x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tipatul caselor inghitite de ape

Tipatul caselor inghitite de ape

02 Mai 2005   •   00:00

Pentru mii de oameni din judetul Timis, cuvantul "acasa" nu mai inseamna nimic. In momentul in care cititi aceste randuri, o casa se mai prabuseste la Foeni, Cruceni, Ionel sau Otelec.

  • de CARMEN PLESA
  • DRUMUL CATRE NICAIERI. Soseaua nu mai exista. Unde te uiti e numai apa. Aici incepe... marea

    La bariera de la Giulvaz si-au dat intalnire doua lumi. Dinspre Foeni, camioane si tractoare mari, cu remorca, aduc oameni cu boccele in spate, bucati din cate un fost sifonier, fotolii din care mai curge apa, custi cu gaini, oi, cate un porc. Pe partea cealalta a barierei au facut coada masini venite din toata tara. Asteapta camioanele care fac legatura intre Giulvaz si Foeni, ca sa le trimita sinistratilor ajutoare.

    SOLIDARITATE. Ne-am facut loc intr-un camion al Armatei, langa preotul si cativa sateni de la Bazosu Vechi. "De toate au adunat oamenii de la noi din sat. Au cumparat paturi noi, camasi, femeile au facut prajituri. Si porumb pentru animale le ducem. Le pregatim si mobila, pentru cand s-or retrage apele", spune preotul. "Ati mai fost pana acum?", ne intreaba soldatul ars de vant care conduce masina. "Atunci sa va tineti bine, ca e plin de gropi. Abia au scos un camion. Trei zile a stat in apa, pana l-a scos macaraua. Daca aluneci cativa centimetri de pe sosea, nu mai ai nici o sansa. Sunt doua santuri imense de o parte si de alta a drumului", ne mai explica soldatul.

    MAREA. De fapt, soseaua nu mai exista. Se termina brusc la iesirea din Giulvaz. Incepe... marea. Cu valuri. Maluri - nici in dreapta, nici in stanga. Doar un varf de biserica taie cerul, undeva in zare. "Soseaua" e o portiune de apa, marcata cu pari de lemn, in varful carora sunt infipte sticle de plastic. Dinspre Foeni apare un tractor. Unul dintre oamenii din cabina sare in apa care ii trece de brau. Ne dirijeaza ca sa putem trece cu bine pe langa tractor, fara sa alunecam spre sant. In remorca tractorului sunt cateva gaini. "Ce nu fac oamenii astia pentru animalele lor! Asa se chinuiesc toata ziua", spune soldatul.

    "ANIMAL PLANET". Din apa pe care o vedem de jumatate de ora tasnesc din cand in cand petice de verdeata. Pe cei cativa metri de grau incoltit alearga innebuniti cativa iepuri. Mai incolo, se odihnesc niste caprioare. Nimic nu le mai sperie. Pe apa - pescarusi si berze. "Eu nici la Animal Planet n-am vazut asa ceva", se mira cineva din masina, in timp ce ceilalti casca ochii spre salbaticiunile izolate de ape. De la Giulvaz pana la Foeni nu sunt mai mult de 10 kilometri. Pe apa, cu camionul, ii faci in aproape o ora. Daca nimeresti intr-un tractor, iti ia cel putin doua ore.

    DEZASTRU. Din casele de la intrarea in Foeni au ramas doar gramajoare de tigle - fostele acoperisuri. Unde mai sta in picioare cate un perete, vezi imagini ale unei vieti candva linistite de familie - un ceaun pe plita, un calendar ortodox, prins langa soba, bibelouri aranjate cu grija intr-o vitrina, un polonic uitat pe o margine de masa. Intr-o curte, langa varful gardului - atat se mai vede din el - pluteste o minge de fotbal. Casele se prabusesc incet, cu sunetul sinistru al oaselor unui vechi si uscat schelet uman, aruncat pe podea. De pe ulite vin barci. Acolo nu se poate intra nici macar cu camioanele Armatei. Satenii vaslesc printre lesuri de animale, ca sa salveze ce se mai poate din casele care inca nu s-au prabusit. Abia spre centrul satului se vede uscatul - cativa metri de sosea, pe care forfotesc sateni, militari, animale, masini pline cu ajutoare.

    INGRIJORARE LA TULCEA
    Dupa revarsarea apelor din vestul tarii, ploile au provocat ingrijorare si in Delta Dunarii. Potrivit prefectului de Tulcea, Chirica Lefter, mai multe comune din judet au inceput sa simta efectele cresterii apelor, relateaza RADOR. Zonele care au fost inundate au fost cele de la Baltenii de Sus, dar numai zone de pasune, nu au fost probleme cu oamenii sau cu animalele. In pofida masurilor de siguranta, la Sulina, una dintre localitatile cele mai expuse riscului, Comitetul local pentru situatii de urgenta a luat in discutie posibilitatea de a sparge un dig, cu scopul de a mai reduce din presiunea apelor. Prefectura s-a opus insa, sustinand ca masura nu se justifica decat "in situatii de maxima urgenta".

    SPERANTE IN TIMIS
    Previziunile meteorologice nu mai anunta ploi pentru zilele urmatoare. "Vom face o comisie prin care o sa-i luam pe toti acesti refugiati din locurile in care ei au fost cazati provizoriu - scoli, camine culturale, gradinite - si o sa incercam sa gasim niste solutii cat mai rapid pentru a-i caza pe termen lung. Avem in vedere case nelocuite din satele si comunele apropiate. Avem posibilitati sa ducem familii care pot sa locuiasca in foste cantoane CFR, unde pot sa-si duca animalele, deoarece una dintre marile probleme pentru ei este faptul ca nu doresc sa paraseasca locul daca nu pot sa-si asigure si un loc pentru animale", a declarat prefectul judetului Timis, Ovidiu Draganescu.

    AJUTOARE DIN TOATA TARA
    Prefecturile din intreaga tara s-au mobilizat si au demarat actiuni de colectare de ajutoare pentru familiile afectate de inundatii, raspunzand apelului la solidaritate lansat de autoritati. In centrele de colectare organizate la sediile prefecturilor s-au strans cereale si legume, produse alimentare, incaltaminte, imbracaminte, produse de uz casnic, mobilier, saltele, potrivit Rompres. Au fost colectate medicamente in valoare de un miliard de lei. Autoritatile au inceput deja transportul bunurilor colectate spre zonele calamitate, inclusiv cu ajutorul unor operatori privati, iar actiunile de colectare vor continua in perioada urmatoare.
    ×
    Subiecte în articol: special