x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Teo Peter va fi mereu in inimile noastre

Teo Peter va fi mereu in inimile noastre

05 Dec 2004   •   00:00

Inainte de a pleca din aceasta lume, Teo Peter a apucat sa-si vada implinindu-se un vis: festivalul "Rock in my heart". Nu pana la capat, insa. Dupa prima seara a evenimentului al carui producator a fost, viata i-a fost brusc curmata intr-un accident de masina. Nu a mai apucat sa vada nici trupa Compact reunita, plan pe care il dorea implinit in ianuarie 2005.

CRISTINA OLOGEANU

PERFORMANTA. Formatia Compact a tinut sus steagul rock-ului romanesc timp de 27 de ani
Inainte de a se stinge din viata, Teo Peter a apucat macar sa-si puna pe picioare unul dintre cele mai mari planuri ale sale: un festival international de rock. Dupa ce lansarea acestuia a fost amanata in urma cu o luna - din motive tehnice - festivalul "Rock in my heart" s-a desfasurat in perioada 3-5 decembrie la Sala Polivalenta din Capitala. Pe langa nume sonore din tara noastra, pe scena au mai cantat artisti internationali precum Clive Bunker (care a cantat alaturi de Jethro Tull), Tony Martin (de la Black Sabbath), Snowy White (Thin Lizzy si Roger Waters), Fabio Cerone (Virtual Dream, Twin Dragons), Uli Jon Roth (Scorpions, UFO) si altii. Din randul muzicienilor romani, la "Rock in my heart" au participat Iris, Directia 5, Luna Amara, Cargo, Mike & The Blue Spirits.

AMBITIE. Desi in aceasta perioada, organizarea unui astfel de eveniment implica riscuri multe - lipsa de interes din partea sponsorilor, cheltuieli imense, public putin - Teo Peter nu a renuntat la visul sau. Din pacate, el nu a apucat sa se bucure de reusita festivalului. Cel putin l-a vazut pe fiul sau pe scena cantant alaturi de trupa Altar.

O parte dintre invitatii straini la acest festival care au venit inca de la inceputul lunii noiembrie, atunci cand trebuia sa se desfasoare el, au preferat sa ramana in Romania pentru a o cunoaste mai bine. Acestia au fost Twin Dragons si Carl Palmer. Ei au profitat de acest rastimp pentru a acorda interviuri si pentru a canta prin diverse cluburi. Au intrat chiar in contact cu muzica autohtona. Carl Palmer s-a declarat extrem de incantat de formatia Nightloosers. "I-am explicat de climatul limitat si cresterea destul de timida a muzicii din Romania. I-am spus si de ce este atat de importanta prezenta in tara noastra a unor artisti internationali atat de importanti ca ei", povesteste Berti Barbera, cel care, alaturi de Teo Peter, a petrecut mult timp alaturi de artistii straini.

IN MEMORIAM. Numit cel mai important festival rock din Romania din ultimii 10 ani, "Rock in my heart" a fost punctat sambata seara de scurte momente de reculegere in memoria lui Teo Peter. Atat trupele autohtone Salamandra si Cargo, cat si nume precum Uli Roth, Fabio Cerrone si Graham Oliver au tinut sa transmita un omagiu regretatului basist, care s-a implicat in realizarea acestui festival. Desi seara a fost dedicata memoriei legendei Jimi Hendrix, artistii care au urcat pe scena au aprins brichete sau o lumanare pentru pierderea neasteptata suferita de rock-ul romanesc. Cel care a deschis seara dedicata lui Jimi Hendrix a fost Berti Barbera, care a fredonat doar cateva versuri ale unei piese Hendrix, dedicate cu vadita emotie lui Teo Peter. Omul serii a fost excentricul Uli Jon Roth, care a cantat in anii ’70 alaturi de Scorpions. Desi a fost rugat sa interpreteze imnul Romaniei, chitaristul a refuzat cererea. "Nu sunt aici pentru politica. Eu sunt aici pentru pace, pentru ca si Jimi a cantat pentru pace."

