x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Secretosul Pascu - Un milion de euro oferiti de MApN amicilor fostului ministru

Secretosul Pascu - Un milion de euro oferiti de MApN amicilor fostului ministru

de Razvan Belciuganu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Secretosul Pascu - Un milion de euro oferiti de MApN amicilor fostului ministru

Ioan Mircea Pascu si-a vazut visul cu ochii: dreptul la replica i-a aparut in ziar. Cand pentru informarea corecta a cititorilor nostri l-am intrebat daca, la Eforie Sud, cazarma Brigazii din Sud-Estul Europei este sau nu construita de firma ginerelui actualului vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare Gheorghe Ciocan, cu care fostul ministru are impreuna o casa de vacanta, Ioan Mircea Pascu a zis ca ne trimite dupa publicarea articolului un drept la replica.

Dupa cum i-am promis inca de atunci, replica ii este publicata integral. La aceasta adaugam si noi intrebarile pe care Ioan Mircea Pascu nici nu a dorit sa le auda. Oricum, intrebarile au ramas tot fara raspuns.

  • 1
  • De ce in timpul mandatului dumneavoastra de ministru, Biroul de Presa al MApN nu ne-a facut publice firmele care au executat lucrarile la comandamentul SEEBRIG si astfel a tinut date de interes pentru cititorii nostri ascunse, desi am insistat asupra acestor aspecte tocmai pentru a ne documenta si a nu publica doar niste indicii pe care le aveam?

  • 2
  • De ce la o intalnire privata cu subsemnatul, pe vremea cand erati ministru al Apararii, ati sugerat ca aceste raspunsuri nu pot fi date pentru ca respectivele contracte sunt confidentiale si firmele castigatoare trebuie sa-si dea acordul pentru ca MApN sa le faca publice?

  • 3
  • Cand mi-ati comunicat aceste lucruri, nu stiati ca lucrarile au fost facute de firma SC Lescaci Com SRL, din Negresti Oas, chiar firma patronata de ginerele lui Gheorghe Ciocan, prefectul PSD de atunci al judetului Satu-Mare, prietenul cu care aveati o casa de vacanta in constructie?

  • 4
  • Cand mi-ati spus cele aratate mai sus, nu stiati ca pentru lucrarile facute la cazarma de la Eforie Sud a SEEBRIG s-au atribuit SC Lescaci Com SRL 41 de miliarde lei din bugetul MApN, in conditiile in care ati urmarit personal ridicarea edificiului, avand in vedere importanta momentului de diplomatie militara romaneasca?

  • 5
  • De ce Biroul de Presa al MApN n-a mai considerat ca informatiile solicitate inca o data de noi nu sunt confidentiale dupa terminarea mandatului dumneavoastra si ne-a nominalizat firmele castigatoare?

  • 6
  • De ce pentru realizarea lucrarilor la cazarma SEEBRIG de la Eforie Sud s-a ales ca procedura de atribuire a contractului selectia de oferte si nu licitatia, avand in vedere valoarea respectivului contract de un milion de euro?

  • 7
  • De ce SC Lescaci Com SRL, firma ginerelui prefectului de Satu-Mare cu care aveati o vila, exista in baza de date a Directiei Administrative si Servicii, desi in perioada 2000-2004, conform Directiei Relatii Publice a MApN, nu beneficiase de contracte cu ministerul?

  • 8
  • De ce la selectia de oferte au participat doar patru firme din baza de date asa de mare a Directiei Administrative si Servicii, dintre care SC Lescaci Com SRL fara sa mai fi avut contract cu MApN?

  • 9
  • Nu credeti ca o astfel de coincidenta cunoscuta de catre militarii statelor partenere in SEEBRIG aduce atingere chiar activitatii Fortei Multinationale de Pace din Sud- Estul Europei?

  • 10
  • Castigarea unui contract de un milion de euro in timpul mandatului dumneavoastra de ministru, de catre o firma foarte apropiata unui prieten al dumneavoastra, nu demonstreaza ca ati reprezentat un grup de interese si nu interesele contribuabilului si ale Armatei?

