x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ruina poarta numele Sulina

Ruina poarta numele Sulina

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - GLORIE APUSA

 

Sulina azi. Fie ca vii dinspre fluviu sau dinspre mare, te intampina cadavrele gloriei trecute a orasului.
VALENTIN ZASCHIEVICI

 

Ca dupa ciuma. Inca, daca n-ai vedea oameni umbland pe cheu, n-ai acosta in ruptul capului. Salupa paseste pe canal in varful degetelor, cu viteza regulamentara, sa nu zdrobeasca de bolovani barcile ancorate. Pilotul "Sfinx-ului" si mecanicul au fost, amandoi, marinari de apa sarata, pe vase de pescuit. Pentru ca flota noastra oceanica s-a dus "la fund", isi castiga existenta navigand pe apa dulce. Ii vad privind cu jale spre scheletele neterminate ale navelor din santier. Bravi barbati, amandoi. Cat ne-au plimbat, zile in sir, au dormit pe bancuta, in cabina. Nu i-am vazut mancand, dar am zarit pe-acolo niste conserve.

 

Asa-s marinarii, nu se plang de nimic. Dar ce, locuitorii Sulinei s-au plans? Au disparut pur si simplu, de-au ajuns din 40.000, doar a zecea parte. Si-au luat lumea-n cap. Pe santierul naval pasc vacile. Ce pasc printre sine? Mi s-a parut ca pietre. Fabrica de conserve de peste e locuita de ciori si lilieci. Cata vreme e pe piata, la 13.000 cutia, stavridul thailandez, cata vreme pescadoare nu mai sunt, la ce-ar folosi o fabrica de conserve?

 

Din fata, celebra cladire a Comisiunii Europene inca impune respect. In spate, pe sarma, flutura rufe. Deasupra, farul. Si muzeul lui, gospodarit de doua doamne in fata carora merita sa te pleci: cu atata har povestesc despre vremea in care Sulina era buricul Dunarii, ca uiti pentru o clipa ce-a ajuns acum. Iti arata pistoalele piratilor, binoclul lui Jean Bart sau bastonul cutarui amiral, te cuceresc, te invita in turnul farului si de-acolo, privind de sus orasul mort, pici… inapoi in realitate. Asa au adus Primariei stapanele farului, numai anul acesta, un venit de 700 de milioane. Copiii cersesc pe strada, la bar se cara, din salupa, votca. Vapoarele turcesti urca spre Tulcea. Cele vreo 60 de masini prizoniere in oras zdrangane a paguba. Inapoi, la salupa, spre canale, unde, oricum, e mai multa viata.

 

 

CIMITIRUL, OBIECTIV TURISTIC

Parca nu-i bine sa faci reclama negativa unui oras de care oricum se aude doar cand un politist zapacit isi impusca colegii. Dar te-ntrebi: ce cauta, to-tusi, turistii aici? Ii intam-pina, in pragul unei pensiuni, o fatuca altminteri atragatoare care-i indeam-na sa innopteze sub cerul liber. Gasesc, in fine, ada-post cumsecade si se indreapta catre un local de la malul apei, cautand sa manance. Li se spune sa revina… maine, pentru ca e asteptat un grup de mu-safiri. Care musafiri n-au mai aparut. Pe strazile vaduvite de lumina adie zvon de manele. Turistii gasesc un loc sa manance peste mai scump ca-n Bucuresti. Scapa nemuscati de maidanezi si poposesc in singurul loc cu-adevarat primitor: cimitirul unde se-nteleg de sute de ani ortodocsii, evreii, musulmanii si protestantii. Un cimitir cu-adevarat frumos, construit pe cosciugele zecilor de nave nestiute pe care uscatul le-a imbracat pe de-a-ntregul.

 

 

FOTO

  • PRIVIRI MIRATE. Vacile pasc in tihna in parcul industrial candva prosper al Sulinei

     

  • FARUL VECHI. Perechea lui e pe Insula Serpilor

     

  • SANTIERUL NAVAL. Vapor tras pe uscat: rugineasca in pace

     

     

    SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

     

    Geneza Paradisului

     

    Uscat nascut din preaplinul apelor

     

    Istoria "mincinosilor"

     

    Turnul Babel la gurile Dunarii

     

    Recomandarile lui Cousteau

     

    Coloniile durerii

     

    Viata ca o prada

     

    Aici, copiii imbatranesc mai repede

     

    Liane de Delta

     

    Nepotul piratilor din Caraorman

     

    Se face prea mult curent pe Dunare

     

    Ruina poarta numele Sulina

     

    Vaneaza cu ochiul

     

    Mos Ivan se roaga sa scape de peste

     

    Afaceri lacustre

     

    Razboiul Bistroe

     

    Cine si cum administreaza Delta?

     

    Pescarii migratori
  • ×
    Subiecte în articol: special