MOSTENIRE

"Ceea ce-mi vine-n minte sunt anii adolescentei mele, cand faptul ca tatal meu canta in formatia Compact era un motiv de mandrie si ma facea sa ma simt deosebit de ceilalti baieti de varsta mea. Acesta este si motivul pentru care m-am apucat si eu de cantat si sper ca prin ceea ce am reusit sa fac prin formatia Altar sa-l fi facut si pe el sa se simta mandru la un moment dat. Este important ca, trecand de socul acestui accident stupid, care l-a luat dintre noi - sigur ca toti pierdem pe cei dragi, dar nu ne gandeam ca in modul asta se va intampla acest lucru - sa ramana in mintea si in inimile noastre prin ceea ce a reusit sa faca alaturi de colegii sai din formatia Compact" - Teo Peter jr

REINTREGIRE

"Cea mai arzatoare dorinta a lui Teo Peter era sa-i reuneasca pe toti cei care au facut parte din trupa Compact de-a lungul vremii intr-un concert-eveniment. Teo venise in urma cu cateva luni cu ideea sa reunim formatia, sa scoatem un DVD si un disc nou si sa facem un mare turneu in tara. Noi, toti ceilalti, am fost de acord si chiar entuziasmati ca macar acum, la varsta pe care o avem, am gasit solutia pentru a face Compactul ce a fost odata" - Lelut Vasilescu

COMPONENTA
Dupa mai multe schimbari, componenta trupei Compact a ramas la formula: Teo Peter - bass, Paul Ciuci - voce, chitara, Lelut Vasilescu - tobe, Dan Stetsco "Polimug" clape, Emil Laghia - chitara

Albumele trupei care a scris istoria rock-ului romanesc sunt:
  • 1985 "Fata din vis" (Electrecord)
  • 1988 "Cantec pentru prieteni" (Electrecord)
  • 1996 "Compact ’88-’95" (Roton)
  • 1997 "Pe tine te-am ales" (Roton)
  • 1999 "Compact 100%" (Roton)
  • 2002 "Compact" (Mediaservices).

    Desi este una dintre cele mai mari trupe de la noi, abia in urma cu un an, Compact a scos primul videoclip. In conditiile in care artistii de mana a doua scot videoclipuri pe banda rulanta.
  • INEDIT
    Paul Ciuci, intr-un interviu acordat Jurnalului National, povesteste cum s-au nascut versurile piesei "Fata din vis".

    "Imi amintesc de tine / Stateai in fata mea..." au fost primele versuri care i-au venit, obsesiv, in minte. "Restul textului l-am scris zilele urmatoare. Refrenul mi-a venit in minte la serviciu. Lucram pe atunci ca trebuia sa fiu angajat undeva, la Fabrica 9 Mai din Turda, unde eram lacatus de intretinere. Mi-a venit in minte melodia si o cantam mereu, ca sa n-o uit. La un moment dat am facut un portativ pe perete si am scris notele deasupra atelierului de scule. Anul trecut am intrat pe-acolo, s-au facut multe modificari in atelier, dar refrenul la «Fata din vis» era tot pe perete, pe caramida, asa cum il scrisesem eu acum 25 de ani. N-au lasat pe nimeni sa se apropie de peretele ala."

    "STAI CU MINE"
    SINGURA PIESA COMPACT CU VIDEOCLIP
    PREMONITIE. La ultimul concert, Teo i-a indemnat pe fani sa ramana cu el
    Daca vine seara si nu esti nicaieri

    Casa mea e goala, asa a fost si ieri

    In fiecare clipa vreau sa fii din nou aici

    Sa aud chiar de la tine ca nu mai vrei sa pleci.

    Oriunde in casa asta tu ai lasat ceva

    Parfumuri si dantele pastreaza aroma ta

    Dar nu mai vreau o amintire, vreau sa te ating

    Nu mai vreau niste iluzii, vesnic sa ma plimb.

    Refren

    Stai cu mine in fiecare zi

    Stai cu mine, te rog nu te grabi

    Stai cu mine si am sa-ti spun intotdeauna te iubesc.

    Ne stim de-atata vreme, dar inca n-am aflat

    De ce ai plecat in graba, de ce te-ai suparat

    E poate doar o aventura, poate altceva

    Mi-e asa de dor de tine si nu te pot uita.

    Cand ziua se stinge in noapte

    Formez iarasi numarul tau

    Pe fir se-aud mii de soapte

    Dar tot ce vreau s-aud e glasul tau.

    Conferinta de presa sub semnul suferintei

    Vestea mortii producatorului executiv al festivalului international "Rock in my heart" i-a lovit ca un trasnet atat pe participantii la acest eveniment muzical, dar si pe cei implicati in organizarea lui. Sambata dimineata, la Sala Polivalenta din Capitala s-a tinut o scurta conferinta de presa coordonata de prezentatorul emisiunii "Taverna", Berti Barbera.

