x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tara lui "Merge s-asa!"

Tara lui "Merge s-asa!"

01 Noi 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

SMECHER, -A, smecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care stie sa iasa din incurcaturi, pe care nu-l poti pacali; abil; istet, dezghetat; siret, sarlatan. Din germ. Schmecker, "persoana cu gust rafinat". Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, Univers Enciclopedic - Bucuresti, 1998
Click pentru a mari imaginea

EDITORIAL - Tara lui "Merge s-asa"

MARINA CONSTANTINOIU

Am urat, din nastere, STATUL. Pentru noi, romanii, a fost, si poate inca este, cel mai mare dusman. In mintile noastre era intotdeauna cel care ne exploata si care ne cerea bir. Asa ca, la un moment dat, ne-am decis sa "i-o tragem". Sa-l furam, sa-l luam peste picior, sa-l umilim. Si viata noastra a gravitat, de generatii, in jurul acestei idei. Am inceput de mici cu ingenioase metode de copiat, perioada noastra de glorie a fost Epoca de Aur, cand am fentat regimul comunist, dar nici acum, la 15 ani de la Revolutie, nu ne dezicem de vechile obiceiuri. Asa am supravietuit. Romanii "se descurca". Il au pe "las’ ca merge si asa" in sange. La noi, in magazine, niciodata pantofii nu-ti sunt prea stramti. "Se lasa, luati-i si o sa vedeti ca intr-o saptamana se lasa!", iti spune vanzatoarea. Iti crapa hainele pe tine, la proba, in cabina? "Lasati, ca mai slabiti un pic si va vine ca turnat", esti imediat reconfortat. Si-atunci cum sa nu pornesti increzator ca te vei descurca in orice situatie? Si cum sa nu te pregatesti "pentru orice eventualitate" furand, de ici, de colo, cate un surub, o placa de faianta sau un covoras, cand stii cu siguranta ca, odata si odata, ele vor fi folosite in combinatii salvatoare? Suntem poporul "ciupelilor si carpelilor".

O fi bine, o fi rau, abia in "marea familie europeana" vom vedea daca ne mai descurcam de minune. Pana atunci ne delectam cu o editie de colectie in care am incercat sa adunam cateva dintre metodele de "supravietuire" la romani. NOTA: Orice asemanare cu personaje si situatii reale nu este deloc intamplatoare.

SUMAR

×
Subiecte în articol: special