, in toate sambetele si duminicile, cu exceptia primei saptamani din Postul Craciunului. Si in cantinele Sfintei Patriarhii se prepara mancaruri de post de calugarite, pentru cele 30 de persoane care traiesc aici intr-o fratietate.

IN SINGURATATE. Toti participa la slujbele care se savarsesc la Catedrala, zilnic la Sfanta Liturghie si la ceremoniile religioase de duminica, atunci cand Dealul Patriarhiei este urcat de zeci, poate chiar sute de credinciosi. "In perioada postului, oamenii vin in numar mult mai mare la biserica", spune parintele Irineu Dogaru.

Si pentru ca la Patriarhie contactul cu oamenii este mult mai mare, unii preoti se retrag pe perioada postului, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, la manastire, pentru o meditatie mai profunda. Ca si mirenii, ei merg la duhovnic, isi marturisesc pacatele si in functie de spusele acestuia se impartasesc preotii, calugarii cu trupul si sangele Mantuitorului.

MANCAREA DE DULCE

Atunci cand mananci mai multa carne si mai servesti la masa si un pahar, doua de vin devii mai exaltat, mai vesel, iar inclinatiile spre o viata lumeasca se simt. In schimb, cand servesti numai mancare de post, trupul se inmoaie si inclinatiile oamenilor sunt spirituale. Asa explica parintele Irineu Dogaru (foto) nevoia de post alimentar.

DATORIE DE CRESTIN

Fiecare crestin este dator sa implineasca cele patru mari posturi de peste an. Cu toate acestea, Biserica a gasit intelegere pentru anumite categorii de oameni. Astfel, li se da dezlegare copiilor, batranilor si bolnavilor, dar si celor care au o slujba grea, care nu le permite sa tina postul alimentar. Dar esenta postului este sa te rogi.

TULBURAREA ISPITELOR

In post si diavolul te tulbura mai tare. Necuratul te ispiteste mai mult ca de obicei, sa vada daca rezisti. Asta nu inseamna ca Dumnezeu ii uita pe credinciosi in timpul postului, dar omul trebuie sa aiba puterea, sa fie capabil sa se ridice catre Cel de Sus prin forte proprii. La sfarsitul postului nu trebuie decat sa fii mai aproape de oamenii de langa tine, mai aproape de Dumnezeu.
×
Subiecte în articol: special post