    CRISTINA OLOGEANU

    NEIMPLICAT. Desi a recunoscut ca nu este absolut deloc implicat in organizarea festivalului, muzicianul a tinut sa precizeze ca se afla acolo in calitate de cel mai bun prieten al lui Teo Peter. "Sunt omul care l-a vazut ultima oara in viata pe Teo si as vrea sa vorbim mai putin despre acest nefericit accident. Sa avem in vedere cat de important a fost acest festival pentru Teo, festival care nu stiu daca, de la anul, se va numi tot «Rock in my heart» sau festivalul «Teo Peter»", a spus Berti Barbera in deschiderea conferintei. Acesta a mai afirmat ca liderul trupei Compact a fost printre primii sai prieteni din lumea muzicala si ca era genul de om cu care mai intai schimbai un banc, abia apoi treceai la salutul de rigoare. "Vestea mortii lui m-a luat din pat. M-am despartit de el cu putin timp inainte de a se produce accidentul. Pe la 10 ma suna Minel Stoica si ma intreaba: «Ce faci? Stai?». «Da, stau chiar foarte bine», dupa care m-a anuntat ca Teo a murit. Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva. Nu doresc nimanui sa primeasca vestea mortii cuiva drag si sa ajungi in acea stare din care nu intelegi nimic. Chiar si in momentul de fata eu vorbesc, explic, constientizez faptul ca eu m-am despartit de Teo, m-am dus si m-am culcat, iar el, peste cateva minute, a murit. Am fost in aceeasi masina. M-a lasat pe mine acasa, dupa care a plecat. Va dati seama ce simt eu acum: nu stiu daca sa ma simt sau nu vinovat?" Vineri seara, Teo Peter si Berti Barbera au luat masa in oras alaturi de artistii straini care au cantat vineri seara pe scena Salii Polivalente.

    DORINTA. In cadrul aceleiasi conferinte, Barbera a mai afirmat ca, desi a pierdut foarte multi bani prin realizarea acestui festival rock, Teo a tinut mortis sa nu se dea batut. "Aseara ma intreba daca este bine ceea ce face, daca nu cumva a innebunit…" Berti Barbera a incheiat conferinta de presa sub semnul intrebarii: daca sa se duca sau nu sa-l vada, pe catafalc, pe cel care a fost Teo Peter.

    In ultima zi de viata a vorbit despre festival

    Ultimele aparitii in emisiuni de televiziune ale lui Teo Peter au fost la "Canalul de stiri" si "Cei mai frumosi ani", la Antena 1, pe 2 decembrie. In ambele a vorbit despre proiectul "Rock in my heart", iar la emisiunea moderata de Crina Matei spunea ca "anii ’86-’87 au fost foarte frumosi, dar anii pe care-i traiesc acum sunt cei mai minunati".

    DANA CIOBANU

    FERICIT. In dimineata petrecuta la Canalul de stiri era vesel si foarte fericit ca, dupa 11 ani, in Romania este pus pe picioare un mare festival dedicat rock-ului: "In urma cu vreo trei luni de zile a venit propunerea asta de festival national. Cum noi, artistii, suntem considerati un pic nebuni, dar nebuni frumosi, am mai gasit cativa nebuni…la fel de frumosi ca mine si-am pus la cale un eveniment unic in Romania in ultimii 11 ani", un festival de muzica rock.

    PROMISIUNE NEONORATA. Pe 1 decembrie a sustinut ultimul concert alaturi de colegii din Compact, la Galati, in fata a 20.000 de oameni. Atunci a dedicat spectatorilor si telespectatorilor cea mai recenta piesa, "Stai cu mine": "Stati tot timpul cu noi, cu Compact. Stati pe-aproape. Noi promitem ca o sa stam cu voi". Promisiune neonorata decat pentru inca aproape trei zile. Macar, inainte de a se stinge, a avut bucuria de a-si vedea fiul cantand pe scena Salii Polivalente.

