x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Smecheromani

Smecheromani

01 Noi 2004   •   00:00

DESCURCARETII

In afara de faptul ca s-a nascut poet, romanul a demonstrat aproape pe toate meridianele lumii ca in arsenalul ADN-ului cu care a venit pe lume mai are si arma smecheriei.
GABRIEL BURLACU

CLICK PENTRU A MARI IMAGINEA
Indiferent de barierele vietii, indiferent de regimul politic sub care a trebuit sa traiasca, romanul a dovedit ca s-a adaptat foarte bine, reusind sa isi permita luxul liniei de plutire. Ca a fost vorba despre epoca de aur cu ale ei privatiuni ale traiului (fara curent electric, mancare pe cartela s.a.m.d.), fie ca a nimerit in economia liberalizata de dupa 1990, el nu s-a dat batut prin neadaptare si a perseverat, indulcindu-si traiul prin smecherie, fie ca a fost pozitiva, fie ca a fost numita simplu escrocherie.

In plina era a totalitarismului comunist, romanul a gasit retete pentru a scapa de cozile pentru alimente, facandu-si retele de "cunostinte" in randul sefilor de magazine, astfel ca putini romani nu aveau in casa cate un congelator plin cu de toate de-ale gurii, fentand sistemul celebru de alimentatie pe baza cartelei. Plusul de smecherie a fost bifat de roman prin specula cu produse aduse de prin statele vecine. Se scoteau bani frumosi in urma excursiilor "turistice". Se aduceau electronice sau imbracaminte de lux, toate vandute "pe sub mana" prin intermediul unor adevarate retele de cunostinte.

Romanul a dus smecheria la cotele inalte ale paroxismului. A vandut tot ce a putut. Sunt cunoscute deja cazuri transformate intre timp in celebre legende ce circula inca in randul tinerilor politisti despre doi romani, escroci de meserie, care au exploatat la maximum inocenta unor turisti straini. Unul dintre ei a vandut cu documente falsificate in numele statului roman Arcul de Triumf din Capitala pe mai mult de trei sute de mii de lei, bani frumosi pe atunci. Un altul si mai ingenios a transformat siguranta statului intr-o jucarie. Cunoscand un subofiter care asigura paza "obiectivului", a invitat un alt turist strain cu care se imprietenise sa-i viziteze flota navala de pe lacul Snagov, pe care i-a si vandut-o ulterior, pe mai mult de un milion de lei. Proprietatile cu care se lauda nu erau altceva decat vapoarele de agrement ale familiei Ceausescu!

COTE MAXIME. Cum a dat de gustul libertatii, la nici cateva saptamani de la schimbarea regimului, romanul a si facut cozi intregi la granitele tarii pentru a aduce marfa din Turcia. Asa s-au umplut bazarele in Romania anilor 1991-1992 cu blugi, bauturi racoritoare, adidasi si cate si mai cate. Pentru ca nu aveau bani destui pentru cumpararea marfurilor, romanii au devalizat fabricile de rulmenti, care se vindeau bine la turci, si au adus in tara blanuri si bijuterii din aur. Mica bisnita s-a transformat in marea capatuiala in decursul anilor. Romanii s-au "smecherit" pana si pe ei insisi. Vidurile legislative au adus cu ele "tepele" cu guler alb ce nu puteau lipsi din tabloul Romaniei capitaliste. Neplata impozitelor, jocurile piramidale, contrabanda cu petrol si alcool, esecul unor privatizari mai mari sau mai mici, toate s-au ingramadit pe spatele cetateanului de rand care a cotizat din ce in ce mai mult pentru a acoperi gaurile negre din economie. Pierderile suferite de Romania sunt cu mult mai mari decat o arata simpla insumare a valorilor cunoscute ale "tunurilor". Contabilizate neoficial la peste 20 de miliarde de dolari, ele au fost oglinda perfecta a prabusirii increderii in statul de drept. Practic, unul dintre principalele motive pentru care Romania inca mai asteapta la portile Uniunii Europene. Cele mai importante jocuri la care cetatenii au cotizat au fost Caritas, Gerald, SAFI, FNI, FNA. Langa ele am aseza si fostele FPP-uri, unde alte milioane de cetateni si-au inscris actiunile provenite de la privatizarea in masa. FNI - SOV Invest a avut peste 300.000 de victime, cu un prejudiciu de circa 3.000 de miliarde de lei. Despagubirile au fost simbolice. In acest caz, in arest se afla doar Ioana Maria Vlas, administratorul la vedere al fondului. Sorin Ovidiu Vantu a ramas cu averea.

Intre Caritas si FNI s-a desfasurat jocul SAFI, girat la vedere de liberalul George Danielescu. Au existat circa 2.500 de pagubiti cu aproximativ 200 de miliarde de lei. Printre beneficiarii SAFI s-a aflat si Viorel Catarama, patronul Elvila. Danielescu a fost trimis in judecata si condamnat la doi ani inchisoare, pedeapsa gratiata. Victimele n-au fost despagubite. Marile fonduri de investitii prabusite in jocurile piramidale au creat, impreuna, pagube de peste 300 de milioane de euro.
×
Subiecte în articol: special