    CONFIDENTIAL
    "Societatile specializate care au executat lucrari la locatia Eforie Sud au fost selectionate din baza de date a unitatii, conform HGR 461/2001, tinandu-se cont de capacitatea tehnica si financiara de a executa lucrarile sus mentionate, precum si avizul specific de securitate" Raspuns al Biroului de Presa al MApN in timpul mandatului lui Ioan Mircea Pascu
    TRANSPARENTA
    "Cele patru societati care au participat la procedura de atribuire a contractului de lucrari privind reabilitarea spatiilor din locatia Eforie Sud sunt: SC Lescaci Com SRL, Negresti Oas, SC Moldocor SA Piatra Neamt, SC Elemo SRL Constanta si SC Coniz Romag SRL Pitesti. Contractul in valoare de 41.878.880.000 lei a fost atribuit SC Lescaci Com SRL" Raspuns al Biroului de Presa al MApN dupa ce Ioan Mircea Pascu n-a mai fost ministru

    Drept la replica


    In legatura cu articolul intitulat "Afaceri de familie sub «umbrela» Pascu: Un milion de euro oferit de MApN apropiatilor fostului ministru al Apararii", aparut in Jurnalul National de vineri, 27 ianuarie 2006, doresc sa publicati urmatorul drept la replica:

    Intreaga asa-zisa "demonstratie" pe care o faceti se bazeaza nu pe dovezi concrete, ci pe supozitii pe care, cel putin in acest articol, nu le sustineti cu fapte dovedite. Mai precis, dumneavoastra insinuati ca ar fi fost vorba de coruptie, bazandu-va exclusiv pe faptul ca firma constructoare apartine ginerelui dlui Ciocan, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare, judet in care sunt deputat, iar lucrarea s-ar fi efectuat in perioada in care eram ministru al Apararii Nationale. "Dovada" acuzatiilor care mi se aduc nu consta in evidentierea vreunei nereguli la atribuirea contractului, vicierea acesteia prin interventia mea sau nerespectarea angajamentelor din partea firmei, ori deturnarea fondurilor de la constructie spre acea casa de vacanta, ci, exclusiv pe legaturile incidentale pe care le faceti dvs. In dreptul anglo-saxon, acestea se cheama "dovezi circumstantiale" si nu pot proba nimic!

    Intrucat va intemeiati intreaga acuzatie pe propria mea declaratie de avere, doresc sa precizez ca mentionarea numelui coproprietarului, Gheorghe Ciocan, imi apartine in exclusivitate, neavand nici o obligatie de a o fi facut. Am facut-o, totusi, tocmai pentru ca am considerat ca nu am nimic de ascuns. Dupa inchirierea terenului, am reusit sa construiesc fundatia si, din lipsa de fonduri, m-am oprit pentru mai multi ani. Apoi, am luat decizia de a continua impreuna cu dl Ciocan, fara a reusi nici de aceasta data sa finalizam proiectul. Sistarea lucrarilor s-a facut inca din timpul mandatului meu de ministru, ceea ce nu explica semnul de intrebare pe care vreti sa-l acreditati cu privire la asa-zisa posibila utilizare a functiei pe care am detinut-o pentru dobandirea de foloase necuvenite.

    Mai degraba, cred ca urmariti cu tot dinadinsul sa ma implicati si pe mine in afaceri de coruptie, pentru ca tot e moda acum de a aduce la lumina coruptia patronata de PSD (o practica placuta si unora dintre colegii mei, de altfel). In sprijinul credintei mele stau titlul articolului si legenda fotografiei, precum si subtitluri ca "Italia stie", care nu sunt probate prin nimic in corpul articolului. Mai mult, dvs. insiva ati solicitat sa vi se precizeze contractele avute de firma vicepresedintelui Ciocan - SC Tricotaje SA - cu MApN, desi profilul acestei firme nu are nici o legatura cu activitatea de constructii. Iar intrebarile "directionate" pe care le puneti ginerului dlui Ciocan nu capata nici ele raspunsurile asteptate.

    Dvs., dle Belciuganu, care sunteti mai apropiat de armata decat dnii. Ciocan, ginerele si socrul, stiti foarte bine ca, legat de acest "subiect", care "treneaza" inca din timpul mandatului meu, indemnul meu pentru dumneavoastra a fost intotdeauna acelasi, si anume de a publica tot ce aveti pe acest subiect. Nu am dorit sa discutam inainte, tocmai pentru ca, in lipsa dovezilor, nu vroiam ca discutia sa divagheze de la un subiect care nu exista, la ceea ce as fi spus eu in legatura cu acest lucru. De aceea mi-am rezervat dreptul la replica, la care recurg acum, dupa publicarea articolului dvs., asa cum v-am si spus ca voi proceda.
    Cu multumiri,
    Ioan Mircea Pascu

    PS. Pentru informarea dvs., in baza de date a MApN sunt in orice moment cu mult mai multe firme decat cele cu care se deruleaza efectiv contracte. Altfel, de unde sa se aleaga cand e nevoie?
    ×