    SFARSIT

    "Sunt omul care l-a vazut ultima oara in viata pe Teo si as vrea sa vorbim mai putin despre acest nefericit accident. Vestea mortii lui m-a luat din pat" - Berti Barbera, prieten

    INCEPUT

    "Ne leaga tineretea, frumusetea acelor ani, inceputurile, problemele pe care le-am avut. Ma intristeaza profund vestea mortii lui" - Constantin Camarasan, fost membru Compact

    O formatie de legenda

    CRISTINA OLOGEANU

    REMEMBER. Trupa Compact, la inceputuri
    Compact s-a infiintat la Cluj, in 1977, avandu-l ca membru fondator pe Teo Peter. Debutul a avut loc pe scena Clubului Universitatii. Componenta initiala era Marius "Bubu" Luca (chitara, vocal), Ladislau Balas (tobe), Cornel Moldovan (chitara, vocal), Constantin Camarasan (chitara), Teo Peter (bas). A urmat Marele Premiu Perpetuum Vox Transilvania obtinut la Medias, in 1980. La acest festival, Teo ii cunoaste pe Paul Ciuci si Aurel Vasilescu. Acestia ii inlocuiesc pe Marian Corjan, Guzu Papp si Radu Marpozan.

    PRIMELE INREGISTRARI. In noua formula sunt inregistrate, in 1982, piesele care apar pe albumul "Formatii Rock 6". Tot in ’82, trupa castiga Premiul I la Festivalul Rock "Serbarile Marii". 1982 si 1986 sunt perioada unei ascensiuni puternice, grupul sustinand intre 100 si 400 de concerte anual. Primul album propriu, "Fata din vis", apare abia in 1985. Si tot in ’85, membrii grupului Compact sunt invitati la Festivalul Rock de la Dresda. 1986 a fost anul turneelor in fosta URSS si Bulgaria. La intoarcere, Vladimir Cnejevici (clape, ex-Progresiv TM) este cooptat in formatie.

    Albumul "Cantec pentru prieteni" a fost lansat la inceputul lui 1988, iar in toamna aceluiasi an, Constantin Camarasan este inlocuit cu Adrian Ordean (ex-Rosu si Negru). Schimbarile insa nu se opresc aici. Paul Ciuci pleaca in Statele Unite, astfel ca a fost necesara inlocuirea lui cu Leo Iorga (ex-Cargo). In aceasta componenta, trupa sustine un recital la Festivalul Cantecului de la Berlin (1989) si trei turnee in Republica Moldova (1988, 1990, 1992).

    ALATURI DE URIAH HEEP. In 1990, Compact participa la turneul British Rock for Romania, alaturi de grupurile Crazyhead, Jesus Jones si Skin Games. Anul urmator aduce o alta schimbare: este adus Emil Laghia la chitara. 1991 ii aduce pe cei de la Compact in recital la Festivalul de la Mamaia, eveniment urmat de lansarea albumului "Cine esti tu oare?". Compact este invitata sa ia parte la festivalul "Rock ’92", alaturi de doua nume sonore: Uriah Heep si Ian Gillan, iar in 1993 sustine doua concerte, la Brasov si la Sofia, alaturi de legendarul grup Nazareth.

    Vara lui 1994 gaseste formatia alaturi de Holograf si Directia 5 in turneul Marlboro Music, iar toamna, pe scena festivalului "Skip Rock ’94", unde concerteaza alaturi de o alta legenda a rock-ului mondial: Jethro Tull.

    La inceputul anului 1996 are loc, sub marca Roton, lansarea albumului "Compact ’88-’95", album ce contine majoritatea hiturilor grupului din aceasta perioada. Acest an marcheaza o noua cotitura in destinul formatiei, prin reintoarcerea lui Paul Ciuci. Leo Iorga si Adrian Ordean pun bazele unui nou grup, Schimbul 3.

    SPECTACOL ANIVERSAR. In noiembrie 1997, Compact lanseaza tot sub sigla Roton un nou album, "Pe tine te-am ales", iar 1998 aduce o noua schimbare de componenta - Vlady Cnejevici este inlocuit de Dan Stesco. Dar mai aduce si un extraordinar concert aniversar. "Compact - 20 de ani" i-a reunit pe scena amplasata in fata Palatului CEC din Bucuresti pe toti muzicienii care, de-a lungul timpului, au facut parte din acest grup. 1999 reprezinta anul aparitiei albumului "Compact 100%", inregistrat in formula: Paul Ciuci (chitara), Teo Peter (bas), Aurel Vasilescu (tobe), Emil Laghia (chitara), Dan Stesco "Polymoog" (clape). Abia in aceasta perioada legendarul grup romanesc filmeaza primul videoclip din istoria trupei. Piesa aleasa: "Stai cu mine". Protagonista clipului este fosta playmate Gabriela Cristea, actualmente prezentatoare la postul B1 TV.

    2005 ar fi trebuit sa fie anul in care sa se repete istoria acestei reuniuni.
    ×