x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insecta care distruge culturile din România. Metoda eficientă prin care se poate scăpa de ea

Insecta care distruge culturile din România. Metoda eficientă prin care se poate scăpa de ea

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   20:30
Insecta care distruge culturile din România. Metoda eficientă prin care se poate scăpa de ea
Sursa foto: a1.ro

O insectă este foarte dăunătoare pentru culturile din România. Este însă foarte rezistentă.

Gărgărița frunzețlor de lucernă poate distruge culturi întregi. Apare mai ales primăvara și devorează frunzele, lăsând în urmă doar scheletele plantelor. Aceasta nu doar se hrănește cu frunzele,depune ouă pe plante, iar larvele continuă să consume planta pe măsură ce se dezvoltă.

Insecta crește repede și hibernează în sol pe timpul iernii, ieșind la suprafață odată cu încălzirea vremii. În lunile de vară, iunie și iulie, gărgărița este cea mai activă, atacurile sale asupra culturilor durând circa o lună, după care intră în pauză estivală și, ulterior, în hibernare.

În afara sezonului estival, pagubele provocate de gărgăriță sunt minore, insecta continuând să se hrănească cu diverse frunze fără a distruge în întregime cultura.

Combaterea gărgăriței frunzelor de lucernă este o sarcină dificilă pentru agricultori, care de obicei recurg la insecticide. Însă opțiunile omologate de pesticide sunt din ce în ce mai puține. Soluțiile disponibile sunt puternice și necesită măsuri de precauție:

  1. Agricultorii trebuie să se asigure că în preajma lucernei nu sunt pomi pentru a evita contaminarea acestora în cazul unui vânt.
  2. Între aplicarea soluțiilor, în general piretroizi de sinteză, și prima coasă trebuie să treacă o anumită perioadă de timp.

Pentru cei care preferă să evite utilizarea pesticidelor, o alternativă este cosirea timpurie a lucernei.

Agricultorii rămân vigilenți și adaptați în fața acestei amenințări persistente, încercând să protejeze culturile și să mențină producțiile cât mai bogate, potrivit revista-ferma.ro., citată de Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: insecta culturi agricultura lucerna gargarita