x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SE-NTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA - Copii fără copilărie

SE-NTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA - Copii fără copilărie

de Claudiu Sere    |    10 Oct 2008   •   00:00
SE-NTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA - Copii fără copilărie

Trei copii din Topliţa, de 8, 2 ani şi respectiv 8 luni trăiesc în condiţii inumane, fără să ştie cum arată lumina soarelui. Vecinii sunt extrem de indignaţi, însă numai în faţa presei. Pentru că deşi de mai bine de un an nu i-au mai văzut la faţă pe minori, nimeni nu a avut curajul necesar să reclame acest aspect la cei de la Protecţia copilului sau la Primărie.



Trei copii din Topliţa, de 8, 2 ani şi respectiv 8 luni trăiesc în condiţii inumane, fără să ştie cum arată lumina soarelui. Vecinii sunt extrem de indignaţi, însă numai în faţa presei. Pentru că deşi de mai bine de un an nu i-au mai văzut la faţă pe minori, nimeni nu a avut curajul necesar să reclame acest aspect la cei de la Protecţia copilului sau la Primărie.

Starea de pauperizare a societăţii româneşti este evidentă. Tot mai multe familii abia reuşesc să-şi ducă traiul de azi pe mâine. În aceste condiţii, copiii acestora trăiesc în condiţii greu de imaginat. Nici judeţul Harghita nu face excepţie.

Sechestraţi într-o cameră insalubră şi fără lumină
Cei care îi cunosc spun că aceşti copii sunt subnutriţi şi că nu au ieşit afară din casă de ani, fiind sechestraţi de propriii părinţi, Kollo Agoston şi Văsălag Maria, care nu au o activitate stabilă. Îşi
câştigă existenţa din munci ocazionale. Când nu găsesc de muncă, îşi petrec mai toată ziua în barul din apropiere, timp în care cei trei copii ai lor stau încuiaţi într-o cameră.

Preşedintele PC Harghita, Ioan Cotfas, a fost informat ocazional despre drama care se petrece cu cei trei copii. Pentru că zilele trecute nu am reuşit să intrăm în apartament, uşa fiind încuiată, ieri am sesizat autorităţile locale, apoi, împreună cu reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) a Primăriei Topliţa şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita (DGASPC), însoţiţi de Poliţia Comunitară, ne-am întors la locuinţa cu pricina. Însă nici apariţia autorităţilor nu a dat roade. Nu ne-a răspuns nimeni, iar când am coborât în faţa blocului am zărit în geam căpşorul unui copil.

Vecinii s-au grăbit să sară în ajutorul nostru, spunându-ne că e inuman ce se petrece cu cei trei copii. Un trecător ne-a anunţat că părinţii se află în barul din apropiere. Cu ajutorul poliţiei, părinţii copiilor au fost chemaţi. Cei doi ne-au deschis uşa de la intrare, iar apoi, uşa camerei în care erau încuiaţi copiii.

Băutura, la loc de cinste
Într-o încăpere cu pereţii negri de funingine te întâmpină mirosul puternic de urină şi de fum. Mezinul Alin, de doar 8 luni, stătea în pătuţ, iar ceilalţi doi, Ma­rian Daniel de 8 ani şi fetiţa, Alexandra, de doi anişori, erau culcaţi într-un fotoliu-pat, acoperiţi cu o mizerie de pătură. Marian Daniel ar trebui să fie în clasa a doua, însă nu este înscris la şcoală. Mama lui, Văsălag Maria, se scuză, spunând că nu are îmbrăcăminte şi toate cele necesare pentru a-l trimite să înveţe.

Vecinii sunt de altă părere. Susţin că familia Kollo îşi pierde vremea la bar şi nu are grijă de copii. Astfel, un vecin, Drimuş Anton, susţine că îi ştie demult pe cei doi aşa-zişi părinţi. "Toată ziua stau la bar. Strâng bureţi, îi predau, iar banii îi lasă la crâşmă. Copiii stau închişi tot timpul. Pe ăla mare l-am văzut doar de două ori, fugea ca un sălbatic." Un alt vecin, Ciobotă Gheorghe, spune că "aceşti copii nu au ieşit afară de când i-a făcut mama lor. Stau aici de 20 de ani. Ştiu sigur că sunt înfometaţi. Uşa lor este închisă tot timpul şi nimeni nu poate intra la ei."

Angajata SPAS din cadrul Primăriei Topliţa, Nuţa Bâra, a lăsat impresia că se va implica serios pentru a schimba în bine situaţia în care se află cei trei copii. Aceasta  a spus că va fi foarte severă cu familia Kollo şi că va solicita decăderea din drepturile părinteşti a celor doi, iar micuţii vor fi daţi în plasament.

Autorităţi iresponsabile
Reprezentanta Protecţiei Copilului, Balog Zsuzsanna, a recunoscut că ştia familia Kollo de acum doi ani, când s-a născut copilul mijlociu, fetiţa Alexandra. Atunci,  întrucât micuţa avea doar 1,5 kg la naştere, a fost nevoită să rămână internată mai mult timp, mama părăsind-o în spital, lăsând-o singură. Totuşi, a revenit, iar externarea s-a făcut prin Protecţia Copilului. I s-a luat atunci un angajament mamei, prin care aceasta se obliga să aibă grijă de fetiţă. Când am între­bat-o dacă a mai vizitat familia în acest timp, Balog Zsuzsanna ne-a spus că s-a întâlnit cu părinţii pe stradă şi s-a interesat atunci de soarta copiilor. Aşa de bine era informată, încât nu avea cunoştinţă despre existenţa celui de al treilea copil!

×
Subiecte în articol: special copii